Ja vi har gått in i Oktober, en riktig höstmånad om du frågar mig. Höst betyder mycket matlagning tycker jag. Grytor, förresten kolla in min lista på ALLA goda grytor (<klicka) som finns här på sidan. Jo men grytor, långkok, mustiga soppor, härliga köttfärssåser och goda pastarätter. Så det kommer mina Veckomatsedlar att kantas av en del när vi nu gått in i höstmånaden de lux. Veckomatsedeln denna veckan bjuder på massor av gott som är enkelt att laga och inte tar någon direkt tid. Allt från vegetariskt till kött. Hoppas det ska smaka och att du får massor av inspiration att laga goda men enkla rätter i veckan.
Kika gärna på alla mina Veckomatsedlar HÄR (<klicka)
Kanelbullens dag står för dörren hörni, snart snart är det dags. Faktiskt redan på Onsdag. Ska du äta kanelbullar? Det kommer vi garanterat att göra, tänkte baka i helgen. En annan härlig kaka att prova är kanelbullekladdkaka, vill du inte baka bullarna uppepå kan du hoppa det. Men jag brukar baka kanelbullar och spara en del och sen göra en kanelbullekladdkaka när jag ändå är igång. Den blir bra härlig med de små miniatyrbullarna uppepå, gräddade dem i såna lite större småkaksformar. Testa att baka denna kanelbullekladdkaka, den är sååå god!
1) Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbara kanter på ca 24 cm.
2) Smält smöret och låt svalna något.
3) Rör ihop ägg och socker, du får inte vispa utan bara rör ihop det då det inte får komma in så mycket luft i kakan.
4) Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten med en slickepott, rör till sist i smöret.
5) Häll i smeten i springformen. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter, den ska fortfarande vara lite kladdig invändigt.
6) Pensla kakan med lite sirapsvatten (blanda en del sirap och tre delar vatten typ) när den svalnat något. Placera de små bullarna (utan papper) på kakan. Tryck i dom lite. Pudra sedan florsocker längst ut på kanten. ÄT & NJUT!
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Whoop whoop det är härliga Fredag. Idag ska det helghandlas och förberedas för en mysig helg. Rosorna på bordet från förra fredagen slokar så dom ska bytas ut, jag ska städa och sen ska fredagsmyset ska fixas. Får jag ge dig ett helgtips? Den här har legat länge på min ”att testa” lista ska jag säga dig. Nu har jag testat och mixtrat om det till mitt eget recept….har tagit bort och lagt till efter eget tycke och smak. Inspirationen fick jag från sidan Godare. Bearnaisekryddsmör, ja du hör ju själv, vad kan gå fel? Det måste ju bli succé! Det blev det kan jag säga dig, fullständig succé, är så glad att jag har några såna kryddsmör inlindade i gladpack i frysen för dessa kan jag lova ska läggas på kyckling och köttbitarna framöver. Så herrans gott, bearnaisekryddsmör måste du bara testa!
TIPS: Kika gärna på min ”MEST POPULÄRA RECEPT lista HÄR (<klicka)
Här hade jag med en stor blöt varm sked rullat ihop dem till dessa. Ett tips är att rulla klart alla och sedan ställa i kylen tills det är dags att servera dem med kött eller kyckling, förresten lika gott och servera med t ex varma klyftpotatis. Mums!
Tipsar dig om 4 riktigt goda kötträtter som detta bearnaisekryddsmör skulle vara gott till, klicka på bilderna nedan för recept:
Tänk på att köttet eller i det här fallet kycklingen är rejält varmt när kryddsmöret läggs uppepå, det ska smälta ned och gojsa till köttet sådär härligt. Ni anar inte så gott detta är alltså…. Åh vad jag hoppas att du testar.
TIPS: Kika gärna på mina 10 allra mest populära KYCKLINGRECEPT HÄR (<klicka)
Missa inte: Just nu har NordicNest upp till 50% rabatt på tallrikar, mina favoriter Mon Amie från Rörstrand är också på REA. Klicka HÄR.
Bearnaisekryddsmör, 6 p
Missa för tusan inte mitt recept på falsk bearnaisesås (<klicka) som blivit folks favorit, bättre än vanlig säger de flesta!
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 schalottenlök
2 msk hackad färsk persilja
1 kruka färsk dragon (hittar du inte färsk så ta 1 msk torkad)
1 msk rosevinsvinäger (funkar med vitvinsvinäger också)
1 tsk salt
några drag med pepparkvarnen
Gör såhär:
1. Hacka schalottenlöken smått. Jag använder mig av världens bästa påfund när jag ska hacka smått, kika HÄR (riktigt bra pris på den nu).
2. Hacka dragon och persilja, ha i det i en bunke. Ha i smör, löken, salt, peppar och vinäger.
3. Ta en elvisp och blanda runt tills du har en härlig mjuk smörig röra.
4. Ta en varm sked (som du hållit under varmvattenkranen en stund) och dra ihop till små fina äggformade kryddsmör. Lite som när du gör en glasskula. Lägg på tallrik och in i kylen. För att förvara dessa, linda in i gladpack styckvis och ställ i frysen.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Det börjar vankas KANELBULLENS DAG, den 4/10 är det dags. Fram tills dess så kommer mitt hem dofta kanel och socker typ, haha…. Älskar och mixtra ihop olika recept som påminner om kanelbullar. Just i detta nu mumsar jag på HAVREBOLLAR MED KANELBULLESMAK. Det var en hit, hela familjen har mumsat för fullt. Dessa bara måste du testa. HAVREBOLLAR med kanelbullesmak är godast med pärlsocker, men funkar såklart med kokos också.
Kika gärna på fler goda chokladbollar HÄR (<klicka)
Vill tipsa dig om andra populära godsaker här på sidan, klicka på länkarna nedan för att komma till recept.
1. Blanda alla ingredienser ordentligt, snöret ska vara helt inarbetat i smeten.
2. Rulla ca 15 bollar.
3. Rulla i pärlsocker. Förvara i kylen.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Samtidigt som mitt hjärta fylldes av glädje så högg det i det. Anledningen till att receptet var försvunnet för Mattias var för att jag skulle ompublicera det till jul. Det gick helt enkelt under radarn och låg i min privata korg här på bloggen. Efter Mattias brev fick jag bråttom att ompublicera receptet, men först så skickade jag det via mejl till honom. Receptet skulle avnjutas redan till helgen berättade han. Det slog mig då att ni kanske är fler där ute som saknar det, så här har ni det i sin helhet. Dessa revbensspjäll är precis som Mattias svärfar tycker succé, och förmodligen rätt lika Sonjas revbensspjäll. Riktigt saftiga, söta och fantastiskt goda revbensspjäll. Vi blev bjudna på dessa revbensspjäll och jag var bara tvungen att fråga efter receptet. Mitt recept här nedan är inspirerat av Leilas recept på revbensspjäll, men jag har ändrat det efter smak och tycke. Dessa kommer göra succe på julbordet, det kan jag lova! Precis som Mattias svärfar skriver, det är dessa som ska stå på julbordet, inga andra. Så fint! 🥹❤️ Det mest fantastiska är ju att revbensspjäll kan man äta när man vill, kanske redan i helgen?
Hacka en halv knippe färsk rosmarin och skrubba in det i köttet med första vändan glaze.
Gör såhär:
1. Fyll en kastrull med vatten och lägg i klyftad lök, skivad vitlök och skivade morötter. Salta vattnet ordentligt, ska smaka som en salt soppa ungefär, annars kommer inte spjällen att smaka något. Om du kör 1 tsk per liter vatten blir det bra.
2. Koka revbensspjällen långsamt i vatten tillsammans med grönsakerna tills de blivit möra och köttet nästan faller av benen. Ca 1 timme för tunna spjäll och 1,5 för tjocka.
3. Tag upp spjällen och låt dem torka lite innan du penslar dem med glaze.
4. GLAZING. Rör ihop en glazen. Ketchup, chilisås, soja, råsocker, sesamolja och honung. Pressa i vitlök.
5. Pensla revbensspjällen med ungefär halva mängden glaze. Låt dem sedan ligga kallt i några timmar, toppen om det blir över natten.
6. Starta grillen i din ugn och lägg spjällen på en bakplåtpappersklädd plåt och skjutsa in på 250 grader (grill). Vänd dem några gånger. Pensla med resterande glaze var gång du vänder. Dom är klara när du tycker att dom fått den färg/yta du själv tycker är lagom.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Varför har jag inte ägnat mitt liv åt att baka päronkakor hela dagarna? 😂 Nej men hallå i gatan vad smarrigt det skulle vara med just denna himmelska päronkaka. Lite som att jag fr.o.m nu måste baka det varje vecka. Mamma och pappas päronträd där hemma har verkligen varit överfullt av päron, så i veckan var jag och plockade en hel påse. Nu blir det päron i allt hemma ett tag. Denna päronkaka är busenkel att baka, det går i ett nafs för det första. Du behöver inte vispa ägg och socker i en halv evighet utan bara blanda ihop, skala lite päron och så dekorera och på med den magiska kanel/råsocker/vaniljsocker/kardemumma blandningen. Jag säger bara heja heja så gott!
Jag har en hel kategori med massor av goda mjuka kakor (<klicka)
Jag valde att lägga päronskivorna i ett blommönster, blev rätt läckert där i ugnen. Det är alltså ett par lager av päron, jag ville ha på mycket så det blev mycket päronsmak. Den här serveras nästan godast lite ljummen med en kula vaniljglsss på som blivit lite sådär mjuk.
Jag har några riktigt populära kakor i långpanna som jag tänkte tipsa om, klicka på länkarna nedan för recept.
Hyvla på lite smör som du lägger uppepå kakan innan gräddning.
Gör såhär:
1) Smält smöret. Rör ihop ägg, socker med en gaffel.
2) Blanda alla torra ingredienser och häll i det i äggblandningen. Rör om tills du har en riktigt seg smet.
3) Häll i smöret och blanda igen tills du har en smidig smet. Skala och skiva päronet.
4) Lägg bakplåtspapper i en springform på ca 24 cm i diameter. Lägg gärna bakplåtspapper som du klippt längs kanterna. Häll i smeten och lägg i päronen i ett fint mönster. Pudra på kanel, kardemumma, vaniljsocker och sist råsockret.
5) Grädda på 190 grader i ca 30 -35 min i mitten av ugnen. Den ska börja få lite färg, känn gärna med sticka. Den ska vara någorlunda torr. Servera med vaniljglass, vaniljvisp, vaniljsås eller bara som den är, den är god bara ensam också.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Onsdag och Lill-Lördag, kanske kan jag få fresta med ett smarrigt middagstips till dig? Kycklingkebabgryta, det blev ju hur gott som helst. Enkelt också när man köper färdig kycklingkebab, jag ska dock tipsa dig om hur du gör egen kycklingkebab också, för det är 🤤 . Du bestämmer helt själv hur snabbt det ska gå, köper du färdig kycklingkebab går det såklart ännu snabbare. Kycklingkebabgryta fick högt betyg här hemma, så testa vetja!
Den här grytan blev krämig, fylld med smaker, sådär som en gryta ska vara enligt mig. jag serverade den med havreris, funkar såklart med vanligt ris, potatis eller varför inte pasta. Minst lika gott!
Kika nedan på ett populärt urval av grytor här på min sida, klicka på länkarna nedan för att komma till recept.
Till denna kycklingkebabgryta använde jag mig såklart av favoritstekpannan från Satake (<klicka), den här är så stor så du får plats med den största av grytor. Den är på kampanj just nu så passa på, använder min massor!
1. Börja med att steka kycklingkebaben, jag gjorde det från djupfryst men du kan såklart tina den lite.
2. Hacka paprikan och ha i den, pressa även i vitlöken. Stek runt en stund tills paprikan mjuknat. Krydda och ha på en skvätt med vatten. Låt puttra upp en minut.
3. Ha i grädde och creme fraiche, låt puttra i ca 5 minuter.
4. Servera med ris, haveriet, couscous, potatis, pasta eller vad du nu känner för.
Göra egen kycklingkebab:
400 g kycklinglårinnefile
1 klyfta pressad vitlök
0,75 msk kebabkrydda (finns bland kryddorna i matvarubutikerna)
2 msk olivolja
Lite salt
Gör såhär:
1. Skär kycklingen i strimlor, lägg i en skål. Fyll på med kryddorna, vitlök och salt. Blanda runt så kycklingen blir sådär mojsigt kryddig.
2) Bryn kycklingen i stekpanna.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Här börjar man sakteliga vakna till en ny dag, jag har iofs varit vaken sen dackefejden. Råkade somna som en stock mitt i Idol igår. Missade vilka som gick vidare så att så fort jag skrivit klart till dig här så ska jag kvista vidare för att se vilka det blev.
Hörni, vilken fantastisk solnedgång vi såg igår. Naturen alltså, den bjuder på mycket att hänföras av alltså. Vi var ute på en liten tur med bilen igår, som ett panchis par som bara åkte runt och kikade efter att vi varit och hämtat ut ett paket. Vi dras båda till vattnet så det blev en liten tur förbi just vattnet, vackra Mälaren. Det var där vi bjöds på denna vackra solnedgång. Jag blir alltid så glad i hjärtat när jag får se en vacker solnedgång, soluppgång är dock ett strå vassare enligt mig.
Hörni! Jag har ju nästan glömt att ge dig receptet på dessa Kalljästa frallor som jag bakade för någon helg sedan. Dom blev så himla bra, och så galet goda. Tog slut i ett nafs också, ska du baka dessa så tipsar jag om att baka många. ☺️
KALLJÄSTA FRALLOR, 10 st
25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk honung
2 msk olivolja
8-10 dl vetemjöl
2 dl rågsiktsmjöl
Gör såhär:
1) Första delen av bakningen sker på kvällen. Tag fram en bunke. I bunken löser du upp jästen i det kalla vattnet.
2) Ha i salt, honung och olivolja och rör om lite. Tillsätt mjölet, lite i taget, knåda tills du har en ganska så kladdig deg men som lite ändå släpper kanterna i bunken. Är det alldeles för kladdigt så tillsätt lite mer mjöl tills du känner ett den blir lite smidigare. OBS: Ha inte i för mycket mjöl då den blir helt smidig och inte kladdig alls, viktigt för att frallorna ska bli bra.
3) Pudra över mjöl och plasta sedan in bunken, ställ i kylen över natten. Tänk att den ska jäsa ca 8-10 timmar, gärna lite längre också.
4) Nästa del av bakningen sker på morgonen. Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut bunken och låt stå i rumstemp i ca 30 min, skär sedan ut ca 10 oregelbundna frallor som du lägger på bakplåtpappersklädd ugnsplåt. Pudra lite mjöl över, klappa in det lite.
5) Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min, tills de fått lite fin färg. Är & njut! 😋
Det var det! Här nedan ska jag nu tipsa dig om lite olika erbjudanden och rabattkoder:
Cellbes – Få 30% rabatt på dyraste varan med rabattkod F2309
Klickade hem något som jag verkligen saknat, en väst att kunna ha på mig när promenaderna blir kallare. Oftast är det ju då så skönt att ha lite varmare mot kroppen men kyligare armar. Tänkte att den där ursköna lite längre fleecevästen skulle få fungera som värmande då. Också så mysig att bara ha här hemma. Blev kär i kängorna också som var svinbilliga, det är ett vattenavvisande material i dom. Varma men ändå fina! 🤍