Världens godaste fiskgratäng med räkor och parmesan

Oj oj oj!

”Kommer den smaka som skolans?” sa tonåringen med lite orolig blick. ”Oj, det vet jag inte, jag vet inte hur fiskgratängen i skolan smakar längre” svarade jag. Tonåringen gillar det mesta av skolans mat, men just fiskgratängen kanske inte är en hit. Så det var lite spännande när han igår satte sig till bords och skulle äta mammas nya fiskgratäng. I min familj prövas det nya rätter flera gånger i veckan, försöker dock köra något gammalt gott beprövat några dagar i veckan också så smaklökarna får känna sig trygga ibland. ☺️ Men hörrni, mammas nya fiskgratäng blev en hit, han åt och åt… och jag kan nog på rak arm säga att detta är den godaste fiskgratäng jag någonsin lagat. 10 poäng av 10, så denna bara måste du testa.

Kan verkligen rekommendera dig att investera i fisk & skaldjurskryddan som jag tipsar om nedan. Inget samarbete eller spons, bara så otroligt förtjust i den kryddan till fisk. Tipsar också om att köpa goda och riktigt bra torsryggfileer på Lidl. Dessa kostade 99 kr för 3 ordentliga bitar.

Fiskgratäng med räkor och parmesan, 3 p

3 rejäla torskrygg filéer

1 tsk fisk och skaldjurskrydda (seafood & fish från Santa Maria)

3 hyvlade smörskivor

500 g skalade räkor

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fiskbuljongtärning

25 g smör

2-3 msk vetemjöl

3 dl grädde (valfri – jag använde vispgrädde)

2-3 dl vitt vin (beroende på hur tjock du vill ha såsen)

2 dl riven parmesan

Salt & peppar efter smak

Färsk dill

Gör såhär:

1) Hyvla skivor av smöret med en osthyvel, lägg tre skivor i en ugnsfast form. Lägg torskryggfileerna över varje smörbit. (Mina filéer var frysta). Krydda med salt, peppar och seafood & fish kryddan.

2) Eftersom mina bitar var frysta så skjutsade jag in fisken på ”för-tillagning” på 225 grader i ca 10-15 min – räkorna var också frysta så dom strödde jag på sista 5 minutrarna över fisken så dom också fick ”tina”. Har du tinad fisk och tinade räkor så hoppa över att ha dem i ugnen innan.

3) Gör såsen som ska hällas över fisken. Skala och hacka schalottenlöken smått, pressa vitlöksklyftorna i 2 msk smält smör i en kastrull. Låt löken bli lite mjuk och glansig där i kastrullen. Smula i fiskbuljongtärningen och låt den smälta ned. Strö på vetemjölet och rör om ordentligt. Häll i vinet och grädden lite pö om pö, rör om ordentligt emellan och kolla hur ”tjock” såsen blir. Känns den för tjock så i med mer vätska i form av grädde eller vin (det är därför jag skrivit 2-3 dl i ingredienslista så du ska känna efter själv). När du känner att såsen fått en ok konsistens (den ska vara lite krämigare än en vanlig sås) så låt det puttra i några minuter. Rör om då och då.

4) Ta ut fisken från ugnen. Häll över såsen, riv på parmesanen och rör om lite med en gaffel så såsen och parmesanen blandar sig lite, och skjutsa sen in i ugnen i 15-20 min.

5) Ta ut och klipp massor med härlig färsk dill över. Servera med kokt potatis och kanske en härlig snabb sallad med fänkål.

Fänkålssallad:

1 fänkålsstånd

1/2 citron

1/2 kruka dill

1 msk olivolja

Salt & svartpeppar

Gör såhär:

1) Riv fänkålen på en mandolin eller med en osthyvel, lägg i kallt vatten.

2) Blanda saften av citronen med olivolja, klippt dill och salt & peppar, häll i en skål.

3) Ta ur fänkålen ut vattnet och droppa av det lite, blanda med olivoljeblandningen. Så krispigt och gott!

Tips: Riv i ett grönt äpple också, sätter så god smak och ännu mer krisp.

Kika på fler fiskrecept här nedan:

Laxgryta (<klicka för recept)

Torskrygg med serrano och parmesantäcke (<klicka för recept)

Lax i ugn med kall krämig sås (klicka för recept)

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

144
2 kommentarer
ANNONS

Godaste avokadoröran

God förmiddag!

Jag håller på och kurerar en lite krasslig hals och än så länge känns det som jag ”rår på” den, jag blir bättre istället för sämre och det är ju precis det man vill. Började med min ”Dunderkurerings te” (< klicka för recept) direkt när jag kände den där lite obehagliga känslan i halsen och det har inte brutit ut något än i alla fall. Så jag fortsätter hålla tummarna att det fortsätter så.

För att få det lite extra mysigt i morse så dukade jag med fin-temuggen med assiett. Att få dricka te på assiett är ju lite sådär extra lyx tycker jag. Inte bara en mugg som står där själv och skramlar på bordet. Älskar mina temuggar från Mon Amie (<klickbar länk). Assietterna hittar du HÄR. Dom passar perfekt som förrättstsllrikar också.

Supermys också när man får ha den här laddningsbara lampan igång på morgnarna. Lampan går att dimra i 3 olika sken, den lägsta är suuuuupermys på kvällarna och morgnarna. Äter vi vid tv:n som vi ofta gör är det perfekt med den nästa högsta eller högsta skenet så man ser maten. Den kan tas med ut också då den ju är uppladdningsbar. Jag älskar den! Finns HÄR.

Godaste avokadoröran

2 avokado
2 tsk citronsaft
2 tsk lönnsirap
1 krm örtsalt
Peppar

Gör såhär:

1) Skala och mosa avokadosen, häll i citronsaft och lönnsirap. Rör om.

2) Ha i örtsalt och peppar, blanda och servera.

Detta är såååå gott på mackan. Helst på en bit surdegsbröd som du stekt i lite smör i stekpannan så den får lite sådär frasig yta. Voi voi voi så gott!

Smaklig spis! 🥰

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

50
2 kommentarer

Galet god ragu på högrev

Möraste ragun i mannaminne

Oj oj oj så gott vi åt igår. Jag satte igång den här grytan på eftermiddagen och så fick den puttra i 2 1/2 timma. Meeeeen ni kan inte ana doften och smaken på den här, jisses Amalia säger jag bara. Drömmer fortfarande om den här ragu grytan alltså. Egentligen så äts ju ragu till pasta, ragu är ju köttfärsås fast på italienska kan man säga. Ragu görs också på högrevskött och ska koka lääääänge.

Godaste ragun, 4 p

500 g högrev

1 pkt bacon

100 g rökt sidfläsk (pancetta)

1 tsk torkad timjan

Salt & peppar

375 g rött vin

2 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

3 msk äppel/ramslök gelé (finns att köpa HÄR, har recept på äppelmarmelad/gelé HÄR)

2 dl vatten

Gör såhär:

1) Börja med att strimla sidfläsk och bacon, stek det i en stor gryta tills det börjar få lite lite färg.

2) Strimla köttet i mindre bitar och stek med det. Krydda!

3) Häll i vinet. Skala schalottenlökarna och dela dem i 2. Lägg i dem så i grytan.

4) Ha i äppelgele och vatten sen är det bara låta grytan puttra i ca 2 1/2 timme. Köttet blir så mört så det bara faller isär.

Som sagt, ragu äter man i vanliga fall till pasta, riv på massor med parmesan också så kan jag lova att det blir supersmarrigt. Vi kände för att äta det till ris och det var faktiskt riktigt gott det också, äter det annars alltid till pasta.

Kika gärna på fler kötträtter här nedan:

Köttfärs & baconrullader (<klicka för recept)

Planksteksgratäng (<klicka för recept)

Fläskytterfilé i sockerkaksform (<klicka för recept)

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

205
6 kommentarer
ANNONS

Världens bästa ingefärsshot som håller förkylningarna borta

Godmorgon!

Hmm, börjar känna mig lite krasslig. Eller jag känner av lite obehag i halsen, så dags att sätta igång med det som brukar hålla förkylningen borta. Det finns dom som druckit en shot av denna varje morgon sen 5 år tillbaka och inte varit förkylda en endaste gång. En del säger att de inte dricker det på sommaren utan börjar i augusti och kör på till april typ. Det gör man som man vill…. Men det som verkar helt fantastiskt är ju att det verkar hålla förkylningar borta. Så hög tid att tipsa dig om denna dunderkur till ingefärsshot igen! Denna innehåller lite annat smått och gott och jag tänkte förklara vilken egenskap varje ingrediens har lite längre ned.

Den här kommentaren fick jag för många år sedan och den har fått hänga med för det är ungefär såhär den här ingefärsshoten har funkat för många. Detta recept ger 1 liter ingefärashot så den kommer räcka ett bra tag. Håller sig perfekt i kylen.

RECEPT 1 LITER INGEFÄRSSHOT

200 g färsk ingefära

1 l vatten

½ dl honung

2 st citroner

4 tsk malen gurkmeja

1 tsk kanel

Gör såhär:

1) Koka 1 liter vatten.

2) Riv ingefäran grovt, låt skalet sitta på.

3) Låt det kokta vattnet svalna till runt 60 grader, detta för att man inte ska förstöra allt det nyttiga och fantastiska i ingefäran och de andra ingredienserna. Lägg i den rivna ingefäran och låt dra i ca 20 minuter.

4) Sila av ingefäran och ha sedan i honungen. Låt svalna helt.

5) Pressa i citronerna, ha i gurkmejan och kanelen. Rör om ordentligt, häll upp i glasflaska med tätslutande lock. Förvara i kylen. Innan du tar av ingefärsshoten så skaka alltid om den.

Den här effekten har ingredienserna.

Ingefära: Innehåller massa antioxidanter, är anti-inflammatoriskt, bra för tarmar och mage. Ökar blodflödet, sänker kolesterol, bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Bra på alla sätt!

Citron: Perfekt källa till vitamin C. Innehåller även bioflavonoider som är antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador. Citron är nyttigt som stärker ditt immunförsvar och har en läkande effekt på skador på kroppen, som orsakas av fria radikaler. Den besitter antibakteriella egenskaper och har en renande effekt på blodet, ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner från kroppen vilket kallas detox.

Honung: Den läker sår, lindrar halsont och tar kål på bakterier. Antiinflammatorisk och läkande i t ex tarmen.

Gurkmeja: Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer. –Gurkmejans effekt är lika stark – eller starkare – än antiinflammatorisk medicin.

Kanel: Reglering av blodsocker, förbättrad insulinkänslighet och inverkan på hjärt- kärlhälsa.

Japp, så denna morgon ska jag starta med att tillverka min dunderkur till ingefärsshot. Dessutom ska jag fortsätta dagen med att dricka min dunderkur till te också så hoppas jag mota Olle i grind. Här är dunderkurerings tet.

Dunderkurerings te

2,5 dl kokt vatten

1 msk hackad ingefära

1 msk honung

1/2 citron (saften)

pukka te (tipsar längre ned vilka sorter jag brukar dricka)

Gör såhär:

1) Koka upp vattnet men låt det svalna till 60 grader.

2) Hacka ingefäran smått och lägg i en tesil. I en stor kopp, ha i tesilen, pressad citron, honung och tepåse.

3) Låt stå och dra i ca 10 min, täck gärna över koppen så den håller värmen, jag brukar vika ihop ett par kökshanddukar som jag bara lägger över. Du kan också värma den några sekunder i mikron om du vill.

Detta dricker jag sen flera gånger på en dag, så mycket jag orkar helt enkelt. Riktigt riktigt bra….

När jag är förkyld så älskar jag och dricka Lemon,ginger & manuka honey, finns HÄR. Så god är den! En annan favvo är mint refresh, finns HÄR och en som jag bara älskar är Vanilla Chai (<klicka) dricker nästan varje dag.

Nu ska jag gå och kika dagens ranson av te, vi hörs sen igen!

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

324
6 kommentarer

Veckomatsedel v 36

Veckans matinspo

Måndag och den dagen som jag brukar bjuda på Veckomatsedel, ni är fler än vad jag trott som gillar den. Så kul att den kan inspirera till veckans mat, vet själv hur viktigt det är att få lite ny inspo. Jag ska alldeles strax sätta igång ett långkok här, det blir ragu med stekt sidfläsk och grejer. Är såååå taggad på det här nya receptet jag ska testa.

Men här kommer veckomatsedel till att börja med!

Måndag

Krämig smakfull Korvgratäng (<klicka för recept)

Tisdag:

Kycklingfärsgratäng (<klicka för recept)

Onsdag:

Hemlagad pyttipanna med senapskräm (<klicka för recept)

Torsdag

Kycklingsoppa med kokosgrädde (<klicka för recept)

Fredag:

Fläskytterfilé i magisk balsamsås (<klicka för recept)

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

183
5 kommentarer

Godaste Ost och skinkpajen med fetaost

Helgtips!

Hej Lördag. Medan vi håller till på Loppisen så tänkte jag att du kanske vill äta en god paj i helgen? Alltså matpaj är så underskattat måste jag säga, det är verkligen hur gott som helst. Äta med en grönsallad till bara, och så min vitlökssås till, halleluja. Sååå gott ju! Köp färdig pajdeg eller gör egen, det är busenkelt.

Besök gärna: Mina 40 mest populära recept på hela sidan (<klicka för alla recept)

Den här pajen blev väldigt populär som sagt och jag kan verkligen rekommendera dig att göra paj där hemma. Du kan ju variera den i all oändlighet och ha i sånt som ni gillar. Det finns dessutom glutenfria pajdegar att köpa för dig som är känslig mot gluten. Matpaj är också perfekt att ha med i matlådan.

Kolla in detta: 10 perfekta maträtter får matlådan (<klicka för recepten)

OST & SKINKPAJ

Missa inte fler goda recept: Snabba Ost & Skinkpastan // Ost & Baconfyllda köttfärsbiffar // Ostbakad kyckling med supergod sås

Pajdeg

4,5 dl mjöl

150 g smör

4 msk kallt vatten

1/2 tsk salt

Fyllning

2 schalottenlökar

150 g rökt skinka

3 ägg

3 dl grädde

3 dl riven ost (gärna smakrik)

1/2 tsk salt

1/2 krm svartpeppar

1/2 krm cayennepeppar

1 tsk paprikakrydda

1 tsk vitlökspulver

150 g fetaost

Gör såhär:

1) Börja med pajdegen om du nu gör den själv. Nyp ihop rumsvarmt smör, mjöl och salt. Häll i vatten och knåda en deg. Du kan göra detta i en köksassistent också. Lägg degen i en plastpåse och låt stå kallt i 30 min.

2) Kavla ut pajdegen och täck en pajform. Nagga botten och förgrädda på 200 grader i ca 15-20 minuter.

3) Strimla skinkan. Skala schalottenlökarna och hacka dem smått smått. Fördela ut allt på pajbotten.

4) Vispa samman ägg och grädde. Krydda med alla kryddor och vispa allt så det blandas samman. Ha i all den rivna osten. Häll allt över pajen. Smula över fetaosten och ta sedan en gaffel och pressa ned den lite tillsammans med fyllningen.

5) Grädda på 200 grader i ca 25-30 min tills äggstanningen stannat av och pajen fått fin färg. Servera gärna med en grönsallad.

Kika gärna in på min kategori PAJER & PIROGER för fler goda pajrecept!

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

986
5 kommentarer

Kolasnittar & loppis

Reklam för vår loppis & kaffestuga

Godmorgon!

Snart är veckan slut igen, med den här farten blir jag ju 80 på nolltid. 😉 Och vår loppis med Kaffestuga går av stapeln, wow….har massor kvar att göra tills dess så nu gäller det att allt klaffar och att energin är på topp. Dessvärre har vi fått lite avhopp för några har blivit sjuka, men vi kör med flaggan i topp vi som står upp. ☺️ I början av veckan var vi till lokalen vi hyrt för att ha vår släktloppis på. Det är ju en idyll alltså, så himla himla fint och jag tycker det är som en liten Bullerby.

Älskar det lindblomsgröna huset som sett likadant ut så länge jag kan missa. Vi gifte oss ju precis bredvid här i Frösthults kyrka så detta kommer nog för alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

Hur kan man inte älska dubbeldörrar, helst när de ser ut såhär?

Skylten som står där så stor och ståtlig.

De gamla uthusen på gården. Jag får lite känslan som jag alltid fick när vi var och hälsade på farfar i norra Finland. Uthuset på gården liknar farfars så mycket.

Den gamla lyktstolpen och så flaggstången bakom (syns ej i bild). Ja men jag säger Bullerbyn.

Jag ska ju baka allt till loppiset och också vara där hela helgen. Så just nu bakas det för glatta livet, vill ju att dom som besöker ska få njuta av lite gott fika också. Kanelbullar och vaniljbullar tror jag det blir, banankaka med frosting tror jag också, och småkakor…. Sen klurar jag på några fler mjuka kakor och kanske någon paj. Får kanske bli den som jag har i min bakbok som är så drömgod! Recept HÄR. Ska testa några nya recept också, typiskt mig…. Att testa något nytt tills dess, kanske bättre att hålla sig till de gamla beprövade. 😅

Dessa ska jag i alla fall baka:

Dumlesnittar ca 16 st

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1,5 tsk vaniljsocker
10 st dumlekola

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.

3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och vänd ner det i smeten.

4. Dela dumlekolorna i mindre bitar och blanda i degen. Dela degen och rulla ut till två längder.

5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.

6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt snittarna svalna på plåten.

Ett litet tips till dig är att sånt här kan vara så himla trevligt att ge bort. Framförallt att få i en sån ”gå-bort” present. Det enda du behöver är lite snöre och bakplåtspapper. Voilà! 🤍

Har du möjlighet så kom och hälsa på:

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

278
6 kommentarer
Innehåller annonslänkar

Krämig linssoppa med gott snabbt bröd

Onsdag redan

Tiden springer som vanligt och jag har fått de där första höstkänslorna, har dina infunnit sig än? För mig är hösten soppor, grytor och murriga hem med tända ljus. Så med det kom suget att börja testa lite nya soppor. Här gjorde jag riktigt enkelt för mig, men wow så himmelens gott detta blev. Du måste testa! Det blev en krämig linssoppa och ett snabbt bröd som jag bakade till. Brödet, åh det blev så gott. Har en lite sådär krispig yta och passade riktigt bra till den krämiga linssoppan. Tänk vad gott när man kan doppa brödet i soppan och surpla i sig. Den här soppan är löjligt enkel att svänga ihop, jag lovar dig! Och perfekt till hösten.

Mer soppa: ALLA SOPPOR (<klicka)


Härlig linssoppa och snabb limpa, 3 p

1 tetra milda mild tomatsoppa

1 1/2 dl grädde

100 g cream cheese (Philadelphia – vegansk om du äter veganskt)

1 1/2 tsk torkad timjan

1/2 krm cayennepeppar

Salt & peppar

1/2 msk crema balsamico

1 tetra linser (jag har dessa -> KLICKA HÄR)


Bröd:

6 dl vetemjöl (för grövre bröd så byt ut lite mot t ex rågsikt)

1 tsk salt

3 tsk bakpulver

2 1/2 dl mjölk (havremjölk om du äter veganskt)

75 g smält smör (vegansk om du äter veganskt)

1 1/2 msk ljus sirap (eller mörk sirap)


Gör såhär:

 

IMG_2085


1) Häll i tomatsoppan i en kastrull. Häll i grädde, ha i cream cheese, alla kryddor och crema balsamico. Låt koka upp ordentligt och sjuda en stund.

2) Häll av linserna och skölj dem i ett durkslag med vatten. Låt rinna av och häll sedan i dem i kastrullen. Låt värmas en smula.


Brödet:

3) Sätt ugnen på 180 grader, blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölk, sirap och smälta smöret och blanda ihop till en kladdig deg. Lägg degen i en limpform eller som jag gjorde, i en glasform. Klä den med bakplåtspapper först bara.


Såg också denna form som jag tyckte var både fin och praktisk för t ex bröd. Ernst såklart, allt han tar i blir ju bra vad det verkar. ☺️ Finns HÄR.

Grädda i ca 50 min. Låt det gärna stå och svalna lite i formen innan du skär upp det och serverar det till soppan. Så gott med smör och ost till just den här soppan.

4) Häll upp soppan i en djup tallrik. (Här nedan kommer jag tipsa om fina djupa tallrikar/skålar som det är fint att servera soppa ur.) Ha i en klick med cream cheese som får smälta ned med soppan, väldigt väldigt gott

Tips: Servera gärna soppa som en förrätt med lite bröd till, så uppskattat och väldigt gott och lagom som förrätt.

2 pack skålar Potteryjo HÄR // Skål Scandiliving HÄR // Skål Mateus HÄR // Skål Ferm Living HÄR // Tallrik House doctor HÄR // Tallrik Broste Copenhagen HÄR

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

 

263
Kommentera

Höst och temys

Innehåller annonslänkar för Bodystore & reklam för vår Loppis.

Godmorgon!

Nu börjar min teperiod. Sitter här just nu med te framför mig. En av mina favvosorter, Vanilla Chai. Det är nu man kommer gosa in sig i murret hemma med tekokaren igång mest hela kvällarna och njuta av allt nytt som visas på tv:n. Eller är det för tidigt? Hösten känns ändå som den står och knackar på dörren här.

Det här är en av mina favvosorter av Pukkas teer. Den här återkommer jag alltid till. Älskar det, så gott och värmande. Finns HÄR.

En annan som jag gillar är den som heter Night Time. Innehåller allt som hjälper en med sömnen. Jag tycker verkligen att den funkar de kvällar jag avslutar med den. Finns HÄR. Alla teer är koffeinfria.

Såg ni min bukett i bakgrunden? Den sista för sommaren tror jag av mina dahlior. Såg just i morse hur jag ska bete mig för att vinterförvara dem till nästa sommar. Dom har varit sååå vackra hela sommaren verkligen och blommat frenetiskt.

Här nedan tänkte jag tipsa dig om något gott att äta till den där härliga tekoppen på kvällen. Dessa bars är såå goda och tar tyvärr slut i ett nafs. Man får helt enkelt baka fler omgångar så man har. Går fint att frysa!

Ett tips till kvällsmyset när du dricker te:

Energibars, 8 st per sats

2 ägg
½ banan
1 dl solroskärnor
4 dl havregryn
några torkade aprikoser (eller annan torkad frukt)
1 msk honung
50 g mörk choklad
½ tsk rapsolja

Gör såhär:

1) Knäck i äggen i en bunke. Häll i solroskärnor, havregryn och honung.

2) Mosa bananen och klipp de torkade aprikoserna i mindre bitar. Mixa allt med en handmixer eller i en matberedare, det ska bli som en ganska så seg smet.

3) Ta en brödform som du har i bakplåtspapper i, jag har en liten brödform. Tryck ut smeten i formen. Skjuts in i ugnen i 175 grader i ca: 15-20 minuter.

4) Ta ut och låt det svalna ordentligt. Smält under tiden chokladen, droppa i ½ tsk olja (typ rapsolja) i chokladen. Häll chokladen över brödformen och ställ i kylen för att låta chokladen stelna. Skär upp i 8 bitar och plasta in. Förvara inplastade i kylen. Håller i ca 1 vecka i kylen men betydligt längre i frysen, perfekta att frysa in styckvis.

Fortsätter tipsa om Loppis & Kaffestuga nu i helgen:

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Följ mig gärna här:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

72
2 kommentarer

Barbecuelax med kall dillsås

Ljuvligt god laxrätt

Ett recept som jag bjudit på tidigare som tål att tipsas om igen. Galet god laxrätt om du frågar mig och min familj. Här hemma är tallrikarna renskrapade och inget finns kvar i skålar eller karotter. Sen ser man dom ligga med magarna i vädret, mätta & nöjda. Då vet man att det var lyckat! Ett tips till dig!

Kolla in: Fisksoppa med saffran (<klicka)


Jag serverade denna lax med en kall dill/citronsås som också blev alldeles magiskt god! Denna rätt bara måste du testa.

Receptsamling: Fisk & Skaldjur, över 70 recept (<klicka)


Barbecuelax med kall dillsås, 4 p

Gott med skaldjur: Godaste SkagentoastenMakalöst god Skagentårta

700 g laxfiléer

1 dl barbecuesås

1/2 dl olivolja

1 msk sojasås

2 vitklöksklyftor

3 cm finriven ingefära

3 msk teriyakisås

3 msk honung

Peppar

Kall dillsås:

2 dl creme fraiche

1 kruka färsk dill

1 citron

2 msk honung

Salt & peppar

Gör såhär:

1) Finriv vitlöksklyftorna och ingefäran, du behöver inte skala ingefäran. Lägg i en bunke. Häll i olivolja, barbecuesås, honung, sojasås, teriyakisås och peppar i bunken också.

2) Ta fram laxfiléerna och pensla dem med marinaden. Lägg i en het stekpanna med olivolja. Stek dem så de får riktigt fint färg. Pensla på marinaden under tiden.

3) Ta fram en ugnsform, lägg i laxfiléerna i den och häll i marinaden över filéerna. In i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Kolla så laxen är klar, dela den lite med en gaffel, går den isär med stora skivor är den klar.

Kall dillsås:

1) Hacka dillen smått. Riv skalet på citronen, lägg dill och citronskal i en skål. Blanda med creme fraiche, honung och lite citronsaft, ca 1 msk. Salt & peppar.

Servera med ris och kanske en fräsch krispig sallad till. Tänk dig härlig salladslök, bladspenat, sugarsnaps, tomater, gurka, massa finhackad dill, rödlök och en skvätt citronsaft och olivolja. Blanda blanda, så gott och passar perfekt till denna rätt!

Kika gärna på dessa fiskrätter också:


Smörstekt torskrygg med magisk champinjonsås


Fiskgratäng med bearnaisesås


Laxgryta

Soft laxtacos

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.

Fler goda recept:


• Över 120 goda recept på mjuka kakor 

• Mina 10 populäraste kycklingrecept 

• 15 billiga & goda rätter

• 10 perfekta rätter för matlådan 

• Över 100 goda brödrecept 

• 8 underbara korvrätter 

• 10 enkla & extra goda vardagsrätter 

• 8 maträtter under 15 minuter 

• 20 lättlagade rätter under 30 min

• 38 goda grytor

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.

Kram Nina

67
Kommentera