Som jag skrev tidigare i morse så är ni så otroligt många som uppskattar de här veckomatsedlarna. Tänker att det är som för mig, man är glad om man har någonting att inspireras ifrån. Annars är det kanske lätt att man hamnar i de där gamla vanliga rullarna och lagar det som man alltid äter.
HÄR (<klicka) hittar du alla Veckomatsedlar om du vill kika på fler.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Har börjat påta på veckomatsedeln här, fick nästan skrämselhicka när jag insåg hur många det faktiskt är som uppskattar den där lilla listan varje måndag. Men innan jag publicerar den vill jag bara påminna dig om det här vaaaaansinnigt goda kaffet, fått lite craving på det. Fluffigt kaffe, ja det kanske låter märkligt men oj så gott det kunde vara med fluffigt kaffe ska jag säga dig. Har man en gång smakat är det svårt att låta bli och göra det om och om igen. 100 poäng av mig.
De superfina muggarna är köpta i Spanien men hittade liknande HÄR (<klicka), riktigt bra pris just nu!
Jag hade aldrig innan provat honung i kaffe men oj vad gott det var, det behöver man ju inte ha i om man inte vill, men smaka om du aldrig smakat. Det är himmelskt i kaffe. Det här fluffiga kaffet är busenkelt att fixa, och det enda i redskaps väg du behöver är en sån lite visp. Du hittar fler såna HÄR, använder min massor. Lika bra att blanda oboy med.
Jag har några riktigt goda recept med kaffe, klicka på länkarna nedan för att komma till recept:
1) Blanda vatten och snabbkaffe. Ta en sån liten handvisp/mjölkvisp och vispa det till ett fluffigt skum.
2) Värm honungen och häll i den. Värm och skumma mjölken, blanda, drick och njut!
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
…ja hur onaturligt kan man städa? Faktiskt massor, med massa onödiga kemikalier som varken är bra för vår hälsa eller miljön. Ni vet ju att jag gjort ett samarbete med Västerbottens såpa som började för några månader sen. Sen dess städar jag helt naturligt och är från djupet av mitt hjärta så tvärnöjd med dessa produkter. Att det kan vara så effektivt fast det är ”så snällt”. Missa inte före/efter bilder här nedan. Jag ÄLSKAR dessutom doften. Jag har precis som vanligt en RABATTKOD till er:
nina20
ger dig 20% rabatt på ett helt köp, gäller även på allt nedsatt på hela sidan.
Här har vi underverken som gjort allt så mycket lättare! Jag minns sist jag tipsade, då berättade flera att de städat med Västerbottens såpa i flera år och alltid varit så himla nöjda. Ni är många som tackat för rabattkoden då ni varit så nöjda med produkterna.
Ni minns väl när jag gjorde rent ugnen, måste bara dela med mig av dom bilderna för det är fasen inte klokt hur effektivt det var. Här sprayade jag först ugnen med vanlig köksspray, lät det verka. Sedan använde jag den fetare såpan med borsten, borstade av ordentligt och på botten av ugnen använde jag skrapan. Gallret använda jag kopparskrubbaren till, det bara flöt av. Nej men så effektivt och grymt! Ingen stark ugnsrengöring, den får jag förresten alltid en känsla av att jag inte kan andas med. Som att den sticks ända ned i halsen, så obehagligt.
Kolla hur det blev sen?
Kan ju knappt vara sant känns det som! Jag har väl aldrig haft så ren ugn som jag har numera.
Minns ni detta grillgaller?
Det såg ut som hej kom och hjälp mig. Rostigt efter en hel vinter ute under lock förvisso men det mådde ju inte särskilt bra, det kunde man ju se. Skulle det gå att få rent detta?
Otroligt resultat med tanke på hur den såg ut innan.
Jag var säker på att vi skulle behöva köpa ett nytt galler, men nix pix- det funkade finfint på den hårda smutsen också!
Minns ni ugnen då?
Den var ju helt belamrad av fastbränt skit, det lagas frenetiskt mycket mat i denna ugn ska ni veta.
Alltså, hur rent?
Det absolut bästa är att jag älskar doften och att det är så effektivt som det är fast det är ett ”snällt” rengöringsmedel. Använder det helt och hållet på golven hemma också, blir så fina och sköna att gå på. Funderade om jag gjort något annat i början när jag skurade för jag tyckte golven kändes så mjuka att gå på. Haha, men det var såpan.
Kom ihåg rabattkod:
nina20
som ger dig 20% rabatt på allt på hela sidan, även nedsatta varor och kit!
Så passa nu för tusan på att fynda bra, miljövänligt och hälsosamt rengöringsmedel. Du kan städa hela ditt hem med deras produkter, t.o.m. altanen.
HÄR (<klicka) hittar du alla produkter på hela sidan.
Även om Söndagar kan vara lite ångest (för att det snart drar igång igen det där hektiska vardagspusslet) så kan de också vara så mysigt. Laga god mat, baka, ta en promenad, åka och fika nånstans, hälsa på någon man tycker om, åka på skördemarknad eller vad man nu gillar i livet. Det är en lugn & mysig dag. Vill du laga god mat har jag ett fantastiskt och enkelt tips till dig. Godaste makaronilasagnen, nej men hörni, det blev hur gott som helst. Jag körde på känsla här hemma och det visade sig bli toppen. Minsting älskade makaronilasagne och åt nästan så han sprack, haha…. Det räckte dessutom till matlådor åt oss, så nu har vi ätit makaronilasagne i dagarna tre. Haha, men jag älskar’t!
Väldigt väldigt gott som sagt. Vill du så kan du byta ut köttfärsen mot t ex kycklingfärs eller en vegofärs av något slag såklart. Vill du ha i lite hetta så ta en halv chilifrukt och slajsa upp i tunna skivor och tillsätt. Det är också gott att skiva lite tomater och ha på innan du strör på osten.
Här nedan ska du få tips på riktigt goda gratänger, klicka på länkarna nedan för att komma till recept.
500 g snabbmakaroner (funkar såklart med ideal också)
800 g nötfärs
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikakrydda
3 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger mörk
Salt & peppar
500 g krossade tomater
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
Sås till lasagnen:
3 dl grädde (av valfri fetthalt)
2 dl mjölk
1 1/2 dl ketchup
1 krm cayennepeppar
1 tsk paprikakrydda
salt & peppar
Topping:
2 dl gärna smakrik riven ost
Gör såhär:
Världens bästa köttfärshackare hittar du HÄR (<klicka), mångsidig då du även kan hacka potatis till potatismoset med den. När du ska göra världens godaste guacamole (<klicka för recept) och ska hacka avokadon, eller bananerna när du ska göra supergott bananbröd (<klicka för recept) eller banankaka med kaffe (<klicka för recept). Eller helt enkelt hacka bären till jordgubbssylten eller äpplena till äppelmarmeladen (<klicka för recept).
1) Sätt ugnen på 225 grader. Koka makaronerna enligt anvisningarna. Häll dem sedan i en ugnsfast form. Bryn köttfärsen, hacka i lök och pressa i vitlöksklyftorna. Stek runt tills löken mjuknat.
2) Häll i krossade tomater, kalvfond, balsamvinäger, alla kryddor och salt & peppar. Var lite försiktig med saltet då det redan är fond i. Men smaka av. Låt puttra i ca 5-7 min, rör om då och då.
3) Häll i grädde & mjölk. Låt puttra i ytterligare 5-7 minuter, rör om då och då. Häll i allt tillsammans med makaronerna i ugnsfasta formen. Blanda runt.
4) Blanda i en bunke alla ingredienserna till lasagnesåsen. Häll över makaroniblandningen och blanda runt.
5) Toppa med riven ost, och skjuts in i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills osten börjat få fin färg.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Igår äntligen fick jag prova att äta Pinsa för första gången. Jag säger bara oj oj oj, det var verkligen hur gott som helst det, förstår inte att det tagit sådan tid innan vi testat. Pinsa är en blandning av pizza och focaccia, alltså en mycket fluffigare botten som blir alldeles frasig och härlig när den gräddas. Hela familjen tyckte det var supergott. Jag gjorde lite olika varianter till oss eftersom vi alla gillar olika, det är det som är så bra när man gör pinsa, alla kan välja det dem vill ha uppepå. Magiskt god Pinsa får man om man väljer min topping, haha…. Men tänkte tipsa om toppingen vi använde på alla 3 pinsor igår.
Missa inte min kategori där jag har massor med goda hemlagade pizzor (<klicka) m.m.
Här är den just klar, hade på min favorit burrata bla och det blev verkligen som en enda dröm alltihopa! Är du sen på bollen som mig och inte provat än så gör det!
Missa inte dessa goda varianter av olika pizza vi gjort, här är några riktigt populära! Klicka på länkarna nedan för att komma till recept:
Denna gången köpte vi färdiga pinsabottnar, men det finns ju busenkla recept på pinsabotten att göra själv, jag kommer bjuda på ett recept längre ned som jag hittade och som jag tror är riktigt bra.
Pinsa Bianco med burrata, basilika och honung
1 färdig pinsa
3/4 dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
1 msk honung
1 burrata (av god kvalitet, jag tycker Zetas, den svarta är bäst)
Pinjenötter
Färsk basilika
Flingsalt
Gör såhär:
1) Bred på creme fraiche på pinsabotten. Riv på parmesan och ringla ca 1/2 msk honung på. Skjuts in i ugnen på 250 grader varmluft i ca 10 min. (Det står 5-7 min på förpackningen men jag tyckte inte det räckte.
2) Fördela ut burrata över pinsan medan den är varm, på med basilikablad och pinjenötter. Ringla över 1/2 msk honung över allt. Strö på lite flingsalt uppepå.
Vill du göra egen pinsabotten, hittade receptet på Arla, så testa. Det är lite meckigt och tar tid. Men jag tror att det kan vara värt det, i alla fall lite då och då.
Pinsadeg, 4 st
25 jäst
4 dl kallt vatten
7-8 dl vetemjöl special eller tipo 00
1 1/2 dl rismjöl
1 tsk salt
3 msk olivolja
Gör såhär:
1) Smula ned jästen i en bunke, rör ned vattnet tills jästen löst sig helt.
2) Blanda ned mjöl, rismjöl, salt och 1 msk olivolja. Rör till en jämn deg utan att knåda för mycket.
3) Låt vila övertäckt i 30 min, arbeta sedan degen någon minut och låt vila ytterligare 30 minuter. Upprepa samma process 2 gånger till. Täck bunke. Med plastfolie och låt degen jäsa i 8-10 timmar i kylen.
4) Dela degen i 4 bitar och forma till bullar med spänd degyta genom att dra degbullens sidor ner och in mot mitten under degen.
5) Lägg degbullarna på en plåt som är smord med olivolja. Pensla degen med olivolja. Täck med plastfolie och låt jäsa 3 tim i rumstemperatur.
Utbakning:
1) Värm ugnen till 250° med en plåt mitt i ugnen.
2) Baka ut ovala, inte allt för tunna bottnar på bakplåtspapper. Kavla inte utan dra och tryck ut degen med händerna. Ringla lite olivolja över degen under utbakningen.
3) Toppa med det du vill ha på din pinsa och dra pappret över till den varma plåten i ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Tonys Pinsatopping:
Tomatsås från Hafi, den slår precis allt i pizzasåsväg, den är mer krämig än rinnande och ger sååå god smak. Bra att ha hemma också när man blir sugen på hemlagad pizza. Tipsar också om att ha i det istället för tomatpure i mat. Ger så god smak. Googlade och hittade det HÄR (klicka).
Hade också på denna salami, kan verkligen tipsa om den också. En arg liten rackare som jag brukar kalla den. Men inte för arg utan alldeles lagom. Jag talar såklart om att den har lite hetta i sig. Den är väldigt smakrik och passar så bra på pizza. Testa även att ha den i grytor, ger lite hetta och smak. Så gott! Testa t ex att ha denna i min Fläskfilégryta (<klicka) eller i min kycklinggryta med soltorkade tomater (<klicka), parmesan och massa gott.
Sedan hade jag på strimlad skinka och massa ost.
Milos pizza hade allt utom salamin. Han brukar gilla salami men igår blev det en vanlig Pizza Margherita för han.
En lite halvbra bild på hur Milos pinsa såg ut när den var klar. Den blev väldigt god då jag smakade den också. Pinsa får verkligen toppbetyg av mig.
Detta vin blev det till. Valpolicella ripasso Luigi Righetti, det passade helt ok. Tror dock det passade bättre till Tonys pizza som var lite mer mustig än vad min var. Annars ett gott vin, plus att de går att köpa i mindre flaskor också.
Ja där fick du ett litet helgtips av mig, hoppas du ska känna dig lite inspirerad att dra till med lite Pinsa i helgen kanske.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Ja men hur härligt kan det bli? Att duka fram lite gott på fredagseftermiddagen när alla landat hemma till ett gott glas, ja men det är väl inte fy skam alls det. Snacka om att höja helgmyset direkt från start.
För mig är det Fredag när den där vackra buketten står på bordet, kanske har man plockat och städat lite, man har handlat inför helgen och lugnet infinner sig. Bästa känslan! Denna är tyvärr inte den bukett som står där nu, men är glad att jag har bilder på den. Den var verkligen så galet vacker. En av de absolut vackraste buketter jag fått!
Idag står där en lite halvtrist rosbukett från ICA, dom dyker fint dom också och brukar vara otroligt hållbara.
Här nedan ska jag tipsa dig om några riktigt goda tilltugg till ett glas bubbel.
En enkel plocktallrik med lite gotta på är aldrig fel. Här har jag dukat upp bl a dessa fina mozzarellarosor (<klicka för att se hur jag gör dem). Fatet med de tre tallrikarna är perfekt att servera lite smått och gott ur, så fint att ställa fram, finns HÄR (<klicka).
HÄR (<klicka) hittar du allt i kategorin småplock & snittar.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Ja, jag fick förut ett önskemål om att kanske tipsa om lite billiga recept, jag tog det till mig och tänkte här att jag skulle ge dig tips på en jättegod vegetarisk rätt under tian för portionen. Kanske inte kan bli så mycket billigare än det, ja om man inte äter nudlar då. Portionen under tian är kanske något som ni skulle vilja ha återkommande recept på? Om det är så så skriv gärna det bland kommentarerna.
Det som var så överraskande var att Tony, som är lite kinkig med baljväxter utbrast ”Så jäkla gott” om rätten. Det gjorde mig riktigt glad då jag nästan undvikit baljväxter i maten när han ska äta. Baljväxter är verkligen nyckeln till billig mat, innehåller mycket bra saker som ger energi, mycket protein och vitaminer. Så vill man fylla ut maten för att det ska bli mer så byt t ex ut lite av köttfärsen till t ex baljväxter av olika slag, morötter funkar såklart lika bra. Baljväxter för dig som inte vet är linser, kikärtor och bönor t ex.
Missa inte andra billiga rätter att inspireras av, klicka på länkarna nedan för att komma till recept:
Tipsar dig om världens bästa stekpanna! Har 2, den på 32 cm (klicka här för den – bra pris nu), perfekt för köttfärsås (<klicka), grytor (<klicka) osv, och den på 20 cm (klicka här för den – bra pris nu), perfekt för omeletter (<klicka), pannkakor (<klicka) och när du vill laga något enkelt till bara dig själv.
Jag har ju fixat i mitt skafferi för fullt under flera dagar där jag håller på och organisera alltihopa så man får plats med allt man vill. En ny favorit i skafferiet har kommit till att bli havreris! Wow, så gott det är, lite mer tuggigt än vanligt ris, påminner lite om risottoris.
Ca 300 g röda eller gröna linser (tetra, köpte dessa <klicka, sist)
Ca 300 g svarta bönor
2 vitlöksklyftor
1 msk gul curry
1 st grönsaksbuljongtärning
1 tetra krossade tomater
2 dl kokosgrädde
Salt & svartpeppar efter smak
2 msk basilikaolja (recept längre ned – går att uteslutas men sätter så goood smak)
Gör såhär:
1) Börja med att ha i lite olja i stekpanna på medelvärme, pressa i vitlöksklyftor och låt fräsa runt en kort stund. Det ska inte få färg.
2) Skölj av linser och bönor. Häll i dem i stekpannan. Ha i basilikaoljan. Låt det få fräsa runt med vitlöken en stund.
3) Smula i grönsaksbuljongtärningen och curry. Blanda runt lite. Häll i krossade tomater och låt puttra på medelvärme i ca 5 min. Rör runt lite då och då.
4) Häll sist i kokosgrädden och låt det sedan puttra i i ca 10 minuter. Rör om då och då. Servera med t ex havreris eller vanligt ris.
Basilikaolja
3 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 nypor flingsalt
Ca 2 – 3 dl olivolja
Gör såhär:
1) Hacka basilikan lite mindre. Ha i en matberedare.
2) Ha i vitlöksklyftorna.
3) Sätt igång matberedaren och häll i olivoljan lite i taget. Sedan kör du den till du får en lite trögare olja.
4) Häll upp i flaska med tätslutande lock och förvara i kylen. (Kolla in dessa smarta flaskor med lock <klicka – kampanj nu). Håller minst en månad (har aldrig förvarat längre då den tar slut stup i kvarten).
Gott på allt! I rätten ovanför hade jag först i 2 msk i maten, sedan ringlade jag det över vid servering. Sååååå gott!
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Kram Nina
Kika gärna på ett annat populärt recept som också är en billig men vääääääldigt god rätt, recept HÄR, tillvägagångssätt hittar du på min instagram nedan:
Eller faktiskt inte, åh vad jag tycker att vi har trångt i vårt kök. Jag håller ibland på att bli galen av platsbrist. Så dåligt med arbetsytor men jag håller på och planerar hur jag ska lösa den biten, måste ju få plats att husera i köket! Älskar arbetsytor och att kunna stå fritt och slamra runt med bunkar och kastruller. I detta kök lagades i alla fall igår en fantastisk parmesangratinerad torskrygg, ni är många som frågat efter fler fiskrecept och här kommer då ett.
Här ser ni mitt lilla kök, har du en bra lösning för ett litet kök och hur man trollar fram arbetsytor så tipsa mig gärna.
Tillbaka till fisken då, det var fenomenalt gott, nästan så man hummade högt när man åt. Kan tipsa dig som kanske har svårt att få i barn (för all del vuxna också) fisk, testa denna, sååå god! Parmesangratinerad torskrygg får i alla fall full pott i betyg här hemma.
Jag har några fiskrätter som jag absolut måste tipsa dig om, dessa nedan är verkligen värda att testa laga. Klicka på länkarna nedan för att få recept.
2) Skala potatisen och koka den klar i saltat vatten.
3) Se till att torskryggen är tinad. Lägg bitarna i en oljad ugnsform. Salta och peppra, men var lite försiktig då såsen är rätt salt.
4) I en bunke, blanda riven parmesan, creme fraiche, mjölk, pressa även i vitlöken och smula i fiskbuljongtärningen. Vispa runt lite.
5) Häll allt över fisken och ställ i ugnen för att gratinera i ca 20 min.
6) Servera med pressad potatis.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Nu tänkte jag tipsa dig om en gammal goding till recept som vi i familjen äter ofta. Kyckling med rosmarinsås är typ topp 5 av alla rätter här hemma, något som familjen verkligen älskar. Ät det med ris, pasta eller potatis. Passar till mycket, på helgen kanske man vill festa till det med krossade potatisar med vitlök (<klicka), potatisgratäng med parmesan (<klicka) eller ostiga potatiskakor.
Jag är så glad att vår lilla örtagård försett oss med alla örter hela sommaren. Funderar på om jag ska plantera dem i krukor och ta in dem över vintern. Se om man kanske kan få lite härliga örter hela vintern också, massa gödning i jorden bara. I just denna rätten hade jag torkad rosmarin, det funkar lika bra såklart.
Jag tänkte också tipsa dig om riktigt goda kycklingrätter som blivit väldigt populära, klicka bara på länkarna så kommer du till recepten:
1) Börja med att dela kycklingfiléerna på mitten (på längden). Stek dem i olja och smör blandat på ganska så hög värme tills de fått fin färg.
2) Hacka shalottenlöken, ha i det i stekpannan och pressa också i vitlöksklyftorna. Blanda runt.
3) Ha i tomatpure, soja, båda fonderna och alla kryddor, häll på vatten och låt stå och puttra tills vattnet nästan kokat in helt.
4) Häll på creme fraiche och grädde. Låt puttra i ca 5-7 minuter, rör om då och då. Gott med ris eller potatis.
Tips: Lika gott att byta ut kyckling mot tex fläskytterfilé eller fläskfile!
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Godmorgon, här tänkte jag kickstarta dagen med att ställa mig i köket. Massor med recept som ska testas denna veckan. Kul kul, håller samtidigt på att möblera om här hemma så det är fullt skägg. Här ska du få veckomatsedeln för denna veckan, vill inspirera dig att verkligen ändra om i matlagningen som kanske är snarlik varje vecka, att våga testa något nytt, nya smaker osv. Maken har verkligen lärt sig att älska sånt som han inte trott han gillat, det behöver bara kombineras rätt så blir det smaker som är oemotståndliga. Veckomatsedeln denna veckan bjuder på mycket smått och gott. Hoppas det ska smaka!
Alla Veckomatsedlar samlat hittar du HÄR (<klicka)
Här på sidan hittar du massor med recept på både mat & bak, enkla goda recept som alla kan laga och baka. Här nedan hittar länkar med smakprov med flera recept på varje: