Oj oj oj!
”Kommer den smaka som skolans?” sa tonåringen med lite orolig blick. ”Oj, det vet jag inte, jag vet inte hur fiskgratängen i skolan smakar längre” svarade jag. Tonåringen gillar det mesta av skolans mat, men just fiskgratängen kanske inte är en hit. Så det var lite spännande när han igår satte sig till bords och skulle äta mammas nya fiskgratäng. I min familj prövas det nya rätter flera gånger i veckan, försöker dock köra något gammalt gott beprövat några dagar i veckan också så smaklökarna får känna sig trygga ibland. ☺️ Men hörrni, mammas nya fiskgratäng blev en hit, han åt och åt… och jag kan nog på rak arm säga att detta är den godaste fiskgratäng jag någonsin lagat. 10 poäng av 10, så denna bara måste du testa.
Kan verkligen rekommendera dig att investera i fisk & skaldjurskryddan som jag tipsar om nedan. Inget samarbete eller spons, bara så otroligt förtjust i den kryddan till fisk. Tipsar också om att köpa goda och riktigt bra torsryggfileer på Lidl. Dessa kostade 99 kr för 3 ordentliga bitar.
Fiskgratäng med räkor och parmesan, 3 p
3 rejäla torskrygg filéer
1 tsk fisk och skaldjurskrydda (seafood & fish från Santa Maria)
3 hyvlade smörskivor
500 g skalade räkor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fiskbuljongtärning
25 g smör
2-3 msk vetemjöl
3 dl grädde (valfri – jag använde vispgrädde)
2-3 dl vitt vin (beroende på hur tjock du vill ha såsen)
2 dl riven parmesan
Salt & peppar efter smak
Färsk dill
Gör såhär:
1) Hyvla skivor av smöret med en osthyvel, lägg tre skivor i en ugnsfast form. Lägg torskryggfileerna över varje smörbit. (Mina filéer var frysta). Krydda med salt, peppar och seafood & fish kryddan.
2) Eftersom mina bitar var frysta så skjutsade jag in fisken på ”för-tillagning” på 225 grader i ca 10-15 min – räkorna var också frysta så dom strödde jag på sista 5 minutrarna över fisken så dom också fick ”tina”. Har du tinad fisk och tinade räkor så hoppa över att ha dem i ugnen innan.
3) Gör såsen som ska hällas över fisken. Skala och hacka schalottenlöken smått, pressa vitlöksklyftorna i 2 msk smält smör i en kastrull. Låt löken bli lite mjuk och glansig där i kastrullen. Smula i fiskbuljongtärningen och låt den smälta ned. Strö på vetemjölet och rör om ordentligt. Häll i vinet och grädden lite pö om pö, rör om ordentligt emellan och kolla hur ”tjock” såsen blir. Känns den för tjock så i med mer vätska i form av grädde eller vin (det är därför jag skrivit 2-3 dl i ingredienslista så du ska känna efter själv). När du känner att såsen fått en ok konsistens (den ska vara lite krämigare än en vanlig sås) så låt det puttra i några minuter. Rör om då och då.
4) Ta ut fisken från ugnen. Häll över såsen, riv på parmesanen och rör om lite med en gaffel så såsen och parmesanen blandar sig lite, och skjutsa sen in i ugnen i 15-20 min.
5) Ta ut och klipp massor med härlig färsk dill över. Servera med kokt potatis och kanske en härlig snabb sallad med fänkål.
Fänkålssallad:
1 fänkålsstånd
1/2 citron
1/2 kruka dill
1 msk olivolja
Salt & svartpeppar
Gör såhär:
1) Riv fänkålen på en mandolin eller med en osthyvel, lägg i kallt vatten.
2) Blanda saften av citronen med olivolja, klippt dill och salt & peppar, häll i en skål.
3) Ta ur fänkålen ut vattnet och droppa av det lite, blanda med olivoljeblandningen. Så krispigt och gott!
Tips: Riv i ett grönt äpple också, sätter så god smak och ännu mer krisp.
Kika på fler fiskrecept här nedan:
Laxgryta (<klicka för recept)
Torskrygg med serrano och parmesantäcke (<klicka för recept)
Lax i ugn med kall krämig sås (klicka för recept)
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR