Listor ska göras

Gokväll i stugorna!

Torsdag imorgon redan. Denna sista veckan innan jul bara forsade fram. Det visste jag iofs redan, det gör den alltid. Skrev på min Instagram om stressen och jag var inte ensam. Många som känner sig stressade, men vi hjälps åt att försöka stressa ned och njuta av julen istället.

Imorgon skriver jag listor! Det är bra om något. Då får man koll och en översikt. Att ha allt uppe i skallen gör bara att man blir desto mer stressad.

Jag kommer att ha 5 olika listor som ska betas av!

Mathandlingslista: Ska gå igenom exakt allt jag ska laga. Sen är det bara till att beta av. Funderar på att göra en sån beställning i affären som man bara åker och hämtar. Den enda affären som hade hemkörning hit ut på landet har slutat.

Matlagningslista: Vi firar jul med Tonys familj i år och då har vi fördelat maten på oss alla. Dock så äter jag väldigt annorlunda i år så jag ska göra med mig mycket eget! Så en lista på allt som ska lagas blir bra.

Julklappslista: Har faktiskt full koll här – ja till alla utom en – och han läser här så jag nämner inga namn.

Städlista: Den listan ligger lägst i prioritet. Vi kommer vara här hemma för lite annandagsmys så tills dess räcker det om jag åtminstone städat.

Skönhetsfix: Ju äldre gran, desto mera pynt som jag brukar säga. Haha…. Mitt i allt jobb idag tog jag en avstickare till bästa Evelina för att fixa fransarna. Tog bara 45 min, älskar när det går snabbt. Då är det avprickat på listan. På måndag gör jag naglarna. Den tiden känns lite rörig men det fick bli så, sen är det gjort för en hel månad framåt. Sen är det de där med julklänning. Det får vi eventuellt hitta i helgen då.

Ska nog byta ut min lilla ledlampa jag har hänger i den lilla lyktan nu och lägga mig. Jag tycker nämligen inte om när det är helt mörkt i sovrummet på nätterna. Har alltid varit sån.

Natti natti!

Kram Nina

2
7 kommentarer

5 goda hemmagjorda snaps till jul

Jahapp nu är julsnapsen satt, eller ”flaskad” som jag brukar säga. Jag själv dricker inte snaps, jag drack nämligen snaps en midsommarafton som ung som slutade med att min midsommarafton var över vid 15 tiden. Sedan dess har jag inte klarat av att dricka det. Haha…så kan det gå.

De som inte förstört en midsommar med snaps vill kanske ha en liten ”HÖJT” till sillen och potatisen på julafton. Dessa små flaskor kommer då väl till pass att låta snapsen gojsa till sig i.

Det jag ändå måste göra när jag gör egen snaps är ju att provsmaka så smakerna sitter så det klarar jag faktiskt av. Kan skvallra om att dessa snapsar, som jag gjorde för första gången för något år sen är supergoda. T.o.m jag som inte klarar av snaps skulle kunna ta en liten ”höjt” bara för att dessa är så goda. Du ska få tips på 4 olika snaps som du kan göra själv till julbordet.  Busenkelt och mycket godare än dom man köper säger alla som smakat. Recepten är uträknade på 75 cl brännvin men kan såklart halveras om man vill göra mindre.

5 EGENGJORDA JULIGA SNAPSRECEPT

1) Apelsin & Saffranssnaps (förbereds 1 dag innan)

75 cm brännvin
Strimlat skal av 1 citron
Strimlat skal av 1 apelsin
2 pkt saffran

Gör såhär:

Ha i alla skalen i flaskan. Låt stå i kylskåpet över natten. Dagen efter silar du spriten genom ett kaffefilter och häller tillbaka i flaskan. Förvara i kylskåp.

2) Citron & Rosmarinsnaps (förbereds 2 dagar innan)

75 cl brännvin
2 citroner
4 rosmarinkvistar 

Gör såhär: 

Skala av det yttersta lagret på citronen, jag använder en filèkniv, tycker det blir bäst med en sån. Lägg i skalen i en flaska med brännvin. Ha i rosmarinkvistarna. Förvara i rumstemperatur i ett dygn. Kyl sedan ned snapsen och servera 1-2 dagar senare.

3) Kanel & Saffranssnaps med kryddpeppar (förbereds 1 vecka innan)

75 cl brännvin
1 pkt saffran (jag har använt omalda saffran)
2 kanelstänger kanelstång
citronskal av 1/2 citron
några kryddpeppar
TIPS: Ha i 2 msk socker för en lite sötare snaps

Gör såhär:

Häll i saffran, kanelstängerna, skalet av citronen och kryddpeppar i en flaska med brännvin. Låt stå i rumstemperatur i en vecka. Sila av och häll upp i flaskan. Låt stå i kylskåp.

4) Gran & Lingonsnaps (förbereds 3-4 innan innan)

75 cl brännvin
2 dl lingon
2 grankvistar
1 dl russin

Gör såhär:

Ha i lingon, gran och russin i en flaska med brännvin. Låt stå och dra i kylskåp i 3-4 dagar. Sila bort allt utom grankvisten, häll upp i flaskan. Har grankvisten blivit blek kan du byta ut den. Låt stå i kylskåp.

5) Fikonsnaps (förbereds 3 dagar innan)

75 cl brännvin
8 st färska fikon
2 vaniljstänger

Gör såhär:

Klyfta fikonen i små mindre klyftor, de ska få plats i flaskan. Ha i vaniljstången och fikonen i en flaska brännvin. Låt stå och dra i 3 dagar i kylskåp. Sila sedan genom ett kaffefilter. Lägg gärna i nya fräscha klyftor av fikon och låt gärna vaniljstången vara kvar som dekoration.

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

Inspireras gärna av fler recept:

 

Hemgjord glögg

Pepparkakslatte

Ischokladdrink

Apelsin och hallonmimosa

4
Kommentera

Nu slutar jag stressa

Godmorgon!

Började stressa runt i morse med allt, började tänka på allt jag inte gjort och vad som är kvar. La upp en bild på Instagram också….

…men sen kände jag att vad fasen håller jag på med? Nu får det vara nog. Det blir bra hur det än blir. Vad håller man på med liksom? Det ska vara härligt, nu slutar jag stressa…. punkt!

Så nu sitter jag här istället! Vet ni hur mycket bättre det var än att stressa! Lyssnar på favoritlåtarna på riktigt hög volym och blir på bra humör här i badet. Tänker inte ägna en tanke åt stress nu.

Ska sjunga och njuta en liten stund till. Sen måste jag åka in till stan. Ville bara kika in och säga hej!

Vi hörs lite senare!

Kram Nina

0
1 kommentar

Drömlikt

Inlägget innehåller annonslänkar genom reklam för Cellbes & NordicFeel

Hello!

Tillbaka i soffan igen! Jag har varit på möte i Sthlm idag. Åkte tidigt i morse för att slippa köerna, blev en kvart för tidig. Hur man än gör så kan man inte matcha tiden perfekt känns det som. Men bättre i tid än att komma försent.

Hade mina utsvängda jeans idag. Världens skönaste bralla! Detta är samma märke som är mina favoritjeans fast numera finns dem i utsvängd modell också. Så glad för det! Det finns inga skönare jeans! Du hittar dom >>HÄR<<, finns i blå med.

Jag är så nöjd med min palette (syns att den är välanvänd ) som jag använder till i stort sett hela mitt ansikte. Har skrivit om den förut, det är >>denna<< ifall du undrar! Det är 15 % rabatt på den just nu.

Passade på att kvista förbi MOS på vägen hem. Säger bara WOW! Känns som MOS lagt ribban för hur ett julpynt ska se ut?

Va? Vilken drömvärld va? Det var drömlikt verkligen, så otroligt fint, som tagen direkt ur en saga.

Nä, nu ska jag sova. Imorgon är det redan onsdag. En vecka kvar till julafton.

Kram Nina

0
2 kommentarer

Julmustkola med citron och havssalt

Wooooow!

Igår kokade jag ju världens godaste julmustkola. Några få ingredienser gjorde den väldigt speciell och väldigt väldigt god. Både mamma och pappa fick smaka julmustkolan här hemma igår och båda var lyriska. Nu är julmustkolorna invirade i smörpapper och ska njutas av över julen. Eller vem är det jag försöker lura? Tror jag verkligen på det själv, att de kommer räcka över julen? Haha…. jag kommer nog få koka några omgångar till.

Kolla gärna in min kategori GODIS (<klicka) för mer inspiration till hemmagjort godis.

JULMUSTKOLA MED CITRON, HAVSSALT OCH KAKAO, 24 STORA BITAR

Missa inte mitt absolut bästa recept på SMÖRKOLA (<klicka)

100 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl julmust
3 dl socker
0,75 dl kakao
3 msk honung
1 dl mörk sirap
flingsalt
citron

Gör såhär:

1) Ta fram en tjockbottnad kastrull. Sätt igång plattan. Blanda smör, grädde, julmust, socker, kakao, honung och sirap i kastrullen. Rör om tills allt lösts upp.

2) Koka försiktigt under omröring i ca 30 min eller tills att smeten uppnått 126 grader. Du kan också testa kulprovet. Häll iskallt vatten i ett glas, ta en tsk av smeten och häll i vattenglaset. Kan du forma en kula av det är kolan klar.

3) Häll i smeten i en form med bakplåtspapper, min form är 25 x 25 cm. Ha på riven zest av citron och havssalt. Låt sedan svalna i formen tills den svalnat helt. Ta en varm kniv och skär upp bitar av kolan. Vira in i smörpapper. Klart.

 

Inspireras gärna av fler recept nedan:

IMG_6009

Julgodis på 4 ingredienser 

Marshmallowfudge med lakrits 

Saffransfudge

 

Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

GRATÄNGER
SMÅKAKOR

KÖTTRÄTTER

PASTARÄTTER

MJUKA KAKOR 

MIDDAGSTIPS

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.


Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

1146
18 kommentarer

Rufs

Gokväll gokväll!

Jag har stått vid kastruller och ugn idag. Mysbralla med hängrumpa, tofs på skallen, rufs och uppkavlade ärmar. Där har ni mig.

Ljusen har brunnit hela dagen här. Det är tur vi kan ljusa upp tillvaron lite.

Hon har placerat sig bredvid mig här som hon gör varje kväll. Sedan går jag till sängen och bäddar med min morgonrock vid fotändan. Då kommer hon efter ett par timmar och lägger sig där. Vid 5-tiden vaknar hon till och kommer och lägger sig tätt intill igen och ligger där tills jag går upp, går jag upp innan ligger hon kvar tröttmössan. Hon har sina små rutiner. ❤️

Nu ska jag somna om här, har redan sovit här på soffan. Det bästa som finns!

Kram Nina

93
Kommentera

Köttfärspiroger

Så enkelt!

Häromdagen gjorde jag köttfärspiroger till ungarna. Behövde göra något snabbt och hade en smördeg i kylen. Perfekt tänkte jag och började brassa i ordning en köttfärsröra. Detta blev så gott så Milo utbrast: ”Det här är det godaste jag ätit någonsin mamma”. Det betyget är nog det absolut finaste man kan få. Känns som köttfärspiroger är lite underskattad mat. I alla fall hemma hos oss, varför äter man inte det oftare när det är så gott och så enkelt ju. Här ska du få receptet på mina enkla köttfärspiroger och jag lovar… det är busenkelt och sååååå gott!


Godast till köttfärspiroger tycker jag det är med en god sallad. Den här salladen (<klicka) är både fräscht och god och passar såååå bra till den. Min ”go to” salladsdressing (<klicka) dom är så galet god passar perfekt till också. Man kan faktiskt höja en rätt med en riktigt fräsch sallad och en god salladsdressing till. Så enkelt också!

Tipsar om andra pajer och piroger dom absolut är värda att kikas på också, så goda och enkla med. Klicka på länkarna nedan för att komma till recept:

Lyxigaste Västerbottenpajen

Godaste Tacopajen med ”to die for” guacamole

Kyckling & baconpaj

Godaste ost & skinkpajen med fetaost

Du hittar alla recept pajer och piroger HÄR (<klicka)

KÖTTFÄRSPIROGER 6 ST

Kolla gärna in världens godaste recept på Västerbottenpaj (klicka) och dessa små söta köttfärspajer (<klicka)

ca 400 g köttfärs
4 msk tomatpure
2 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 tsk torkad timjan
2 dl vatten
smördegsplatta
4 dl riven ost
1 ägg

Gör såhär:

1) Stek köttfärsen så den steks helt igenom.

2) Ha i tomatpure, kalvfond, salt, peppar, timjan och vatten. Låt puttra runt i ca 5-10 min.

3) Skär plattan till stora fyrkanter. Fyll varje fyrkant med lite av köttfärsen och toppa med riven ost.

4) Vik hörnet på plattan emot det andra hörnet. Pressa med gaffel så du stänger pirogen.

5) Vispa ägget och pensla pirogerna med dem. Strö på lite timjan uppepå pirogerna.

6) Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.

 

Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:

 

 GRATÄNGER

• SMÅKAKOR

 KÖTTRÄTTER

• PASTARÄTTER

• MJUKA KAKOR 

 MIDDAGSTIPS

Här nedan kan du hitta lite fler recept att inspireras av:

Falsk lövbiff med falsk bearnaisesås

Lasagne med ostsås

Tacogratäng

Ninas Chili con carne

Kram Nina

655
8 kommentarer

Sista veckan innan jul

Godmorgon!

Här har jag hunnit med lite julgodistillverkning. Jag smög upp tidigt i morse och försökte att inte slamra alltför hårt med kastrullerna. Chokladkola med flinsalt och citronzest stod på schemat. Jag tror att det blev superbra, det ser så ut i alla fall. När jag skrivit klart till dig så ska jag slå in dem i smörpapper och sen ställa fram i en skål på köksön. Det är väl trevligt när det står framme lite julgodis såhär nära inpå jul?

Recept på denna härlighet kommer i veckan. Ska försöka hinna fixa bilderna till imorgon.

Trots detta otyg till väder som har tagit formen av ett grått täcke med flera lager så kämpar vi tappert med julkänsla. Det eldas ljus och tänds brasor om vartannat. Tomten har sin lykta med extra brinntid på värmeljusen. Jag vet inte hur många paket jag avverkat redan? Sjuk åtgång här hemma. Men vad mysigt det är med ljus. Det gör allt den här årstiden.

Planer för veckan?

Möte: Intressant möte imorgon, handlar om framtid. Ska besöka storstaden och kanske få köpa en ny bukett med vackra amaryllisar från hötorget. Glömde den förra buketten på Espresso House på Drottninggatan, ringde som en tok men fick inte tag på dom så jag gav upp och tänkte att den får lysa upp deras cafe eller så var det någon som tog den.

Julstress: Eeeeh ja. Den startar officiellt denna veckan för oss. Det är den här veckan som allt ska ske. Maten ska lagas, godiset fixas, bakverken bakas. Sen ska vi hinna med alla julklappar också. Vi har inte ens börjat men tack och lov vet vi ungefär vad de ska få. Har tänkt hinna städa och tömma tvättkorg också… men, jag ska inte stressa med det som inte är jätteviktigt. Så är det. Jag ger fan i om jag har skitiga fönster och tvättkorgen är tömd faktiskt. Jag gör det som är viktigast. Det som ska ätas och julklappar. Resten får vara om det blir för stressigt.

Skönhetsförberedelser: Ja jag ska fylla på fransar. Jag ska gå oftare nu så de inte hinner bli så glest innan jag fyller på. Jag trivs så bra i fransar då det besparar en hel del sminkande och så känner jag mig piggare. Naglarna ska jag fixa nästa måndag. Har hittat en ny tjej som jag ska testa, hon ska vara duktig. Sen ska jag vara kittad för julen. Dock så har jag ingen aning om vilken klänning jag ska ha på julen….har gått och blivit sugen på kjol också. Ja vi får se?

Nu ska jag jobba vidare här hemma. Vi hörs lite senare!

Kram Nina

46
3 kommentarer

Efterlysning

Gokväll!

Idag blev det lite bakning och matlagning, men sen har jag slappat mest. Sov mellan 12 och 13.30. Hur skönt? Har lite svårt för att sova sådär mitt på dagen men så ibland däckar jag bara. Idag var en sån dag. Du vet man vaknar med dregel i mungipan förvirrad och undrar vart man är och hur mycket klockan är? Är det natt är det dag?

Vilken tajming det verkar bli med denna amaryllis! Har aldrig lyckats tajma med julen förut så detta var ju spännande! Har stirrat på den varje dag och funderat över om den kommer slå ut, sen sa det poff och allt kom på en gång. När jag var yngre kunde jag inte förstå hur folk kunde köpa amaryllis? Tyckte det var värsta tantblomman. Numera älskar jag amaryllis. Antingen har jag ändrat mig eller så har jag blivit tant.

Klockan är snart 6 och jag skulle lika gärna kunna somna här i soffan nu….. detta mörker…. Jag längtar till snö och vinter. Vill åka skidor, pulsa i snön, ha vindbitna kinder ja men t.o.m så jag längtar till jag får skrapa rutorna. Fattar ni hur långt det gått då? Haha…..

Jag har en efterlysning? Ge mig tips på den bästa julfilmen som man bara måste se!

Kram Nina

7
7 kommentarer

Magiskt god SMÖRDEGSPIZZA

Denna smördegspizza får du göra på egen risk. Haha… nä men alltså, kan man få något så gott? Galet god är den och smälter fullkomligen i munnen. Kombon med smakrik ost, fetaost och grönkål med havssalt och så balsamicon uppepå gör den nästan för bra för att vara sann. Nä, alltså…du måste testa! Denna pizza passar utmärkt på julbordet förstår ni och kommer nog vara väldigt uppskattad. Sooom sagt, testa!

SMÖRDEGSPIZZA MED FETA OCH GRÖNKÅL

1 smördegsplatta på rulle
0,5 dl färskost (typ Philadelphia)

3 dl hackad grönkål
1 pkt fetaost
3 dl smakrik riven ost
havssalt
balsamico

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader.

2) Rulla ut smördegsplattan på en ugnsplåt, det brukar finnas smörpapper på den men om det inte gör det så brer du ut ett bakplåtspapper under. Bred på färskost uppepå.

3) Hacka och skölj grönkålen och strö på den på plattan. Strö på en liten näve med havssalt.

4) Strö på hackad fetaost och den rivna osten.

5) Skjuts in i ugnen i ca 15-20 min. Pizzan ska få fin färg och osten ska ha smält ordentligt.

6) När du tar ut den ringlar du över balsamico. Slicea upp och servera.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin (så missar du aldrig några inlägg) HÄR

Kika gärna på dessa recept: 

Piroger

Västerbottenpaj

Pizzadeg utan jäst

Ost & skinkpaj

 Kram Nina

206
8 kommentarer