InnehÄller reklam genom annonslÀnkar för Cellbes
Ja det kan tyckas att det Ă€r tidigt men som jag berĂ€ttat för er vid mĂ„nga olika tillfĂ€llen sĂ„ Ă€r det att jag fullkomligen Ă€lskar julen! Ălskar för att den rĂ€ddar mig ur mörkret. Ălskar för att det Ă€r enligt mig, den finaste och bĂ€sta högtiden.
Jag kommer börja ”jula” lite redan nu. Det ska snackas julklappar, julklĂ€der, pynt, advent, recept pĂ„ bak-mat-godis, julpyssel osv. Ja men julen har liksom öppnat lite hĂ€r pĂ„ bloggen. NĂ€r december sen kommer Ă€r vi sĂ„ inihelskotta beredda! DĂ„ Ă€r allt planerat och klart och hela December ska tillĂ€gnas njutningen av julmĂ„naden.
NÀmen dör man sötdöden eller? Hur gulligt var detta? Hur gulligt att matcha sin outfit med sin kÀra hund? Hur gulligt som helst.
Den hĂ€r >>pyjamasen<< levde jag i under hela förra julen! Ălskade den! Den var bĂ„de varm och skön och passade jultemat perfekt. Den gjorde mĂ„nga glada dessutom. Ett stort ĂLSK pĂ„ den! â€ïž
Kan vi prata om den hÀr >>kyrkan<<? Den Àr ju helt underbar och den skulle bli ljuvlig pÄ vÄr kamin! 8 olika julmelodier, ljus inuti kyrkan och en roterande gran. Musiken behöver man inte tröttna pÄ heller dÄ det styrs av en timer och den spelar igenom melodierna en gÄng. Timer gÄr ocksÄ att stÀlla in endast för belysning om man nu tröttnat. SÄ fin!
Anger du 1911 som kod fÄr du dessutom 20% rabatt pÄ hela din order.
Idag har varit en lite jobbig dag men nu ville jag i alla fall komma in till dig och skriva ett hej! Saknat min lilla blogg och behövde komma in och skriva nĂ„gra rader, kĂ€nna er kĂ€rlek och se om ni Ă€r hĂ€r och kikar efter vad den hĂ€r ”tanten” har för sig? Ja men idag Ă€r det inget vidare flashigt alls faktiskt.
Jag har tofs pÄ skallen, har vaxat muschen och med det fÄtt en efterföljande hÀrlig blaffa till herpesblÄsa pÄ överlÀppen. Jag har dock tÀckt den med concealer just idag. Men det slÄr liksom aldrig fel, VARJE Gà NG nÀr jag vaxar muschen sÄ fÄr jag sÄr. Vad ska jag göra, eller vad fanken gör jag för fel? Vet du?
Haha, jag kommer aldrig glömma nÀr jag var liten, gick typ i femman sexan kanske. En kille i min klass som jag var kÀr i sÄg mina fjun pÄ överlÀppen i solen pÄ rasten.
”Ăöööh, du har ju mustaaaaaasch juuuuu”! utbrast han inför alla.
NÀr man gÄr i femman Àr det kanske det absolut vÀrsta man kan höra. FrÄn en kille man Àr kÀr i dessutom. Jag höll pÄ att dö typ.
Hem till mamma och frÄga efter nÄgot jag sett henne ta bort hÄren under armarna med. Minns att jag flÀskade pÄ av det dÀr som fanken, tog extra mycket och lÀt det sitta extra lÀnge. Nu skulle mustaschhelvetet bort.
Det som hÀnde dÀrefter var inte sÄ kul. Jag frÀtte typ sönder hela min överlÀpp. Det var fullstÀndig K A T A S T R O F! Heeeeela överlÀppen var full av sÄr. Det sÄg ut som ett tÀcke av sÄr. Hur kul tror ni det var att gÄ till skolan dagen efter? Att jag ens gick? Hittade pÄ nÄgon vit lögn om att jag gjort mig illa minns jag men kan tÀnka mig att killen sÀkert trodde att jag eldat upp min mustasch dÀrhemma, haha!
Idag kan man skratta Ă„t det, dĂ„…. nĂ€ dĂ„ var det allt annat Ă€n kul.
Nu ska jag fortsÀtta laga mat hÀr. Idag blir det en nyttigare variant av Flygande Jacob till Milo och jag och Tony kör rotfrukter i ugn. Fick bli en kopia pÄ gÄrdagens lunch.
Plantbaserat Ă€r inte alls dumt ska ni veta, helst inte nĂ€r det blir sĂ„ gott som detta blev. HĂ€r ska du fĂ„ recept pĂ„ plantbaserade rĂ€tter som hela familjen Ă€lskar att Ă€ta. Och dĂ„ ska ni veta att nĂ„gra av dem Ă€r riktigt krĂ€sna. Men denna linsbolognese och linssoppa gick i med glada tillrop. SĂ„ Ă€r det sĂ„ att du har svĂ„rt att motivera dig eller familjen att fĂ„ i er plantbaserad kost, eller tillrĂ€ckligt med grönsaker, testa detta! Detta Ă€r riktigt riktigt gott!Â
1 burk havrefraiche (funkar med vanlig creme fraiche men dÄ Àr det inte helt veganskt)
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
Salt
Peppar
Gör sÄhÀr:
1) Skala och riv morötterna grovt. Hacka salladslök.
2) HÀll i olivolja i botten pÄ en gryta. Ha i salladslök och morötter. FrÀs tills allt mjuknat.
3) Ha i alla kryddor, vatten, pressad vitlök och kryddor. LÄt sedan puttra i 10 min.
4) Ha i fraiche och linserna. LÄt puttra i ca 3 minuter. Servera med t ex linspasta, fungerar sÄklart att servera till vanlig pasta.
Det var linsbolognese det, nu ska vi bege oss till soppornas vÀrld. SjÀlv Àlskar jag soppa, det Àr gott, det Àr vÀrmande, det Àr trevligt, det Àr bara sÄ hÀrligt ju. Helst med ett gott bröd till. Vad mer kan man begÀra?
1) Hacka vitlöken. LÀgg den i en gryta med olivolja. LÄt frÀsa runt en liten stund.
2) HÀll pÄ avsköljda linser och lÄt dem frÀsa med en stund.
3) HÀll i passerade tomater, kryddor, chilisÄs, buljong och salt. HÀll ocksÄ i vatten och lÄt puttra pÄ lite svagare vÀrme i ca 20 minuter.
4) Ha i kokosgrÀdden och lÄt det puttra i ytterligare 5 minuter. Servera med en klick kokosgrÀdde och lite fÀrsk rosmarin.
Om ni vill sÄ kan jag bjuda pÄ mer tips pÄ mat som man kan Àta utefter den kosten som jag Àter. Kan vara svÄrt att veta och fantasin kanske tryter men jag tipsar gÀrna.
Min Facebooksida (<lÀnk till Facebooksidan) följs av sÄ galet mÄnga, följ den gÀrna du med! DÀr hittar du dagliga uppdateringar med massa hÀrliga recept och inspiration.
Följ gÀrna min Instagram (<lÀnk till Instagramsidan) ocksÄ, Àr aktiv dagligen i storys. DÀr hittar du Àven andra roliga tips och uppdateringar.
Kram Nina
OBS: Gillar du recepten blir jag jÀtteglad om du gillar dem under inlÀgget.
Nu ska du fÄ recept pÄ en goding som jag lovar kommer smaka smarrigt som julens efterrÀtt!
PEPPARKAKSCHEESECAKE MED BLĂ BĂR
Botten:
20 pepparkakor
10 digestivekex
75 g smör
Fyllning:
3 Àgg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
300 g fÀrskost
4 dl vispgrÀdde
3 dl odlade blÄbÀr
Gör sÄhÀr:
1) Börja med att lÀgga alla kakor i en plastpÄse som du sedan smular genom att köra en kavel över. Jag brukar trampa pÄ det ocksÄ. Det ska bli smulor.
2) SmÀlt smöret. Blanda sedan samman smulet med smöret. Tryck ut i en springform med bakplÄtpappersklÀdd botten, ca 24 cm i diameter. StÀll kallt.
3) Separera Àggulorna frÄn vitorna, spara vitorna i en annan bunke.
4) Blanda i strösocker och vaniljsocker i Àggulorna och vispa till det blir fluffigt. TillsÀtt fÀrskosten och vispa ut det jÀmnt.
5) Vispa grÀdden sÄ den blir fast, tÀnk dig medelfast. VÀnd i det i den andra smeten. VÀnd samtidigt i blÄbÀren.
6) Vispa Àggvitorna till ett fast skum som blir lite toppigt nÀr du drar ur visparna ur det. VÀnd i det i smeten tills den blir helt jÀmn. HÀll ut smeten över pepparkaksbotten.
7) StÀll i frysen i minst 4 timmar. Ta fram ca 1 timme innan servering. Smula gÀrna över smulade pepparkakor.
TIPS: Byt ut blÄbÀren mot 2 dl lingonsylt.
HĂR KAN DU FĂLJA MIG:
Följ mig gĂ€rna pĂ„ min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HĂR
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Instagram med bilder & videouppdateringar i story HĂR
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Bloglovin sĂ„ du inte missar nĂ„gra inlĂ€gg HĂR
Det Àr mÄndag och jag har hostat som tusan, inatt blev det lite hackig sömn tack vare det. Min snÀlla man gick dock upp mitt i natten och fixade ett fat med skalad skuren lök i kokande vatten och honungs- och citron te till mig. Antar att han tyckte synd om mig.
Det dĂ€r med lök mot hosta, sĂ€ger bara….. TESTA! Det funkar klockrent. Löken ska alltsĂ„ skalas och skĂ€ras i mindre bitar. LĂ€gg i en skĂ„l. Koka vatten som du hĂ€ller över, dock inte sĂ„ du tĂ€cker hela löken, den ska sticka upp lite hĂ€r och dĂ€r. Sedan stĂ€ller du den bredvid sĂ€ngen och sĂ„ andas du in Ă„ngorna. Inom 5 minuter slutar man hosta. Precis sĂ„ blev det inatt, sĂ„ otroligt skönt nĂ€r man hittat nĂ„got som funkar.
Lök Àr fantastisk, den har mÄnga lÀkande egenskaper. HÀr Àr nÄgra:
⹠Hög halt av c-vitamin, krom, biotin och kalcium.
⹠Har hög halt antioxidanter som sÀnker kolesterol och blodtryck, hjÀlper mot förkylning, hosta, bakteriella infektioner, halsfluss och astma.
⹠StÀrker immunförsvar, hjÀrnan och nervsystemet.
âą Driver ut tungmetaller ur kroppen.
Redan idag tycker jag hostan Àr mycket bÀttre sÄ nog fasen har den lÀkande egenskaper! Hurra!
Anledningen till att jag fick den hĂ€r hostan tros nog vara att jag inte Ă€tit tillrĂ€ckligt. Det har varit nĂ„gra stressiga dagar för oss med mycket att göra och dĂ„ har jag slarvat med att fĂ„ i mig mat. Det gör att immunförsvaret gĂ„r ner och man blir mer mottaglig. Grejen Ă€r ju att jag Ă€ter ”perfekt” annars. Jag Ă€ter toknyttigt och slarvar ingenting alls, sĂ„ dĂ„ borde man ju vara rĂ€tt resistent mot virus men slarvar man med energin sĂ„ gĂ„r man ner sig, sĂ„ enkelt Ă€r det.
TÀnkte passa pÄ att uppdatera er angÄende min hÀlsoresa som jag befinner mig pÄ med Àndrad kost och sellerijuice drickande.
Nu Àr det 8 veckor, nÀstan 2 mÄnader sedan som jag började med detta. Jag trodde kanske pÄ en förÀndring men inte en sÄn stor förÀndring som detta inneburit för mig kroppsligt pÄ bara 8 veckor!
NÄgra grejer som förbÀttrats:
âą IBS:en – Ă€r mycket bĂ€ttre, fĂ„r nĂ€stan aldrig ont av saker jag inte borde kunna Ă€ta, svĂ€ller typ aldrig upp lĂ€ngre. Magen har minskat massor.
âą PMS:en – denna omgĂ„ng hade jag en, kanske tvĂ„ dagar som var lite jobbigare – vi pratar 2 veckor förut.
âą Omeprazolintaget – tar omeprazol var 7-10 dag nu. Började med att ta bort varannan dag och utökade hela tiden. Har inte kunnat vara utan alls tidigare. Hoppas bli helt fri sĂ„ smĂ„ningom.
âą Sömnen – helt annan sömn. Sover bra de flesta nĂ€tter och somnar om mycket lĂ€ttare om jag vaknar pĂ„ natten.
âą Viktminskning – har gĂ„tt ned 11 kilo pĂ„ 8 veckor. Kan knappt tro det dĂ„ min Ă€mnesomsĂ€ttning varit lika med noll tidigare. Nu kĂ€nns det i hela kroppen att Ă€mnesomsĂ€ttningen Ă€r en helt annan.
âą Oro/Ă ngest – mycket bĂ€ttre. Inte alls samma intensiva oro och Ă„ngestkĂ€nslor som jag kunnat fĂ„ ibland.
âą BĂ€cken/Rygg – runt pms har jag alltid sĂ„ extremt ont i bĂ€cken och rygg, kunde fĂ„ extrema hugg i bĂ„da emellanĂ„t. Alltid lite ont efter promenad. KĂ€nner knappt av varken rygg eller bĂ€cken nu.
Det hÀr var den 9/9 som jag tog dessa bilder. DÄ satt skjortklÀnningen precis, den rynkade sig inte alls runt om.
Idag Àr den stor pÄ mig, men jag Àlskar den fortfarande. Det gör inget att den inte sitter Ät.
11 kilo gör mycket pÄ klÀder har jag mÀrkt. Jag kommer i byxor som jag inte kommit i pÄ lÀnge, har sparat nÄgra som jag tyckt för mycket om. Obs: Viktigt att sÀga i dagens vikthetsande samhÀlle var att detta aldrig var menat som en viktresa ifrÄn början, jag hade liksom gett upp det. Dels för att jag jojobantat i stort hela mitt vuxna liv, och för att min kropp inte var typen som gick ned i vikt. Jag jobbade mer pÄ att tycka om mig sjÀlv som jag var och som jag sÄg ut.
Det som nu bara skulle lÀka min mage blev ocksÄ nÄgot som pÄverkade min vikt en hel del. Jag var inte beredd pÄ det alls, tÀnkte att det nog kommer bli som med allt annat, jag kommer inte gÄ ned i vikt av detta heller. Men det har fullkomligen rasat av mig. Nu har det stannat upp lite mÀrker jag och det gör inget alls. Om inte annat sÄ blir det dyrt för jag mÄste köpa mycket nytt dÄ mina klÀder blivit sÄ stora. 10 kilo sÀgs ju vara 2 storlekar och det stÀmmer ungefÀr pÄ mig som gÄtt ned 11 kilo.
Ăven fast jag har lite svĂ„rt att erkĂ€nna det sĂ„ kĂ€nner jag mig mycket smidigare och lĂ€ttare nu. Hade glömt hur det kĂ€ndes. KĂ€nslan inne i kroppen Ă€r sĂ„ annorlunda mot förr. Jag kĂ€nde mig alltid lite mĂ€tt och nĂ€stan aldrig hungrig förr. Nu kĂ€nner jag mig tömd och hungrig pĂ„ ett helt annat sĂ€tt.
För att uppdatera er sÄ dricker jag alltsÄ en hel klase stjÀlkselleri som jag pressar i en rÄsaftcentrifug varje morgon. Den ska vara ekologisk och ge ca 4,5 dl.
Sedan Àter jag en antiinflammatorisk kost. VÀldigt lite animalier och mest frukt och grönsaker. Jag har helt uteslutit alla mjölkprodukter, gluten, Àgg, vitt socker, matolja och transfetter. Jag Àter alltsÄ inget godis, snacks och sÄnt. Jag Àter heller inte glutenfritt som Àr gjort av majs. Jag försöker Àta sÄ mycket jag kan som Àr plantbaserat.
Vill du veta mer om kosten och fÄ recept pÄ det jag Àter sÄ fÄr du gÀrna klicka i hjÀrtat nedanför inlÀgget.
Nu ska jag Àta dagens lunch som blir den hÀr! Rotfrukter i ugn med min citronkrÀm till, sÄ gott!
Idag har vi hittills haft en lugn hemmadag. Jag lagade mat tidigare, en pasta med pastasÄs helt gjord frÄn grunden och helt plantbaserad. SÄ hÀftigt detta att ha Àndrat kosten och fÄ lÀra sig sÄ mycket nytt om hur man kan Àta mer vegetariskt och veganskt.
IgĂ„r var vi och la ljus pĂ„ nĂ„gra gravar. Magnus, min klasskamrat som dog nĂ€r han var 11 Ă„r och Linda, min innebandykollega bl a. En kille som ”Mellan” kĂ€nde till gick bort för drygt ett Ă„r sedan hade ett otroligt hav av blommor och ljus pĂ„ sin grav, helt otroligt.
Vi gick in i kyrkan en stund och satte oss. SÄ otroligt lugn och varm atmosfÀr dÀr inne, vi bara satt tysta och njöt en stund. KÀnde att jag behövde gÄ in dÀr i annat Àrende Àn bara begravningar som det varit de senaste gÄngerna. Dom bjöd pÄ fika och sÄ köpte vi nÄgra ljus som vi tÀnde för nÀra och kÀra. VÄr fina Toxy fick ett ljus ocksÄ. Honom glömmer vi aldrig. Gick tillbaka i bloggen och det dÀr >>inlÀgget<< och lÀste om honom och den dÀr dagen nÀr vi fick ta bort honom. à h, en sÄn otroligt sorgsen dag.
Milo tyckte det var lite obehagligt innan vi Äkte ivÀg, begravningsplatser Àr otÀckt tycker han. Men medan vi gick dÀr och han fick se alla mÀnniskor som var dÀr och gjorde fint sÄ tyckte han till slut om det. Tyckte det var mysigt att gÄ runt och kika. Döden Àr obehaglig men det Àr ju som det Àr med den. SÄ för mig Àr det viktigt att vÄga nudda vid den ocksÄ och försöka hitta ett sÀtt att se pÄ den.
Sedan var det dags att Ă„ka hem och förbereda efterrĂ€tten som vi skulle stĂ„ för. IgĂ„r kvĂ€ll var det nĂ€mligen dags för Halloweenkalas hos Tonys bror med familj. Jag gjorde chokladmousse med oreotĂ€cke och kattlĂ„da med ”kattbajs”.
Sedan var det dags att klÀ ut sig, jag blev kissekatt.
Alla var utklÀdda, gammal som ung! Milos mask fick inte vara pÄ sÄ lÀnge dÄ han sÄg sÄ dÄligt med den tyckte han.
SvÀrförÀldrarna!
SĂ„ kul att alla gĂ„r all-in! Ălskar att alla verkligen klĂ€r ut sig.
Mitt mexikanska monster och jag. â€ïž
En mysig kvĂ€ll blev det. Ungarna skrĂ€mdes och lekte hela kvĂ€llen, nĂ€r vi tog bilen hem vid 10 sĂ„ stupade Milo 2 minuter efter vi Ă„kt. Det var skapligt skönt att komma hem och tvĂ€tta ansiktet kan jag sĂ€ga. Hade sĂ„n bedrövlig hosta ocksĂ„ sĂ„ det var skönt att fĂ„ bĂ€dda ned sig. Fick min specialare i sĂ€ngen. Pet-flaskor med tokvarmt vatten i. Ălskar det!
Nu ska jag fortsÀtta mysa hÀr under filten vid TV:n. SÄ skön dag!
Ăntligen ett pedagogiskt spel som Ă€r jĂ€tteroligt. Zcooly Ă€r ett lĂ€rande spel för barn mellan 5-12 Ă„r. Det finns 10 olika öar med 10 olika spel som alla utvecklar barnet. Alla spel Ă€r anpassade för barnets Ă„lder och du kan vĂ€lja svĂ„righetsgrad.
Jag och Milo har testat dessa spel och döm om min förvÄning nÀr Milo satt och spelade i över en timma första gÄngen vi testade det. Det sÀger rÀtt mycket om hur kul det hÀr Àr.
Lite kul att man fick bygga tÄrtor och sedan dela dem i olika storlekar. Typiskt sÄnt som kanske kan vara svÄrt att lÀra sig till en början. Milo hade klÀm pÄ det men tyckte det var kul att skÀra upp tÄrtor. För Àldre barn sen sÄ kan du leka att du jobbar i kassan nÀr det kommer in zombies och handlar av dig.
Milo fastnade jÀttemycket för 2 spel, det ena var det med engelskt tal och att lÀra sig klockan pÄ engelska.
Det andra var flyplansspelet (geografi), kan erkÀnna att jag kört det flera gÄnger sen vi laddade ned spelet. Hade fullt sjÄ att klara hela spelet sjÀlv.
Det Àr uppbyggt sÄ att du klÀttrar och fÄr svÄrare banor varefter du klarar. Exakt sÄnt som triggar barn (och tydligen vuxna med ) att fortsÀtta och göra bÀttre ifrÄn sig. Kan sÀga att han har full koll pÄ den engelska klockan nu och geografin börjar ocksÄ sitta.
Det kÀnns som han pluggar utan att han förstÄr att han pluggar. BÀsta scenariot ju.
Nu ska du fĂ„ ett erbjudande pĂ„ det hĂ€r spelet. Du fĂ„r med min kod 3 veckors prova-pĂ„ period helt utan kostnad. Klicka dig in HĂR sĂ„ kan du lĂ€sa mer.
Host host…. ja den dĂ€r förkylningen kom och tog mig, dock bara lite hosta men lite störande nog. Hosta har aldrig varit min starka sida. đ Innan jag berĂ€ttar mer om gĂ„rdagen sĂ„ tĂ€nkte jag bjuda pĂ„ ett snabbrecept pĂ„ frallor sĂ„hĂ€r pĂ„ söndagsmorgonen. Hur perfekt att baka till söndagsfrukostens mys?
1) SÀtt ugnen pÄ 250 grader. Blanda sedan vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
2) HÀll i olja, honung (smÀlt den om du inte har rinnande) och mjölk. Bearbeta ihop till en deg. Den kommer att vara ganska sÄ kladdig men allt Àr i sin ordning.
3) Gröp ur 10 bitar ur degen med en matsked, ha mjölade hÀnder och forma dem till bullar och lÀgg pÄ bakplÄtpappersklÀdd plÄt. Klipp ett snitt uppepÄ bullen.
4) GrÀdda i ca 10-12 minuter tills frallorna fÄtt lite fÀrg.
Följ mig gĂ€rna pĂ„ min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HĂR
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Instagram med bilder & videouppdateringar i story HĂR
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Bloglovin sĂ„Â du inte missar nĂ„gra inlĂ€gg HĂR
Ingenting Àr vÀl sÄ uppskattat som hembakat fika? I alla fall sÄ tycker i alla fall jag att det Àr sÄ mycket godare och hÀrligare med hembakat. Ofta Àr det vÀl sÄ att man inte hinner baka, det tar kanske för lÄng tid att fÄ fÀrdigt sÄ dÄ Àr det enkelt att handla pÄ affÀren istÀllet. Men det gÄr faktiskt att baka snabbt och det blir galet gott ÀndÄ. HÀr Àr en sÄn kaka, den hÀr fÄr du nÀstan hÄlla i dig för att inte sluka hel.
En snabb hallon och vit chokladkaka som gÄr riktigt snabbt att laga.
SNABB HALLON OCH VITCHOKLAD KAKA
1 Àgg 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker 1 dl naturell yoghurt 35 g smÀlt smör 1,75 dl vetemjöl 1 krm salt 50 g vit choklad 1 dl hallon
Gör sÄhÀr:
1) SÀtt ugnen pÄ 200 grader. Ha i Àgg och socker i en bunke. Vispa runt i en minut med en ballongvisp. TillsÀtt sedan vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vispa runt, du fÄr en jÀttetjock smet. HÀll i yoghurt och smör. Rör runt tills du har en slÀt smet.
2) LÀgg bakplÄtspapper i en brödform, hÀll i hÀlften av smeten i botten. Fyll med hallon och hackad vit choklad och ha sedan i resten av smeten. Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara nÄgorlunda torr rakt igenom, den ska dock svalna innan du skÀr upp den. GÄr givetvis att skÀra upp direkt men den hÄller ihop bÀttre om du vÀntar tills den svalnat.
3) Pudra med florsocker och servera med vaniljsÄs.
Lördag och gissa hur lÀnge jag sov? Till 9!!!! What? AlltsÄ den hÀr sellerijuicen verkar göra underverk pÄ sÄ mÄnga olika sÀtt. Jag ska skriva om det mer imorgon, har massor att berÀtta.
IgÄr Äkte jag till Stadsmissionen för att inhandla lite rekvisita till mina bak & matbilder. Alltid lite roligare nÀr man har lite nytt till det.
Milo hann med att hoppa lite pÄ Yoump ocksÄ, sÄ jÀkla bra med motion samtidigt som de fÄr hoppa av sig lite energi.
Han dröp av svett efterÄt, tur man hade ombyte med sig!
IgÄr kvÀll var vi inbjudna till vÄra vÀnner som Àr proffs pÄ Champagne! Vi har försökt fÄ ihop en middag i en hel evighet och igÄr fick vi Àntligen ihop det. Dom har Sveriges största champagnesamling, det finns liksom inte en enda sort kvar att samla, bara mÀngden dÄ!
Vi brassade förbi bÀsta blomaffÀren och köpte en stor hÀrlig höstbukett med oss. Med andan i halsen kom vi sen fram till deras helt fantastiskt hus. Det Àr ett drömhus alltsÄ, inte blev det sÀmre av deras kylda champagnerum.
Nellie, Magnus och Nilla Àr de som bor i detta fantastiska hus. Evelina bor ocksÄ hÀr men hade redan brassat till jobbet nÀr bilden togs. Ser ni rummet i bakgrunden? Det ska ni fÄr kika lite nÀrmare pÄ nu!
Detta kylda rum har plats för 2500 flaskor. Allt finns hĂ€r som Ă€r av vĂ€rde att samla pĂ„! Det Ă€r inglasat sĂ„ man kan njuta av vyn utifrĂ„n. Jag som nĂ€stan bara föredrar att dricka champagne var ju nĂ€stan i himlen hĂ€r alltsĂ„….
Vi fick som vÀlkomstskÄl börja med att smaka pÄ denna Champagne, den har fÄtt utmÀrkelsen vÀrldens bÀsta Champagne och Nilla och Magnus Àr dom enda i Sverige som sÀljer den. SÄ hÀftigt ju!
Roger Brun, Dom Perignon, Cristal, Krug var nÄgra av alla mÀngden flaskor som fanns. Vintage till helt nya. AlltsÄ jag har dÄ aldrig sett nÄgot liknande. Gick runt med hakan i backen typ! SÄ imponerad av allt verkligen.
T.o.m denna fantastiskt unika flaska som fiskats upp pÄ havets botten i ett bÄtvrak, den har legat i perfekt lÀge (alltsÄ liggande för att korken inte ska torka) i 2 gradigt vatten. DÀrför har det klarat sig. Flaskan Àr frÄn 1907. Va? Hur hÀftigt!
Inte blev det sĂ€mre av att vi fick sĂ€tta oss i det hĂ€r rummet med lite dov musik, massa ljus tĂ€nda och Ă€ta en fantastiskt god middag. Nilla och Magnus hade verkligen tĂ€nkt pĂ„ allt. Jag kunde Ă€ta gott och inte behöva avstĂ„ nĂ„got, sĂ„ otroligt gulligt sĂ„ jag blev alldeles rörd. Hur fint gjort? Ja ni vet ju hur jobbig jag tycker att jag Ă€r nu nĂ€r jag Ă€ter antiinflammatoriskt men det var inga problem alls enligt dom….. sĂ„ fint. Snyft…
Grillad lamm och kyckling, olika grönsaksblandningar som var sÄ sjukt goda, jag kunde t.o.m smaka av rödvinssÄsen. Top notch!
Sedan var det dags för nÀsta höjdpunkt. Det var dags för champagneprovning. Jag kan ju egentligen ingenting om champagne. Jag har nÄgra sorter som jag har som favorit men inser ju att det finns en miljard gÄnger bÀttre sorter att trÄna efter. Nilla & Magnus och t.o.m deras dotter (bara genom att dofta) kan sÄ mycket om champagne sÄ jag blir tokimpad. Det jag fick lÀra mig igÄr Àr 100 ggr mer Àn jag lÀrt mig pÄ hela min livsstid
Sedan var det dags för det roliga testet. Vi fick börja med ett blindtest. 3 likadana glas med 2 olika sorters champagne och 1 cava. Obs, man dricker inte allt….dĂ„ hade jag rullat ut dĂ€rifrĂ„n, haha. Man smakar bara lite. Sedan fick vi lĂ€ra oss hur man kan leta efter smaker och minnen i dryckerna. Jag och Tony var fasen bĂ€ttre Ă€n vi trodde. Jag satte smakerna klockrent enligt Nilla & Magnus. Det trodde jag ju aldrig…. sĂ„ kul och fĂ„ höra att man Ă€r duktig pĂ„ nĂ„got man inte trodde att man var duktig pĂ„. Jag gissa inte helt rĂ€tt pĂ„ sorterna, dock sĂ„ satte jag cavan och kunde skilja den frĂ„n champagnen. Min favorit av dessa fantastiska sorter blev Cristal. AlltsĂ„ den var sĂ„ god sĂ„ smaklökarna krullade sig. Dom Perignon blev godare ju varmare den blev. SĂ„ hĂ€ftigt!
Det var sÄ himla himla roligt att fÄ göra en sÄn hÀr champagneprovning, vi hade aldrig gjort det sÄ det blev verkligen en helt ny upplevelse. Nu har vi verkligen en helt annan kÀnsla för denna Àdla bubbliga dryck. En annan rolig grej Àr att jag fick smaka pÄ en champagne som pÄminner jÀttemycket om rödvin. Helt otroligt, den var sÄ god och tÀnk om jag (som Àr allergisk mot rödvin) kan njuta av nÄgot som Àr som rödvin men ÀndÄ inte Àr det.
HĂ€r har du den!
Vill verkligen tipsa dig om en sĂ„n hĂ€r champagneprovning som du kan göra hos vĂ„ra vĂ€nner. >>HĂR<< kan du lĂ€sa om priser och hur det gĂ„r till! Ta med tjejkompisarna, jobbarkompisarna eller nĂ„t annat hĂ€rligt gĂ€ng. Dom Ă€r vĂ€ldans fullbokade vet jag, hela Sverige Ă„ker hit och gör provningar men kika in och se hur det ser ut om du Ă€r sugen.
Tack Nilla & Magnus för en supermysig kvĂ€ll med massa skratt och god mat. NĂ€sta gĂ„ng Ă€r det bi som bjuder hem er! â€ïž
Nu ska vi fixa lite hÀr hemma. Sedan blir det till att Äka ivÀg och köpa pumpor, hann inte igÄr. Ska förbi kyrkogÄrden och lÀmna nÄgra ljus och ikvÀll Àr det Halloweenfest med alla barnen hemma hos Tonys bror. Vi ska klÀ ut oss hela högen.