Ja men sörni! Här kom ju måndagen farande som en raket genom luften. Helgen for iväg i all världens fart och kvar har vi då en ny fräsch vecka. Med den kommer en ny veckomatsedel, ni är många som klickar er in dessa Måndagar för att hitta veckomatsedeln, kul tycker jag att ni är så många som uppskattar den. Alltid härligt med inspiration på vad för mat som ska lagas under veckan. Hoppas du får en riktigt fin vecka och att smaklökarna får dansa lite extra även om det är helt vanlig mat som bjuds.
Det här godiset gör jag på rester från diverse sockerkakor eller rulltårtsbottnar. Då blir det ljuvligt goda Saffranskakebollar med vit choklad. Har du inga sockerkaks- eller rulltårtsbottenrester hemma så kan du snabbt svänga ihop en saftig rulltårtsbotten och sedan göra den på det. Du kommer I N T E bli besviken. För herreminjee så smarrigt godis alltså. Det är som små naggande goda chokladpraliner som man sen förvånas över innehållet. För där hittar man en härlig saffranssmakande krämig historia som bara gifter sig perfekt med den vita chokladen. Du MÅSTE testa! Otroligt!
Inspireras av fler enkla julgodisrecept, julgodis på 4 ingredienser (<klicka) är kanske världens enklaste recept.
Dessa blev kanske inte så snygga som jag hade hoppats tyvärr. Den vita chokladen var inte av den bästa kvaliteten så den klumpade ihop sig. Men jag lyckades väl på något sätt få på det i alla fall. Sen kan man ju säga såhär: Spela roll hur de ser ut, är det gott så är ju det huvudsaken!
Det fina julfatet hittar du på 35% REA just den här helgen! Klicka HÄR.
Julgodis ska vara enkelt utan så många konstiga moment tänker jag. Det behöver inte vara svårt för att det ska vara gott. Det här receptet kan varieras i all oändlighet. Du kan kanske ha i lite arrakssmak i eller varför inte choklad istället för saffran. Jaja, nu ska jag ge dig receptet på dessa ljuvliga Saffranskakebollar!
Saffranskakebollar med vit choklad, ca 25 st
Missa inte julens godaste efterrätt, passar också till nyår! Klicka HÄR
2 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
50 g smält smör
1 påse saffran
ca 1/2 dl grädde
Dekoration:
200 g vit choklad av god kvalitet
1 tsk kokosolja
kokosflingor
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt fluffigt. Jag brukar vispa i några minuter.
2) Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta i det i smeten. Vänd runt med en slickepott så du får en jämn följsam fluffig smet.
3) Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och bred smeten i en avlång rektangel över plåten. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 min. Den ska få fin färg uppepå. Ta ut och stjälp upp på ett annat bakplåtspapper. Låt den svalna lite.
4) Skär upp rulltårtsbotten i mindre bitar och lägg i en bunke. Smält smör och häll i saffran i det. Blanda runt. Häll allt i skålen. Häll också i grädden, lite i taget. Blanda sedan med en elvisp tills du har som en massa. Rulla bollar ur massan som du ställer på ett fat och ställ sedan i frysen i ca 15 min.
5) Smält den vita chokladen i ett vattenbad, ha i kokosoljan i chokladen. Ta ut bollarna ur frysen och doppa i den vita chokladen. Ställ på ett fat eller en bakplåtpappersklädd plåt. Strö över riven kokos. Servera!
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Jag ÄLSKAR ju när jag får mixtra och experimentera. Såg en bild på instagram som satte igång alla hela min kreativa sida av hjärnan, och det var så dessa härligheter föddes. Dessa måste jag baka varje jul för dom är verkligen så galet goda, älskar fyllningen som verkligen trollar fram det bästa i dessa lussekatter! Du måste prova.
Missa inte! Har en hel kategori med bara saffran (<klicka), massor med härligt gott!
HÄR (<klicka) hittar du världens bästa recept på vanliga riktigt saftiga lussebullar, ni är många som bakat efter det receptet år efter år!
Som du ser så är de lite annorlunda mot vanliga lussekatter. Dessa bakar jag precis som när jag bakar kanelsnurror. Dessa innehåller dock en vaniljröra och vit choklad. Men är uppbyggda exakt likadant.
5 dl mjölk 2 påsar (1 g) saffran 50 g jäst 1/2 tsk salt 2 dl strösocker 250 g créme fraiche 15% 100 g mjukt smör Ca 12-14 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gr mjukt smör 200 gr vitchoklad 2 msk vaniljsocker 1 dl strösocker
Pensling:
1 ägg Pärlsocker
Gör såhär:
1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Kör den tills den släpper kanterna i degbunken. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, cirka 45 minuter.
3) Sätt ugnen på 225 grader.
4) Riv den vita chokladen eller skala den med en potatisskalare. Blanda mjukt smör, socker, vaniljsocker och chokladen.
5) Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, cirka 1 cm tjock.
6) Bred vaniljröran över plattan, vik den på mitten så du får en rektangel. Skär 2-3 cm breda bitar, snurra ändarna åt varsitt håll så det blir ett omvänt S.
7) Lägg bullarna på bakplåtpappersklädd plåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda i 8-10 minuter. Ät & njut!
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Redan Onsdag hörni, jag kallar den alltid lill-lördag. En liten mitt i veckan dag som man kan mysa till lite extra. Här har det varit mycket jobb på sistone, är det jobb hemifrån försöker jag få till en julfilm på lunchen eller någon annan serie som jag tittar på. Snacka om att det är avkopplande. Det har hänt att jag suttit på en lunch även när jag inte är hemma och tittat ikapp på en serie. Är man fast så är man fast, sen är det en härlig avkoppling som sagt.
Har verkligen kört igång ”ta hand om sig själv” under denna mörka period vi är i nu. Jag kör på med lite ljusterapi i vår ljusterapilampa och så går jag på laser. Det kan jag verkligen varmt rekommendera. Mot smärta, obalans, hjärntrötthet m.m.
Såhär såg en lunch ut här hemma i förra veckan. Tog ett brejk från jobb och bara dukade upp med massa godis och chips och tittade på julfilm. Så mysigt med ett sånt avbräck.
Jag älskar ju te som en galning typ, och mitt koffeinfria kaffe. I somras fick jag en plåtburk med just koffeinfritt kaffe i en plåtburk av min vän Sara. Blev så kär! Igår besökte jag butiken för första gången. Sibyllans Kaffe och Te. Sååååå charmig lite butik med rader av vackra burkar och massor av olika te och kaffesorter.
Det blev Sibyllans röda julte som doftade magiskt, och nymalet koffeinfritt kaffe som jag brygger i vanliga bryggaren. Lyx!
Kan verkligen rekommendera dessa Pepparkaksbollar till en kopp te eller kaffe. Så så goda! Kolla in receptet HÄR. Eller varför inte till lite glögg eller bubbel, funkar fint det med.
Nehej. Nu ska jag ta en liten promenad här. Vi hörs sen igen!
Dags för veckomatsedel igen, måndag och ny vecka. Räknade precis ut att det är 6 1/2 vecka kvar till jullovet börjar. Det ser man fram emot även om höstlovsveckan precis slutade. Den gick i ett nafs som alla lediga skolveckor gör faktiskt. Denna veckan är det Mårtensafton på fredag. En högtid som kanske numera bara firas i Skåne. Men det som äts på traditionellt Mårtensafton är svartsoppa till förrätt, gås till varmrätt och skånsk äppelkaka till efterrätt. Därför har jag gjort en Skånsk Äppelkaka som jag tänkte vi kanske skulle ha som efterrätt på Fredag, den är busenkel att baka, går i ett litet nafs bara.
Jag har startat, årets tittande av julfilmer. Jag tittar på det mesta på streamingtjänster som finns, men jag har 3 favoriter som jag alltid alltid tittar på, varje varje jul! Det mysigaste jag vet är när man gör i ordning nånting gott att äta, och så får jag burra upp mig i soffan….gärna med någon från familjen, och så tittar vi tillsammans. Julstjärnor i fönstren och en av de mysigaste högtiderna framför oss. Håll i dig nu för nu kommer mitt ultimata Julfimstipsmys.
Nr 1:
The Holiday
Det finns förmodligen ingenting som slår den här filmen. En sån feelgood film ända in i hjärteroten. Man vill verkligen inte ha något annat. Jag slukas med i den här underbara filmen som har allt och drömmer om en likadan liten engelsk stuga någonstans på landsbygden efter jag är klar. Missa för bövelen inte! Finns HÄR.
Kolla in min glöggkolv (<klicka) och glöggmuggarna – nej men jag älskar dom. På julen brukar jag göra i ordning ett ”glöggbord” som liksom står beredd hela hela julen. På det bordet har jag russin och mandlar i glasburkar med lock. Glöggmuggar, assietter, julgodis och fina julservetter. Älskar’t!
Nr 2:
Välkommen till familjen
Den här såg jag alldeles nyligen och den är underbar! Bra skådisar, massor med kaos, känslor åt alla håll och också det där riktiga julmyset. Huset mamman & pappan bor i är som gjord för julmys. Jag gråter också varje gång för den är stundtals så otroligt känslosam! Finns på Disney +.
Julfilmsmys:
Min laxröra (<klicka)! Alltså den är så god så hälften vore nog. Jag brukar ha den både på vanligt bröd (tips: min jullimpa <klicka eller mina julmustfrallor <klicka). Eller så gör jag tunnbrödssnittar med den som fyllning. Hiiiiimmelskt gott! Dryckestips: Julsangria (<klicka) eller varför inte pepparkakslatte (<klicka) till.
Nr 3:
Christmas Cronicles
Ultimata julfilmen i fantasyvärlden. En ”måste se” film. Här kastas man in i fantasivärlden men med en stor skopa allvar. Så bra gjord och min fundering kvarstår? För visst finns väl tomten? Tipsar om att den finns i fler delar, så se gärna alla! Finns på Netflix.
Julfilmsmys:
Julsnittar i 2 olika smaker (<klicka). Dessa är liksom både lite festliga och fina att ställa fram. Alltid lika uppskattade dessutom. Så gott med saffranskrämen, den blir så god.
Tipsar om min julservis som jag bara ÄLSKAR! Just denna helgen har Nordic Nest en stor kampanj i sin julshop med rabatter upp till 40%. Så glad att jag började samla på den för ett par år sedan. Det är alltid något speciellt när man får ställa fram det till jul. En julservis är ju härlig så nämligen, den tar man inte fram i tid och otid utan den tar man faktiskt bara fram till just jul och kanske nyår. Sen får den vila ett helt år innan den får titta fram igen. Tjusningen med julservis som sagt.
Kolla in denna ljusby! Just nu när det är kampanj kan du fynda dessa små ljushus. De finns HÄR (<klicka). Åååååh, som jag drömt om dessa små ljushus, älskar dem och de står så otroligt fint där nu och lyser upp vårt hem. Här har jag påbörjat julmyset, nu ska den här mörka månaden ljusas upp ordentligt! Så nu kan man säga att startskottet har gått. 🎅🏼🎄🤶🏻❤️
Jag ser verkligen fram emot julmingel och diverse glöggmingel och julmys som vi har framför oss. I år ska jag försöka maxa på alla sätt, julen är egentligen en väldigt kort högtid med tanke på allt som ska hinnas med. Så det är liksom lika bra att köra igång! Idag tänkte jag tipsa dig om massa härligheter till just minglet som du kanske ska anordna framöver.
Kolla in dessa glas! Perfekt till julmusten eller varför inte äggtoddyn om du dricker sån. Funkar säkert alldeles ypperligt till vinet och glöggen också. Tyckte dem var så söta. Du hittar dem HÄR (<klicka).
Tips på gott och juligt att dricka i de små julkulorna kan också vara denna goda äppelglögg (<klicka för recept). Detta är såååå gott och något som hela familjen älskar!
Kolla in denna underbara bakform (<klicka). I dessa kan du baka små mjuka pepparkaksgubbar i, så trevligt och mysigt att servera. Använder du inte receptet som följer med formen så har jag ett jättegott på mjuk pepparkaka. Kolla nedan!
Den här mjuka pepparkakan är so god! Enkel att svänga ihop och med min Royal Icing kan du också dekorera den sådär underbart fint! Receptet även på den hittar du på länken under bilden.
Kolla ett så gulligt litet pepparkakshus. I med värmeljus så har du världens finaste juligaste dekoration. Du hittar den HÄR(<klicka).
Hur underbar stor kopp (<klicka) att dricka varm choklad ur? Den absolut lyxigaste och godaste varma chokladen gör du själv! Jag har ett recept som jag brukar göra och det hittar du HÄR. Jag lovar dig, det är magiskt gott!
Tänkte jag skulle bjuda dig på ett så vansinnigt smarrigt recept igen. Frågar du min man vad dessa kakor smakar så kommer han börja hjula och vissla om vartannat och ögonen kommer snurra i huvudet på honom. Är det något han älskar så är det dessa kakor! Haha…. 😂 Han gillar inte ens saffran men avgudar dessa, märkligt men helt sant. Så vore jag du så skulle jag verkligen testa att baka dom, för dom är dessutom BUUUUUSENKLA att svänga ihop. Helt galet enkla faktiskt!
Missa inte: Kika gärna in min kategori som innehåller allt gott med saffran på min sida. Klicka HÄR.
De är fluffiga och samtidigt spröda på nåt vis, en sån otroligt god kombo på alla sätt. Saffranssmaken gör inte saken sämre heller. Du MÅSTE testa!
Tipsar dig om ett annat fantastiskt recept som har lite smak av saffran, otroligt gott och jag lovar att detta kommer göra succé på alla julens bjudningar. Du hittar receptet HÄR (<klicka)
SAFFRANSBULLKAKOR, ca 16 st
2 ägg 200 g smält smör 1,75 dl socker 2 tsk vaniljsocker 6 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 påse saffran (vill du ha mycket smak tar du 2 påsar)
Garnering:
Pärlsocker
Gör såhär:
1) Mortla saffranet en smula. Smält smöret, ha i saffranet i smöret och blanda runt det ordentligt.
2) Blanda sedan samman alla ingredienser i en bunke. Det ska bli en rätt smörig deg.
3) Rulla ca 16 stora bullar av degen. Lägg pärlsockret i en tallrik och rulla bullarna i det.
4) Lägg på bakplåtpappersklädd plåt och grädda på 225 grader i ca 10 minuter. Håll koll på slutet så de inte bränns.
Ja denna högtid som på något sätt faller mellan stolarna, det är en högtid mellan höst och jul på något vis, för mig personligen en högtid som lite ”glöms bort” för att jag är så ivrig på julen. Men, något jag brukar göra varje år är att baka eller laga något kul. Halloween eller Alla Helgona är ju en helg där våra nära och kära på andra sidan ska kommas ihåg och hedras. Det gör man ju annars också men kanske speciellt just runt Halloween. Från tidernas begynnelse för just Halloween var det en keltisk höstfest, en slags nyårsafton som markerade skördetiden då sommaren tog slut och vintern började, då eldar tändes för att vägleda de döda och skrämma bort häxor. Häxor, andeväsen och älvor ansågs nämligen vara speciellt aktiva just den här perioden. För att skrämma iväg dem gjorde man skrämmande figurer. De gamla kelterna karvade ur kålrötter till en början men bristen på det i Amerika gjorde att de Irländska immigranterna började karva i pumpor istället.
Många anser att Halloween blivit ett kommersiellt jippo, men de kommersiella intressena kan knappast ensamma bestämma vad som ska anammas av svenskarna. Sannolikt finns det faktiskt ett behov av en hel festhelg som lyser upp i höstmörkret. Alla helgons dag har knappast fyllt den funktionen tidigare. Frågar ni mig så tycker jag det är riktigt trevligt ändå med denna traditionella höstfest när den väl är här.
Här ska du få lite härliga recept:
Chokladmoussegravar med oroetäcke, ca 20 st
200 g mörk choklad av god kvalitet
5 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
Oreotäcke:
Ca 25 st krossade oreokakor
Gravsten:
20 st Biscottikakor (eller annan kaka som har formen av en liknande gravsten)
Florsocker
Gör såhär:
1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. 
2. Vispa 3,5 dl av grädden tills den är lite lös, ställ den i kylen.
3. Koka upp resten av grädden och slå över den hackade chokladen, rör om tills chokladen smält ihop med grädden.
4. Knäck i äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten, häll det sedan i en smal stråle över äggulorna. Vispa kraftigt med elvisp hela tiden tills du har ett fint skum.
5. Blanda i chokladsmeten i äggskummet och vänd sedan i den vispade grädden från kylen. Fördela moussen i glasen och ställ sedan kallt i minst en timma.
6. Hacka oreokakorna till smul. Fördela det över moussen när du tar ut dem ur kylen. Ställ i en biscottiskaka i varje och pudra med florsocker.