Nu kan jag rädda ett liv

Hej raringar!

Hann verkligen inte in till dig igår, hade fullt skägg från tidig morgon med bakning och fix och sedan blev det dags för Jonas att komma hem till oss med sina stora väskor!

Vi har ett par vänner som heter Pernilla och Jonas som bort nästgårds från oss. Han jobbar inom räddningstjänsten och så driver han sitt bolag som heter . Jag har länge varit sugen på att få en kurs men du vet hur man är? Man skjuter på sånt där som känns liksom långt bort. Satt nämligen och funderade på hur längesen det var och jag tror att det är över 10 år sen, kan vara 13 år också. Det är ju helt galet, hur ska man komma ihåg vad man ska göra om någon får ett hjärtstopp, eller sätter i halsen? Inte en blekaste när det var drygt 10 år sen man fick en utbildning. I min mammas släkt finns det t ex mycket hjärtsjukdomar….så man kan aldrig veta vad som händer.

Sagt och gjort så tänkte jag att jag bara måste boka in honom innan jul. Bjöd hem lite familj och vänner och blev glad att vi var fler som behövde fräscha upp minnet. Jonas åker nämligen hem till privata människor och olika företag i hela Sverige med sina dockor och så lär han ut på ett så bra och pedagogiskt sätt så nu idag skulle jag lätt kasta mig på någon som skulle ramla ihop och veta EXAKT vad jag ska göra. Känner mig BOMBSÄKER!

Syrran har gjort många såna kurser genom sitt jobb men sa att detta var ”by far” den bästa hon gjort. Hon lärde sig mycket mer på dennaz Bara att vi fick öva i skarpt läge i 2 minuter och känna hur det känns att hålla igång ett hjärta…. jag var helt slut efteråt. Det var vi alla. Dock så hjälper det att få hjälp av adrenalinet i kroppen som man får om det skulle bara på riktigt.

Jag startade dagen med att baka till vår lilla utbildning. Ingen utbildning utan fika vettu.

Här satt vi sedan och lyssnade nyfiket och ställde säkert 148 frågor. Milo och Tony var med också även om de inte syns i bild. För Milo var detta riktigt bra! Han känner sig inte alls lika rädd för om någon skulle falla ihop idag, bara det är fantastisk.

Dessa dockor är autentiska och motsvarar en man på 80 kilo. Bröstkorgen är lika hård och sviktande som det är på en människa. Att få lära sig hur hårt man ska ta i när man gör kompressioner var bra. Jag hade ingen aning kan jag ärligt säga.

Milo fick ta i mycket men han klarade att göra rätt antal kompressioner och andas in luft i dockorna. Så även ett barn klarar att rädda livet på någon.

Förlåt blundbilden Jonas

Vi fick också gå igenom hur alla hjärstartare som finns runtom i Sverige fungerar. Alla fungerar likadant nämligen, spelar ingen roll vilken färg de har – alla funkar likadant.

Något som jag är förvånad över är hur lite man egentligen vet när det kommer till om en människa plötsligt skulle falla ihop. Alla turer kring att kolla om de andas, om att veta hur hjärtat beter sig om det stått stilla för länge och hur viktig en hjärtstartare är!

Nu vill jag tipsa dig om att Jonas finns (hjälpa en vän). Han är nämligen grym och kan ALLT om detta. Bara att han jobbat inom räddningstjänsten i 15 år säger lite om hans erfarenheter.

HÄR hittar ni hemsidan, där står utförligt om alla utbildningar som finns. Och nu när jag själv fått höra alla Jonas historier så känner jag att kan du ta en utbildning, GÖR det! Vi kan rädda livet på den vi älskar, våra föräldrar, mor/farföräldrar, barn eller bara någon på stan om vi ser till att utbilda oss.

Jonas ska få fortsätta komma hem till oss regelbundet. Grejen är att är man ordentligt utbildad så är chansen större att man handlar mer som en robot och startar HLR (hjärt- lungräddning) även om det är någon nära anhörig som faller ihop. Min största rädsla är nämligen att man ska bli handlingsförlamad.

Det sker 10.000 hjärtstopp varje år! Av dem klarar man 10%!!! Detta för att människor är rädda att göra fel och då inte gör något alls. 4 minuter klarar en hjärna att vara utan syre utan att bli skadad. Så förstår du hur viktigt det är att man hjälper till? Det handlar om minutrar.

Heja dig Jonas för att du gör det här! Ditt arbete är verkligen livsviktigt!

Nu måste jag jobba vidare här, vi hörs lite senare.

Kram Nina

43
5 kommentarer

Potkäs/Krukost till julbordet

Detta heter Potkäs eller Krukost kan man också säga. En slags lyxig bredbar oströra i form av ett pålägg på ljust- mörkt bröd och knäcke av olika slag. Perfekt till julbordet. Det är också väldigt gott till olika kex på en ostbricka. Grunden är en lagrad ost, sen har man även i färskost och till sist piffar man till det med lite örter. Ja men mums! Snacka om mycket roligare än vanligt smör känner jag.

POTKÄS/KRUKOST

250 g lagrad ost (t ex prästost, västerbottensost)
150 g färskost (typ Philadephia)
3 krm torkad timjan (funkar med andra örter)
1 msk vatten

Tips: Ha i 2 tsk färsk gräslök och en halv klyfta pressad vitlök

Gör såhär:

1) Riv lagrad ost eller så köper du färdigriven.

2) Blanda den rivna osten med färskost. Rör om tills du har en röra.

3) Ha i örterna. Ha i vattnet också.

4) Godast blir det om du förvarar den i kylen ett par dagar innan servering, men det går toppenbra att äta det direkt. Håller övertäckt i kylen i flera veckor och kan också frysas.

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

Fortsätt inspireras av nedan recept:

 

Fröknäcke

17
Kommentera

Tacksam & kalas

Gokväll älsklingar!

Landat hemma i soffan igen. Blev bara så glad när jag kikade in här och hade fått lite kommentarer på några inlägg. Så mycket fint som ni bidrar med i mitt liv alltså, TACK! ❤️

Det är just sånt här som gör att livet som bloggare/influencer blir så mycket roligare. Att skriva inlägg, försöka bjuda på sitt liv, bjuda på recept man provat och kanske ibland vara väldigt öppen med även de jobbiga sakerna i livet gör att en kommentar som sitter som en smäck inne i hjärteroten gör det värt det 1000 gånger om. ❤️❤️❤️

Samma på min Facebooksida och min Instagram. Ibland glömmer man ju liksom bort hur mycket människor som sitter bakom skärmarna och ser det man gör på sina sociala medier. Kan nog inte tänka på hur många ni är för då får man skrämselhicka…. Men just känslan med det och att ni tar av er tid och skriver en liten rad till mig mottas med massor av glädje. Vill att ni ska veta det. ❤️

Ja vi åkte ju till bästa familjen Hermansen på lite kalasmys. Tonys bror Hans och hans Madelen gifte sig samma sommar som vi. ❤️

17 år! Ja herreminjee, det är 30 år sedan jag var 17. Jag minns det knappt. Det är föör längesen. Jag minns i alla fall att jag bodde ihop med mina dåvarande pojkvän, fast jag gick på gymnasiet. Det var fattigt för en annan må ni tro. Vi bodde dessutom på landet så det blev extra dyrt för mig. Herreminjee så dum i huvet man var som inte fortsatte bo hemma åtminstone till man pluggat klart.

Milo med ”låtsaskusin” Neo. Dom här lajar alltid så bra när de ses. Tonys lillebror har träffat Emelie som hade 2 barn sedan tidigare. Påminner så mycket om mig och Tony, vi hade en likadan konstellation.

Emelie & Lillebror Tobias ❤️

Svärmor & Milos kusin Molly ❤️

Svärfar ❤️

Jag bakade med mig lite egen fika. Världens bästa recept. Ska göra mer imorgon och fota ordentligt så ska ni få recept på det! Nyttiga kakor, låter ju nästan för bra för att vara sant!

Dom andra fick minsann fila på bl a dessa. Madelen gör sjukt goda snickerskakor. Måste nog haffa recept på dem framöver.

Födelsedagsbarnet Maja och jag. Så svårt att förstå att hon är så stor nu när hon bara var bebis när jag och Tony träffades. Hur fort går tiden?

Dom har så många alster hemma hos sig som jag tillverkat genom åren. Blir så glad att dom vill fortsätta ha dem framme.

Nu ska vi ta kväll här! Imorgon har jag bokat HLR (hjärt-lungräddning) hemma hos oss. Jag ska bjuda på fika och har bjudit in lite nära och kära. Vi blir ett gäng som ska få bli påminda om första hjälpen och HLR. Känns tryggt!

Ser fram emot kvällens ”Så mycket bättre”, jag ÄLSKAR Carola och tror det kommer bli ett toppenprogram.

Ha en fin kväll.

Kram Nina

14
3 kommentarer

Kalas i finblusen

Inlägget innehåller annonslänkar genom reklam för Cellbes

Halloj!

Sitter i bilen och är på väg ut till Tonys bror, deras jänta fyller 17 år idag. Tiden går så fort, hon var en liten bebis när jag och Tony träffades och nu är hon alldeles snart vuxen.

Jag har på mig min >>nya tröja från Soya Concept.<< Alltså, äääääälskar den. Så skön och superduperfin!

Just nu är det 20% rabatt på hela sin order om du anger rabattkod: 1911. Passa på för tusan!

Hepp, nu är vi framme. Vi hörs senare.

Kram Nina

3
2 kommentarer

Juliga kycklingbullar

Här ska ni få recept på mina juliga kycklingbullar. Det finns ju dom som inte äter köttfärs men istället kycklingfärs, då är dessa supergoda att göra. Jag rullar dessa och lägger på bakplåtpappersklädd plåt. Dessa blir verkligen kanongoda!

RECEPT JULIGA KYCKLINGBULLAR

1 kg kycklingfärs

1,5 dl grädde

1,5 dl mjölk

1,5 dl ströbröd

2 ägg

1 gul lök

1 msk honung

2 tsk salt

1 tsk malen vitpeppar

1/2 tsk svartpeppar

1 tsk mald timjan

1 tsk kanel

1 msk sötstark senap

olja och smör

Gör såhär:

1) Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt svälla några minuter.

2) Hacka löken smått (den kan med fördel mixas så den blir till en kräm, vispa samman den med äggen.

3) Blanda färsen med äggblandningen, honung, alla kryddor, ströbrödsmjölken, senap och salt till en färssmet.

4) Fyll en spritspåse med smeten.

Lägg bakplåtspapper på en plåt, gärna med ett litet galler om du har. Annars funkar det fint rakt på plåten också.

5) Spritsa ut små bollar mot din blöta hand. Lägg köttbullarna på plåten och stek i ugnen på 180-200 grader i ca 10 min.

6) Sista 5 minutrarna kan du dra på högsta på grill i ugnen. Eller så kan du steka köttbullarna i smör och olja så de får fin yta.

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

Inspiration på lite mer trevliga recept:

Godaste rödbetssalladen

Matjestårta

Hemmagjord pepparrotssill

Potatis & matjespaj

Kram Nina

6
Kommentera

DINKELBRÖD I LÅNGPANNA

Godmorgon raringar!

Oj oj vad jag hattat runt med sömnen inatt. Dock så somnade jag om på småtimmarna och sov ända till halv 8. Hela dagen har ju hunnit gå nästan. Haha… Nu ska du få ett FANTATISKT recept på långpannebröd gjord på dinkelmjöl utav mig. Detta bröd är bakat på både vanligt siktat dinkelmjöl, fullkornsdinkel och lite vetemjöl. Dinkelmjöl har lägre GI än vanligt vetemjöl.

Tony höll på att smälla av hur gott detta blev! De små linfröna i brödet ger det lite tuggmotstånd och lite krisp, smaken av dinkel är mer rustik kan man säga. Jag har alltid föredragit dinkelmjöl framför vanlig vetemjöl just av den enkla anledningen. Gillar du det också bara måste du prova att baka detta brödet.

NINAS DINKELBRÖD I LÅNGPANNA

1 pkt jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
0,75 dl olivolja
2 msk mörk sirap
4 dl dinkelmjöl
4 dl fullkornsdinkelmjöl
4 dl vetemjöl
0,5 dl linfrön)

(OBS: mjölmängden kan variera beroende på färskhet, märke m.m. När degen släpper kanterna i bunken är den klar.)

Förslag att fylla brödet med: 

Solrosfrön
Pumpafrön

Sesamfrön
Torkade aprikoser
Russin
Nötter

Gör såhär:

1) Värm vattnet till 37 grader. Smula ned jästen i bunken. Häll på vattnet och lös upp jästen.

2) Ha i sirap, salt, linfrön och olja.

3) Sikta i mjölet, sikta i lite i taget tills du har en smidig jämn deg som släpper kanterna. Låt degen jobba i ca 3-4 minuter. Låt sedan jäsa övertäckt i ca 45-60 minuter tills degen blivit dubbel så stor. Sätt ugnen på 200 grader., jag hade både varmluft och vanlig.

4) Platta ut degen på bakplåtpappersklädd plåt. Låt sedan jäsa övertäckt ytterligare i 30 minuter.

5) Pudra över lite vetemjöl, dela också upp degen i rutor med hjälp av en degspatel.

6) Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter. När du knackar på brödet ska det vara hårt och låta lite, då är det klart. Kolla gärna under brödet, har det fått lite färg där är det klart.

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

138
19 kommentarer

Kostade skjortan och halva armen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för NordicFeel

Godmorgon darlings!

Jag var så otroligt trött igår så jag somnade ifrån hela patrasket. Nu har mamma och jag hamnat i det här ”sova helt galet” tiderna. Kvällstrött så jag går åt. Men ikväll ska jag kolla på Idol, ska försöka hålla mig vaken. Som tur är så är Idol redan kl 19 ikväll, bra för en kvällströtter som mig.

Min arbetsplats igår var Espresso House. Var egentligen hungrig men skulle inte äta där, köpte en påse med dessa godingar istället. Kostade skjortan och halva armen på Espresso House just men gott var det.

Har ni smakat?! Alltså wow, man ska vara beredd på att det är riktigt jäkla drag i dessa. Ingefäran gör dem starka men oj så goda. Innehåller rörsocker dock så det är inget jag kan smaska på egentligen men någon smakade jag och herreminjee så gott! Sega och så galet goda.

Fått frågor om mitt läppstift? Egentligen är det läppenna och gloss. Det är ett bra upplägg om man vill ha lite hållbarhet men ändå lite blankt på läpparna.

Läppglanset är från >>CLARINS, nr 02 Coral Apricot-shimmer.<< Skrivit om det tidigare. Det finns inget som är så bra som detta. Jag älskar det verkligen, perfekt glossigt och så är det vårdande också. Sen är det krämigt, precis så ska en lipgloss vara.

Läppennan med färgen Nude01 har utgått men ersatts av den >>HÄR<< som heter Taupe. Den är det 30% rabatt på just nu.

Nähä, nu ska jag fortsätta rensa skafferiet här. >>Rensningen<< har börjat här hemma, hoppas vara klar till jul.

Punkt 8 kommer dock ta tid. Det är en jäkla massa skåp som måste rensas. Till råga på allt behöver vi fylla ut med skåp här hemma, får inte plats med allt. Ska köpa nå fina väggskåp och sätta upp.

Men du, vi hörs senare!

Kram Nina

11
3 kommentarer

Snabb kanel och kardemummakaka

Dags för ett enkelt recept igen! Jag gillar själv när det är enkelt och går snabbt. Helst om man tex väntar gäster och inte hunnit baka innan. Den här kakan går toksnabbt att svänga ihop och gott blir det. Skulle du servera vaniljvisp eller vaniljsås till skulle det liksom toppa hela alltihopa. Smakerna är ljuvligt goda med både kardemumma och kanel och så självklart äkta smör. MUMS!

Missa inte: Över 100 recept på mjuka kakor (<klicka för recept)



SNABB KANEL/KARDEMUMMAKAKA, CA 8 BITAR

Kolla även dessa vaniljhjärtesnittar (<klicka) och godaste mandelmassakakan (<klicka) 

1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 dl naturell yoggi
50 g smör
2 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret.

2) Blanda ihop resten av ingredienserna. Vispa ihop dem så det blir en slät smet.

3) Lägg bakplåtspapper i botten på en brödform. Häll i smeten och grädda på nedersta falsen i 15-25 min. Beror lite på hur din ugn är, den ska vara lite lite kladdig i mitten. Pudra med florsocker. Klart!

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.

Fler goda kakor: 


Godaste Blåbärskladdkakan 

Himmelsk Päronkaka

Sverigekaka med twist 

Banankaka med kaffe 

Festlig saffranskaka med kolamousse 


Missa inte: SILVIASOCKERKAKA

Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:

• SMÅPLOCK & SNITTAR 

• SMÅKAKOR

• POTATISRÄTTER

• PASTARÄTTER

• MJUKA KAKOR 

• MIDDAGSTIPS

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

95
9 kommentarer

Mysig middag med härliga tjejer

Hej älsklingar!

Igår blev vi inbjudna på härlig middag på Adtraction jag samarbetar med som bjöd in några influencers för att njuta av lite härligt umgänge och god mat. Jag måste verkligen varmt rekommendera det stället. Mysigt, kunnig och proffsig personal, gott som inihelskotta så allt blir liksom som en wow-upplevelse! Men jag har hört att man måste boka bord i god tid, ofta fullt där. Igår var det knökfullt.

Lite halva huvuden men dock en bild på vårt bord. Vi var ett riktigt härligt gäng. Mycket skratt och bara så härligt att få hänga med ”kollegor” i branschen.

Nu ska jag räkna upp alla som var med.

VitaeStilo

Carola Wetterholm

Marit Dybeck

Linda Marie

Lina Ekh

Fina barnsaker

Förra gången vi var där åt jag sushin, så sjukt gott! Godaste sushin jag ätit. Gillar ni sushi så är det nästan ett måste med ett besök.

Förrätt blev dessa edamamebönor. Enligt min kostplan får jag inte äta dom men igår åt jag upp hela det här fatet. Haha…. men, jag ångrade mig djupt för väl hemma hade jag så sjuuuuukt ont i magen. Snacka om karma.

Salladen jag åt var helt ljuvlig. Avokado och äggplanta sallad. De plockade bort den friterade svampen så den blev ”Nina-vänlig”. Så god och så fräsch!

Hepp, gotta go. Vi hörs lite senare! Fått många frågor om vad jag har på läpparna så tänkte visa er.

Kram Nina

10
2 kommentarer

Julpynt och julpyssel

Dags att tipsa om lite pyssel till jul igen. Jag älskar verkligen att pyssla till jul, något man gjort själv blir så mycket roligare och fina att hänga upp. Dessutom kan barnen vara med och pyssla också om dom vill.

JULPYSSEL 1

Gör en egen julstjärna i trä! Så maffig att hänga upp på väggen. Vi hade vår i trapphuset och det blev så himla fint!

Det enda du behöver är 6 st kvistar i ungefär samma storlek. Hampasnöre och ljusslinga. I år ska jag göra en igen men i år ska jag ha i många ljusslingor så den lyser sådär superhärligt!

JULPYSSEL 2

Pyssla ihop lite mindre trästjärnor som du ställer lite här och var. Fint att ha flera i olika storlekar. 6 kvistar och hampasnöre är allt du behöver till varje. Kan vara fint att binda ihop med ståltråd också. ⭐️⭐️⭐️

JULPYSSEL 3

Baka stora pepparkakor och gör hål i. Trä igenom snöre och dekorera fönstrena med hängande fina pepparkakor. HÄR hittar du tips på hur du kan dekorera dem. HÄR hittar du perfekta receptet på proparkaksdeg.

Kram Nina

3
Kommentera
© Niiinis Kitchenlife
Powered by ProAd
Follow