Igår gick midsommarlunken av stapeln, en mysig liten tillställning där man får springa en 2,2 km runda så många gånger man hinner på 30 min. Milo och Tony var anmälda, jag med men min k*krygg ville inte.
Ursäkta ordvalet men jag är så less på den nu! Jag var nästan bra ju, sen pajade den igen. Gjorde en övning på gymet och så kände jag att det liksom högg till i den igen. Lesson learned!
Det var ett litet taggat gäng som satt på bänkraden och väntade på sin tur att få springa.
Det kördes Friskis & Svettis uppvärmning inför starterna. Fick skratta gott åt Tonys koordination. Han gjorde det faktiskt riktigt bra måste jag säga, kanske har han lite moves där under träningströjan.
Sen stod de laddade inför starten! Jösses, Milo och kompisen i laget drog iväg som raketer! Tony halkade nästan efter….
Första året Milo var med så drog han järnet från start, slutade med håll och gråt 150 meter från mål. Stackars! Han hade ju aldrig ens testat springa en längre sträcka.
Men i år (nåväl, såg inte så lugnt ut i starten) så tog han det lugnare och tog sig runt och sprang hela vägen och fick en hyfsad tid också. Bra jobbat!
Här kom han på upploppet! Så jäkla duktig. Hjärtat gjorde frivolter av stolthet såklart, det gör det ju alltid när det kommer till ens egna ugnar.
Efter loppet bjöds det på saft och bulle, här med lag och klasskompisen Hugo bredvid.
Tony sprang två varv på superbra tid, men han var trött som en gnu och orkade inte fortsätta. ”Pingislunga” hörde jag ett uttryck igår som passade bra på honom.
Det sista vi hörde innan vi åkte hem var att de kom på en tredjeplats med sitt lag. Grymt ju!
Nu dags att ta tag i städning av Vagnhild. Hon ska ju ut och ratta på midsommarafton så nu ska vi göra henne riktigt fin och redo för firande! Har köpt en ny badrumsmatta och nya täcken så tänkte bädda rent och göra myyyyyys där inne nu.
1) Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker ljusgult och puffigt.
2) Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Ha i mjölken.
3) Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Grädda sedan i 5-7 minuter.
4) Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten. Låt svalna.
Fyllningen:
1) Vispa grädde, färskost, socker, vaniljsocker och citronskal tills du får en spritsbar kosistens.
2) Mixa jordgubbarna till puré och låt rinna av i ett durkslag en stund. Häll i den i gräddfluffet. Blanda runt.
3) Hacka jordgubbarna till mindre bitar och ha i det i fluffet. Bred ut det på rulltårtsbotten. Rulla ihop rulltårtan.
4) Vispa grädde. Skär skivor av rulltårtan, spritsa grädde emellan och montera ihop två och två. Härligt att spritsa grädde uppepå och lägga på lite jordgubbar.
Min mamma ringde här på morgonen och berättade att min mormor fått tjocktarms”ni vet vad”. Vägrar skriva ordet. Känner mig alldeles konstig. På något sätt var det väntat, mormor har haft typiska symtom för det så jag blev inte jätteförvånad. Men när man väl får det slängt i ansiktet så reagerar man.
Jag har ju inte träffat mormor på 8 år. Hon bor i norra Finland och vår kontakt har aldrig varit så tät och nära tyvärr. Men i år skulle vi ju åka upp till henne och hälsa på, om bara några veckor ju. Vi vet inte hur det blir med hennes behandling nu så vi får se hur det blir med vår resa? Jag hoppas verkligen att jag får åka upp och krama henne.
Nu ska det först kollas om det spritt sig och allt det där. Känner bara att jag blir så ursinnigt förbannad på den där hemska sjukdomen. Känns som den är överallt för tillfället. Min mormor liksom! ❤️ Även om mormor är 90 år och fått leva ett långt och bra liv så är det ändå förjävligt.
Kommer nog ta ett tag nu med allt, mitt i semestrarna brukar ju saker ta lite tid, så vi får se hur det blir för mormor nu framöver?
Svårt att byta ämne nu, att skriva om något annat än det…. så jag återkommer i ett annat inlägg.
Avslutar med en bild på mig och mamma (hade ingen på mormor) som jag tycker mycket om! ❤️❤️❤️
Denna veckan ska recepten handla om midsommar, rakt av. Allt du kan tänka dig vilja äta och njuta av på midsommarbordet kommer finnas här på bloggen denna veckan.
Först ut är min grymma västerbottenpaj, finns ingen godare!
VÄSTERBOTTENPAJ
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
en nypa salt
Fyllning:
3 ägg
2 dl grädde
3 dl riven västerbottensost
salt & peppar
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) Smöret får gärna vara lite halvkallt, det ska dock gå att jobba med det. Dela det i bitar och ha i det i vetemjölet, knäck i ägget. Är degen för hård kan du ha i lite vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
3) Ställ i kylen i 15 minuter. Täck med gladpack.
4) Tryck ut degen i en pajform, tryck upp degen upp på kanterna. Nagga den med en gaffel och förgrädda i ca 10 -13 minuter.
5) Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
6) Rör ihop osten grädde och äggen. Häll detta i pajskalet. Ställ in i ugnen och grädda i 25- 35 minuter. Pajen ska få färg, gärna lite dallrig i mitten. Den stannar till när den svalnar och blir sådär krämigt god.
Inlägget innehåller reklam och annonslänkar för Cellbes och mina egna glas samt skrivet i samarbete med Smakbox
Halloj raringar!
Ett 60 årskalas och en söndag senare har det blivit måndag. I lördags firande vi min farbror så det stod härliga till. Jag var toastmadame och hade röven full halva kvällen, resten av kvällen jobbade jag i baren med Tony som hade fullt upp. Det var superkul och så glad är jag att vi kunde hjälpa till med festen som han anordnat.
Vi kom till lokalen redan vid 16 och det var smällhett! Vi förberedde och fixade inför gästerna skulle entra vid 17 tiden. Tony roddade som sagt i baren och jag förberedde sånghäften jag gjort till borden. Hade också fixat ett program för kvällen såklart och slutligen den roliga pås, sockerbits, snapsglas leksången. Ni som vet, ni vet.
Jag och min farbror hälsade gästerna välkomna här. 60 personer var det på festen.
Underbart fina tal hölls av hans döttrar och också ett av hans syster (min faster) som jag läste på svenska, hon på finska. Det var fasligt bra!
Jag höll också ett tal, ett humoristiskt, skulle aldrig klara ett för kärleksfullt. Min farbror är mer som min bror nämligen, kom och bodde med oss under några år när jag bara var 4 år gammal. Jag hängde hos honom och hans dåvarande sambo var och varannan helg när han väl flyttade ifrån oss. Hade ett eget blått påslakan med näckrosor på som jag alltid fick när jag sov över. Han var min bästa lekkamrat från jag var liten. Hjälpte mig ta mitt första lån när jag köpte en stereo för 10 000 kr till min första lägenhet och har alltid stöttat mig i allt!
Slutet blev lite känslosamt då jag avslutade med att han alltid varit och kommer vara den bror jag aldrig fick. Då knäcktes rösten men då var det ju över.
Inte kan man tro att han fyller 60? Vältränad som aldrig förr är han! Så stolt över den här karln ska ni veta. Han är dessutom en av de roligaste människorna jag känner, man skrattar alltid så man kissar på sig när han är med. ❤️
Sedan var det presentöppning som jag också var med på ett hörn på. Jag läste korten. Han fick så mycket fint må ni tro. Av oss blev det 6 handmålade glas som jag gjort i finska flaggans färger. ❤️
Sen fick jag också äntligen sätta mig en stund! Hade en klänning på mig från Cream, du hittar den HÄR.
Efter vi varit hos mina svärisar hela dagen igår for vi ut till stranden och Milo fick bada lite. Så underbart härligt väder har vi nu. Såhär får det gärna fortsätta hörni.
Igår kväll sen fick jag leveransen från smakbox. Måste bara säga att jag aldrig fått en så bra! Den innehöll precis allt.
Bl a kyl och frysvaror med allt du kan tänka dig. Ostar, ölkorvar, smör, glassar och tom grönsaksburgare. Den här tuttifruttiglassen var laktosfri och så sjukt god!
Just nu har SMAKBOX en superdeal hörni. Börjar du att prenumerera på den nu får du med koden >>NIIINIS<<
• en extra box på köpet
• kyl/frysvarorna (dom jag fick)
Allt detta för 298 kr med frakt! Du har till den 26/6 att beställa, erbjudandet räcker tills dess. När du skriver min kod så kommer det stå -1 i kassan och allt är i sin ordning. Smakbox vet då att du ska få allt lull-lull och din extrabox.
Vi är såå nöjda med vår smakbox. Den har vunnit pris för bästa box och jag förstår verkligen varför. Vi har fått så mycket kul och bra genom åren. Fått möjlighet att testa nya produkter som jag i ärlighetens namn aldrig hade köpt själv men att de sen visat sig bli en stor favorit här hemma. Tuttifruttiglassen är ett bra exempel, jag gillar inte det så mycket och hade nog aldrig köpt glassen, men oj och herreminjee så god den var. Den kommer garanterat köpas fler gånger!
Dukade upp världens härligaste ost o plocktallrik här hemma igår kväll tack vare SMAKBOX. Det enda jag behövde ha hemma var kexen, resten fanns i boxen!
Herrgårdscidern drack jag upp nästan helt själv igår. Så sjukt god! Alltså sjuuuuukt god! Den kommer få fungera alkoholfri bubbel här hemma fr o m nu. Smaken var citronmynta och det är den godaste cider jag druckit i hela mitt liv. Har ni sett den i butik så tipsa mig var, ska åka och köpa ett lager så det räcker hela sommaren! ☀️
Apropå mina glas, här är en beställning jag gjorde för ett tag sen. Rosa och guld var färgkombon, tyckte dom blev sååå läckra!
Mina glas är det jättemånga som frågar om, jag jobbar på en ny hemsida men många vill beställa NU NU! Vill du det, mejla mig på info@ninahermansen.com så kan jag svara på frågor och hjälpa dig därifrån.
Hepp, nu ska jag fortsätta jobba här och sen får vi se vad sommarlovsfirarn och jag hittar på här hemma?
Sitter på gräsplanen där Milo snart ska spela match. Solen gassar och det är verkligen varmt ute igen. Älskar det! Imorgon skulle det bli sämre igen så vi njuter allt vad vi orkar.
Soldyrkarn var också tagit plats. Han njuter allt vad han orkar…. han älskar solen mer än mig tror jag.
Hörni! Igår kom mensen! På dag 28. Tack för alla era inputs. Så glad atr ni berättar för mig så man inte känner sig ensam i detta virrvarr av kropp som börjat leva sitt egna liv.
Dock så KAN det vara så att nu när jag ökat progesteronet så får jag en mer normal cykel. Det är liksom progesteronet jobb, jag har ju haft alldeles för kort cykel tidigare. Tänk och få ha 28 dagar emellan istället för 23. Vilken lycka!
Var in på toaletten på Haymarket och upptäckte att jag fått mens så jag stövlade rätt ut och köpte en härlig bukett direkt! Just den här blomhandlaren sålde in just sitt blomställe (tänkte skriva stånd men det hade blivit lite äckligt). Han har de absolut bästa blommorna sägs det. Han garanterade att min pionbukett skulle stå sig minst en vecka och gav mig massa bra tips på hur man skulle bevara blommornas längd. Bra blomgubbe!
Mensglad som jag var så gick vi till godisaffären också. Det skulle vi gjort ändå för att det idag är lördag men jag var extra glad, det var jag.
Ska fortsätta kolla här nu. Ikväll väntar 60 årskalas. Kikar in och säger hej senare.
Idag kör vi fredag så det bara smäller om det. Jag och Milo åker med Tony upp till Sthlm idag. Han går på möten och jag och Milo ska mysa.
Ska bli lite finare väder idag, just nu ser det dock allt annat än soligt ut. Men jag har kjol och somrig topp och Milo har kortbralla så nu har vi beställt fint väder.
Måste fråga er som närmat er eller är i klimakteriet. Jag fyller 47 år i sommar och har såklart märkt av att det händer saker i kroppen. Men idag är min mens 4 dagar sen och det har inte hänt de senaste typ 10 åren.
Jag tog t.o.m graviditetstest igår, var nervös så jag ville kräkas tammetusan. Jag hade bokstavligt talat svimmat om det visat positivt. Men tack och lov så var det negativt. Ingen bebis. Bara gammal eller? Kände ändå att jag haft superregelbunden mens och ägglossning och behövde utesluta graviditet.
Jag har haft mens i 33 år, ska den bara försvinna såhär rakt av? Jag fattar ingenting! Berätta gärna för mig. ❤️
Igår gjorde jag en galet god potatissallad som du bara måste testa att göra nångång i sommar. Den smakade gudomligt gott och jag dreglar nu bara jag tänker på den.
Det är inte själva potatissalladen som är grejen, det är det som man gäller uppepå som sista grej. Den får potatissalladen att lyfta till oanade höjder.
POTATISSALLAD MED BRYNT SMÖR DRESSING, 4 port
800 g potatis
4 salladslökar
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
15 kocktailtomater
1 knippe ruccola
BRYNT SMÖR DRESSING
100 g smör
2 msk olivolja
1 msk ättikssprit (12 %)
2 msk honung
1 dl hackad dill
Salt
Svartpeppar
Gör såhär:
1) Koka potatisen i saltat vatten. Dela sparrisen i 3 delar. 4-5 minuter innan potatisen är klar slänger du i sparrisen också så den får koka med sista tiden.
2) Strimla salladlökarna, alltihopa på löken. Dela rädisorna i klyftor och dela tomaterna. Lägg allt på ett stort fat.
3) Dressingen: Smält smöret i en kastrull tills det är brynt. Den ska bli lite brunaktig i färgen och så doftar det lite nötigt, då vet man att den är klar. Ta av från plattan. Häll i resten av ingredienserna och rör runt.
4) När potatisen kokat klart delar du potatisarna, lite varmt om händerna men jobba med gaffel och kniv. Lägg på potatisen på fatet bland grönsakerna. Häll på dressingen och rör runt. Servera genast!
Hade den härliga ynnesten att få ligga kvar i sängen tills för en liten stund sen. Då gick jag upp och klädde på mig lite och satte mig här i soffan men frukost. Årets första sommarlovsdag är här. Som vi har längtat!
Jag jobbar såklart precis som vanligt men nu krävs det lite mer planering och struktur för att också kunna vara ledig med Milo.
Vi hade en jättemysig dag igår hörni. Tyvärr var vädret kasst men det regnade åtminstone inte. Kylslaget med nordanvindar och 12 grader, men det hindrade inte både shorts och klänningar.
Så redo för att åka till skolavslutningen. ❤️
Spända satt de sen och väntade på deras tur att få sjunga för oss. Finns inget så härligt att höra barn sjunga. ❤️ Helst inför sitt eget sköna sommarlov.
Efter skolavslutning så kvistade vi vidare mot vår traditionella fika. Först lite bilder tillsammans. Min lilla älskling och jag. ❤️
Han var så lyriskt jäkla skitglad igår. Så glad för att äntligen få slippa allt vad läxor och krav heter. Jag förstår honom, hade känt exakt samma sak. Skolan var aldrig min grej….
Det blev det traditionella fikat som sagt. Vi satt och pratade om avslutningen och om allt som ska hända nu till sommaren.
Det kommer vara rätt mycket för oss framöver. Helgerna och sen semestern är liksom fullproppad!
JUNI
15 juni, alltså nu till helgen, ja då väntar min farbrors 60 årsfest. Jag ska vara toastmadame så lite ansvar vilar på mina axlar.
21 juni, midsommarafton, då tar vi med oss Vagnhild och åker mot vänner som bor i Åkersberga. Ska bli urmysigt!
28-30 juni är det inget inplanerat än så länge så kanske en helg att andas på?
5-7 juli, ja då brassar vi till härliga Leksand Sommarland. Återigen har vi vår Vagnhild med oss.
14 juli är det Söndagen därpå, då brassar vi på vuxenresa mot Båstad. Ska vara borta till Onsdag och det blir en roadtrip dit.
20 juli, ja vi kommer hem från Båstad och packar bara i stort sett om för åka till Finland till min mormor. Det blir en förjäkla lång roadtrip. Vi startar på lördagen för att stanna till och bo på Kust Hotell & Spa. Vår resa enkel väg till mormor är 135 mil. Man måste stanna till på vägen och då vi inte kommer ha med oss Vagnhild så letade jag boenden. Hittade då det här spahotellet i Piteå som t.o.m har barnspa. Så där ska vi göra en avstickare i ett dygn innan vi far vidare de återstående 47 milen som är kvar efter Piteå.
Ser så sjukt härligt ut! Längtar! ❤️
27 juli förväntas vi vara hemma igen. Då är det en stor fest här på hemmaplan som vi ska gå på ett stort kompisgäng.
Veckan därpå har Tony sin sista semestervecka och den står lite öppen fortfarande. Vi får se hur det blir? Gotland har varit på tapeten, likaså Öland. Vi får se?
Ja, så nog är sommaren planerad!
Igår kväll, avslutningsdagens kväll, ja då avslutade vi med middag för mina och Tonys föräldrar här hemma. Jag gjorde falsk fläskfile med färskpotatissallad med en brynt smör gucka som blev så satans god. Sen åt vi jordgubbstårta till efterrätt. Får se om jag har nå bilder i den andra kameran.
Hela dagen har varit konstig. Den har varit grå och jag har haft en sån konstig tyngd och sorg i kroppen. På eftermiddagen känns det som jag förstod varför.
Terese har åkt till himlen nu. Inatt tog hon sitt sista andetag. Nu är hon en ängel, jag önskar hon är tillsammans med sin bebis som inte heller kunde fortsätta leva på jorden.
Jag har tänkt på henne hela tiden de senaste dygnen. Hon har varit det första jag tänkt på när jag vaknat och det sista när jag lagt mig. Jag är så oerhört berörd. Jag har ältat med Tony och jag har gråtit. Floder. Igår när jag sprang på bandet så sprang jag för henne. Fina älskade Terese, varför fick inte du ens en chans att stå upp mot den där jäkla skitsjukdomen? Det är åt helvete!
Glenn, Terese man skrev idag:
HÄR hittar du till insamlingen. Gå gärna in och bidra till den svåra kampen mot denna hemma sjukdom!
Där du är nu Terese finns inte skitsjukdomar, där finns inte smärta, där finns inga sjukhussängar och saker som stoppar dig från att springa. Spring Terese, spring allt du orkar! Jag ska springa för dig Terese. ❤️
Älskade fina Terese. Tänker på dig och din fina familj. Önskar styrka och sänder alla kärlek jag har till dom i deras svåra stund.