Ja men visst, fick tipset på namn av en följare och jag tyckte det var briljant. In vitro betyder i glas på latin, och vitrin som i vitringlas t ex. Kan ju inte bli mer underfundigt! Vitrinsemla än är helt enkelt en semla som man festligt serverar i ett glas. Detta har alltid gjort succé här hemma, fikastunder blir en riktig höjdpunkt kan jag lova. Vitrinsemla än här som jag gjort var med vaniljkräm, men blir ju extremt god även med mandelmassa. Ja men du måste bara testa att äta en Vitrinsemla.
Jag har bakat semmelbullarna själv, du ska få receptet här nedan. Har du tid och ork så baka dem själv, det blir verkligen jättegott. Har du inte list och tid så kan man ju köpa släta semmelbullar och göra semlor ändå.
Är du allergisk mot mandel eller vill ha glutenfria semlor? Kolla HÄR! (<klicka)
Glasen jag använt är dessa (<klicka), champagneglas/dessertglas. Använder dessa ofta då jag tycker dom är så fina. Jag älskar när man kan använda dem till båda. Det är alltid lite festligt att servera t ex semlor såhär. Gott också att servera mousse (<klicka för flera goda recept), pannacotta (<klicka) och cheesecake (<klicka) såhär.
Vill du göra egen vaniljkräm kan du följa detta recept. Vill du ha det riktigt fluffigt så följ detta (<klicka) recept för rårörd fluffig vaniljkräm. Annars finns det färdig marsansås att köpa på affären också.
1) Smula ner semmelbullar i botten på glaset. Tänk att det ska vara lätt att äta med sked.
2) Häll sedan vaniljsås/vaniljkräm över semmelsmulet. Spritsa också ut grädde på allt. Vill du använda mandelmassa så kan du ha det istället för vaniljkräm. Blanda det med en skvätt grädde så det blir lite lösare i konsistens.
3) Toppa med ett lock och massor med florsocker.
Hoppas du finner inspiration att servera din semla såhär någongång. Riktigt trevligt och himmelskt gott!
Dags igen för veckomatsedel. Ny vecka, nya roliga utmaningar. Eller låter jag för klämcheck denna måndag? Jaja, det skadar inte att tänka positivt, ellerhur! Denna veckan tänker jag billigt i veckans matsedel. Vi är många som spar på slantarna såhär månaden efter årets dyraste månad (jul & nyårsmånaden). Så jag tänker mig billigt och också enkelt & gott. Bästa kombon om du frågar mig.
Vill du hämta mer inspiration från Veckomatsedlarna så hittar du alla HÄR.
MÅNDAG
Supergod Lins & Kikärtsgryta – en riktigt smarrig gryta som inte kostar så mycket att svänga ihop. Kallar det för comfort food. Perfekt även när det är kallt ute. Magen kommer kurra av välbehag lite extra mycket.
TISDAG
Fiskgratäng med bearnaisesås – en riktigt populär fiskrätt som min äldsta åt av varje gång så magen hans stod i alla hörn. Den enda fiskrätten han åt också. En riktigt omtyckt gratäng av både liten & stor. Köp torskblock, billigaste varianten brukar smaka helt ok den också i denna fiskgratäng.
ONSDAG:
Ninas Chili Con Carne – gott som tusan. Byt ut färsen mot veganska alternativ om du vill. Denna chili con carne är god att äta bara som den är med ett gott bröd till.
TORSDAG
Broccolisoppa – Den här krämiga goda varianten på broccolisoppa går hem hos alla här hemma. Äter man det dessutom med något gott bröd med smakrik ost, ja då har man en riktigt härlig vardagsrätt att njuta av.
FREDAG
Lyxig Kasslergratäng – Kassler brukar man kunna hitta lite billigare i affären. Den här kasslergratäng n blir såååå smarrig. Ät den med t ex ris eller varför inte klyftpotatis. Servera med en riktigt god grönsallad.
VECKANS GOTTA
Världens härligaste Mandelmassakaka – Så god och dessutom lite vacker att se på dessutom. Passar perfekt nu när semmeltiderna börjar komma igång. Den här kakan påminner mycket om semla faktiskt. Riktigt riktigt smaskig!
Hoppas du ska finna lite inspiration för veckans matlagning. Önskar dig en fin start på veckan och att den fortsätter så.
Det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan att inspireras av, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Ja julen har legat kvar här hemma alldeles för länge. Men nu i helgen tog vi äntligen tag i det och städade bort den. Jag har alltid ett litet motstånd till det först, men sen när man väl börjar så känns det ju bara såå skönt – känns nästan ofräscht med alla julsaker på nåt konstigt sätt. Nu fattas bara en stor bukett med härligt gnissliga tulpaner i en stor vas, sen kan våren komma. 💐 Haha, nu tog jag i från tårna. 😂 Hörni, en kycklingfärssås som jag brukar göra ska du få tips på. Testa att laga det istället för med köttfärs ibland. Just denna variant av kycklingfärssås är riktigt nyttig också. Jag har gjort typ 8 matlådor till mig och har ätit varje dag förra veckan. Så gott är det, haha!
Detta är kycklingfärssås, kokt råris och kokt broccoli. Skulle kunna äta varenda dag i resten av livet typ. Haha, nej men efter en veckas ätande av detta så har jag fortfarande inte tröttnat.
Tipsar dig också att testa min KYCKLINGFÄRSGRATÄNG (<klicka för recept) – riktigt gott också!
1. Hacka och stek kycklingfärsen. Hacka lök och ha i den, pressa också i vitlöken.
2. Ha i alla kryddor, fond och balsamvinäger. Ha också i krossade tomater och eventuellt lite vatten så såsen inte blir för torr. Hellre lite extra vätska innan det ska puttra en stund.
3. Låt puttra på medelvärme i ca 15 min. Rör om då och då. Servera till pasta, ris eller potatis.
Vill du ha den lite krämigare så ha i en skvätt grädde, i just denna är det ingen grädde. Men väldigt gott att ha i det också.
Mina 10 bästa kycklingrecept (<klicka) – bl a denna goda som du ser här ovan. Ugnsbakad kyckling i krämig balsamicosås med knaperstekt bacon.
Igår fick jag då äntligen ut julen här hemifrån. Det var på tiden, kändes som den dröjde sig kvar lite extra länge. Man är alltid lite skraj att det ska bli för mörkt och deppigt. Men jag har slängt upp lite ljusslingor och fina lampor i fönstren, då blir det faktiskt inte så mycket mörkare!
En ny ljusstake (<klicka för ljusstake) har fått flytta in på matbordet. Blev så kär i den när jag såg den! Riktigt maffig och tung, man kan ha både värmeljus och vanliga stearinljus i den. Ljusen är kronljus som finns i alla möjliga färger. Dessa var så fina, SAND heter färgen och de finns HÄR.
Den är riktigt maffig när alla ljusen är tända i den. Älskar att den också kan användas till vanliga värmeljus.
Nej, nu ska jag ta en dusch. Sedan är det dags att åka. Ha en mysig Söndag.
Kram Nina
Hur kan du följa mig?
FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR Instagram med bilder, reels & storys HÄR Tiktok med videos HÄR
Söndag idag. Här väntar ett besök i storstan idag. Igår var vi på bio och jag kan verkligen rekommendera Aquaman & the lost kingdom. Så spännande på alla sätt, jag är inte så svårflirtad när det kommer till filmer. Är ju högkänslig så för mig är nästan alla filmer en upplevelse. Helst i biomiljö. Denna morgon är jag lite extra pepp för jag har Chiapudding står och väntar på mig i kylen. En extra god Chiapudding. Har skämt bort den med både vaniljpulver och lönnsirap, dessutom toppade jag den med mandelflarn och färska hallon.
Kika gärna på några goda smoothies (<klicka för recept)
Chiapudding är verkligen så gott! Vad är chia då? Jo men ett litet litet frö som är fullpackat av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Innehåller kostfibrer, omega 3 & 6 fettsyror, mangan, magnesium, fosfor, niacin, kalium, zink, tiamin, B2 & kalcium. Fullproppat av massa bra alltså! Det sägs dessutom hålla ordning på blodtryck, minimera risken för hjärt & kärlsjukdomar, gynna tarmhälsa, sänka blodsocker, ge starka ben och t.o.m. minska cancerrisk.
Något som också är gott att äta som frukost eller mellis är Over Night Oats (<klicka för recept).
Alltså det är så krämig och gott med chiapudding. Och jag bara älskar smaken av kokos. Gör du inte det så kan allt vara mjölk och du helt enkelt bara hoppar över kokosmjölken.
Eftersom det är Söndag (och för mig en typisk brödbakardag) så tänkte jag tipsa om 6 av mina mest populära och mest välbesökta brödrecept:
1. Ta fram 2 burkar eller liknande som du kan ha lock på. Häll i kokosmjölk och mjölk.
2. Ha i chiafrön, kardemumma, vaniljpulver och lönnsirap. Rör om ordentligt och ha på locket och ställ i kylen i minst 1 timme. Gärna över natten.
3. Ta ut och preppa med hallon och mandelflarn. Du kan ju ha på vad du känner och vill såklart.
Jag gillar att äta chiapudding även till mellis. Fräsch, gott och väldigt mättande. Många ungar gillar också, bara man har i det som dom gillar så är man hemma.
I veckan så provlagade jag dessa biffar, nej men wow säger jag bara, riven västerbottensost i biffarna var bara en fullträff! Gav god sälta och smak och passade väldigt bra tillsammans med potatis & sås. Sås är väl nästan ett måste när man äter Västerbottensbiffar. Sen en god grönsallad till, gott med en sallad med bladspenat, rödlök, fetaost, gurka, tomat och sugarsnaps.
Köttfärsbiffar är enkelt och väldigt gott, dessutom lite billigare än att brassa på en köttbit. Ändå lite festligt när det är lite västerbottensost i och sen äta det med en god sås och någon god potatisrätt!
Här ser ni att Västerbottensosten smälter lite under stekning. Mums! Något att tänka på när man steker något som är ost, stek i rikligt med smör och olivolja blandat, stek på medelvärme så osten inte bränns. Det krävs ca 3 minuter på varje sida ungefär.
Börja med att blanda köttfärsen med ägg, kryddor och riven ost. Forma biffar av allt.
Stek biffarna på medelvärme, ca 3 min på varje sida. Blir det ost kvar i stekpannan så ta bort det mellan stekningarna. Tänk på att det är bra med en stekpanna här som det inte brukar fastna något i, min favorit är denna. Lägg biffarna på en tallrik när du stekt klart dem.
Sås: Skala och hacka schalottenlöken, stek i smör tills den mjuknat. Pressa i vitlök. Ha i tomatpurén och rör runt ordentligt. Ha sedan i kalvfond, honung och balsamvinäger. Salta & peppra, ha också i timjan. Rör om, ta ett par msk av grädden och blanda det med majsredning, rör runt tills allt lösts upp. Häll i grädde och majsredning/gräddblandningen. Låt puttra runt i ca 5 min, rör om då och då. Blir den för tjock, ha i mer grädde eller mjölk t ex. Blir den för lös kan du blanda majsredning och grädde och ha i mer, du bestämmer själv vilken konsistens du vill ha.
Ha i biffarna i stekpannan och rör om lite så allt blandas med såsen.
Servera sedan med någon god potatisrätt förslagsvis. Gott även till ris eller pasta! Därför jag gillar att göra just köttfärsbiffar, går att äta med det mesta! Har tex en jättegod blomkålsgratäng med bacon (<klicka för recept) som är supergod till köttfärsbiffar.
Hoppas du ska gilla detta lika mycket som vi gjorde! Detta kommer lagas många gånger till.
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Hoppas att du fått en fin start på helgen. Själv missade jag ”Bäst i Test” som drog igång på ny kanal igår, lite trist men får kolla på TV 4 play sen. Det är riktigt kul tycker jag, han David Sundin är ju briljant!
Här ska jag snart förbereda för frukost för sjusovarna i familjen. De är riktiga nattugglor och sitter och kuckilurar vakna till in på småtimmarna så då är det såklart så att man sover längre. Till skillnad från mig som har en helt motsatt sömnrytm. Jaja, vi ses ju i vår nångång…. Haha! 😂
Denna morgon blir det hemgjord granola till frukost, den här är såååå god och endast sötad med banan. Vi alla tycker den är supergod! Höjdaren är när jag köper lite frystorkade hallon och har i, det är mums det! Serverar den ofta med färska blåbär – riktigt gott och inga konstiga tillsatser i. Kan verkligen rekommendera dig att göra egen granola, så värt och så mycket godare!
Jag har en enkel och lite snabbare variant på müsli (<klicka för recept) som jag steker. Testa den också vetja!
Den här granolan gör jag flera gånger i månaden här hemma! Jag tycker nämligen att den är god att bara gå och äta som godis. Haha, ja men visst. Jag går och nallar i den lille glasburken för jämnan så det går åt kan man säga.
Ett annat recept för just frukost: Mina supergoda snabba FRUKOSTBULLAR (<klicka för recept)
Jag förvarar granolan i en glasburk med lock, upplever dock att den är godast och håller sin knaprighet bäst om det inte är ett tätslutande lock. Jag har den i en sån här burk som du ser ovan, men vickar liksom bara igen locket utan att stänga det helt.
8 dl havregryn (ta glutenfria om du vill ha helt rena)
1 dl riven kokos
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl solroskärnor
2 mogna bananer
1/2 dl kokosolja
1/2 dl kallt vatten
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
Valfritt: 1 dl hackade nötter
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke.
2. Mosa banan, blanda det sedan med vatten och kokosolja. Ha i det i de torra ingredienserna. Rör om ordentligt tills du har en form av klumpig röra.
3. Häll ut på en bakplåtpappersklädd bakplåt och bred ut den över hela. Skjuts in i ugnen i 1 timma. Rör om lite varje kvart.
4. Häll upp i en ren glasskål och förvara i skafferiet.
Ps: Gillar du receptet får du mer än gärna klicka i tummen till vänster under inlägget.
Något som ser ut som frukost men inte är det är denna efterrätt som jag verkligen kan rekommendera dig att testa i helgen kanske? Detta är Kaksmulor (som du bakar själv) och glass. Nej men det här är så löjligt gott. Du måste testa! Klicka för recept HÄR. Apropå att gå och småäta, kaksmulor är livsfarligt goda. Har du tid över så gör glassen själv också, galet gott och superenkelt. Kolla in denna glass (<klicka för recept).
Jaha! Vad annars idag då? Vi kanske ska gå på bio idag, vi fick biobiljetter i julklapp (världens bästa present). Sen ska jag komma ihåg och hämta ut ett paket när vi kommer hem. Har nämligen väntat på ett…. Tipsar dig nedan.
Det är nämligen JÄTTE-REA på Cellbes. Massor med fint till galet bra priser så vill du fylla upp vårgarderoben kan du göra riktiga fynd nu! Det blev topparna som du ser ovan. Nr 4 har jag redan haft men beställde en till för trivs sååå bra i den. Tänkte att när den första börjar ha gjort sitt så har jag en ny och fräsch. Ibland gillar man en topp sådär extra mycket. Den är dessutom så skön på, jättefin under kavaj också.
Dessa vida jeans (som jag redan har 2 par av i andra färger) var det halva priset på nu! Världens skönaste jeans, massor med stretch och så sköna i midjan. Man kan äta på hur som helst, spänner ingenstans. Bästa jeansen är dom man kan äta obehindrat i om du frågar mig. Snygg till både stövlett med klack eller sneakers!
Önskar dig en riktigt bra Lördag & helg! Vi hörs snart igen.
I helgen ska det firas! Rejält! I nästan en vecka har jag tampats med rejäla blåsor i gommen. Tror jag räknade till 6-7 stycken, ni som haft det vet säkert hur vansinnigt ont det gör?! Dessa satt också mitt uppe i gommen, där man så att säga pressar mycket av maten. Nu när jag äntligen kan äta som vanligt igen så ska det firas med god mat!
Allt började med en förkylning som jag lyckades mota i grind. Kan verkligen rekommendera min huskur som jag ska tipsa om längre ned, funkar nästan varje gång. Hinner jag bara på det i tid så funkar det alltid! I alla fall, det blev inget av den begynnande förkylningen men däremot slapp jag inte blåsorna. PANG så vaknade jag med 7 illröda blåsor i gommen på morgonen. Att äta har varit en kamp, det har gjort så ont så jag nästan gråtit, i alla fall haft tårar i ögonen. Det lättaste att ”äta” har varit smoothies. (Kan tipsa om två som är riktigt mättande och smarriga – grön supersmoothie & ”extra allt smoothie” )
Apoteket rekommenderade denna, dock är detta inget man har på för att äta, man ska inte ha den då utan detta är för läkning och smärtlindring. Inte hunnit använda mer än en gång dock, det hann liksom vända med blåsorna innan. Bra mot smärtlindring även fast jag hade allra mest ont när jag åt. Finns att köpa HÄR för den som är intresserad.
Fick dock en hel del tips på min Instagram på olika saker som lindrar och som också gjort att de sluppit blåsor ända upp till 20 år! Jag ska definitivt prova, man kan inte riskera att inte kunna äta sådär igen. Hemskt ju! Jag älskar ju mat! Ni var flera som önskade att jag skulle återge tipsen jag fick – vi är fler därute som har problem med blåsor i munnen.
Tips mot blåsor i munnen:
• L Lysin (<klicka för produkt) – detta var det väldigt många som tipsade om att äta. Ett tillskott i form av aminosyra som hjälper kroppens leder, hår, hud, naglar och väldigt effektiv mot herpes av alla slag. Många som skrev att de inte haft tex herpes på 12 år tack vare detta tillskott. Många har också fått hjälp mot sin värk i kroppen t ex. Så detta ska jag definitivt börja med.
• Zendium tandkräm (<klicka för produkt) – Många skrev att de bytt till denna tandkräm och inte haft blåsor i munnen sedan dess. Jag har beställt den här tandkrämen nu, låter ju fantastiskt!
• Gurgla Saltvatten – aldrig tänkt att man kan göra det mot blåsor i munnen. Däremot ingår det i min dunderkur för när man håller på att bli sjuk. Berättar mer längre ned!
• Tandkräm med Aloe Vera (<klicka för produkt) – detta var det många som skrev också, byta till tandkräm med Aloe Vera. Jag har faktiskt beställt denna också, tänkte att det inte skadar att varva de två tandkrämerna, de ger kanske bäst resultat?
• Gurkmejapasta – Att blanda malen gurkmeja med lite vatten så man får en pasta, stryka på blåsorna i munnen med pastan. Låt det verka i några minuter och sedan skölja. Gurkmeja är ju otroligt inflammationshämmande så kan verkligen fatta att detta skulle funka.
Ni kanske minns min tandkräm jag gjorde av gurkmeja som bleker tänderna? Kolla HÄR! Före/efter bilderna blev lite missvisande men det funkar verkligen, kör det lite då och då fortfarande.
• Coldzyme Spray(<klicka för recept) – Denna tipsade också några om. Förkylningsspray som i första hand lindrar förkylning och halsont, men som också ska hjälpa mot munblåsor.
• Skölja munnen med Samarin (<klicka för produkt) – Många tipsade om att de sköljer munnen med vichyvatten eller Samarin. Samarin har jag alltid hemma – perfekt när man ätit lite för mycket och känner sig uppblåst t ex. Hjälper också bra mot tillfällig halsbränna och sura uppstötningar.
• Sinaftin Tandkräm (<klicka för produkt) – Ytterligare en tandkräm. Detta ska användas i akut skede men också i förebyggande syfte.
• Sprita bort – Ren sprit på bommulspads eller tops som man baddar blåsorna med tills de försvinner. Ut smärtsynpunkt hade jag nog tyvärr inte klarat det. Räckte att jag fick lite tomatsås på dom så skrek jag nästan rakt ut.
• Omega 3 (<klicka för produkt) – Det har jag dock ätit i mååånga år. Började 2015 då jag hade en envis inflammation i en axel (8 månader) och i ett knäveck (6 månader) och blev rekommenderad att äta omega. Försvann på 2 veckor och kom aldrig tillbaka. Har ätit det sen dess, kan verkligen rekommendera!
Piuh, många tips men dessa var de som dök upp flest gånger! Hoppas du som har problem med blåsor och herpes fått bra tips nu.
Nu när jag ändå håller på så tänkte jag ge dig min dunderkur när jag håller på att bli förkyld, hittills vet jag faktiskt inte hur många gånger jag lyckats mota förkylningar, men det är många!
Min dunderkur mot förkylning:
• Världens bästa Ingefärsshot med kanel & gurkmeja (<klicka för recept) – Den här är GRYM! Är det så att du vill hålla förkylningar borta, ha en sån här stående i kylen och ta en shot varje morgon, förkylningarna håller sig borta. Flera som skrivit till mig att de druckit denna i flera år under vintertid och inte varit förkylda alls. Är förkylningen på gång och du inte druckit detta tidigare, gör en flaska och så tar du 3 shots per dag (tänk dig snapsglas) tills förkylnings känslan släpper.
• Dunder te(<klicka för recept, scrolla ned så dyker receptet upp) – ju fler koppar av detta du dricker, desto bättre. Jag kan dricka uppemot 5-6 stora koppar per dag när jag håller på och bli förkyld. Så, ju fler koppar desto bättre. Du kommer kissa som en kamel men det är lite det som är grejen + att du sköljer ur kroppen med bra grejer just mot förkylning. Bästa!
• Extra Tillskott – jag äter dessa tillskott dagligen, men när en förkylning är på gång så höjer jag dosen av dessa 4.
Ester C (<klicka för produkt) – världens bästa C-vitamin. Tar 2, ibland 3 per dag när förkylningen börjar kännas, t ex vid halsont.
Zink – funkar väldigt bra mot förkylning. Tar 2 per dag när förkylningen är på väg.
Lactovitalis (<klicka för produkt) – tar upp till 4 per dag när förkylning är på väg. Denna är också grym om du har urinvägsinfektion på G. Då tar jag också 4 per dag.
D-vitamin (<klicka för produkt) – äter ganska hög dos under hela vinterhalvåret. Känner av i lederna direkt om jag missar att ta. Har jag förkylning på G tar jag lite extra.
• Gurgla Saltvatten – Detta är nog kanske inte det godaste i världen, men ack så effektivt. Perfekt mot halsont. Jag kokar upp vatten, ja men säg ca 1/2 liter. Låter det svalna så pass att det går att gurgla. Har i ca 4-5 msk (ibland ännu mer, beror på hur ont i halsen jag har) Himalaya salt (funkar med vanligt men Himalaya är bäst), vattnet ska smaka nästan bara salt – sen gurglar jag det ca 3 ggr på en dag. Gärna oftare. Det smakar f*n rent ut sagt men oj så effektivt. Ha det stå i kylen t ex och så värmer du ett glas av det då du ska gurgla.
• Drick rent citronvatten – drick inget annat än vatten utöver själva tet du dricker. Det vattnet ska vara citronvatten. Alltså vanligt vatten med pressad citron i. Jag brukar göra en kanna och ha i kylen, ca 1 liter och så pressar jag i en hel citron i det. Som sagt, du kissar som en kamel men effektivt! Detta gör man ju bara under ett par dagar eller så länge förkylningen håller på och trilskas.
Sen är det bra med att försöka sova mer än vanligt, ta lugna promenader ute när solen är uppe, försöka äta mycket frukt och grönt också.
Detta är den huskur jag brukar köra när förkylningen står och knackar på dörren. Är det så att förkylningen lyckades bryta igenom så kör jag ändå kuren för att få det att gå över så fort som möjligt.
Nu ska jag ta tag i denna fredag. Ska fredagsstäda, fredagshandla och fredagsmysa är tanken. Vi hörs sen igen!
Igår hade jag en ”laga mat” dag. Nya recept skulle tas fram och jag gick riktigt bananas i köket. Inte så att jag gjorde helt crazy recept utan mer att jag kom in i ett matlagningsstim, lagade 3 olika rätter och har låtit familjen smaka på allt och alla fick tummen upp! Här är också lite inspiration till dig som vill laga matlådor, härligt med matlådor ju. Bara ta fram och värma när man är sugen. Jag brukar göra så att jag lagar maten och har i den i matlådorna, sedan gör jag sallad bara när det är dags att äta. Det eller så kokar jag lite grönsaker till, beror lite på vad vi är sugna på. Igår gjorde jag bl a denna köttfärsås med rödvin – den blev ju himlans god alltså, kommer definitivt att göra den fler gånger. Hade rödvin kvar i kylen som stått en stund så tänkte att det nog är bäst att laga lite mat på det. Det var ett Valpolicella Ripasso vin och det är ju befängt att slänga tänkte jag. Blev en riktig höjdare i köttfärssåsen, kan verkligen varmt rekommendera. Skulle säga så här, har du tomatiga rätter som färsrätter och grytor av olika slag så våga gå i med rödvin, det blir så mustigt och gott utav det.
Apropå köttfärsås – missa inte min KÖTTFÄRSSÅS (<klicka för recept) som många gillar!
Den här köttfärssåsen hade jag också i både oxfond och kalvfond och det ger ju verkligen extra mycket smak tillsammans med rödvinet. Sedan drygade jag ut köttfärsåsen med rivna morötter, det är en höjdare – alla får i sig mer grönsaker på det sättet och så blir rätten billigare då den ju drygas ut med billiga morötter.
Mina mest besökta recept de senaste 7 dagarna:
Det är så roligt att ni besöker mina recept och uppskattar dem som ni gör. Det är alltid roligt och kika på vilka recept som varit populära. De senaste sju dagarna så har dessa recept toppat topplistan här på min mat & bakblogg. Silviasockerkaka än var populärast i veckan. Den är en riktig goding så jag förstår er att det klickats mycket på det receptet. Klicka på varje för att komma till recept.
Jag fick ihop 5 stora matlådor av detta recept, då är det stora portioner då vi äter mycket i vår familj. Skulle det vara mindre portioner skulle det säkert vara fler. Älskar man inte att ha matlådor klara för veckan? Bara välja och vraka, och är man inte sugen på det så kan man ju alltid laga.
Jag gillar vanlig spaghetti bäst till köttfärsås, men det händer att vi gör vanlig pasta i form av skruvar eller penne till också. Gillar också bandspagetti till. Du väljer själv vilken pasta du äter till såklart.
Ett av det absolut populäraste receptet här på matbloggen är mina KÖTTFÄRSBIFFAR MED BACON & OST MED PARMESANSSÅS (<klicka för recept) – så glad att ni är så många som gillar det receptet! Det glädjer mig!
Hoppas du lagar denna riktigt goda KÖTTFÄRSSÅS, passar perfekt på vardagen men har ändå en liten lyxig twist med rödvinet i.
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Wow och åter wow vad gott det blev med denna krämiga kikärtsbowl som jag gjorde igår. Nyttigt, krämigt och bara sååå gott så det var inte klokt. Jag trodde inte maken skulle gilla det, han brukar inte vara så mycket för när maten är helt gjord på baljväxter och grönsaker. Men som han satt och smaskade i sig för fullt alltså, så sa han ”Det här var hur gott som helst, det här vill man absolut äta fler gånger”. Det är ett riktigt gott betyg det. Denna krämiga kikärtsbowl kan du smaksätta lite hur du vill, nästa gång ska jag testa att göra den marockansk tänkte jag med alla dom härliga smakerna. Denna gången smaksatte jag med sånt jag hade hemma och det blev bara sååå smarrigt. Du måste testa! Varför ska man äta baljväxter? Tänkte jag skulle ge dig alla fördelar med det så kanske du också känner att du vill börja laga lite mer mat som innehåller det.
Vad är baljväxter bra för?
• Billigt
• Bra källa till protein & fibrer
• Mättar bra
• Bra för mag & tarmhälsa
• Innehåller mycket antioxidanter
• Studier visar att ett ökat intag av baljväxter förbättrar insulinfunktionen och regleringen av blodsocker.
• Innehåller mycket vitaminer, mineraler och järn.
• Rekommendationen är att äta ca en kopp färdigkokta kikärtor och 250 g färdigkokta linser per dag.
Till den här kikärtsbowlen gjorde jag massa gott att strö uppepå, det blev verkligen en supergod kombo av allt. Lite krispiga vitlökssmakande grönkålschips, ugnbakade broccoli med massa god smak, hade även på hackade cashewnötter, rostade kikärtor i massor och slutligen fetaost. Den satte en så god lite salt smak på allt. Alltså så smarrigt!
Jag gjorde själva grunden av morötter, tomater och vitlök. De fick ugnsbakas och sedan hade jag i de i min blender. Jag har världens bästa blender som man t.o.m. kan koka soppa i. Jag slängde helt enkelt i de ugnsbakade morötterna och tomaterna i den och så fick den gå i 7-8 minuter. Då når den en värme på 100 grader. Så bra är den, då nöjd med min blender. Du hittar den HÄR.
Vill du inspireras av fler soppor så har jag massa recept HÄR (<klicka)
Krämig Kikärtsbowl
6 stora morötter
250 g cocktailtomater
4 stora vitlöksklyftor
4 msk olivolja
salt & peppar
800 ml kokosmjölk
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad spiskummin
2 krm cayennepeppar
ca 800 g kikärtor
1 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
salt & peppar
1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk spiskummin
2 huvuden färsk broccoli
4 stora grönkålsblad
1 stor näve cashewnötter
250 g fetaost
Gör såhär:
Skala morötterna och dela dem i mindre bitar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Ha på tomaterna också, dom ska vara hela. Lägg vitlökskkyftorna hela på bakplåtspappret. Strö på mindre bitar av grönkål och broccoli. Häll över olivolja, salta & peppra. Skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 30 min.
På en annan plåt, lägg på de avsköljda kikärtorna. Se till att ta du tar hushållspapper och baddar dem torra. Häll på olja, spiskummin, vitlökspulver, cayennepeppar och salt o peppar. Skjuts in i ugnen på 250 grader i ca 15-20 min.
Ta ut morötterna/tomaterna/vitlöken och ha i allt i en blender som du kan koka soppa med. Om du inte har en sådan så se till att mixa allt till en trög soppa. Häll i allt i en gryta, häll sedan i kokosmjölk – krydda med timjan, rosmarin, spiskummin och cayennepeppar. Låt koka på medelvärme i ca 10 min.
Häll upp den krämiga ”soppan” på 4 tallrikar. Ha på kikärtor, broccoli och grönkål, toppa sedan med hackade cashewnötter och toppa med fetaost.
Detta var väldigt väldigt gott! Längtar till nästa gång vi ska äta det. Som sagt, väldigt härligt att t.o.m. karln min tyckte om det även om han inte annars är så förtjust i den här typen av mat.
Jag blir jätteglad om du klickar i den lille tummen längst till vänster under inlägget om du gillar recepten!
Det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan att inspireras av, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Ja nu är de allra flestas julledighet över, hemma hos oss är tonåringen ledig ett par dagar till skönt nog. Jag tänkte att jag drar igång VECKOMATSEDELN igen, vardagen är så gott som tillbaka för de allra flesta och med det kanske lite inspiration till vardagsmaten också. Här kommer årets första veckomatsedel.
En av de absolut godaste linsgrytor jag vet, jag gör mycket av den här och så gör jag matlådor på det. Byt gärna ut linser mot t ex bönor eller kikärtor. Minst lika gott!
Detta är en riktig favorit. En perfekt soppa att ha i olika grönsaker i. Jag brukar köra kylskåpsrens och sen göra denna soppan på det. Blir alltid gott! Har du färska örter som blivit tråkiga, ha i dem också.
En väldigt enkel kaka att njuta av, variera den om du vill. Istället för äpplen kan du t ex göra den med blåbär eller hallon.
Det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan att inspireras av, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje: