Hovmästarsås

Historien om Hovmästarsås är faktiskt lite rolig. Förr i tiden, på finare restauranger, gjordes nämligen denna gravlaxsås av hovmästaren inför restaurangens gäster. Denne hovmästare hade med sig en vagn med alla ingredienser på och sedan kunde showen börja. Jag själv skulle verkligen älska att få se en sådan show. Därav namnet på just hovmästarsås.

Hovmästarsås passar utmärkt till just julbord, gravad lax och kokt potatis. Den smakar fenomenalt gott och min pappas stora favorit. Här har jag ett supergott recept som jag gjort på grovkornig svensk senap, det är så jag tycker den blir allra godast.  Sedan har jag ytterligare ett knep att göra den ännu godare. Blanda halva delen av oljan med olivolja och den andra med rapsolja med smak av citron. Det finns på välsorterade mataffärer. Skulle du inte hitta just den funkar det med vanlig rapsolja också. Så varsågoda, här har ni receptet på världens godaste hovmästarsås!

HOVMÄSTARSÅS, ca 1,5 dl (dubbla bara receptet om du vill göra mer)

1,5 msk svensk grovkornig senap
0,5 msk dijon senap
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
0,5 dl rapsolja citron (du kan bara använda rapsolja om du vill och neutral funkar också)
0,5 tsk kallt vatten
0,5 dl hackad dill

Gör såhär:

1) Lägg i grovkornig senap, dijon, strösocker, salt, svartpeppar, rödvinsvinäger i en bunke.

2) Häll i oljan i en tunn stråle medan du kör med elvisp. Såsen kommer att bli tjock och krämig.

3) Till sist har du i lite vatten och och den hackade dillen. Rör om tills allt blandats ordentligt.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR

Kika gärna in dessa recept också:

Gubbröra

Rödbetssallad

16
Kommentera

Gratinerad och Karamelliserad Brieost

Brieost, ja säger man det till mig så blir jag en emoji med hjärtögon…. den här . Jag har alltid älskar brieost i alla former. Denna krämiga härliga skapelse.

Brieost går att äta på många olika sätt. Här ska du få tips på ett par sätt.

GRATINERAD BRIEOST

En hel brietårta

1/2 dl honung

Färska fikon

(valfritt: nötter av olika slag)

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader.

2) Häll på honungen på brieosten.

3) (Vill du ha nötter på har du på det nu).

4) Skjuts in i ugnen i ca 10 min.

5) På med färska fikon. Servera.

KARAMELLISERAD BRIEOST

1 hel brietårta

2 dl ljus sirap

1 dl torkade aprikoser

0,5 dl valnötter

0,5 dl mandlar

1 msk vetemjöl

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader. Skär aprikoserna, mandlar och valnötter i mindre bitar. Häll i en kastrull. Häll i sirap och mjöl i kastrullen. Koka på medelvärme tills blandningen tjocknar.

2) Lägg brietårtan på bakplåtpappersklädd plåt. Häll allt på brietårtan. Skjuts in i ugnen i 15 min.

FYLLD BRIEOST

1 brietårta

1 dl russin

4 st torkade aprikoser

100 g nötter (blanda hur du vill)

3 msk flytande honung

Gör såhär:

1) Dela brietårtan på mitten, alltså en över och underdel.

2) Hacka aprikoserna och nötterna i mindre bitar.

3) Strö på russin, aprikoser och nötter på underdelen. Ringla på honungen. Lägg på överdelen. Paketera in brieosten i bakplåtspapper.

6
Kommentera

Saftig sockerkaka med pepparkaksdegfyllning

Orkar du inte baka ut alla pepparkakor på pepparkaksdegen du har. Gör en sockerkaka med pepparkaksdegsfyllning. Denna blev verkligen såå god. Gillar man sockerkaka och pepparkaka så är detta en oslagbar kombo! Wow säger jag bara, du måste testa!

SOCKERKAKA MED PEPPARKAKSDEGFYLLNING

3 ägg
3 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
50 g smör
nypa salt
pepparkaksdeg

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader.

2) Lägg bakplåtspapper i botten på en springform. Smöra kanterna. Den ska vara ca 24 cm i diameter.

3) Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt.  Smält smöret och häll i det.

4) Blanda sedan mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Häll i det i smeten och rör runt tills du har en följsam smet. Sikta gärna så får du en smet helt utan klumpar. Häll sist i mjölken och rör om.

5) Häll i smeten i en form. Fyll med pepparkaksdegbitar. Grädda i ca 35-40 min eller tills kakan är helt torr när du testar med sticka.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin (så missar du aldrig några inlägg) HÄR

Kika gärna på dessa recept:

Mjuk pepparkaka

Kanelkaka

Saffranskaka med lingon

Saffranskaka med pepparkakskola

Kram Nina

16
Kommentera

Kyckling med potatiskaka, godaste gräddsåsen och syltad lök

Nu ska jag tipsa dig om en riktig kanonrätt, ja vill du äta galet gott så kan jag absolut rekommendera detta till finmiddagen.

KYCKLING MED ITALIENSK POTATISKAKA, GODASTE GRÄDDSÅSEN OCH SYLTAD LÖK, 8 pers

8 kycklingfileer

Potatiskaka:

2,5 pkt bacon

1 tsk torkad timjan

1 kruka basilika

200 g parmesanost

1 msk maizena

4 stora bakpotatisar

Salt & peppar

Sås:

2 dl grädde

2 dl vatten

2 msk kalvfond

2 msk oxfond

1 buljongtärning grönsaker

1 msk soya

2 tsk balsamvinäger

1 msk lingonsylt

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 185 grader. Klä en avlång sockerkaksform (brödform) med baconskivor. Lägg skivor rakt över så ändarna hänger över kanterna. Lägg skivorna så de överlappar varandra.

2) Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt. Blanda sedan potatis, parmesan, basilika, timjan, salt, peppar och maizenamjöl i en bunke.

3) Pressa ur vätskan ur potatisblandningen och lägg den i baconklädda formen. Vik över baconskivorna så att skarverna möts.

4) Lägg ett bakplåtspapper på potatiskakan och lägg på en tyngd så baconskivorna inte släpper.

5) Grädda potatiskakan i 60 min. Efter gräddning, ställ i kylskåp i 2 timmar. Går fint att förbereda dagen innan. Låt tyngden ligga kvar. Innan servering, skiva upp potatiskakan och värm den antingen på en grill-stekpanna eller i ugnen.

6) Stek kycklingfiléerna i smör. Salta och peppra dem väl. De ska få yta. Lägg dem i en ugnsfast form. Tillaga på 200 grader i ca 20-25 min. De ska vara vita rakt igenom.

7) Gör såsen: Blanda alla ingredienser. Koka upp och låt sjuda i 15-20 min. Smaka av.

8) Picklad rödlök hittar du recept på HÄR.

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

13
Kommentera

Ernst Julstjärnor

Jag vet inte om du minns, men 2015 gjorde Ernst såna här granrisstjärnor i sitt program ”Jul med Ernst.” Minns att mamma och jag fick gå ut i deras skog och leta granris för vi blev såååå inspirerade. Dom är busenkla att göra och det blev såååå fint på vårt gamla hus vi bodde i då.

Såhär gör du Ernst julstjärnor av granris:

1) Använd bara den yttersta toppen på granriset, rensa och spara en bit av grenen så att det finns något att binda i.

2) Bind ihop topparna två och två åt gången med ändarna mot varandra, använd ståltråd, eller grön najtråd. Bind sedan ihop alla fyra topparna så att det bildas ett kors.

3) Snurra runt en massa hampatråd i mitten av granriset och bind sedan med en stor rosett. Om du vill kan du fästa ett äpple eller nypon i mitten.

Kram Nina

0
Kommentera

LÄSKIGT!

Gokväll!

Jaha, då har vi gjort Sthlm. Tony lämnade vi hos tandis och så kvistade jag och Milo vidare till Grönan. Det ÄR ju så häftigt där just nu. Dock så blev vi lite trötta på de galna köerna överallt. Så sjukt mycket folk alltså!

Älskar verkligen dekorationerna! Dom har verkligen lagt ned väldigt mycket jobb på allt. Vet inte hur många pumpor det var där alltså!

Vi köade en hel evighet för att ens få plats att sitta eller för den dela kunna handla! Det blev lite korv med bröd och små munkar till efterrätt.

Vi satt länge och värmde oss lite i ”kuvösen”. Jag kallar stället där de ”plastat in” en del av Grönan för det. Milo lånade min läsglasögon, han önskar att han någon dag får glasögon. Om inte annat så kommer det senast komma i 40 årsålder när han drabbas av ”gammeln”.

Det var nästan så man trodde att det värmde vid den här kitteln, men det är bara rök….

Ämen kolla?!? Va?!? Hur tur? Min rad som jag valde på första försöket gav oss denna chokladlåda med Marabous mjölkchoklad. Jag blev så glad så jag skrek, klippet finns i min story på Instagram nu.

Vi jobbade även hårt på att vinna ett gosedjur från ”Five nights at Freddies”. Men näää, Det ville sig inte riktigt! Ibland önskar man bara att man fick köpa en.

På väg ut från Grönan igen. Piuh, idag var det nästan för mycket folk. Märkte på Milo att han blev alldeles stressad av allt folk överallt. Man fick köa för precis allt. Toa, mat, karuseller, om man skulle köra femkamp, lotterier ja men allt. Voi voi, jag är inte mycket för sådär mycket folk, men nu är det gjort för denna veckan.

Imorgon är det FINFREDAG! Så fort denna veckan gått alltså, helt otroligt. Vi ska köpa pumpor och dekorera lite med ute. Ha en fin kväll nu.

Kram Nina

2
2 kommentarer

Något som plågat honom länge

Lovade ju dig att berätta något som jag tycker är så spännande men Tony kanske inte riktigt lika mycket! Grejen är att detta är så oerhört känsligt för honom men något som jag fått lov att berätta om här på bloggen.

Under många år så har vi märkt att hans tänder har blivit sämre och sämre. Från att ha haft vanliga hål till att tänderna typ krackelerat. I början gick det att hålla i schack med tandläkarbesök men till slut så bara trasades hans tänder sönder. Han har dessutom till och från haft sån oerhörd värk så jag faktiskt varit förtvivlad över hur vi ska göra med allt?

När tänder bara fortsatte krackelera så kände jag att herregud, vi måste göra nånting! Då kontaktade jag Aqua Dental. Skrev som det var och frågade rakt ut om vi kanske kunde göra ett samarbete, jag gör sällan det då jag har min portal som sköter sånt. Men jag är verkligen desperat att hjälpa Tony!

Aqua Dental har specialister som de kan skicka till vid behov.

Idag hade då äntligen Tony tid hos Aqua Dental. Han var såklart jättenervös och skämdes så himla mycket över sina tänder. Han fick fylla i lite papper innan.

Häftigt akvarium hade dom som disk. Milo blev mäkta imponerad.

Nu har Tony fått ett första utlåtande. Tack och lov så går det att göra något åt hans tänder. Dock så är det så mycket mer omfattande än vad vi någonsin kunde ana. Det kommer behövas göra stora åtgärder på hela käkbenet och massor av jobb. MEN – det går att göra något åt det!!! Tony berättade att tandläkaren hade varit heeeeelt underbar.

Tony hade känt ett jätteförtroende för honom och kunde verkligen vara helt ärlig med allt. Att han t ex är beroende av Pepsi Max. Tandläkaren trodde inte att det bara var därför utan det kan också bero på magsaft som kommit upp i munnen. Det låter helt logiskt. När Tony var överviktig så hade han ju ständiga problem med sura uppstötningar och magsyra fräter hårt på tänder enligt tandläkaren.

Nu ska hans resa börja, mot en mun som han inte behöver skämmas över och tänder som bara krackelerar och trasas sönder. Ibland har det liksom lossnat stora bitar rakt ut. Så hemskt!

I november ska allt börja, då med lite lagning av ett par tänder. Sedan blir det de stora. Kommer nog ta lite tid men han är så glad att han äntligen vågade ta tag i det här. Han var lyrisk när han kom från tandläkaren. Så glad över hur han blivit bemött.

Han ska ju leva minst 50 år till tänker jag och då ska man väl ha tänder som funkar. Jag har tjatat länge och nu äntligen kände han ett förtroende för den här kliniken. Sånt är så viktigt! Har man förtroende så vågar man kanske visa något som är oerhört pinsamt för att de tas emot på ett proffsigt och snällt sätt. Inga pekpinnar utan mer…. ”nu ska vi hjälpa dig med dina tänder, det här kommer bli jättebra!”

Ni kommer såklart få hänga med i allt det här. Det kommer bli före och efter bilder sen, före får jag inte visa ännu och det har jag full respekt för. Är så glad för hans skull…. ÄNTLIGEN!

Kram Nina

1
8 kommentarer

Jättegod helstekt fläskytterfilé

 Idag vill jag tipsa dig om en billig rätt till helgen som blev såååå god så det var inte klokt! Jag har inte varit något ”fan” av fläskytterfilé. Tycker det blir sladdrigt och fläskigt på något sätt. Men jag tänkte att jag skulle ge det en ordentlig chans nu, se om det verkligen inte gick att få det riktigt gott?! Det gjorde det!

Jag smakade och kan säga att det här köttet får 10 poäng av 10. Vi bjöd mamma och pappa på detta och dom tyckte det var sååå gott! Vill du få fläskytterfilé riktigt god så ska du testa detta recept.

Jag helstekte den i ugnen efter att ja gett den en ordentlig yta i stekpannan. Sen tror jag att marinaden gjorde allt vad gäller saftighet och smak.

HELSTEKT MARINERAD FLÄSKYTTERFILÉ, 6 port

1 kg fläskytterfilé

Marinad:

3 msk olivolja

1,5 msk balsamvinäger

1,5 msk rödvinsvinäger

1 msk oxfond

3 pressade vitlöksklyftor

2 msk chilisås

2 msk sweet chilisås

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

Gör såhär:

1) Börja med att göra marinaden. Blanda alla ingredienserna i en skål. Blanda runt ordentligt.

2) Pensla köttet, stek i olivolja i medelvarm stekpanna. Den ska få rejält med färg så låt den ligga tills den har ordentligt med yta. Var noga med att vända den i stekpannan många gånger.

3) Lägg köttet i en ugnsfast form. Pensla köttet igen. Ha på mycket.

4) In i ugnen på 200 grader. Öppna med jämna mellanrum och fortsätt pensla på köttet. Köttet ska hela tiden vara blött av marinaden. Se till att all marinad används och låt köttet steka i ugnen i ca 40-45 min.

5) Ta ut, låt stå sig ett tag. Skär sedan upp köttet i skivor. Servera förslagsvis till min potatisgratäng med parmesan, smöriga bakade potatisar , krossad potatis med vitlök och parmesan.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

972
28 kommentarer

Systrarna Graaf

Halloj halloj!

Men hörni, igår hann jag verkligen inte in alls. Jag påbörjade ett inlägg och lagom till jag skulle avsluta det igår kväll så somnade jag. Så typiskt! Hade en hektisk dag med samarbeten som skulle in så jag hade fullt upp med det hela dagen.

Men idag är jag tillbaka! Måste ju börja med att berätta om vår kväll med Systrarna Graaf och premiären av deras realityserie.

Några av bilderna är tagna av TV3:s fotograf under kvällen som vi fick mejlade till oss.

Hannah var snyggare än någonsin! Så härligt att vespan från bilden som finns ute i hela Sverige nu angående deras realityshow fanns på plats.

Jag fick ju med mig ”Mellan” som sällskap! Så kul att han ville följa med. Några trodde att han var min man under kvällen. Haha…. det får man ju ändå skratta gott åt.

Här är han på bild med Maggan och Johanna Toftby. Så längesen jag träffade henne! Vi skrattade gott åt när jag tog bilden, jag hade nämligen inte mina läsglasögon med så jag såg inte att bilden blev helt suddig som Johanna såg…. haha, vilken tant man blivit alltså? Måste nog ändå vänja mig vid de där jobbiga progressiva linserna.

Alla var så fina mot min pojke! Han fick så mycket beröm för sin dans och hur snygg han var. Tack alla fina ni som såg honom. Sånt betyder mycket för mammahjärtat! ❤️❤️❤️

Fina Hannah, äntligen fick jag krama på henne igen. Såhär kan det se ut när vi försöker ta bild ihop. Elliot gjorde ett bra jobb ändå!

Sprang på underbara Fnulan och den trevliga kvinnan bredvid har jag träffat hos Hannah men helt glömt bort på namnet på. Förlåt.

Fina Johanna Nelson dök också upp. Så kul att hon och jag går samma inredningsskola. Dock så är hon snart klar, det är inte jag…. Det får bli klart när det blir klart helt enkelt!

Massa mingel och sedan fick vi se första avsnittet av serien!

Jag tycker verkligen att den hade ALLT. Skratt, humor, sorg, verklighet, glädje och flams. Exakt så som livet kan se ut i verkligheten. De har verkligen fångat Hannah & Maggans personligheter och hur dom är på riktigt. Så kul! Vi skrattade högt och grät också en del i lokalen. Det var så gripande att se klippen om fina Isak.

Snygga jädra systrar det där alltså! Tittade ni på serien?!

Hepp, dags att ta tag i dagen. Idag blir det spännande förstår ni, något som min Tony förmodligen tycker ska bli väldigt obehagligt ska gås igenom. Låter inte klokt att jag säger spännande om det men jag berättar mer senare.

Kram Nina

112
Kommentera

Såååå vidrigt!

Godmorgon höll jag på att skriva. Idag har jag haft en bakdag förstår ni, lite laga mat dag också faktiskt. Jag brukar göra så ibland för att ta fram nya recept. Tar en halvdag med bara bakning och matlagning. Idag har jag fått ihop 5 nya recept.

Wiooo… ska försöka göra det en gång per vecka nu. Perfekt att ta fram nya recept, sen har jag en klan med ungar som är hungriga så då fryser jag in matlådor åt dem av det jag lagar. Skulle verkligen behöva ha en frysbox extra. Vår frys är liten och ständigt proppfull. Har kikat på en 100 liters som jag tänkt att jag ska ställa i förrådet. Har ni en sån extra?

Kommer aldrig glömma när mamma och pappas gigantiska frys gick sönder när vi var i Finland i 4 veckor och allt i den ruttnade. Kan ni haja lukten när vi klev innan för dörren? Ämen jag kan nästan känna den än idag. Så fruktansvärt vidrigt så det finns inga ord! Grejen var att den ju var rätt instängd tills vi öppnade den….. oh my goooood! Kräks i munnen.

Ja detta kan man också tro är kräks i munnen. Men serru den här blev rätt fräsch. Jag hade i 2 stora nävar bladspenat, 1/2 avokado, 1/2 citron, färsk ananas, ingefära, 1 banan, honung och vatten. Riktigt gott faktiskt och sjukt nyttigt. Jag försöker mota det som är på gång i min hals i grind. Hoppas det inte bryter ut….

Ikväll åker jag och ”Mellan” i alla fall på premiärevent i storstan. Det är ÄNTLIGEN dags för Hannah och Maggans realityshow. Denna serie kommer bli så sjukt rolig, det är jag övertygad om! När dom här två systrarna kommer igång så är det fasen inte lätt att hålla sig för kiss. Jag uppdaterar såklart på min story på Instagram, ni hittar min Instagram HÄR! Missa inte att kolla ikväll kl 21.00 på TV3. Lite längre fram kommer nog jag också dyka upp i ett par avsnitt. Hjälp!

Ska nog kvista ner på stan och inhandla någon ny blus eller något. Behöver peppa till mig lite.

Vi hörs senare!

Kram Nina

17
5 kommentarer
© Niiinis Kitchenlife
Powered by ProAd
Follow