Men wow så gott det blev! Fick inspiration då jag såg någon som panerat falukorv med lite ost emellan. Tänkte att det ju måste bli minst lika gott med västerbottenost emellan och göra en till panering med krossade tortillachips med ostsmak. Ja men wow hörni, detta blev ju precis hur bra och gott som helst. Texmex paneringen blev jättegod till korven och faktiskt så är texmex smaker till korv riktigt gott. Detta serverades med ris, passade riktigt bra med den kalla texmex såsen till.
TEXMEX panerad korv med kall TEMEX sås, 4 p
600 g falukorv
ca 10 skivor Västerbottenost
Några msk vetemjöl
150 g tortillachips med ostsmak
2 ägg
Salt & peppar
Sås:
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl Philadelphiaost
1/2 dl tacosås
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 krm chilikrydda
1/2 krm cayennepeppar
1/2 tsk spiskummin
1/2 msk honung
Salt & peppar
Gör såhär:
1) Skiva falukorven i tunna skivor (strunt i biten längst fram, den är lite för tjock).
2) Lägg en skiva Västerbottensost emellan två skivor korv.
3) Lägg i tortillachips i en påse, slå med en kavel eller liknande så det blir smulor av det. Kavla gärna över påsen så det blir smått. I tre skålar fördelar du mjöl, ägg och tortillachipssmulet.
4) Doppa korvarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg, sist i tortillachipsen. Sedan körde jag dem i airfryern på 180 grader i 10 min. Har du ingen så kör i vanlig ugn på 220 grader i ca 15-20 min eller tills de blir krispiga.
5) Sås: Blanda alla ingredienser i en skål. Servera med ris.
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Jag kickar igång denna måndag (som faktiskt känns som en höstdag) med en veckomatsedel att inspireras ifrån. Mycket enkelt och gott är ju lite temat just nu. Hoppas att denna ska inspirera till veckans matlagning.
Som ni säkert såg på min Instagram (ni som följer mig där) så har jag ett tema jag skapat recept efter denna veckan. Jag tänker mig stressade människor som är i farten. Föräldrar, folk som jobbar mycket eller har ett hektiskt liv för övrigt. Ni kanske inte riktigt hinner med det här med vardagsmaten, kanske blir det samma lika väldigt mycket och något som mer eller mindre slängs ihop. Med dessa recept vill jag inspirera till att du kan slänga ihop och det blir ändå väldigt gott! Först ut idag har vi en riktigt god pyttipanna med gnocci och parmesan. Alltså detta blev såååå gott! På min Instagram och på min TikTok så hittar ni även tillvägagångssätt. Pyttipanna behöver inte alltid köpas i påse och stekas på, den godaste gör du själv och det tar ingen tid. Pyttipanna med gnocci och parmesan smällde jag ihop på max en kvart och alla i familjen (även tonåringen) tyckte det var supergott! Detta kommer vi laga många gånger till.
HÄR (<klicka) hittar du min kategori med massor av härliga korvrätter.
Använde självklart min absoluta favvo stekpanna från Satake. Detta är den stora varianten, den är på hela 32 cm och jag älskar den. Inget fastnar, den steker jämnt och lätt att rengöra. Finns HÄR. Såg att den på 30 cm (2 cm mindre än min) var på kampanj nu, finns HÄR. Jag har den som är 20 cm också, perfekt för pannkakor och omelett. Den finns HÄR.
Tipsar dig om att kika på dessa ljuvligt goda och enkla korvrätter här nedan, klicka på länkarna för att komma till recepten.
1) Strimla falukorven smått, krydda med salt & peppar, timjan och cayennepeppar. Stek den så den får färg runtom. Ha i grönkål, pressa i vitlök och hacka cashewnötterna mindre och ha i dom också. Stek runt tills grönkålen mjuknat och cashewnötterna börjar bli lite rostade.
2) Koka upp vattnet till gnoccin, koka dem enligt anvisning. Häll av vattnet och häll sedan i dem i stekpannan tillsammans med korvblandningen. Ringla gärna över lite olivolja här. Stek runt tills gnoccin börjar få lite färg.
3) Avsluta med att riva parmesan uppepå.
4) Kall senapssås: Blanda samman alla ingredienser. Servera.
Tips: Tillsätt lite strimlad bacon (1 pkt), sätter ännu mer smak till denna rätt!
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Jag är riktigt dålig på det, men vet att jag mår så mycket bättre om jag ser till att få i mig det på dagarna. Så nu har jag verkligen ansträngt mig för att få i mig lite mellan målen. Här nedan tänkte jag ge dig lite mellanmålstips.
Superkrämig grekisk yoggi
Supergoda! Bara ha i solrosfrön/pumpakärnor/nötter och kanske lite färska hallon eller blåbär. Så gott och ett perfekt mellis. Finns i smaken citron också som är jättegod! Köps i matvarubutikerna, hittills har jag hittat dem på ICA Maxi.
Energibars
Något av en favvo är dessa ENERGIBARS som du bakar alldeles själv. Bara plasta in i bitar och förvara i kylen, stoppa i väskan om du ska iväg och ta upp när du blir sugen!
Recept ca 8 bitar
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 dl havregryn (glutenfria om du vill ha glutenfritt)
1 dl russin (eller aprikoser, kiwi, torkad frukt, det du känner för)
1 helt ägg
1 äggvita
1 msk honung
50 gr 70% ig choklad
Gör såhär:
1) Mixa alla torra ingredienser i en mixer eller med en stavmixer. Allt ska få en mjölig konsistens. Lite större ”bitar” som havregryn t ex är helt ok.
2) Värm honungen så den blir rinnande om du inte har rinnande honung. Häll i det i mjölblandningen och rör om.
3) Knäck i ett helt ägg. Ta sedan det andra ägget och skilj vitan ifrån gulan. Använd bara vitan på det andra ägget. Blanda ihop alltsammans. Detta blir en rätt stabbig ”deg” som sedan ska plattas ut.
4) Lägg i bakplåtspapper i en brödform. Tryck ut smeten jämnt på botten i brödformen.
5) Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna lite.
6) Smält chokladen i vattenbad eller i micro. Häll sedan över hela ”kakan”. Låt kyla av så chokladen stelnar ordentligt. Gärna i kylen.
7) När den sedan svalnat av och stelnat i choklad tar en vass kniv och dela upp till 8 bars.
Over Night Oats
Perfekt att ha i kylen i en burk med tätslutande lock. Toppa med jordgubbar eller bär. Skivad banan med lite pudrad kanel över är gott också. Eller varför inte kanelstekta äpplen, MUMS! Recept HÄR.
Köpebars
Om du ska köpa något som handlar om mellanmål och ha med sig i väskan så kan jag tipsa om dessa. Jag ÄLSKAR dom här. Ett perfekt mellanmål och riktigt gott till en kopp kaffe. Det jag gillar med OAT LAWS produkter är att de inte innehåller massa onödigt och att de är naturliga. Denna innehåller: mandlar, dadlar, kokosnektar, ärtproteinkoncentrat, kakaomassa, havremjöl, havssalt. That’s it! Du hittar dom HÄR.
Färskostbollar
Ja detta kanske är mer gott som tilltugg än ett mellis, men jag tänker att det också faktiskt funkar som mellis beroende på vad man toppar dem med. Och du kan byta ut parmesanen mot tex en nyttigare ost. Dom här är såååå goda faktiskt. Och toppingen kan varieras i all oändlighet. Recept på dom hittar du HÄR.
Energibollar
Dessa är så mums! Har jag dem här i kylen och jag jobbar hemma så går jag och nallar en lite då och då under hela dagen. Jag tänker att man variera det man rullar dem i, här har jag använt solrosfrön och pumpakärnor. Men jag tror att dessa blir snäppet härligare med lite torkade blåbär som är sötade med äppeljuice (<klickbar länk) eller varför inte gojibär (<klickbar länk) som är sprängfyllda av massa bra antioxidanter.
Apropå dessa gojibär! Måste nästan prata mer om dem för detta är verkligen en hit ur hälsosynpunkt.
Gojibäret är mycket omtyckt och används världen över för dess höga innehåll av antioxidanter och goda syrliga smak. Galet nog så innehåller gojibär mer betakaroten än morötter och per 100 gram får du i dig 24 % av det dagliga referensintaget av vitamin A. Vitamin A bidrar bland annat till immunsystemets normala funktion och till att bibehålla normal hud och synförmåga. Allt som boostar immunförsvar och hud inför höst och vinter tänker jag. Influensor, magsjukor och gud vet vad som fladdrar runt.
Gojibär är även rikt på polysackarider, några av dem finns bara i just gojibäret, det har visat sig spela en viktig roll för både hälsan och förmågan att oskadliggöra fria radikaler. Gojibär passar perfekt i både matlagning och bakning, men kan även ätas precis som de är som ett gott snacks.
Gojibär ger följande fördelar:
Mycket rikt på antioxidanter, bland annat vitamin A.
Vitamin A bidrar bland annat till immunsystemets normala funktion och till att bibehålla normal hud och synförmåga.
Har en god och syrlig smak.
Kan ätas som de är eller användas i bakning och matlagning. (Jag tänker att man kan fylla min härliga filmjölkslimpa med gojibär, den skulle de passa perfekt i, recept HÄR.)
Högt kostfiberinnehåll.
The Happy Berry
Gojibäret kallas ibland för The Happy Berry, vilket inte är så konstigt då det kommer med en mängd goda egenskaper som kan främja din kropp och ditt immunförsvar. Det används som sagt i hela världen, men kommer ursprungligen från Asien där det i årtusenden har konsumerats för att uppnå en god hälsa, livskraft och välmående.
Serveringsförslag: Ät gojibären som de är eller tillsätt dem i en god sallad, strössla som topping på yoghurten eller baka ner i degen för en naturligt syrlig touch i brödet.
Användning: Gojibären kan ätas som de är, en handfull varje dag. De kan också tas som snacks, blandas i smoothies eller användas i matlagning t ex i sallader.
Japp, där har du några härliga mellanmålstips, är du som mig så du mår bättre av att få i dig lite mellan målen så försök få till ett sånt. Jag försöker verkligen.
Ha en fin eftermiddag & kväll!
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Lillelördag idag, kanske svänga ihop lite hembakt pizza ikväll? Nu har jag nämligen testat den nya pizzadegen från Pop Bakery som heter Maestro. Inget samarbete eller spons, bara ett genuint tips. Kan säga att den här pizzadegen får 5 av 5 stjärnor av oss. En av de absolut bästa pizzadegar man köper som jag testat helt klart!
Pizzadegen kommer med som en inplastad boll, ser exakt ut som på pizzerian faktiskt. Det följer också med en smakrik och jättegod tomatsås.
Ett hett tips är att använda sig av pizzamjöl vid utbakningen. Det är sååå bra! Så innan jag började baka ut pizzadegen så hade jag mjöl både på botten och uppepå. Sen tog jag händerna och liksom plattade till den samtidigt som jag töjde den åt alla håll.
Jag hade på tomatsåsen som följde med, strimlad skinka, mozzarella ost, oregano och chili som jag vred på med pepparkvarnen. Sätter så god smak på pizza!
Den här degen ska jag testa i pizzaugnen nästa gång, tror det blir en hit!
Vi har en OONI som vi haft i flera år nu. Vi är jättenöjda med den. Du hittar den HÄR. Den kan eldas med ved eller kol, vi har också så att vi kan använda gasol till den om vi vill. Vi tycker att det blir bäst med ved. Superenkla att använda och klar att baka pizza i på 15 minuter.
Om du vill baka din egna pizzadeg så har jag världens bästa pizzadeg här nedan, det är lite fix och trix men ska du få sådär riktigt riktigt tipp topp bra pizzadeg så krävs det lite tid.
Världens bästa pizzadeg, 4 pizzor
600 g italienskt tipo 00-mjöl (eller annat proteinrikt mjöl – t ex vetemjöl special)
12 g salt
20 g jäst
390 g vatten
Gör såhär:
1. Se till att vattnet är ljummet. Häll det i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp. Blanda i mjöl och salt och rör runt med en träslev tills det blir en jämnt blandad deg. Du behöver inte knåda. Täck med plastfolie och låt jäsa i rums-temperatur i 8–12 timmar. Tänk på att det måste jäsa länge om det ska bli en perfekt pizzadeg.
2. Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp i fyra lika stora delar. Forma dem till runda bullar genom att sträcka ut en bit av degen och sedan trycka ner den i mitten. Upprepa ett par gånger runt om degen tills det blir en slät och spänd boll utan bristningar. Pensla ett fat eller en plåt med lite olivolja, lägg på bullarna, pensla dem med lite olivolja till och täck med plastfolie. Ställ in i kylen eller lite kallt och låt kalljäsa i 2–4 dagar. Går det inte att ha dem kallt så tänk svalaste stället att jäsa på.
3. Ta fram och låt stå i rumstemp i ca 30 min innan du sätter igång att baka ut pizzan. Jag använder mest händerna för att jobba ut pizzadeg till en rund pizza med lite bulliga kanter. Sedan är det bara att fylla med valfri fyllning. Här ovan löjromspizzor.
Ha nu en skön Onsdag så hörs vi sen!
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Hörni, det är Måndag och med det kommer här veckans matsedel. En inspiration till dig för veckans mat, kanske finns där något som kittlar smaklökarna lite extra eller kanske tar du inspo från hela veckan. Vad vet jag? Hoppas dock att du ska känna att en veckomatsedel ger dig lite kreativt tänk i ditt kök och väcker det där lilla suget att testa lite olika maträtter. Det är nämligen lätt att hamna i ett vanemönster och alltid laga samma mat. Men med lite tips så kanske du vågar testa lite o h kanske t.o.m. hittar nya favoriter. Glad matvecka önskar jag dig.
Det är supergott som tillbehör till t ex viltkött, kyckling, stek, grytor och också till ost & kex. Så gott att ha i fläskytterfilé i sockerkaksform (<klicka för recept) också. Här ska jag ge dig ett recept som är busenkelt. Vinbärsgelé kan du förvara i frysen också om du vill så du har för lång tid framöver, i en tätslutande behållare i kylen håller det i upp till ett år. Håll bara koll på den innan den används, är det mögel på den eller att den luktar konstigt så bör den inte ätas. Annars är det bara att köra på.
Vinbärsgelé, ca 2 dl färdig gelé
2 liter klasar av vinbär (gärna ej helt mogna)
3 dl vatten
4,5 dl strösocker
Gör såhär:
1) Koka upp vatten och när. Låt puttra i ca 10 minuter.
2) Häll upp allt i en silduk (funkar med vanlig ren kökshandduk också). Låt rinna av i en bunke i 30 minuter. Pressa ur lite av det sista.
3) Mät upp saften och sen sockermängden. (Det är 9 dl strösocker per liter avrunnen saft).
4) Koka sedan upp saften och låt den koka på medelvärme i ca 5 minuter.
5) Tillsätt sockret och koka på svag värme i 15 minuter.
6) Skumma, dvs ta en matsked och skrapa av skummet som bildas uppepå. Gör gärna geleprovet. Lägg ca en tsk på en assietter, låt svalna, dra sedan med skeden rakt igenom och se om gelen stannar i kanterna, då är den klar. Om inte så koka en stund till.
7) Häll upp i väl rengjorda tätslutande glasburkar.
OBS: Om inte gelen stelnar som den ska kan det bero på att bären mognat för mycket och då förlorat lite av sitt naturliga pektin. Om din gelé inte stelnar kan du fylla på med 100 ml flytande pektin eller pektinpulver och koka i 3 minuter till.
Tänkte kicka igång denna Söndag med att tipsa dig om världens godaste krämiga köttfärslåda. Denna smakar himmelskt gott och blir en perfekt Söndagsrätt eller vilken dag som helst för all del. Den här supergoda krämiga köttfärslådan är numera familjens stora favoriträtt och något vi alla är sugna på ofta. Vi brukar äta den till en härlig grönsallad, tips: ha i fetaost i salladen, det passar så otroligt bra till köttfärslådan. Detta recept är en uppdaterad version av mitt tidigare recept på köttfärslåda, man kan säga att detta är en 2.0 variant. ☺️
Tipsar om att göra den i dubbel sats så kan du ha matlådor för en halv evighet, denna hittar bara till sig ytterligare av att få någon dag på sig.
Vill tipsa dig om andra populära och goda köttfärsrätter som är enkla att laga, klicka på länkarna nedan för recept:
1) Stek köttfärsen runtom i lite olivolja. Pressa vitlöken och hacka löken i mindre bitar och ha i den. Ha i tomatpuré.
2) Krydda med kalvfond, oxfond, balsamvinäger, timjan, paprikapulver, cayennepeppar och salt & peppar. Häll på ca 1 1/2 dl vatten. Låt småputtra i några minuter tills vattnet nästan kokat in.
3) Koka upp rejält med vatten i kastrull, skala potatisarna och skiva dem i ca 0,5 cm breda skivor. Sänk värmen på det kokande vattnet och lägg i potatisskivorna i ca 10 minuter eller tills att potatisen mjuknat men ändå håller ihop. Ta sedan ur potatisskivorna och lägg dem att svalna en smula.
4) Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten som du fördelar ut över hela formen. Fördela ut potatisskivorna i botten, sedan ett lager med köttfärsröra uppepå. Sedan ett lager till med potatis osv. Du avslutar med köttfärs högst upp. Häll över grädden.
5) Strö över osten högst upp. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 min eller tills att osten fått riktigt fin färg och köttfärslådan känns krämig och klar.
Servera med en riktigt god grönsallad till!
Här på sidan finns massor med olika och enkla recept på mat och bak som alla kan laga och baka, nedan får du några smakprov på kategorier som du hittar. Klicka på länkarna för fler recept på varje:
….och födelsedag idag. Ja, idag fyller jag år. Något av det härligaste som finns är att få fira att man fått levt 1 år till. Det är det som jag firar när jag fyller år. Det är inget man tar föregivet, livet som vi fått gäller det att försöka uppskatta, varendaste dag av det livet. Så idag ska livet firas och jag får lägga till ytterligare ett år.
Födelsedagen ska firas med den här Jordgubbstårtan (<klicka för recept) som är den absolut godaste tårtan jag vet! Denna är verkligen himmelsk.
Något som är väldigt fint och tips om man är många på t ex ett födelsedagskalas är att man bakar dessa ljuvligt goda muffins till och liksom fyller kakfaten runt tårtan med.
Recept på dessa godingar hittar du HÄR. Så saftiga och supergoda med fyllningen inuti. En härlig muffins som har det där lilla extra!
Nu ska jag fortsätta här! Hoppas du får en alldeles underbar Fredag och helg.
Vill du laga världens enklaste, snabbaste och supergoda måltid ikväll så har jag ett hett tips! Istället för att koka makaroner och steka Denniskorv så kan du lika gärna svänga ihop den här pastan, ja för den går lika snabbt att göra.
Snabba supergoda Ost & Skinkpasta, 2 p
200 g rökt skinka
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpure
2 tsk timjan
1 1/2 msk kycklingfond
Peppar
1 1/2 dl vitt vin (brukar köpa alkoholfri i matvarubutiken)
1 dl skinkost i tub
2 dl grädde (valfri fetthalt)
1 dl riven ost
Makaroner
Gör såhär:
1) Börja med att strimla skinkan och hacka schalottenlök. Stek allt i lite olivolja i en stekpanna. Pressa även i vitlök här. Låt steka runt lite tills löken mjuknat. Koka också pastan.
2) Ha i tomatpure, timjan, kycklingfond, peppar och vitt vin. Låt puttra runt tills vinet nästan kokat in.
3) Tillsätt skinkost och rör runt. Tillsätt grädde och låt det sedan puttra runt i ett par minuter. Ta av från värmen. Ha i den rivna osten och låt den smälta ned under omröring.