Igår gjorde jag en riktigt god ost och skinkpaj med chèvre. Jag använde också Västerbottensost för att få fram riktigt goda smaker i den. Denna ost och skinkpaj blev ännu godare när jag toppade den med lite skivad chèvre. 15 åringen här hemma brukar inte hoppa jämfota när han hör att det bjuds på matpaj, men efter att ha smakat en bit sa han ”Jag tar en stor bit”….. haha! Även om det t.o.m. var grönkål i den. Jag brukar alltid få honom att smaka på allt. Alltid. Och han har själv lärt sig att även om det varit så att man inte gillat någon matpaj tidigare så kan man gilla någon annan. Det gör också att han vågar prova mer rätter. Häromdagen provade han friterad bläckfisk och älskade det. Så har ni kräsna barn och ungdomar där ute, försök få dem att i alla fall smaka. Det KAN vara så att dom storgillar. Kanske t.o.m. den här supergoda ost och skinkpajen.
Den här ost och skinkpajen gjorde jag på köpt pajdeg. Har dock ett väldigt enkelt och gott recept på pajdeg HÄR (<klicka för recept).
Fler recept, klicka på länken – Fler goda matpajer (<klicka)
Paj är en sån där mat som är så enkel att svänga ihop. Det är perfekt att ta en kylskåpsrens och sen ha i det som man hittar. Du kan t ex göra en god paj på påläggssalami eller en trött ölkorv, blanda med ost, purjolök och kanske lite trötta tomater så har du en supergod matpaj. Trötta grönsaker blir jättegoda igen i en matpaj. Så kasta inte utan gör en god vegetarisk paj på alla grönsaker du hittar. En god smakrik ost och härliga kryddor som paprikapulver, vitlökspulver, timjan, oregano, rosmarin, salt & peppar så har du trollat fram en supergod matpaj att njuta av.
Här nedan får du tips på några matpajer som jag själv tycker blir himla goda:
• Tacopaj
Ost och skinkpaj med chèvre
Missa inte flera populära matpajer: Mini lyxiga Västerbottenpajer // Smördegspajer med köttfärsröra
Färdig pajdeg ( recept HÄR för hemgjord)
Fyllning:
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad rosmarin
salt & peppar
en stor näve hackad grönkål
220 g rökt skinka
2 dl riven Västerbottens ost
Topping:
1 dl riven västetbottensost
100 g skivad chèvre
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader. Börja sedan med att göra pajdegen enligt anvisningarna om du inte köpt färdig.
- Ha i pajdegen (kavlad om hemgjord) i en pajform. Jag använde en stor pajform men går bra med mindre också. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Strö i 2 dl västerbottensost på botten, hacka skinkan och grönkålen i mindre bitar. Strö över det i pajskalet också.
- Gör äggstanningen. Vispa samman ägg, grädde och mjölk. Ha i alla kryddor och vispa runt. Häll det över pajskalet.
- Toppa med skivad chèvre och 1 dl västerbottensost.
- Skjuts in i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stannat av.
Servera gärna med en god grönsallad, tipsar också om att göra min vitlökssås till, den är sååå god, recept HÄR.
Satt och kikade igenom mina mest besökta recept här på matbloggen de senaste 7 dagarna, tänkte att det kanske är roligt för dig att veta vilka recept som det har klickats på mest under veckan som gått.
Mina mest besökta recept de senaste 7 dagarna:
Nr 1: Godaste Kycklinggrytan
Nr 2: Herrgårdskassler
Nr 3: Godaste Tacopajen
Nr 4: Lyxig Fläskfiléstroganoff
Kycklinggrytan är det över 10.000 som klickat på, inte klokt ju. Hoppas ni lagat och att det smakat riktigt gott.
Hoppas du lagar denna goda matpaj med ost och skinka och massa annat gottigt, detta blev en riktigt god paj som jag absolut kommer göra fler gånger. Roligt att det också uppskattades av familjen.
Lista med mina MEST POPULÄRA RECEPT (<klicka för recepten)
Ett tips när du lagar matpajer är att ha en smakrik ost, det sätter helt annan smak på pajen än om du väljer en som inte smakar så mycket. Så våga ta en vällagrad ost. Jag använde ju västerbottensost i denna och den är perfekt tycker jag.
En annan maträtt som är väldigt smakrik och god är min MAKARONILASAGNE (<klicka för recept)
Matpaj är också gott att ha i matlådan, den blir nästan ännu godare dagen efter när den har fått sätta sig lite och smakerna liksom fått gojsa till sig. Det blir ofta mycket av en matpaj. Vi var tre som åt av denna pajen och hälften är kvar.
Något som också är väldigt gott i matlådan är min superpopulära KÖTTFÄRSGRATÄNG PÅ 30 MINUTER (<klicka för recept)
Jag blir jätteglad om du klickar i den lille tummen längst till vänster under inlägget om du gillar recepten!
Det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan att inspireras av, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
• SMÅKAKOR
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR