Vet inte om ni känner lika, men går inte veckorna lite väl fort just nu? Inte klokt, halva oktober har redan gått. Här hos mig tänkte jag kicka igång veckan med en veckomatsedel igen, inte klokt så mycket uppskattning jag får för dem varje vecka, det gör mig väldigt glad. Kul att veckomatsedeln blivit så viktig för många och något som ni är många som hämtar inspiration ifrån. Idag ska jag åka och storhandla och då kan just en sån här veckomatsedel vara himla bra att utgå ifrån.
Är du intresserad av alla Veckomatsedlar hittar du dem HÄR (<klicka)
Till Fredagsmyset igår var vi svinhungriga hela högen här hemma, vi blev sena hem och för att laga något riktigt snabbt men ändå gott så svängde jag ihop världens snabbaste enchiladas med kyckling. Detta blev riktigt gott alltså, alla mumsade i sig för glatta livet. Dessa enchiladas tar verkligen ingen tid att göra och när så enkla att svänga ihop så vem som helst kan göra det. Du måste testa, smarrigt värre!
Enchiladas kan fyllas med mycket gott. I dessa är det kyckling, barbecuesås, tacosås och ost. Du kan också ta tacoköttfärs och göra likadant. Jag tycker dock det är gott att variera lite och ta lite kyckling eller kycklingfärs emellanåt. Jag serverar den till grönsaker man gillar och en klick creme fraiche med lite ringlad honung över. Det blir sååå sååå gott!
Tallrik HÄR (<klicka) Kampanj på massor med fint från Rörstrands serie Mon Amie just nu, kika HÄR(<klicka). Jag verkligen älskar den serien! Blir alltid glad när jag dukar med dessa tallrikar.
Finns det något så gott som en riktigt härlig räkmacka, jag säger bara det….det finns inte mycket som slår det, i alla fall inte i smörgåsväg. En riktigt god räkmacka får du om du orkar göra dig till ett par minuter extra för att faktiskt tillverka majonnäsen alldeles själv. Det är så galet gott och du kan också smaksätta den som du vill, du ska få tips av mig. Räkmackan får en helt annan smak, tro mig! Testa, det är busenkelt! Du hittar recept på världens godaste majonnäs HÄR (<klicka). Smaksätt den gärna för att kanske få en liten twist på räkmackan!
• Tryffelmajjo = Tillsätt några droppar vit tryffelolja
På en räkmacka ska det välla av räkor. Gillar man räkor ska man absolut inte snåla. Det ska vara fyllt till bredden. ☺️ Jag kan tycka att räkmacka kan vara en riktigt lyxig helgrätt att njuta av.
Mysigt att dyka upp och servera räkmackorna till bordet. Här bjöd jag över mamma och pappa på räkmacka, uppskattat och väldigt smarrigt med egen tryffelmajjo till denna gången.
Godaste räkmackan med egengjord majonnäs
Kika gärna på godaste varma mackan man kan göra, klicka HÄR. Missa heller inte min smörgåsrulltårta (<klicka).
Igår hade vi ett riktigt hungrigt gäng här hemma, sent var det också och alla ville äta NU! Detta tog inte lång tid ska jag säga, ja förutsatt att man har kebabsåsen klar. Men man kan också ta hälften av receptet av kebabsåsen här nedan och göra direkt i samma gryta som man gör gnoccin i. Det gör du som du vill. Har du en klar i kylen följer du receptet nedan.
Detta blev så fantastiskt gott och hela familjen mumsade i sig så allt tog slut. Jag älskar när det går fort att laga men ändå blir både krämigt och gott.
4 stekta tjocka korvar
500 g färsk gnocci
1 dl av röd kebabsås (se recept nedan)
1 kruka salvia
salt & peppar
1 msk honung
3 dl grädde (av valfri fetthalt)
Röd Kebabsås:
400 g (ca 1 burk) passerade tomater
2 msk stark ajvar
1 gul lök
1 köttbuljongtärning
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen vitlökspulver
1 krm svartpeppar
1 msk honung
skvätt vatten
Tabasco efter smak
Gör såhär:
1. Kebabsås: Finhacka löken. Ha i allt i en kastrull och låt koka upp, ha i lite vatten ocm den är alldeles för tjock i konsistensen. Låt puttra sedan i ca 20 minuter. Låt svalna och förvara i en burk i kylen.
2. Koka upp gnoccin i lite saltat vatten, gnoccin är klar när den flyter upp till ytan. Häll av och ta sedan fram en stekpanna och häll i olivolja. Hacka salvian smått, ha i gnoccin och salvian i stekpannan. Stek på medelvärme till gnoccin börjar få lite färg. Ha i kebabsåsen, rör runt.
3. Häll på kebabsåsen, rör runt. Häll på grädde och honung, låt puttra i ca 5 minuter. Rör om då och då. Servera med stekt korv.
Ni vet ju vid det här laget att jag älskar mat som är enkel att laga, gärna snabbt också. Jag viger typ mitt liv åt att skapa exakt såna recept, visst gillar jag ett långkok men att preppa ett långkok tar inte lång tid, eller är ens så många moment innan man har en härlig gryta som stått och kokat i flera timmar. Så med det sagt, att göra egna köttfärsbiffar är både enkelt och gott. Du kan välja att steka dem i stekpanna, eller så steker du dem i en ugnsfast form, det bestämmer du själv. Ytan på köttfärsbiffar blir härligare genom att steka dem, men vill du spara ett moment och göra det ännu snabbare så steker du dem i ugnen.
Så gott att servera dem sedan i såsen till, den kan man förresten dricka, den är så vansinnigt god så det är inte klokt. Den kan du förresten lika gärna äta till härliga köttbullar, jag har ett perfekt recept på köttbullar som jag lovar att du kommer gilla, klicka HÄR för recept. Gott också till köttfärslimpa, har en gratinerad variant om du klickar HÄR.
1) Blanda köttfärs och alla kryddor och dijonsenap. Rulla till bollar som du plattar ut. Stek på medelvärme i smör och olja. Vill du ”steka” dem i ugnen så lägg dem i en ugnssäker form och in i ugnen på 225 grader i ca 20 min. Gör sedan såsen i en stekpanna, se nedan.
2) Efter du stekt köttfärsbiffarna så plocka ur dom ur pannan. Skrapa bort det som eventuellt är bränt i botten på stekpannan. Häll i all créme fraiche och rör runt så det blandas med resterna från du stekte köttfärsbiffarna.
3) Ha i oxfond, balsamvinäger, honung och salt & peppar. Rör runt och låt koka upp och sedan puttra i några minuter. Ha i köttfärsbiffarna och låt dem puttra med i några minuter också.Servera med pasta, ris eller kokt potatis.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Jajemen, då kör vi ny vecka med ny inspo på veckans mat. Denna veckan planerar jag att sätta ihop något kul hörni, jag tänkte göra en månadsplanering för hela julmånaden, det blir nog kul…. att få störta in i julen bara sådär. Så härligt ju! Här kommer veckomatsedeln för vecka 41 i alla fall. Höst och lite kallt så vad passar väl inte perfekt då än lite god enkel mat att se fram emot att laga under veckans mysiga kvällar.
Missa inte samtliga veckomatsedlar (<klicka) här på sidan. Massor med inspo för vardagens matlagning. Alltid enkelt och gott!
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Ja jag hann inte ens baka några kanelbullar igår, eller det gjorde jag men inte ”på riktigt” som jag kallar det. Innan tonåringen kom hem så tänkte jag att han kanske inte ens kom ihåg själva temadagen. Hade så mycket jobb igår så jag borrade in ansiktet i datorn från det jag kom hem. Men tji fick jag…. ”Har vi kanelbullar hemma” tjoade han så fort han klev innanför dörren. Ni vet, skomakarens barn….. Som tur var hade vi pizzadeg i kylen, panpizza dessutom, så jag svängde ihop ett gäng kanelbullar av pizzadeg istället. Han blev tvärnöjd och tyckte dom var sååå goda. Det ligger 4 kvar och skräpar nu så jag tror att de t.o.m. gjorde succé. Kanelbullar av pizzadeg har sina små trix för att det ska bli bra. Så jag tänkte ge dig lite tips om du framöver vill komma lite lättare undan.
Det blev ju ett helt fat av dem i alla fall. Det doftade så gott här hemma igår kväll, jag förstår att man har kanelbulledoft på vissa husvisningar. Det känns så ombonat och hemtrevligt medsamma. Tänk att en doft kan påverka en så.
Färdig Pizzadeg på rulle (jag använder panpizzabotten)
75 g rumsvarmt smör (äkta ej margarin)
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
Topping:
1 ägg till pensling av bullarna
pärlsocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 230 grader.
2. Rulla ut pizzadegen. Bred på smöret.
3. Pudra på kanel, kardemumma, vaniljsocker och strösocker.
4. Rulla ihop till en rulle och skär sedan ca 3-4 cm breda skivor. Lägg i bakformar.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
6. Grädda i ca 10 minuter eller tills bullarna börjar få färg. De ska inte bli för mörka då kan de bli torra.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Ja men idag är det väl ändå alla hemmabagares dag, alla som bakars dag typ. Jag tänkte ge dig ett inlägg fullproppat av kanelbullar. Mina bästa tips och mina absolut bästa recept. Kanelbullar ska enligt mig vara fluffiga, ha massor av fyllning och vara stora. Som hus. Nejdå, men lite extra stora tycker jag bar är sådär vansinnigt härligt.
Detta är mitt ”go to” recept, det här gör jag ALLTID bullar efter. Ni är så många som bakat efter detta recept och tycker det är jättebra. Blir så fluffiga härliga bullar som alltid blir goda. Recept HÄR.
Dessa sockrade kanelsnurror är himmelska, knastret av sockret uppepå. Mums! Du hittar också hur jag snurrar dem i det HÄR (<klicka) inlägget.
Är du inte jätteförtjust i kanelbullar kan jag tipsa om mina blåbärsbullar med mandelmassa(<klicka). Alldeles förträffligt goda!
Knäckiga toscabullar (<klicka) är som att ta en bit av himlen, helt galet gott! Sådär så det är svårt att sluta äta.
Kanelbullar i stekpannan <klicka (eller stormköket som jag gjorde), detta är så galet gott och väldigt enkelt.
Missa inte mina 5 bästa tips för att lyckas med kanelbullarna varje gång, klicka HÄR.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Vill du laga världens enklaste, snabbaste och supergoda måltiden ikväll så har jag ett hett tips! Istället för att koka makaroner och steka Denniskorv så kan du lika gärna svänga ihop den här pastan, ja för den går lika snabbt att göra menar jag. Den här snabba supergoda ost och skinkpastan älskar familjen. Har man bråttom men ändå vill äta riktigt gott är denna måltid ett ”go to” hemma hos oss. Det går liksom alltid hem. Ost och skinkpasta gillar kanske det flesta, även knorriga barn, detta har alltid varit en av Milos favoriträtter, sen har var liten faktiskt.
1 1/2 dl vitt vin (brukar köpa alkoholfri i matvarubutiken)
1 dl skinkost i tub
2 dl grädde (valfri fetthalt)
1 dl riven ost
Makaroner
Gör såhär:
1) Börja med att strimla skinkan och hacka schalottenlök. Stek allt i lite olivolja i en stekpanna. Pressa även i vitlök här. Låt steka runt lite tills löken mjuknat. Koka också pastan.
2) Ha i tomatpure, timjan, kycklingfond, peppar och vitt vin. Låt puttra runt tills vinet nästan kokat in.
3) Tillsätt skinkost och rör runt. Tillsätt grädde och låt det sedan puttra runt i ett par minuter. Ta av från värmen. Ha i den rivna osten och låt den smälta ned under omröring.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Nu är det inte länge kvar tills det är dags för kanelbullens dag, lite som jul…. Haha, närå, nu skoja jag, det finns inget som slår en högtid som jul, älskar’t! Ser fram emot julen i år. I alla fall, imorgon smäller det till, kanelbullens dag. Häromdagen gjorde jag en mjuk kanelbullekaka som blev sådär löjligt smaskig, det var strykande åtgång här hemma. Tonåringens betyg: ”Det var fett gott att den var lite seg på ytan!” Bra betyg! 😅 Mjuk kanelbullekaka gjorde succé med andra ord. Du måste testa!
Innan kanelbullekakan gräddas så häller man över en ljuvligt god kanel/smörblandning över i en sån ringlad form. Sen avslutar man med att toppa med pärlsocker. Mums!
Jag tipsar om några riktigt goda och populära recept på mjuka kakor här nedan, klicka på länkarna för recept.
1) Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker till ett ljust fluff.
2) Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Häll i det i äggblandningen. Rör om med slickepott tills du har en riktigt seg smet.
3) Ha i yoghurt och det smälta smöret och blanda igen tills du har en smidig rätt så seg smet.
4) Lägg bakplåtspapper i en springform på ca 24 cm i diameter. Täck kanterna med bakplåtspapper också. Häll i smeten.
5) Blanda smält smör, råsocker, kanel, kardemumma och vaniljsocker. Ha i det i en spritspåse eller en vanlig fryspåse som du klipper ett litet hål i. Ringla detta över kakan. Toppa med pärlsocker.
5) Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 min. Servera gärna med vaniljsås. Testa att göra min kalla rårörda, recept HÄR.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje: