Oj oj oj så gott vi åt igår. Jag satte igång den här grytan på eftermiddagen och så fick den puttra i 2 1/2 timma. Meeeeen ni kan inte ana doften och smaken på den här, jisses Amalia säger jag bara. Drömmer fortfarande om den här ragu grytan alltså. Egentligen så äts ju ragu till pasta, ragu är ju köttfärsås fast på italienska kan man säga. Ragu görs också på högrevskött och ska koka lääääänge.
Godaste ragun, 4 p
500 g högrev
1 pkt bacon
100 g rökt sidfläsk (pancetta)
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar
375 g rött vin
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
3 msk äppel/ramslök gelé (finns att köpa HÄR, har recept på äppelmarmelad/gelé HÄR)
2 dl vatten
Gör såhär:
1) Börja med att strimla sidfläsk och bacon, stek det i en stor gryta tills det börjar få lite lite färg.
2) Strimla köttet i mindre bitar och stek med det. Krydda!
3) Häll i vinet. Skala schalottenlökarna och dela dem i 2. Lägg i dem så i grytan.
4) Ha i äppelgele och vatten sen är det bara låta grytan puttra i ca 2 1/2 timme. Köttet blir så mört så det bara faller isär.
Som sagt, ragu äter man i vanliga fall till pasta, riv på massor med parmesan också så kan jag lova att det blir supersmarrigt. Vi kände för att äta det till ris och det var faktiskt riktigt gott det också, äter det annars alltid till pasta.
Hmm, börjar känna mig lite krasslig. Eller jag känner av lite obehag i halsen, så dags att sätta igång med det som brukar hålla förkylningen borta. Det finns dom som druckit en shot av denna varje morgon sen 5 år tillbaka och inte varit förkylda en endaste gång. En del säger att de inte dricker det på sommaren utan börjar i augusti och kör på till april typ. Det gör man som man vill…. Men det som verkar helt fantastiskt är ju att det verkar hålla förkylningar borta. Så hög tid att tipsa dig om denna dunderkur till ingefärsshot igen! Denna innehåller lite annat smått och gott och jag tänkte förklara vilken egenskap varje ingrediens har lite längre ned.
Den här kommentaren fick jag för många år sedan och den har fått hänga med för det är ungefär såhär den här ingefärsshoten har funkat för många. Detta recept ger 1 liter ingefärashot så den kommer räcka ett bra tag. Håller sig perfekt i kylen.
RECEPT 1 LITER INGEFÄRSSHOT
200 g färsk ingefära
1 l vatten
½ dl honung
2 st citroner
4 tsk malen gurkmeja
1 tsk kanel
Gör såhär:
1) Koka 1 liter vatten.
2) Riv ingefäran grovt, låt skalet sitta på.
3) Låt det kokta vattnet svalna till runt 60 grader, detta för att man inte ska förstöra allt det nyttiga och fantastiska i ingefäran och de andra ingredienserna. Lägg i den rivna ingefäran och låt dra i ca 20 minuter.
4) Sila av ingefäran och ha sedan i honungen. Låt svalna helt.
5) Pressa i citronerna, ha i gurkmejan och kanelen. Rör om ordentligt, häll upp i glasflaska med tätslutande lock. Förvara i kylen. Innan du tar av ingefärsshoten så skaka alltid om den.
Den här effekten har ingredienserna.
Ingefära: Innehåller massa antioxidanter, är anti-inflammatoriskt, bra för tarmar och mage. Ökar blodflödet, sänker kolesterol, bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Bra på alla sätt!
Citron: Perfekt källa till vitamin C. Innehåller även bioflavonoider som är antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador. Citron är nyttigt som stärker ditt immunförsvar och har en läkande effekt på skador på kroppen, som orsakas av fria radikaler. Den besitter antibakteriella egenskaper och har en renande effekt på blodet, ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner från kroppen vilket kallas detox.
Honung: Den läker sår, lindrar halsont och tar kål på bakterier. Antiinflammatorisk och läkande i t ex tarmen.
Gurkmeja: Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer. –Gurkmejans effekt är lika stark – eller starkare – än antiinflammatorisk medicin.
Kanel: Reglering av blodsocker, förbättrad insulinkänslighet och inverkan på hjärt- kärlhälsa.
Japp, så denna morgon ska jag starta med att tillverka min dunderkur till ingefärsshot. Dessutom ska jag fortsätta dagen med att dricka min dunderkur till te också så hoppas jag mota Olle i grind. Här är dunderkurerings tet.
Dunderkurerings te
2,5 dl kokt vatten
1 msk hackad ingefära
1 msk honung
1/2 citron (saften)
pukka te (tipsar längre ned vilka sorter jag brukar dricka)
Gör såhär:
1) Koka upp vattnet men låt det svalna till 60 grader.
2) Hacka ingefäran smått och lägg i en tesil. I en stor kopp, ha i tesilen, pressad citron, honung och tepåse.
3) Låt stå och dra i ca 10 min, täck gärna över koppen så den håller värmen, jag brukar vika ihop ett par kökshanddukar som jag bara lägger över. Du kan också värma den några sekunder i mikron om du vill.
Detta dricker jag sen flera gånger på en dag, så mycket jag orkar helt enkelt. Riktigt riktigt bra….
När jag är förkyld så älskar jag och dricka Lemon,ginger & manuka honey, finns HÄR. Så god är den! En annan favvo är mint refresh, finns HÄR och en som jag bara älskar är Vanilla Chai (<klicka) dricker nästan varje dag.
Nu ska jag gå och kika dagens ranson av te, vi hörs sen igen!
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Måndag och den dagen som jag brukar bjuda på Veckomatsedel, ni är fler än vad jag trott som gillar den. Så kul att den kan inspirera till veckans mat, vet själv hur viktigt det är att få lite ny inspo. Jag ska alldeles strax sätta igång ett långkok här, det blir ragu med stekt sidfläsk och grejer. Är såååå taggad på det här nya receptet jag ska testa.
Hej Lördag. Medan vi håller till på Loppisen så tänkte jag att du kanske vill äta en god paj i helgen? Alltså matpaj är så underskattat måste jag säga, det är verkligen hur gott som helst. Äta med en grönsallad till bara, och så min vitlökssås till, halleluja. Sååå gott ju! Köp färdig pajdeg eller gör egen, det är busenkelt.
Den här pajen blev väldigt populär som sagt och jag kan verkligen rekommendera dig att göra paj där hemma. Du kan ju variera den i all oändlighet och ha i sånt som ni gillar. Det finns dessutom glutenfria pajdegar att köpa för dig som är känslig mot gluten. Matpaj är också perfekt att ha med i matlådan.
1) Börja med pajdegen om du nu gör den själv. Nyp ihop rumsvarmt smör, mjöl och salt. Häll i vatten och knåda en deg. Du kan göra detta i en köksassistent också. Lägg degen i en plastpåse och låt stå kallt i 30 min.
2) Kavla ut pajdegen och täck en pajform. Nagga botten och förgrädda på 200 grader i ca 15-20 minuter.
3) Strimla skinkan. Skala schalottenlökarna och hacka dem smått smått. Fördela ut allt på pajbotten.
4) Vispa samman ägg och grädde. Krydda med alla kryddor och vispa allt så det blandas samman. Ha i all den rivna osten. Häll allt över pajen. Smula över fetaosten och ta sedan en gaffel och pressa ned den lite tillsammans med fyllningen.
5) Grädda på 200 grader i ca 25-30 min tills äggstanningen stannat av och pajen fått fin färg. Servera gärna med en grönsallad.
Kika gärna in på min kategori PAJER & PIROGER för fler goda pajrecept!
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Snart är veckan slut igen, med den här farten blir jag ju 80 på nolltid. 😉 Och vår loppis med Kaffestuga går av stapeln, wow….har massor kvar att göra tills dess så nu gäller det att allt klaffar och att energin är på topp. Dessvärre har vi fått lite avhopp för några har blivit sjuka, men vi kör med flaggan i topp vi som står upp. ☺️ I början av veckan var vi till lokalen vi hyrt för att ha vår släktloppis på. Det är ju en idyll alltså, så himla himla fint och jag tycker det är som en liten Bullerby.
Älskar det lindblomsgröna huset som sett likadant ut så länge jag kan missa. Vi gifte oss ju precis bredvid här i Frösthults kyrka så detta kommer nog för alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.
Hur kan man inte älska dubbeldörrar, helst när de ser ut såhär?
Skylten som står där så stor och ståtlig.
De gamla uthusen på gården. Jag får lite känslan som jag alltid fick när vi var och hälsade på farfar i norra Finland. Uthuset på gården liknar farfars så mycket.
Den gamla lyktstolpen och så flaggstången bakom (syns ej i bild). Ja men jag säger Bullerbyn.
Jag ska ju baka allt till loppiset och också vara där hela helgen. Så just nu bakas det för glatta livet, vill ju att dom som besöker ska få njuta av lite gott fika också. Kanelbullar och vaniljbullar tror jag det blir, banankaka med frosting tror jag också, och småkakor…. Sen klurar jag på några fler mjuka kakor och kanske någon paj. Får kanske bli den som jag har i min bakbok som är så drömgod! Recept HÄR. Ska testa några nya recept också, typiskt mig…. Att testa något nytt tills dess, kanske bättre att hålla sig till de gamla beprövade. 😅
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och vänd ner det i smeten.
4. Dela dumlekolorna i mindre bitar och blanda i degen. Dela degen och rulla ut till två längder.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt snittarna svalna på plåten.
Ett litet tips till dig är att sånt här kan vara så himla trevligt att ge bort. Framförallt att få i en sån ”gå-bort” present. Det enda du behöver är lite snöre och bakplåtspapper. Voilà! 🤍
Har du möjlighet så kom och hälsa på:
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Tiden springer som vanligt och jag har fått de där första höstkänslorna, har dina infunnit sig än? För mig är hösten soppor, grytor och murriga hem med tända ljus. Så med det kom suget att börja testa lite nya soppor. Här gjorde jag riktigt enkelt för mig, men wow så himmelens gott detta blev. Du måste testa! Det blev en krämig linssoppa och ett snabbt bröd som jag bakade till. Brödet, åh det blev så gott. Har en lite sådär krispig yta och passade riktigt bra till den krämiga linssoppan. Tänk vad gott när man kan doppa brödet i soppan och surpla i sig. Den här soppan är löjligt enkel att svänga ihop, jag lovar dig! Och perfekt till hösten.
6 dl vetemjöl (för grövre bröd så byt ut lite mot t ex rågsikt)
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk (havremjölk om du äter veganskt)
75 g smält smör (vegansk om du äter veganskt)
1 1/2 msk ljus sirap (eller mörk sirap)
Gör såhär:
1) Häll i tomatsoppan i en kastrull. Häll i grädde, ha i cream cheese, alla kryddor och crema balsamico. Låt koka upp ordentligt och sjuda en stund.
2) Häll av linserna och skölj dem i ett durkslag med vatten. Låt rinna av och häll sedan i dem i kastrullen. Låt värmas en smula.
Brödet:
3) Sätt ugnen på 180 grader, blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölk, sirap och smälta smöret och blanda ihop till en kladdig deg. Lägg degen i en limpform eller som jag gjorde, i en glasform. Klä den med bakplåtspapper först bara.
Såg också denna form som jag tyckte var både fin och praktisk för t ex bröd. Ernst såklart, allt han tar i blir ju bra vad det verkar. ☺️ Finns HÄR.
Grädda i ca 50 min. Låt det gärna stå och svalna lite i formen innan du skär upp det och serverar det till soppan. Så gott med smör och ost till just den här soppan.
4) Häll upp soppan i en djup tallrik. (Här nedan kommer jag tipsa om fina djupa tallrikar/skålar som det är fint att servera soppa ur.) Ha i en klick med cream cheese som får smälta ned med soppan, väldigt väldigt gott
Tips: Servera gärna soppa som en förrätt med lite bröd till, så uppskattat och väldigt gott och lagom som förrätt.
2 pack skålar Potteryjo HÄR // Skål Scandiliving HÄR // Skål Mateus HÄR // Skål Ferm Living HÄR // Tallrik House doctor HÄR // Tallrik Broste Copenhagen HÄR
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Innehåller annonslänkar för Bodystore & reklam för vår Loppis.
Godmorgon!
Nu börjar min teperiod. Sitter här just nu med te framför mig. En av mina favvosorter, Vanilla Chai. Det är nu man kommer gosa in sig i murret hemma med tekokaren igång mest hela kvällarna och njuta av allt nytt som visas på tv:n. Eller är det för tidigt? Hösten känns ändå som den står och knackar på dörren här.
Det här är en av mina favvosorter av Pukkas teer. Den här återkommer jag alltid till. Älskar det, så gott och värmande. Finns HÄR.
En annan som jag gillar är den som heter Night Time. Innehåller allt som hjälper en med sömnen. Jag tycker verkligen att den funkar de kvällar jag avslutar med den. Finns HÄR. Alla teer är koffeinfria.
Såg ni min bukett i bakgrunden? Den sista för sommaren tror jag av mina dahlior. Såg just i morse hur jag ska bete mig för att vinterförvara dem till nästa sommar. Dom har varit sååå vackra hela sommaren verkligen och blommat frenetiskt.
Här nedan tänkte jag tipsa dig om något gott att äta till den där härliga tekoppen på kvällen. Dessa bars är såå goda och tar tyvärr slut i ett nafs. Man får helt enkelt baka fler omgångar så man har. Går fint att frysa!
Ett tips till kvällsmyset när du dricker te:
Energibars, 8 st per sats
2 ägg
½ banan
1 dl solroskärnor
4 dl havregryn
några torkade aprikoser (eller annan torkad frukt)
1 msk honung
50 g mörk choklad
½ tsk rapsolja
Gör såhär:
1) Knäck i äggen i en bunke. Häll i solroskärnor, havregryn och honung.
2) Mosa bananen och klipp de torkade aprikoserna i mindre bitar. Mixa allt med en handmixer eller i en matberedare, det ska bli som en ganska så seg smet.
3) Ta en brödform som du har i bakplåtspapper i, jag har en liten brödform. Tryck ut smeten i formen. Skjuts in i ugnen i 175 grader i ca: 15-20 minuter.
4) Ta ut och låt det svalna ordentligt. Smält under tiden chokladen, droppa i ½ tsk olja (typ rapsolja) i chokladen. Häll chokladen över brödformen och ställ i kylen för att låta chokladen stelna. Skär upp i 8 bitar och plasta in. Förvara inplastade i kylen. Håller i ca 1 vecka i kylen men betydligt längre i frysen, perfekta att frysa in styckvis.
Fortsätter tipsa om Loppis & Kaffestuga nu i helgen:
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Ett recept som jag bjudit på tidigare som tål att tipsas om igen. Galet god laxrätt om du frågar mig och min familj. Här hemma är tallrikarna renskrapade och inget finns kvar i skålar eller karotter. Sen ser man dom ligga med magarna i vädret, mätta & nöjda. Då vet man att det var lyckat! Ett tips till dig!
1) Finriv vitlöksklyftorna och ingefäran, du behöver inte skala ingefäran. Lägg i en bunke. Häll i olivolja, barbecuesås, honung, sojasås, teriyakisås och peppar i bunken också.
2) Ta fram laxfiléerna och pensla dem med marinaden. Lägg i en het stekpanna med olivolja. Stek dem så de får riktigt fint färg. Pensla på marinaden under tiden.
3) Ta fram en ugnsform, lägg i laxfiléerna i den och häll i marinaden över filéerna. In i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Kolla så laxen är klar, dela den lite med en gaffel, går den isär med stora skivor är den klar.
Kall dillsås:
1) Hacka dillen smått. Riv skalet på citronen, lägg dill och citronskal i en skål. Blanda med creme fraiche, honung och lite citronsaft, ca 1 msk. Salt & peppar.
Servera med ris och kanske en fräsch krispig sallad till. Tänk dig härlig salladslök, bladspenat, sugarsnaps, tomater, gurka, massa finhackad dill, rödlök och en skvätt citronsaft och olivolja. Blanda blanda, så gott och passar perfekt till denna rätt!
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Men wow så gott det blev! Fick inspiration då jag såg någon som panerat falukorv med lite ost emellan. Tänkte att det ju måste bli minst lika gott med västerbottenost emellan och göra en till panering med krossade tortillachips med ostsmak. Ja men wow hörni, detta blev ju precis hur bra och gott som helst. Texmex paneringen blev jättegod till korven och faktiskt så är texmex smaker till korv riktigt gott. Detta serverades med ris, passade riktigt bra med den kalla texmex såsen till.
TEXMEX panerad korv med kall TEMEX sås, 4 p
600 g falukorv
ca 10 skivor Västerbottenost
Några msk vetemjöl
150 g tortillachips med ostsmak
2 ägg
Salt & peppar
Sås:
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl Philadelphiaost
1/2 dl tacosås
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 krm chilikrydda
1/2 krm cayennepeppar
1/2 tsk spiskummin
1/2 msk honung
Salt & peppar
Gör såhär:
1) Skiva falukorven i tunna skivor (strunt i biten längst fram, den är lite för tjock).
2) Lägg en skiva Västerbottensost emellan två skivor korv.
3) Lägg i tortillachips i en påse, slå med en kavel eller liknande så det blir smulor av det. Kavla gärna över påsen så det blir smått. I tre skålar fördelar du mjöl, ägg och tortillachipssmulet.
4) Doppa korvarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg, sist i tortillachipsen. Sedan körde jag dem i airfryern på 180 grader i 10 min. Har du ingen så kör i vanlig ugn på 220 grader i ca 15-20 min eller tills de blir krispiga.
5) Sås: Blanda alla ingredienser i en skål. Servera med ris.
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Jag kickar igång denna måndag (som faktiskt känns som en höstdag) med en veckomatsedel att inspireras ifrån. Mycket enkelt och gott är ju lite temat just nu. Hoppas att denna ska inspirera till veckans matlagning.