HÄR hittar ni resten av luckorna i min julkalender.
Hänger ni med i tempot? Jag trodde att jag gjorde det tills jag liksom fattade att det är 2,5 vecka kvar till julafton. Plötsligt inser man att den här månaden går alldeles för fort. Julens mest fantastiska månad går i raketfart och vi kan inte annat än hänga med. Jag är glad att jag har min julkalender för den liksom håller mig i ”Christmas feelings” på ett sätt som jag faktiskt inte varit i förut. Den gör så jag njuter till max av högtidernas högtid. För inget slår jul, inte för mig. Varje dag får jag skriva min lilla julkalender och det gör mig ännu mer julmotiverad. Så nu öppnar vi lucka 8 och ser vad som gömmer sig där.
Lucka 8:s julpyssel:
Denna luckan innehåller både pyssel och något gott till julbordet. Så nu ska du få höra.
Du ska nämligen få tips på hemmagjord snaps. En som du kan göra alldeles själv och servera i t ex små flaskor. Ett tips är att använda dessa små 65 ml flaskor (<klicka), då blir det precis till en snaps var. Hur fint att servera vid julbordet? Man kan också linda ett rött band runt med kanske en liten grankvist fäst vid den. Då behövs inte ens några snapsglas.
Åter till snapsen. Ska säga det att jag själv dricker inte snaps, jag drack nämligen snaps en midsommarafton som ung som slutade med att min midsommarafton var över vid 15 tiden. Sedan dess har jag inte klarat av att dricka det. Haha…så kan det gå. Men du som inte förstört snapsen med en överförfriskad midsommarafton kanske vill ha en liten ”HÖJT” till sillen och potatisen på julafton.
Det jag ändå måste göra när jag gör egen snaps är ju att provsmaka så smakerna sitter så det klarar jag faktiskt av. Kan skvallra om att dessa snapsar, som jag gjorde för första gången för något år sen är supergoda. T.o.m jag som inte klarar av snaps skulle kunna ta en liten ”höjt” bara för att dessa är så goda. Du ska få tips på 2 olika snaps som du kan göra själv till julbordet. Busenkelt och mycket godare än dom man köper säger alla som smakat. Recepten är uträknade på 75 cl brännvin men kan såklart halveras om man vill göra mindre.
2 EGENGJORDA JULIGA SNAPSRECEPT
1) Kanel & Saffranssnaps med kryddpeppar (förbereds 1 vecka innan)
75 cl brännvin 1 pkt saffran (jag har använt omalda saffran) 2 kanelstänger kanelstång citronskal av 1/2 citron några kryddpeppar TIPS: Ha i 2 msk socker för en lite sötare snaps
Gör såhär:
Häll i saffran, kanelstängerna, skalet av citronen och kryddpeppar i en flaska med brännvin. Låt stå i rumstemperatur i en vecka. Sila av och häll upp i flaskan. Låt stå i kylskåp.
2) Citron & Rosmarinsnaps (förbereds 2 dagar innan)
75 cl brännvin 2 citroner 4 rosmarinkvistar
Gör såhär:
Skala av det yttersta lagret på citronen, jag använder en filèkniv, tycker det blir bäst med en sån. Lägg i skalen i en flaska med brännvin. Ha i rosmarinkvistarna. Förvara i rumstemperatur i ett dygn. Kyl sedan ned snapsen och servera 1-2 dagar senare.
Tips: Testa alkoholfritt och gör samma som ovan. Jag har gjort goda gindrinkar och grejer med denna och kan varmt rekommendera. Sätter en form av ”alkoholsmak”.
Lucka 8:s upplevelse:
Grilla pinnbröd(<klicka), ja något av det trevligaste som jag nämnt tidigare är ju att få vara ute och äta något. Det BLIR godare, och varför kan jag inte förklara. Att t ex grilla pinnbröd utomhus virad runt en hotdog. Ja men då är man ju hemma på nå vis. Testa nångång. Jag lovar att när du står där i hallen med rödmosiga kinder och klär av dig för att hoppa i raggsockorna efter en eftermiddag ute vis grillen så kommer det kännas lite extra fint i själen.
Lucka 8:s julpyssel:
På fönsterblecket här hemma utanför oss har jag ställt 2 stora ljushållare i glas på lite grankvistar och nypon som jag plockat i trädgården. Du må tro att det är mysigt att gå förbi fönstret här på insidan när det fladdrar ljus där utanför. Så enkelt att bara lägga ut grankvistar som dekoration på julen/vintern. På helgerna lyser det alltid i dessa lyktor, jag tycker det är såååå mysigt faktiskt!
Eftersom det är Fredag så tänkte jag det kunde vara på sin plats att tipsa om denna fenomenala goda & väldigt enkla pannacotta. Du kokar i stort upp den bara, sen behöver den 4 timmar, men sen kan jag lova dig att dina smaklökar kommer dansa jultango upp på Schweiz högsta berg. Alltså såååå gott!
Något som jag verkligen tipsar dig om att göra är Nubberöra, oj oj oj vad detta är gott på en bit kavring t ex. Eller varför inte en bit knäcke, mums! Såååå gott! Perfekt till julbordet sen också.
Nu måste jag verkligen ta tag i den här fredagen, den är fullbokad. Ha nu en fin fredag min vän så hörs vi lite senare!
Bara namnet gör ju att man vill kasta dig in och se vad det är som pågår därinne. Ett gediget gammalt café, det känns i väggarna att det som pågår därinne pågått länge.
Snart 100 år gammalt! Det är inte klokt ju…. Undra hur det såg ut då? Höga hattar och handmuffar tänker jag mig. Långa kjolar som släpade i slasket efter snövintriga skor.
Jag gillar stället, men alltid lite besviken att det inte finns koffeinfritt kaffe. Well well, funkar fint med te med men, vore ju gött med en kopp låtsasjava.
Kollade in bakverken sist och deeeet har dom i alla fall gott om. Wow! Så uppbullat, svårt att välja och väldigt vackert allting! Vågade inte ta bild med risk för att verka konstig. Men hade velat…. 😅
Såg en kaka som jag minns att jag bakat för väldigt längesen, tror det var när jag skulle vara med i Hela Sverige bakar.
SYLTSNITTAR, ca 16 st
100 g smör 1/2 dl strösocker 2 1/2 dl vetemjöl 1 äggula 2 tsk vaniljsocker 1 nypa salt
Fyllning:
Jordgubbssylt
Gör såhär:
1) Lägg i alla ingredienser till mördegen i en köksmaskin, blanda runt tills du har en kakdeg. Du kan också nypa ihop den med händerna och göra en deg så. Rulla degen till 2 rullar som du placerar på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
2) Tryck försiktigt en skåra med fingret i varje rulle. Tryck inte för hårt så det blir för lite kvar av själva kakdegen, då går dem bara av sen när de är färdiggräddade.
3) Ha i lite sylt i skårorna och grädda sedan på 200 grader i ca 10-15 min. Låt svalna en smula innan du skär ut snittar. Ät & njut!
Tips: Ha i 1 pkt saffran i kakdegen, suuuupergott!
Kan varmt rekommendera ett besök på Vetekatten om du inte redan varit där! Njut allt du orkar.
Hoppas du hittar massor med inspiration här hos mig. Tack för du delar och uppskattar det jag gör, det gör mig verkligen glad! ❤️
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Dags för lucka 7 hörni, whoop whoop vad tiden går. I helgen åker nog vår gran upp, men jag har ett stort problem. Vi har möblerat om i vardagsrummet så nu får den inte plats mer….. 🥹 Vet inte hur jag ska lyckas lösa plats till den, det krävs ju en del så att säga. Upp vill jag dock ha den, vill kunna njuta av den länge! Älskar julgran.
Lucka 7:ätbara:
Sillkrans – och du gör succé kan jag lova. En krans av massa gott och smaker som liksom får tungan att forma sig till ett enda stort hjärta. Haha, nej men hur förklarar man tillräckligt bra hur något smakar. Smörstekt kavring till allt detta goda är nästan för mycket. Det blir för gott! 😅
Lucka 7:s julpyssel:
En sån här söt kruka svänger du snabbt ihop själv utan och behöva betala skjortan och halva armen som sånt här faktiskt kan kosta. Du behöver en liten blomma som heter våreld och lite murgröna, plantera i jorden. Lämna plats för några julkulor, lite hampasnöre runt krukan gör sitt också. Ljushållare googlade jag på och hittade ju såååå fina. Såna här kan man göra några stycken och ta med när man ska gå bort på trevligheter, som en liten ”gå bort” present.
Du hittar dem HÄR. Tycker det är finare med ett i glas såhär så ser man ju ljuset på ett annat sätt. Jättefint!
Lucka 7:s produkt:
Här är något som jag önskar mig i julklapp. Ett kantinset (<klicka) så jag kan få känna mig som en riktig kock här hemma. Nej men så otroligt smidigt med dessa små kantiner när man lagar mat. Man skulle kunna preppa för ett par-tre dagars matlagning genom att fylla dessa med sånt man brukar ha i matlagning. Hackad lök, rödlök, purjolök. Paprika, rivna morötter osv. Sedan bara på med lock och förvara i kylen.
Vet du vad jag också tänker?! Att man på julen fyller den stora kantinen med kokt vatten och ställer två kantiner i med t ex prinskorv och köttbullar med lock på så håller det sig varmt längre. Behöver man fler så kan man ju ta vilken ugnsform som helst och ställa kantiner i.
Står på önskelistan, just nu riktigt bra pris också.
Lucka 7:s söta & goda:
Perfekt kokt kola – den här kolan är himmelskt god. Något som är både lätt att koka och som alltid lyckas. Det här har jag kokat massor med gånger o h det blir alltid lika bra. Älskar den här kolan.
Lucka 7:s julpynt:
Jag älskar mitt lilla tomtegäng som jag ställt på en bricka på ett av vardagsrumsborden. Lite allt möjligt som samsas på den här silverbrickan. En gammal batterilampa i form av en gran från IKEA, zebrafat från Jonathan Adler, en liten ringklocka från Guldfynd har också fått plats. Blir glad av den här brickan, har du något julpynt som gör dig lite extra glad?
Lucka 7:s upplevelse:
Ta en dag och njut av vintern, jag vet att man har lätt för att känna usch och blä vad kallt det är, även om vi är många som faktiskt också uppskattar vintern. Men ta en dag, är det sol så är det ett plus. Ta dig ut på en härlig promenad. Klä på dig ordentligt. Andas in den friska luften. Känn hur det biter i kinderna. Se dig omkring. Se snön och allt det vackra (om det nu är snö där du är).
Sen när man kommer hem så tar man en kopp varm choklad. Känner hur den värmer ända inifrån och ut.
Kan du sitta ute så gör det. Inlindad i en filt eller kanske på en fårfäll, vi får inte bli kalla om fiffi. Njut av de där stackars solstrålarna som kämpar för att nå jordens yta, är det mulet kan man njuta ändå. Kanske tända en eld.
Kanske vill ni laga en god värmande soppa, den här grönsakssoppan (<klicka) värmer ända in i själen, och gooood är den också!
Optimalt vore ju att få slänga sig in i en bastu. Vi brukar hyra vår förenings bastu ibland, åh är det något jag drömmer om så är det en bastu hemma. Jag älskar att basta! Känns som man renar ur allt, alla porer och svettporer som bara rensar sig i denna värme. Känslan mot huden. Ja men allt! Love it! Har du en bastu så lova mig att du njuter av den och inte bada hänger tvätt i den. 😂
Lucka 7:s erbjudande:
Bara idag är det upp till 40% rabatt på Muminmuggar. En fin present, och dessa rackare stiger ju i värde. HÄR hittar du muggarna.
Köpte dessa till stora barnen, idag är en av muggarna värd över 1000 kr. Så idag använder vi dem faktiskt inte utan de står i vitrinet. Tänker att jag spar dem till stora barnen och får dem dessa sen när de vill ha dem.
Nehej! Dags för mig att stressa vidare. Har massor med jobb idag så idag måste jag verkligen hålla fokus.
Ja men hur saknad i Alladinasken? Massor om du frågar mig. Hur kunde man ta bort trillingnöten som alla älskar mest? Fattar inte! Men, nu kan vi göra den ändå! För med hjälp av den här formen (<klicka) så trollar man fram trillingnötterna ändå! Du kan givetvis göra dem utan formen, förklaring kommer längre ned. Det här receptet på trillingnötter blir sååå gott så det får du bara inte missa.
Dessa kan du slänga ihop i tid och otid, och formen håller hur bra som helst. Har använt min massor! Dom blir ju såååå fina.
Har du sett att jag har lagt upp ett inlägg med julens söta (<klicka), julens härligaste recept!
Jag får alltid lite choklad ”över kanten” men låter det alltid sitta kvar, man kan ju liksom inte klicka av det, hallåååå det är choklad liksom. Inga bitar får gå till spillo!
Trillingnöt
150 g hasselnötter 100 g nougat 100 g mjölkchoklad (marabou)
Gör såhär:
1. Rosta hasselnötterna på 225 grader i ca 10 minuter på en bakplåtspappers klädd plåt i ugnen. Håll lite koll så de inte blir brända.
2. Häll upp hasselnötterna i en kökshandduk och gnugga av skalen. Denna metod funkar oftast väldigt bra, lite skal kvar är inte hela världen.
3. Smält nougat över vattenbad eller i mikron, tänk då på att göra det i 15-sekunders intervaller. Smält sedan mjölkchokladen över vattenbad eller mikro. Blanda sedan ihop nougat och choklad.
4. Alternativ 1: Doppa tre nötter i chokladblandningen, fånga upp dem med en sked eller gaffel och låt sedan överflödig choklad rinna av och lägg dem sedan 3 och 3 ihop på bakplåtspapper. Låt dem stelna till lite. Ringla sedan över lite choklad för att skapa ett fint mönster.
Alternativ 2: Häll i lite av nougatblandningen i varje hålighet på formen. Ha i 3 hasselnötter i varje hålighet, häll sedan på mer av nougatblandning. Dra av det överflödiga.
5. Låt stelna helt, pilla sedan ur trillingnötschokladerna och förvara i kylen.
Jag vet inte hur många jag fick ihop men du håller på tills nougatblandningen är slut helt enkelt.
Hoppas du hittar massor med inspiration här hos mig. Tack för du delar och uppskattar det jag gör, det gör mig verkligen glad! ❤️
Ja men succé hörni, jag hade ungefär 0% förväntning på detta när jag satte igång. Tänkte bara att jag testar, och blir det alltför hemskt så får jag väl snällt äta upp det själv då. Life of a receptkreatör, man kan inte alltid räkna med att alla ska tycka allt är gott. Det är en vild chansning ibland, som denna köttfärssås. Men jag ska säga dig, att när jag smakade första lilla smakprovet när jag lagade det så golvades jag. Nej men herrejisses i Anderssonskans farstu vad gott det var. Åh vad taggad jag blev verkligen, jag var lite orolig när jag hade i kryddorna men tänkte att det borde gå, det KAN inte bli äckligt, det FÅR inte bli äckligt. Den här kryddblandningen borde på något konstigt sätt gifta sig med varandra.
Ser du vad mustig den ser ut? De är precis vad den är också, sån otroligt mustig härlig smak så man vill bara ha mer. Ingen grädde, denna är helt tomatbaserad och det tror jag den måste vara med den kryddsättningen men ska helt klart testa med grädde också nångång, eller cream cheese tror jag mer på när jag tänker efter.
Jag verkligen ööööste på med parmesan för sältans skull, och umamin såklart. Det blir ju så gott med pasta så det är inte klokt. Ös på du med, så gott! Använder självklart den bästa riven (<klicka) som finns till detta. Knivskarp riv som håller i en hel evighet!
Har massor med fler pastarätter här på sidan, kika gärna på min kategori med PASTA (<klicka).
2. Hacka schalottenlökarna, pressa vitlöken och ha i det i färsen. Krydda med alla kryddor, fonden, ha också i tomatpurén och häll i vatten. Rör om och låt puttra i några minuter, så pass länge så vattnet liksom kokat in lite.
3. Ha i krossade tomater, rårörssocker och rödvin, sedan rör du om och låter den puttra i ca 10-15 minuter. Rör om då och då. Känns det som det blir lite torrt så fyll på med lite vatten.
4. Servera med kokt pasta och massa parmesan. Gott att dricka julmust till faktiskt.
Tips: Byt ut 1/2 dl av vinet mot glögg för ännu mer julig smak!
Dags för lucia 6 i julkalendern. Fullspäckad med julmys skulle jag säga. Massor med gott att äta och mumsa på, lite härliga klädtips och julpyssel i vanlig ordning. Så håll i dig för nu åker vi. Här får du lucka 6.
Lucka 6:s ätbara
Lucka 6 bjuder på ett riktigt gott tilltugg/snitt till julfirandet som du bara måste testa! Dessa snittar gjorde jag till minglet och kan säga att det var en höjdare. Enklast i världen också och det kan väl aldrig vara fel. Julen ska också handla om njutning och inte bara stå och förbereda i timmar tänker jag. Så här har ett snabbt tilltugg som jag lovar kommer bli toppen!
Jag har gjort snittarna av min JULMUSTLIMPA (<klicka för recept), och det passade som handen i handsken det. Dela varje skiva diagonalt bara och sedan satte jag igång med att ha på toppingen!
Ninas JULMUSTSNITTAR med VÄSTKUSTSILL
Några skivor Ninas Julmustlimpa
1 burk Abba Västkust Majo sill
1 burk stenbitsrom
1/2 röd lök
hackad dill
Gör såhär:
1. Dela upp brödskivorna i diagonaler. Lätt på fat.
2. (Nyheterna från Abba som kom i somras tror jag . Jag använde den till vänster.) Klicka på ca 2 sillbitar på varje brödbit.
3. Toppa sedan med rödlök, stenbitsrom och dill.
Tips: Testa att ha allt på ett gott knäckebröd, jag har ett härligt recept HÄR, också väldigt gott!
Lucka 6:s produkt:
Det är alltid härligt att servera t ex tilltugg på fina fat eller brickor. Här nedan har jag satt ihop ett litet collage med olika serveringsprodukter att inspireras av.
Tipsar dig om att det pågår en REA i julshopen hos NordicNest just nu. 10-50% rabatt på så mycket fint.
Lucka 6:s julpyssel:
Perfekt ”gå bort” present till någon av julens festligheter. Kan lova dig att detta kommer vara uppskattat. När du bakat dessa ”Rocky road Brownies” (<klicka för recept) kan du lägga dem i en stor glasburk, tänk locket med beiget presentpapper och ett hampasnöre. Skylten gör du av svart lite grövre papper som du skriver med en vit penna på. Uppskattad present!
Lucka 6:s upplevelse:
Har du möjlighet så ge dig ut i naturen och ät något gott, sällan är det så gott som ute i naturen. Älskar vårt stormkök och att vi kan laga massa gott med den när vi gör utflykter. Vi har detta stormkök (<klicka), det är vi såååå nöjda med! Funkar perfekt och går att laga all form av mat. Här gjorde vi saffranspannkakor med chiafrön (<klicka för recept) som var sådär härligt mättande och supergoda med grädde och sylt. Gjorde i ordning pannkakssmeten hemma och tog med den i en liten pet-flaska. Tips tips! Funkar toppen!
Lucka 6:s julpynt:
Kolla bara så mycket fina julstjärnor i julshopen! Klicka in i julshopen HÄR.
Lucka 6:s söta & goda:
Julsnittar (<klicka) med härligt juliga smaker, dessa kakor är verkligen något utöver det vanliga. Väldigt omtyckta varje gång jag bakat dem. Så tips tips! Dessa kakor kan också vara trevliga att lägga i en burk och ta med till julfesten, minglet, glöggkalas osv.
Lucka 6:s erbjudande:
Lite klädtips till julens festligheter kanske ligger på sin plats. Jag brukar tänka att jag ska kunna ha det även när det inte är jul, annars kommer det bli liggande i garderoben och det vill vi inte.
Spetstights (<klicka) – dom här har jag, perfekt plagg att ha under långa skjortor/blusar, under klänningar som känns lite korta, till en lång kavaj eller varför inte en stickad tröja. Så användbart och festligt, även om du kan ha dem till en stickad tröja till vardags. Tips: Ha ett par tjockare strumpbyxor under om det är riktigt kallt, ta dem i lite större storlek då än du brukar.
Krinklad festblus (<klicka) – den här har jag också. Perfekt festblus som passar till mycket. Till kjolen, tightsen, jeansen, eller finbyxorna. Den är väldigt rymlig i storleken och lite genomskinlig.
Just nu är det 30% på utvalda festkläder så kika in(<klicka) vetja!
Missa inte deras sov & myskläder (<klicka) också, min favoritavdelning.
Hoppas du fick lite inspiration nu, vi hörs lite senare igen! ❤️🙏🏻
Kram Nina
Hur kan du följa mig?
FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR Instagram med bilder, reels & storys HÄR TiktokHÄR
Dags för lucka 5 i min julkalender. Tänk att det gått 5 dagar på December redan, det är så knasigt det där med tiden. För den går bara fortare och fortfare, jag hänger snart inte med, hur blir det när man är 75. Kommer dagarna bara flyta ihop i en enda massa? Nåväl, nu kör vi lucka 5 hörni, den är jag riktigt taggad för!
Det här underbara julgodiset får du inte missa, går att variera i all oändlighet. Så prova dig fram. Ha i nötter, lakritsgodisar, dumle, kola…. Ja men vad som! Så bra grundrecept!
Bara idag så är dessa ljuvliga tofflor från Shepherd nedsatt till ett vrakpris! Tony fick tofflor i FarsDag present och han stod här igår och berättade att han blivit beroende av sina tofflor. Från att aldrig haft det förut till att inte vilja vara utan…. Alls! Så tips tips! Kanske något att köpa till partnern därhemma!
Lucka 5:s upplevelse:
Inget samarbete och ingen spons, vill bara berätta att Steam Hotel för tillfället har 40% rabatt på sina vistelser! Kanske en julklapp till någon du tycker om, jag köpte till mina föräldrar förra året och det var uppskattat, HÄR kommer du till erbjudandet.
Lucka 5:s julpynt:
Kolla in denna julgransmatta (<klicka), hur underbar! Denna är det just nu 60% rabatt på. Så fantastiskt vacker och mysig. Finns i annan färg också.
Den här saffranskakan är busenkel att svänga ihop och blir så ljuvligt god i kombo med kolamoussen. De syrliga granatäppelkärnorna till är pricken över i:et.
Lucka 5:s julpyssel:
En glascylinder, vit sand, några julkulor och hyacinter. Detta pyssel var så mysigt och göra så blir så otroligt fint. Hyacinterna klarar sig otroligt bra, ett tips är att ha den står svalt nattetid. Ju varmare det är desto snabbare driva det fram. Även om det finns vatten i hyacinten i sig själv så kan du behöva vattna sanden lite så hyacinten orkar blomma ut alla blommor. Den vita doftar minst om det är så att du är lite känslig för doften.
Hoppas du hittar massor med inspiration här hos mig. Tack för du delar och uppskattar det jag gör, det gör mig verkligen glad! ❤️
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Men vad roligt det var att baka dessa kakor, det är enkla och baka även om man får fixa lite med att forma dem till käppar. Så juliga och oväntat goda måste jag säga, omöjligt att bara ta en. Sådär suuuuperspröda så de bara faller sönder i munnen. Ja men så goda!
I själva mördegen är det inget socker alls förutom vaniljsocker och det gör verkligen ingenting med tanke på att man har på både socker och kanel efter gräddningen.
Kika in på min kategori med saffran (<klicka), massor med gott med just smaken saffran.
Jag tänker att dessa käppar kan vara väldigt fint att servera vid varje bord t ex vid en dukning. Att binda lite röda band runt varje. Men åååååh så fint!
210 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Topping:
1/2 msk malen kanel
1/2 dl strösocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl i en köksassistent eller med elvisp till en smulig massa. Tryck ihop till en deg med händerna sedan.
2. Rulla till två tjocka rullar. Låt vila i kyl i 20 min.
3. Skär varje rulle i 12 bitar. Rulla ut varje bit till en pinne och böj till toppen så det liknar en käpp.
4. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt kakorna svalna något på plåten.
5. Blanda samman socker och kanel på en tallrik. Vänd sedan kakorna i blandningen.
Hoppas du hittar massor med inspiration här hos mig. Tack för du delar och uppskattar det jag gör, det gör mig verkligen glad! ❤️
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Idag är en stor dag här hemma, minsting fyller 15 år. Efter skolan ska det firas ordentligt. Äntligen 15. Då när man får gå bio helt utan målsmans sällskap, cykla utan hjälm, man blir också straffmyndig och så får man skjutsa någon som är under 10 år. Ja, sen får man köpa energidryck också. Han får själv bestämma sin dag, vi har det som tradition här hemma, den som fyller år får bestämma vad som ska ätas och vad som ska göras. Ser fram emot dagen! Idag är också dagen då det var exakt 20 år sedan vi träffades, jag & Tony…. Så denna dag tål att firas på många sätt! Lite kusligt nästan att på dagen 5 år senare från det datumet vi träffades, kommer Milo till oss. Efter 3 missfall och 2 år av kämpande. Kusligt eller häftigt kanske är ett bättre ord.
Lucka 4 hörni, ja den betyder lite extra mycket för mig som ni säkert förstår! En stor dag på många sätt. Så idag ska du få en alldeles speciell lucka. Längst ned hittar du 10 punkter som kommer hjälpa dig att tycka om dig själv mer.
Något du bara måste testa denna julen är dessa magiskt goda smördegspuffar. Nej men kyss mig i dalen vad gott det blir när man tar en stor tugga och låter alla smaker och texturer liksom explodera i munnen. Ja du bara måste testa!
Lucka 4:s produkt:
Mycket av julen handlar om att mysa! Ellerhur? Sköna tofflor, sköna kläder, raggisar, en sprakande brasa (eller en fejkbrasa på TV:n). Myyyys! Den här dressen är det tok-REA på just idag. Finns i flera färger, skönaste plaggen! Klicka HÄR för att komma till setet.
Lucka 4:s upplevelse:
Ulla Winbladh – detta ljuvliga värdshus från 1897. Såhär står det på deras hemsida: ”På Ulla Winbladh behandlar vi folk som kungar och kungar som folk.”. Att kliva in på Ulla Winbladh i julskrud är som att kasta sig in i Fanny & Alexanders jul, det är som att komma hem till någons vardagsrum för lite julmys. Maten, miljön, personalen får alltid toppbetyg. Det sägs att det är som att ”komma hem”. Så har du möjlighet, sikta in dig på ett besök.
Eftersom Milo äääääälskar både saffrans och pepparkakssmak så får dagens söta & goda bli dessa himmelskt goda Saffranscheesecakes. Kolla bara så söta dom är, perfekt till bjudningen!
Lucka 3:s julpyssel:
DIY TRÄHJÄRTA
Gör en egen julstjärna i trä! Så maffig att hänga upp på väggen. Vi hade vår i trapphuset och det blev så himla fint!
Det enda du behöver är 6 st kvistar i ungefär samma storlek. Hampasnöre och ljusslinga. Bind ihop så du har som två trianglar, sedan binder du ihop dem med varandra. I år ska jag göra en igen men i år ska jag ha i många ljusslingor så den lyser sådär superhärligt!
Lucka 4:s ”tyck om dig själv”:
Denna luckan är ny för idag, eftersom idag är en väldigt speciell dag i vår familj så tänkte jag bjuda dig på en lista som jag verkligen rekommenderar dig att följa. Det handlar om att lära sig tycka om sig själv på 10 dagar. Kanske att denna lucka får följa med fler dagar, vi får se. Men nu till att börja med ska du få listan som du ska följa i 10 dagar. Jag tänker att det är en riktigt bra förberedelse för julen, när man kanske har en viss benägenhet att slå knut på sig själv, låta andra förväntningar gå före ens egna, svårt för att säga nej, prioritera andra före en själv osv. Allt det där handlar om att man inte tycker om sig själv tillräckligt mycket. Så häng med nu, du måste göra allt på listan, så se till att du avsätter tid för detta varje dag.
”Tyck om dig själv på 10 dagar”
Dag 1: Skriv upp ett av dina favoritcitat. Ta in det, och fundera på varför det är ditt favoritcitat? Finns det något i citatet som du själv saknar eller önskar att du hade? Låt det sjunka in, ett citat kan säga väldigt mycket om dig som person, och vad du egentligen vill.
(Denna övning hjälper dig att reflektera över om där finns något du saknar eller önskar mer av livet.)
Mitt lilla ställe där jag gör andningsövningar.
Dag 2: Gör andningsövningar (<klicka). Kanske låter detta som humbug eller töntigt för vissa. Men till saken hör att andningsövningar motverkar stress och oro, det gör att du får i dig syre som du ska och gör dig lugn. Genom daglig träning med andningen så kommer signaler gå till din hjärna som kommer boosta din energi. Du kommer förmodligen också att sova bättre! Leta upp ”Meditation Music” på Spotify. Ge detta tid, och om du gillar det, gör det varje dag eller flera gånger i veckan. Detta kommer göra underverk för dig!
(Denna övning hjälper dig att slappna av, stressa ned, att bli din egna hjälp att lugna dig vis stressiga situationer osv.)
Dag 3: Skriv och berätta om vad som gör dig riktigt glad och lycklig. Du ska leta i ditt innersta och verkligen BARA tänka på vad du SJÄLV känner gör dig glad och lycklig. Det kan vara svårt att hitta något som inte innefattar familj och barn, men här ska du verkligen helt egoistiskt hitta det som du verkligen gillar, som gör dig lycklig och glad.
(Denna övning hjälper dig att bena ut vad du tycker om i livet, något som många som lever ett hektiskt liv faktiskt ofta glömmer bort. Detta hjälper dig att hitta till din inre kärna av det som får dig att må bra.)
Dag 4: Skriv ett sms till en valfri person för att visa din uppskattning för den personen! Har du fler personer du uppskattar, skicka även till dom.
(Denna övning lär dig att tycka om dig själv mer genom att vara en mer generös person gentemot dina nära och kära.)
Dag 5: Skriv och berätta om dina styrkor. Den här punkten kan vara svår, mest för att man är så kritisk mot sig själv och oftast har svårt att hitta positiva saker om sig själv. Men gör nu detta med ögon som kanske är andras, eller dina egna ögon som liten. Hitta det som du känner att du hanterar riktigt bra, det som du vet gör dig till den du är idag. Något att faktiskt vara stolt över, dessa är MINA styrkor ska det stå överst. Hitta gärna fler!
(Denna övning tvingar dig att koncentrera dig på dina styrkor istället för på dina svagheter).
Dag 6: Jämför dig inte med andra. Sätt dig nu och scrolla igenom dina sociala medier. Reflektera över hur du känner dig när du scrollar. Får något dig att känna dig som en sämre person? Känner du dig lat, som att du har ett fult hem, gör för lite ”juligt”, bakar för lite, har för fula kläder, är överviktig, inte tillräckligt fin hy, ser gammal ut osv osv. Detta leder till självkritiska tankar som har en negativ effekt på självkänslan. Pausa kontona som får dig att bli självkritisk, eller pausa i några dagar från att scrolla. Sedan ska du lära dig att tänka: ”I stunden har du inte alla fakta om personen”. Även om personen har ett perfekt hem på Instagram så kan hen ha haft det riktigt tufft med annat den dagen, vi vet inte vilka bördor personen bär på. I stunden ser du det bästa av den personen. Det handlar om att du idealiserar, och ser inte klart på hela bilden om personen. Skulle du umgås med personen skulle idealiseringen brytas direkt. Intressant va? Du har nu makten i dina egna händer att sluta jämföra dig med andra, se istället på vad du har i ditt liv. Uppskatta det och var tacksam.
(Denna övning lär dig att försöka se hela bilden av personen i sociala medier, den hjälper dig att sluta jämföra dig med andra och lära dig uppskatta det du har.)
Dag 7: Lär dig att se och tänka positivt om saker. Mycket svårare än vad man tror, men till saken hör att OM man övar på detta varje dag (kan kännas rätt töntigt till en början), så leder detta till att man slutar att vara så självkritisk. Det du ska göra är att öva på att se något positivt i allting. Här kommer några exempel för att du ska förstå grejen. Att gå upp på morgonen, är det t ex kallt och du är skittrött så ska du fokusera på hur många timmars sömn du faktiskt fick ihop och att du har ett par varma tofflor eller strumpor. Snöar det? Fokusera på att tänka positivt om våra årstider och hur mycket ljusare det blir med snö. Kommer du försent? Fokusera på att du kom fram och att inget hände. Lång kö? Fokusera på att du faktiskt kan stå, gör några knipövningar när du ändå står där – positivt för fiffi. Gör några tåhävningar, bra för krampande vader. Du fattar grejen! Det första du ska göra när du vaknar på morgonen är att tänka en positiv tanke! Sedan ska du se dig själv i spegeln, le stort och tänka en positiv tanke. Fortsätter du med detta kommer du märka hur det positiva tänkandet kommer mer och mer naturligt för varje dag.
(Denna övning lär dig att se positivt på saker, detta i sin tur medför att du även slutar tänka negativt om dig själv.)
Dag 8: Träna i 30 min. Det kan t.ex vara en PW eller lätt jogging. Skriv hur det kändes efteråt. Var det jobbigt och läskigt, eller kändes det härligt. 30 minuter per dag kommer motverka stress, depression och trötthet. Det kommer att hjälpa dig se mer positivt på saker och endorfinerna kommer göra resten.
(En övning att komma igång med motion som hjälper dig att må bättre på alla sätt.)
Dag 9: Omge dig med positiva människor. Den här dagen ska du undvika att umgås med någon som tar din energi. Du ska bara omge dig med människor som ger dig energi, som får dig att bli glad och tillfreds. Att hålla sig ifrån energisugare är något vi alla borde göra. Att vara rädd om vår egen energi borde vara en självklarhet men svårt när det t ex handlar om någon som står oss nära. Men viktigt att tänka på är att i så fall ta pauser från dessa människor. Är det människor som du faktiskt kan vara helt utan, avpollettera försiktigt bort denna människa ur ditt liv.
(Den här övningen lär dig att göra dig av med energisugare och att hushålla med din egen energi.)
Dag 10: Skriv en lista på 3 saker som du är tacksam för. Denna lista ska du sedan försöka fortsätta med, varje kväll bredvid sängen har du ett litet häfte eller en skrivbok. I den skriver du sedan varje dag 3 saker eller händelser som du är tacksam över.
(Denna övning lär dig att hitta saker att vara tacksam över i allt.)
Så! Lycka till nu!
Hoppas du hittar massor med inspiration här hos mig. Tack för du delar och uppskattar det jag gör, det gör mig verkligen glad! ❤️
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
…och bakat. Nej men hörni, det var faktiskt hur mysigt som helst att stå och baka i ottan. Kändes som jag var den enda människan på jorden som var vaken. Så mysigt med adventsstaken i fönstret. Älskar den, en sån liten smidig som inte tar så mycket plats. Saffranssnittar stod på dagens agenda att baka. Vi skulle haft kalas för Milo idag men det var sååå många sjuka så nu tar vi och skjuter upp det tills det lugnat sig lite. Farmor & farfar kommer i alla fall förbi på kalas så nu får dom gotta sig med t ex dessa saffranssnittar.
Kika gärna in på min kategori SAFFRAN(<klicka) för massor med mer gott.
Ja ni ser ju hur mysigt jag hade här. Det var bara julmusiken som saknades. Jag ville inte sätta på det klockan 04 på morgonen, och alldeles försent kom jag på att jag ju hade kunnat haft hörlurar på mig. Jaja, det var inte sista gången jag stod i ottan och bakade.
Missa inte 20 härliga recept på JULENS SÖTA (<klicka)
Dessa snittar är godast när de är lite sådär spröda på ytan och lite lite sega i mitten, då är dom perfekta. Jag skulle lätt kunna svepa i mig 20 stycken av dessa kakor, de är verkligen så himmelskt goda. Känns som topp 5 godaste kakor av alla!
Saffranssnittarna blir många, jag tror jag fick ihop ca 40 stycken på det här receptet så då har du så det räcker ett tag. Fast det är klart, tar man 20 åt gången, ja då får man nog baka snart igen. Haha….
Det här receptet hittade jag på Mathems sida och jag måste säga att dessa är nog de absolut bästa saffranssnittar jag bakat. MUMS!
2. Smält lite av smöret och rör i saffranet. Rör om, det ska bli sådär härligt gult av alltihopa.
3. Ha i alla ingredienser i en bunke eller en köksassistent, jag bakar alltid småkakor i min köksassistent. Arbeta sedan ihop till en jämn deg.
4. Dela degen i fyra bitar och rulla sedan till längder, typ som tjocka ormar. Det får plats 2 längder på varje ugnsplåt.
5. Täck två plåtar med bakplåtspapper och lägg två längder på varje plåt. Platta till längderna med handen och sedan pressar du med en gaffel så du får lite mönster. Toppa med pärlsocker.
6. Grädda saffranssnittarna längst ned i ugnen, de ska bli sådär gyllengula/bruna, det tar ca 13-15 min. Viktigt att du inte kör dem för länge i ugnen, då blir det lite hårda så hellre lite kortare tid än längre.
7. Låt kakorna svalna lite lite. Skär längderna snett på tvären i 2–3 cm breda bitar medan de är någorlunda varma. Låt sedan svalna innan du lägger dom i en burk.
Hoppas du hittar massor med inspiration här hos mig. Tack för du delar och uppskattar det jag gör, det för mig verkligen glad! ❤️
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje: