Juleskumsdumle. Ja kanske det enklaste av allt skulle jag säga, detta smakar verkligen himmelskt gott och du gör det på bara några minuter. Här hemma sa det swoosh så var allt bara borta, haha… lite så det blir när man kombinerar 2 så goda godisar med varandra. Juleskumsdumle får dom heta, och du kan ju bara tänka dig hur det smakar.
Till detta är det bara två ingredienser och detta är liksom hur gott som helst. De blir lite frasiga på ytan, och så den sega kolan, nej men himmelskt. Vi slukade allt i ett bräde, kommer få göra många gånger till. Det äääär lite pilligt, det ska jag inte sticka under stol med, men det var så värt. Jag delar dem ju nästan helt, använde en asvass kniv jag har från Global, ett tips är att använda vassaste kniven du har när du ska göra plats för en bit av dumlekolan.
Det enda du behöver är Juleskum och Dumlekolor. Sedan delar du dumlen i 4 delar, rullar varje del (ja det går om man gör det ganska så hårt på en skärbräda) till en liten mask. Sedan delar du Juleskummet och trycker i den biten du just rullat.
Lägg allt på en bakplåt med bakplåtspapper och in i ugnen på 150 grader i 10 minuter. De kommer svälla upp först och bli lite puffiga, sedan när du tar ut dem så säckar dom ihop. Det är här ”the magic happens”. Det är här när de säckar ihop som det där fraset blir. De ska hinna få lite lite färg i ugnen, då blir de perfekta! Som sagt, gör några för det är en strykande åtgång! 🩷
Tipsar om mina recepthäften:
Just nu finns det 2 häften att beställa! De kommer till dig på mejlen, där kan du spara ned det på datorn, paddan eller telefonen. Du kan självklart skriva ut dem också.
Härliga Julrecept:
Härliga Julrecept (<klicka för häftet ) – ett recepthäfte med 18 härliga recept på bakverk, tilltugg och efterrätter. De där recepten som gör julfikat och lilla glöggbjudningen fulländad.
Vardagsrätter med Lyxkant (<klicka för häftet) – Här får du 26 härliga goda Vardagsrätter som har det där lilla extra. När du vill ta den vardagliga matlagningen till en ny nivå, när t.o.m. korven känns lite lyxigare. Med enkla medel gör du vardagsmaten både godare och roligare att laga.
Lucka 14 idag, hoppas verkligen att du hade en trevlig Lucia igår. Min gick tyvärr i stressandets tecken men fick en riktigt mysig morgon med Lucia på TV:n från Kalmar. Jag tyckte det var riktigt bra. Så duktiga allihopa. Mysig start på dagen, skulle kunna starta alla dagar så faktiskt.
Här hemma är det nedräkning till skolan slutar. En vecka idag, sen är det efterlängtat jullov. Kan säga att jag inte är särskilt avundsjuk på dom som går i 9:an. Kanske skönt man glömt bort hur det var, för det är T U F F T! Nationella prov som varvas med vanliga prov, uttagningar till gymnasiet osv. Han kämpar på vår kille här hemma ska jag säga er, är så imponerad då han lyckats höja massor av sina betyg. Så stolt över honom. Kommer fira lika mycket som han när lovet startar! 😅
Men nu hörni, nu är det dags att öppna lucka 14 i min julkalender. Tack för alla klick på hjärtat nedanför inlägget, det är så jag vet att det uppskattas det som finns här på bloggen. Här öppnar vi.
Lucka 14:s julpyssel:
Nästan lika som när jag pysslade fram snölyktorna (<klicka) ni vet. Dessa islyktor funkar fint när det är kallt ute, eller i frysen. Ska det hålla en längre tid så vill det till att det är minusgrader. Åtminstone på nätterna, kanske klarar de någon plusgrad på dagen men sedan behöver de få frysas på natten. Har stoppat i grankvistar i en och grankvistar och lingon i den andra. Så mysiga att ha ute. När de ska tas ur formen så spolar man bara lite ljummet vatten på formen så släpper de direkt. OBS: Man måste verkligen låta den ligga länge i kylan, min lingonlykta var inte riktigt klar så det blev lite pannkaka av den, men den var ändå fin tycker jag.
Lucka 14:s söta & goda:
Saffransfudge (<klicka för recept) – det här godiset är såå enkelt att göra, det blir dessutom hur gott som helst. Imorgon ska jag baka en ny sats av dessa. Alltid strykande åtgång här hemma, blir bara ingenting kvar om jag inte gömmer dem. Ett bra tips! Skriv en lapp på t ex en gammal glasburk, skriv t ex köttgryta på lappen, ställ långt in i kylen. Kanske får man ha de för sig själv då? 😅
Min räddning när det är stressigt är att ta ett långt bad eller en lång dusch. Det är där jag kan koppla av fullständigt. Då kör jag plingplong musik på Spotify (sök på meditation så kommer det upp massor). Nu ska du få tips på mitt lugnande recept i badet. Först så häller jag i världens skönaste jojobaolja (<klicka) som gör mirakel för torr och fnöskig trött hud. Sedan har jag en liten eterisk olja cocktail som jag droppar i. Några droppar av lavendelolja (<klicka) som är lugnande, läker sår och inflammationer, cellförnyande så toppen för mogen hy, den hjälper också vid t ex brännskador. Också några droppar av bergamottolja (<klicka) som är en faaaaantaaatisk olja. Det har gjort studier som visade att bara 15 minuters exponering för doften av bergamottolja förbättrade det psykiska välbefinnandet hos patienter i väntrummet på ett behandlingscenter för psykisk hälsa. Va? Hur fantastiskt! En annan studie visade att oljan kan bidra till att förbättra negativa känslor, minska trötthet och sänka kortisol, som är kroppens stresshormon. Älskar denna vad cocktail, doftar så gott i badet och jag riktigt känner hur jag blir lugn och bättre till mods. Så mitt hetaste tips för stress, ta ett bad. Droppa i lite oljor och något härligt badskum.
Så äntligen är alltså granen klädd! Det tog typ alldeles för lång tid för att vara jag. Jag brukar ha den klädd till första advent, men vi hade ställt den så illa till i garaget så vi fick (eller Tony fick) röja för att få fram den. Men nu står den här, så nöjd! Den blev finare än jag kunde ana, älskar hur den ser ut i år. Jag ville ha massa bling och jag ville den skulle gå i guld/vit/champagne/silver.
Kolla in allt julpynt HÄR – dom har sååå mycket fint, min absoluta favvobutik när det kommer till julpynt. Helst till granen! Här kommer lite inspo, du har precis fått kika in i julbutiken på NK. Den är ”to die for”, det känns som man går in i en dröm av jul. Allt man kan önska sig finns. Jag gick där säkert i över en timme och bara kände och klämde och fyllde min korg.
Lucka 14:s ätbara:
Ljuvligt goda Revbensspjäll (<klicka för recept) – ett mycket populärt recept här på bloggen, så många som lagar sina revbensspjäll efter detta recept. Otroligt gott och lätt fixat faktiskt. Har även ett annat recept på revbensspjäll HÄR.
Lucka 14:s produkt:
Bra julklappstips! Ett fint förkläde som jag använder massor, finns tillhörande grillvante (som jag måste köpa en till av) och en kökshandduk. Allt detta finns även i andra färger, kika HÄR.
Dags att ta tag i dagen här, redan Torsdag. Idag ska jag jobba massor, ska koka lite julgodis, baka om jag hinner och sen ska jag upp med julgardiner i köket. Röda i spets, det var längesen jag fick så all in med pyntet men i år känns det bara helt rätt!
Vi hörs lite senare!
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Idag är det Lucia, morgonen här tillbringas vid SVT:s underbara Luciamorgon från Kalmar. Älskar Lucia på TV, det är något så mysigt och fridfullt över det. I huset har vi sovmorgon då minsting inte börjar skolan förra 09.40 på Onsdagar. Sånt lyx om du frågar mig, ja alltså jag har då rakt ingen sovmorgon men dom andra sover än. Skönt för dom som kan, lite annorlunda mot en annan som har sin ”crazy vända på dygnet” period såhär i vintertider. Sover när ni andra har kväll och vaknar mitt i natten, story of my life. Men nu ska vi fokusera på Luciadagen så det bara sjunger om det! ”Pa dam dam tsssss” (trumvirvel) för att jag var så underfundig med den meningen. 😂 Varsågoda min fina följare, här kommer lucka 13.
Lucka 13:s pyssel:
Ett litet tips till glaset såhär i juletider. Lite vatten i botten på ett vinglas eller ett typ whiskyglas. Tror att ”granen” håller bättre styrsel i ett whiskyglas. Klipp sedan av en kvist rosmarin och sätt i vattnet, upp och ned så det ser ut som en gran. Frys dem. Sedan är det bara att hålla i något gott. Här var det kall äppelglögg i glasen.
Lucka 13:s ätbara:
JULSKINKESNITTAR ca 20 st
100 g julskinka
1/2 dl creme fraiche
1/2 msk senap
1 tsk honung
1/2 hackad rödlök
Salt & peppar
1 fikon
1 pkt tunt knäckebröd
Gör såhär:
1) Strimla julskinkan i mindre bitar. Lägg i en skål.
2) Hacka rödlök riktigt smått, häll i det också.
3) Ha sedan i creme fraiche, senap, honung och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
4) Dela knäcket i mindre bitar och ha på röran uppepå. Toppa med en liten klyfta fikon.
Lucka 13:s upplevelse:
Kyrkan i juletider. Mamma har dragit med mig på julottan i kyrkan sen jag var liten, juldagsmorgon i kyrkan med skönsång och lugn. Än idag följer jag med ibland. Det är något så otroligt lugnande med att sitta i en kyrka. Man kan också gå dit och tända ett ljus för någon som lämnat jordelivet. I vår kyrka här i stan är det Luciavesper ikväll, det kommer också vara en Luciakortege genom stan. Minns hur det var när jag 1991 var en av luciakandidaterna i stan. Fina minnen!
Lucia 13:s julpynt:
Älskade tomtar! Min vän Helena har gjort dessa tomtar till mig, eller en fick jag i present och en köpte jag. Älskar dom! Det är något speciellt med jultomtar som är såhär neutrala i färgen.
Lucka 13:s söta & goda:
Dagen till ära ska jag tipsa om mina absolut bästa Lussebullar, dessa är sååå goda och blir perfekt resultat varje gång. Ni är så många som bakat dessa och jag får bara massa beröm för recept. Detta har jag kört i flera år faktiskt.
Missa inte att många utan Kählers ljushus (som jag älskar) nu är på kampanj!
Så stämningsfullt och fint med dessa tända här hemma, tar en stund att tända alla men snacka om att det bara är värt det när man är klar. Älskar älskar dom!
Nu ska jag ta tag i denna dag på allvar, massor att göra. Håller på och betar av lista efter lista på allt man ska komma ihåg. Näst på tur (av alla miljoner saker) är att köpa bomull till min lilla stad av ljushus. Ska bygga upp den så den blir sådär härligt vintrig och härlig med bomull som snö och en ljusslinga.
Ha en fin Lucia! Blir det några lussebullar idag tro?
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Luciavaka, ja det var i alla fall något man festade loss på som ung. Luciavaka med kort snäv kjol i cerise och höga bruna stövlar var outfiten. Jättelugg och Date-parfym. Inte så mycket snäv kjol och jättelugg nu längre. Känns som 70 år sedan nu när jag skriver det…. Nu är det mer mys i soffan, något på TV:n och lite tända ljus på bordet. Allt har sin tid hörni. Men nu är det tid för lucköppning nr 12. Den är sprängfull av massa härligt så häng med vetja!
Nej men nu är jag så ivrig att visa dig lucka 12:s julpyssel så det är inte klokt, som ett barn som vill visa sin mamma och pappa en teckning man gjort på förskolan typ. Kommer bli för många bilder också men jag vill visa dem från alla håll för detta blev såååå fint!
Så löjligt enkelt att göra och en jättefördel såklart om det finns snö, det kanske du förstod. Detta är alltså sockerkaksformar som jag packat snö i och sedan vänt upp bara. Ångrar lite att jag inte hade lite grankvistar som de låg på, det ska jag göra imorgon. De är lätta att förflytta om man har en form av skyffel eller något, men var försiktig. Sedan är det bara att stoppa i ett ljus i varje, gissa hur fint detta var tidigt i morse hemma. Ska visa hur de såg ut när det var mörkt….
Tänk om snön ändå kunde ligga kvar så man kan göra massor med såna här på julafton, verkar dock inte så för oss. Ska bli så milt här nu om några dagar så jag blir förvånad om det skulle ligga kvar.
Lucka 12:s upplevelse:
Har du möjlighet så besök Sigtunas julmarknad, sen när kinderna är röda och du köpt salami och honung så går ni till Tant Brun och tar en fika. Allt är bara så trevligt!
Lucka 12:s produkt:
Några tips på lite kläder till jul.
Varför inte fira in julen med en blommig klänning? Såååå skön klänning (<klicka) som det nu är 70% rabatt på. Känns som ett nattlinne, så skönt på kroppen. En röd kofta till så är man som tagen ur en julfilm ju. Älskar den!
Festklänning (<klicka) – omlott i fram med lite glitter, den är också i ett skönt mjukt material. Tycker den är jättefin, så användbar. På REA nu. Passar både till jul eller till nyår tänker jag, alldeles perfekt lagom festlig.
Röd kofta (<klicka) – en kofta i världens skönaste material. Så himla fin röd färg. 70% rabatt just nu. Tänker att den här passar perfekt till båda klänningarna om det nu skulle bli lite urrigt. Ni vet ju hur man kan känna sig ibland när man ätit, när all energi går åt att smälta maten och inte värma kroppen. 😀
Lucka 12:s julpynt:
Julstjärnan, denna blomma som jag i så många år nästintill avskydde. Köpte den aldrig, på sin höjd en vit. Nu kan jag knappt få nog av dem, jag älskar röda julstjärnor. Det är verkligen jul för mig! 🌺
Lucka 12:s ätbara:
Julskinka med JULMUSTGLAZE (<klicka) – vill du ha en riktigt god ”griljering” / Glazea din julskinka med något riktigt gott så ska du testa denna.
Lucka 12:s söta & goda:
Dagen före Lucia tänkte jag det skulle passa bra att tipsa om denna Lussetårta (<klicka för recept). Jag lovar dig att denna är som en enda lyckosång rakt in i smaklökarna. Vilken tårta, den är himmelskt god så missa inte denna.
Lucka 12:s nyhet:
Wieeeee! Så glad för detta.
Ni är sååå många som önskat receptböcker och kokböcker, inte bara bakboken som jag redan har gjort. Jag har haft en del möten med ett par förlag men det har runnit ut i sanden och jag kände till slut att det tar en hel evighet att för det första komma överens och planera en bog, sedan göra en bok, sen tar det en evighet att producera, trycka, redigera osv så fr o m nu kan jag erbjuda dig recepthäften digitalt istället. Dessa köper du och sedan skickas det en nedladdningslänk till dig via mejl, den kan du skriva ut eller spara ned på dator, telefon eller varför inte paddan.
Detta öppnar ju upp för så många olika recepthäften med olika teman, och jag kan säga att jag jobbat med detta typ dag och natt, det andra i mitt jobb ska ju också skötas. Men det har bara varit roligt. Igår släppte vi det första recepthäftet. Ett recepthäfte med 18 härliga juliga recept. Allt från bakverk och tilltugg till efterrätter, allt i julens smaker. Idag, om allt går som det ska, kommer äntligen det första recepthäftet med mat. Hoppas verkligen du ska gilla, du hittar min sida HÄR, och du hittar det Juliga rrecepthäftet HÄR.
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Är det ett enda bröd du ska baka på hela julen så har jag ett tips! JULMUST TEKAKOR I LÅNGPANNA! Woooooow woooooow woooooow! Nej men detta blev verkligen succé på riktigt ska jag säga. Nog kunde jag ana att det skulle bli bra, men inte såhär bra…. Så fluffiga, så god smak och bara alldeles underbara. Perfekt till julskinkan! Detta är verkligen inte sista gången som dessa JULMUST TEKAKOR bakas här hemma. Det kan jag lova dig. Så nöjd är jag!
Den stickade cardiganen jag har på mig hittar du HÄR (<klicka), sååå skön, en favorit!
Ni ser vad höga och fluffiga dom blir va? Känslan när man bara bröt isär dem när de kommit ut ur ugnen. Breda på smör, skiva på lite prästost och så bara stoppa in det i kakhålet. Nom nom nom!
7-10 dl vetemjöl (kom ihåg att mjöl skiljer sig åt en hel del, ålder, kvalitet osv. När degen arbetats i ca 5 min i köksassistent eller för hand 10 min ska den vara smidig och precis släppa bunkens kanter, då är den perfekt).
Gör såhär:
1) Se till att smöret är rumsvarmt.
2) Värm julmusten till 37 grader i en kastrull. Smula jästen i en degbunke/köksmaskin. Häll musten över jästen och rör om tills den löses upp.
3) Ha i salt och det rumsvarma smöret.
3) Häll sedan i mjölet luftigt i omgångar tills degen är smidig. Jäs under en bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4) Lägg bakplåtspapper på ugnsplåten (den du har i ugnen), ca 30×40 cm. Platta ut degen på plåten för hand. Nagga. Dela också upp plattan i ca 16 fyrkanter. Använd degskrapa eller kniv. Jäs i ytterligare 30 min.
5) Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Håll koll så den inte blir för mörk, blir den det täck för med bakplåtspapper eller folie.
Ät och njut! Du kommer smälla av! ☺️
Du vet väl att du här på bloggen hittar massor med goda recept på både mat & bak, här nedan följer några exempel (klicka på länkarna för fler recept):
Jajemen, då kör vi lucka 11 i min julkalender. Hörni, snart dags för Lucia. Bara imorgon kvar sen kan vi njuta av lucia. Jag brukar slå på SVT på morgonen och göra god frukost som vi äter framför TV:n. Så mysigt ju, men idag är det den 11:e och jag har en smockfull juligt doftande nummer 11 till dig. Häng med, nu öppnar vi.
Så himla enkelt det var att dekorera pepparkakor som jag sedan hängde upp i fönstret. Så himla mysigt på alla sätt. Kika in HÄR så ser du hur jag gjort och så får du recept på väääääärldens bästa kristyr. Världens enklaste att jobba med, super varje gång.
Klicka in HÄR för att få inspiration hur du kan dekorera dina pepparkakor, massor med olika där.
Lucka 11:s upplevelse:
En upplevelse i vinter och julhelgen kan vara att åka längdskidor. Ni kanske minns att jag skulle åka Vasaloppet (tjejvasan) men att en elak covid kom och tog hela upplevelsen. Tränade dock lite inför den och kan säga att det om något är en upplevelse jag absolut vill ha igen och igen. Tänk dig en matsäck på ryggen, ut på tur, lite svettig och varm sedan få sätta sig och ta en macka och en kaffe. Jag åker uruselt, men det behövs inte vara något proffs bara för att njuta i naturen. HÄR kan du klicka in om du vill läsa mer och om du vill få tips på ställen som har skidspår.
Lucka 11:s produkt:
Ni som följt mig länge har säkert snappat upp mina vackra tårtfat som jag ofta har i bild. Jag använder dem som uppläggningsfat även för mat och för kakor och fika och sånt. Väldigt användbara och såååå vackra, jag verkligen älskar dom och använder hur mycket som helst! Dessa är de som är stora, de är 35 cm i diameter.
Det lilla är 22 cm i diameter och passar till småkakor och som här, en liten enkel tårta med vaniljkräm som jag gjorde.
Du hittar alla dessa tårtfat till KANONPRIS just nu, klicka HÄR.
Lucka 11:s julpynt:
I det här inlägget (<klicka) kan du se hur vi ett år dukade och julpyntade bordet till en julgrötslunch hos oss, mitt i en pandemi fick vi i alla fall ihop något lite mysigt.
Lucka 11:s söta & goda:
Missa för bövelen inte dessa godingar till Saffransbullar, i mitten en vaniljfyllning som liksom la sitt allldeles fenomenalt goda täcke över hela bullen. Sååå sååå goda, recept klicka HÄR.
Lucka 11:s ätbara:
Alldeles fantastiskt goda VÄSTKUSTKRUSTADER (<klicka för recept), passar alldeles ypperligt till glögg och julminglet också.
Nu ska jag ta tag i denna Måndag, önskar dig en fin start på denna Luciavecka! ❤️💫
Slutligen, några tips på godsaker till jul som du bara inte får missa:
Något som är sååååå härligt är väl att planera efterrätter och mys till julens festligheter. Det är kul och få göra det där lilla extra. Den här, vit chokladmousse med pepparkakssmul är för det första busenkel. Dessutom blir det så faaaantastiskt gott så grannen nästan knackar på och frågar om dom får ta en. Ja men ni fattar. Vit chokladmousse med pepparkakssmul liksom gifter sig där i glaset! Får jag lov säger pepparkakssmulet och så bjuder den den vita chokladmoussen upp till en tango som får hakorna att falla i backen. Det är som en enda lång förförisk dans ned i svalget. Så mitt råd. Gör den bara. 😍
Vill du ha inspiration på mer gott till julen så måste du kolla in JULENS 20 SÖTA (<klicka för alla recept).
Glasen som dessa serveras i är dessa (<klicka), bra pris just nu. Perfekta att servera champagne, drinkar och efterrätter i.
Denna efterrätt tar inte lång tid att svänga ihop. Vill du förbereda den innan t ex gästerna kommer så föreslår jag att du gör smulet för sig och moussen för sig som du sedan ställer i kylen. Sedan när gästerna kommer så preppar du dem i glasen. Pepparkakssmulet kan du läsa i receptet hur jag gör och hur du också kan förvara det sedan.
Vill du ha tips på fler efterrätter, kika in på min kategori EFTERRÄTT (<klicka för alla recept) så hittar du en hel hög där!
Den här efterrätten har jag dekorerat med smul och granatäppelkärnor – du kan givetvis dekorera den med vad du vill. Allt från hallon eller varför inte konserverade mandariner. Det som känns lite juligt skulle jag säga.
Vit chokladmousse med pepparkakssmul, 4 st
Missa inte en annan god succéefterrätt som blivit sååå populär – KOLAMOUSSE (<klicka för recept)
3 dl vispgrädde
100 gr vit choklad
2 tsk vaniljsocker
Pepparkakssmul:
20 pepparkakor
25 g smör
Topping:
Smul
Granatäppelkärnor
Gör såhär:
1. Ta 1 dl av vispgrädden, koka upp och ta av från värmen. Tillsätt sedan vaniljsocker och vit choklad. Låt smälta ned under omröring, ställ sedan kallt.
2. Vispa resten av grädden, den ska bli ordentligt vispad. Var dock försiktig så du inte vispar för länge så den blir grynig.
3. Blanda i chokladgrädde i den vispade grädden. Vänd sedan ihop allt försiktigt med en slickepott, det ska fortsätta vara fluffigt.
4. Pepparkakssmul: Smält smöret, smula pepparkakorna förslagsvis i en liten plastpåse/fryspåse. Jag brukar banka lite med en kabel eller ställa mig på påsen och trampa runt. Häll i smöret i påsen och massera runt det.
5. Preppa: Ha i smul i botten på fyra glas. Klicka i mousse i varje glas och toppa med lite smul. Gärna något annat gott också som granatäppelkärnor t ex. Pudra med lite florsocker just innan servering.
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
2 siffrigt och 2 veckor kvar till jul….det lackar mot jul. Hur går det för er med julklappar? Eller köper ni ens några? Själv är jag nästan klar vilket ju är helt otroligt för att vara jag, men jag är bara nästan klar. Står väl där dagen innan julafton med svett i mustaschen och letar de sista julklapparna. Som vanligt….. Det där med planering har aldrig varit min starka sida, jag försöker, men lyckas sällan. Nåväl, nu öppnar vi lucka 10.
Lucka 10:s ätbara:
Den här sillen (<klicka för recept) gör jag till varje jul, den är såååå god och sådär lite ovanlig i smaken. Såååå omtyckt i vår familj så denna rekommenderar jag dig verkligen att testa!
Lucka 10:s julpyssel:
Jag vet inte om du minns, men 2015 gjorde Ernst såna här granrissrjärnor i sitt program Jul med Ernst. Minns att mamma och jag fick gå ut i deras skog och leta granris för vi blev såååå inspirerade. Dom är busenkla att göra och det blev såååå fint på vårt gamla hus vi bodde i då.
Såhär gör du Ernst julstjärnor av granris:
1) Använd bara den yttersta toppen på granriset, rensa och spara en bit av grenen så att det finns något att binda i.
2) Bind ihop topparna två och två åt gången med ändarna mot varandra, använd ståltråd, eller grön najtråd. Bind sedan ihop alla fyra topparna så att det bildas ett kors.
3) Snurra runt en massa hampatråd i mitten av granriset och bind sedan med en stor rosett. Om du vill kan du fästa ett äpple eller nypon i mitten.
Lucka 10:s upplevelse:
I veckan satt jag och jobbade på ett underbart ställe i Stockholm. Jag blev så kär i huset. Jag har ju en otrolig förkärlek för sekelskifteshus. Jag drömmer om att bo i ett stort sekelskifteshus med höga fönster med vackra spröjsar, djupa fönsterbrädor, ett gammalt kök med gammal vedspis, högt i tak, dubbeldörrar och kakelugnar i varje rum. Så gissa om jag blev kär i denna byggnad. Restaurangen/Cafet heter Fannys Udde (<klicka för att besöka). Så otroligt fint, blev alldeles varm i hjärtat av att sitta där i ett par timmar.
Vill du göra fullständig succé så peta ihop dessa alldeles fantastiska små cheesecakes. De har i varje fall varje gång vi bjudit på dem gjort kalassucce! Vad annars? Inte bara fina att se på, de är också såååå såååå goda!
Lucka 10:s julpynt:
När vi bodde i vårt förra hus så gjorde jag såhär med julstjärnorna i fönstret. Det var inga lampor i dem utan jag bara hängde dom så som de var i fönstret. Det var väldigt fint i ljuset av granen på kvällarna. Så tips tips om du har några stjärnor utan lampsladdar som ligger, häng upp dem i fönstren eller på väggen.
Lucka 10:s produkt:
Vi har ju en brandfilt i köket. En sån fin från solstickan. Såg nu att det var adventserbjudande på några av deras produkter. Tänker att det är en riktigt bra julklapp till någon, inte bara tryggt att ha hemma, fint också! HÄR (<klicka) hittar du till solstickans produkter.
Nehej! Dags för mig att ställa mig i köket igen, det är där jag huserat denna helgen. Senare idag är det kalas för en av Milos kusiner. Ska bli mysigt.
Ha en fin skön Söndag och andra advent! Här ska alldeles strax det andra ljuset tändas.
Kram Nina
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Nu ska du få tips på en efterrätt som kan vara god både till jul men också till nyår. After Eight mousse, superenkel att göra och riktigt fluffigt och härligt! Jag tänker att du kan toppa det med konserverade mandarinklyftor t ex om du vill. Jag gjorde det lite enkelt bara, och det blev också väldigt väldigt gott! After Eight mousse blir sådär supermjukt och lent, vill du ha det lite lite fastare så ställ dem i kylen någon timma innan servering.
Vill du kika på fler juliga recept så kika in mitt inlägg här: JULENS SÖTA (<klicka).
Glasen jag använt till denna efterrätt är Iittalas Essence seriens cocktailglas, finns till bra pris HÄR (<klicka).
Uppepå är det ett pepparkakssmul som du snabbt svänger ihop med smält äkta smör och pepparkakor. Kombon är faktiskt så in i bängens god, mint o h pepparkakor gifter sig otroligt fint.
After Eight Moussen dekorerar jag också med en bit After Eight. Är det så att du inte gillar after Eight så kan du göra detta med vilken chokladsort som helst. Bara ett tips att den går att variera.
Jag har en hel kategori med bara efterrätter (<klicka) – kika in där för mer inspiration.
After Eight Mousse, 4 st
3 dl vispgrädde
50 g mjölkchoklad
6 plattor After Eight
1 1/2 tsk vaniljsocker
Topping:
10 pepparkakor
20 g smör
Gör såhär:
1. Häll i 1 dl av grädden i en kastrull, låt det koka upp snabbt och ta sedan av från plattan.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och ha i den i den varma grädden, ha också i after after eight. Låt chokladen smälta i grädden. Vispa i vaniljsockret. Ställ kallt så det svalnar helt.
3. Vispa resten av grädden fluffigt, vispa det ganska så kraftigt så att det är ordentligt fast, inte fööör mycket bara för då blir det grynigt.
4. När chokladgrädde svalnat så häll i det i grädden och rör runt försiktigt med en slickepott. Vänd den, vispa inte.
5. Gör toppingen: Smält smöret, smula pepparkakorna. Jag brukar krossa pepparkakor i en påse och sen hälla i smöret och massera påsen.
6. Häll/klicka upp i glas, toppa med pepparkakssmul. Pudra med lite florsocker.
Hoppas du hittar massor med inspiration här hos mig. Tack för du delar och uppskattar det jag gör, det gör mig verkligen glad! ❤️
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Igår hade jag fullt skägg, hann inte in mer till dig. Men nu så är jag up and running denna Lördag. Den ska till stora delar tillbringas i köket, ska baka och göra julgodis. Igår bestämde jag och mamma att vi ska ha en sån baka/göra julgodis dag tillsammans också så jag kommer nog fylla depåerna till jul big time! Hörni, lucka 9, det är väl bara att vi öppnar den va?
Hörni, tack för ni är så många som uppskattar min julkalender. Ni är många som skrivit till mig på FB att den är mångas höjdpunkt för dagen. Blir så glad! Det är ni som gör detta så mycket roligare ska ni veta. Om du gillar får du mer än gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned till höger under inlägget. 🖤
500 g pepparkaksdeg (blir väldigt många, så vill du inte ha så många så halvera degen)
Ca 1 dl prästost (eller någon annan smakrik ost – Västerbottensost blir nog toppen också)
Rostade Cashewnötter till topping (du kan också ta andra nötter du föredrar)
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader, jag tog varmluft. Se till att pepparkaksdegen är riktigt kall, antingen fryst eller småtinad.
2. Skär sedan tunna tunna bitar av den, placera dessa på bakplåtpappersklädd bakplåt. Riv osten och ha på lite på varje bit.
3. Hacka rostade cashewnötter, strö sedan på på varje. In i ugnen i ca 5-6 minuter. Osten ska smälta sådär härligt. Sen är det bara stoppa i ansiktet o h njuta allt du orkar. Perfekt till glöggen!
Lucka 9:s julpynt:
Det här är utanför oss. Hur enkelt som helst är detta lilla julpynt. En stor glaslykta med blockljus i. En vas med lite granris och en krans så har du en ingång hemma som ser sådär härligt julig ut. Det behövs inte mycket för att få lite julkänsla. I lyktan brinner ljuset varje kväll, nåväl… nästan varje kväll. De gånger vi haft gäster så utbrister alltid alla ”Åååååh så mysigt” när dom kommer in. 🌟🌟🌟
Lucka 9:s upplevelse:
Att ”baka” kanelbullar utomhus är kanske något av det godaste man kan göra. Ta med ett stormkök. Blanda bara samman 100 g smör, 1 msk kanel, 1 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker i en påse. Sedan masserar du ihop allt i påsen och breder på en sån tjock härlig pizzadeg som du köpt på affären. Rulla ihop, skär i bitar, stek i massor av äkta smör och toppa med sirap och hackade cashewnötter. Maaaaaagiskt gott! Du kan givetvis steka dem i en gjutjärnspanna över öppen eld också.
Nu ska jag berätta en sorgsen historia, hoppa över om du vill ha feelgood känsla och inte läsa om saknad efter någons död.
Blev så rörd när jag letade fram dessa bilder. Dessa bilder är nämligen från min mosters 70 årsdag, det är mitt i en brinnande pandemi och vi beslöt oss för att fira henne vid en grillplats vid vattnet med tårta, ”nybakta” kanelbullar på stormköket och kokkaffe över öppen eld. Moster var överlycklig då detta var en överraskningsfest för henne. Inget hon någonsin hade förväntat sig. Min fina fina moster, saknar henne så oerhört varje dag. Det är idag exakt 1 år och sju månader sedan hon plötsligt gick bort i sömnen, den 9:e maj 2022 la hon sig på soffan och skulle lösa korsord. Allt var som vanligt. Den 10:e maj fick inte mamma tag på henne på hela dagen så hon bad deras bror åka förbi och checka läget för det var inte likt henne att inte svara på en hel dag. Jag tror att min mamma kände på sig att något var fel. Där hemma hittades hon livlös på sin soffa med korsordstidningen på bröstet. Detta var en chock som jag faktiskt inte riktigt ännu ens återhämtat mig ifrån. Eftersom hon bodde i Sthlm så har jag fortsatt leva med tanken att hon fortfarande finns och bor där, kommer kanske aldrig kunna ta in att hon bara försvann! Hon är såååå saknad, gråter nu bara jag skriver om det. Hon stod mig oerhört nära, som en extramamma.
Den här kärleksförklaringen till tavla fick hon av mig på sin 60 årsdag. Idag har jag den i tryggt förvar här hemma. Den hängde på hennes vägg i 11 år…. 💔❤️ Åh fy vad jag saknar henne, älskar dig moster var du än är! ❤️
Förlåt, blev bara så rörd och tagen av att se bilderna på henne igen så min lucka 9 svävade ut lite. Hon var en stor del av mitt liv min moster Aino! 🥲❤️
Lucka 9:s julpyssel:
Gjorde pyssel häromdagen, fick massa mossa över som jag la i en stor skål, sedan i med ett par kottar och några nypon. Blev ju liksom hur fint som helst. Enkelt & fint! Man kan också sticka i ett blockljus i mitten. Fin bordsdekoration t ex.
Lucka 9:s söta & goda:
Snabba Lussebullar utan jäst (<klicka för recept) – ja dessa bara måste du testa om du snabbt vill få ihop fluffigt goda Lussebullar. Misslyckas aldrig med detta recept och så fantastiskt att man faktiskt så snabbt kan få rykande färska till fikat! 💛
Lucka 9:s produkt:
Dessa fina julkuleglas (<klicka) har jag tipsat om tidigare! Hur trevliga att servera en juldrink, glögg, julmust eller varför inte en julsangria (<klicka) i? Dessa är det erbjudande på just nu.
Nu önskar jag dig en riktigt fin Lördag, imorgon är det andra advent hörni. Myyyys! 🕯️🕯️🌲🎅🏼
Hoppas du hittar massor med inspiration här hos mig. Tack för du delar och uppskattar det jag gör, det gör mig verkligen glad! ❤️
Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje: