2 nyttiga maträtter

 

Plantbaserat är inte alls dumt ska ni veta, helst inte när det blir så gott som detta blev. Här ska du få recept på plantbaserade rätter som hela familjen älskar att äta. Och då ska ni veta att några av dem är riktigt kräsna. Men denna linsbolognese och linssoppa gick i med glada tillrop. Så är det så att du har svårt att motivera dig eller familjen att få i er plantbaserad kost, eller tillräckligt med grönsaker, testa detta! Detta är riktigt riktigt gott! 

Mer plantbaserat: VEGANSKA RECEPT (<klicka) 

NINAS LINSBOLOGNESE

Mer gott: PORTIONEN UNDER TIAN // GODASTE LINSGRYTAN // SPETSKÅL MED BRYNT SMÖR, HASSELNÖTTER & FETAOST

INGREDIENSER:

150 g linser

2 morötter

2 salladslökar

2 msk tomatpuré 

2 dl vatten

1 vitlöksklyfta

1 burk havrefraiche (funkar med vanlig creme fraiche men då är det inte helt veganskt)

2 tsk spiskummin 

1 tsk torkad timjan

1 tsk paprikapulver

Salt

Peppar

Gör såhär:

1) Skala och riv morötterna grovt. Hacka salladslök.

2) Häll i olivolja i botten på en gryta. Ha i salladslök och morötter. Fräs tills allt mjuknat.

3) Ha i alla kryddor, vatten, pressad vitlök och kryddor. Låt sedan puttra i 10 min.

4) Ha i fraiche och linserna. Låt puttra i ca 3 minuter. Servera med t ex linspasta, fungerar såklart att servera till vanlig pasta.


Det var linsbolognese det, nu ska vi bege oss till soppornas värld. Själv älskar jag soppa, det är gott, det är värmande, det är trevligt, det är bara så härligt ju. Helst med ett gott bröd till. Vad mer kan man begära?

Fler soppor: ALLA SOPPOR (<klicka)

NINAS KRÄMIGA LINSSOPPA

Mer soppa: Tacosoppa (ej vegansk) // Världens godaste grönsakssoppa // Krämig rotfrukssoppa

INGREDIENSER:

3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tetra linser
3 dl passerade tomater
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver

2 msk buljong utan tillsatser
2 dl vatten

1 dl kokosgrädde
salt
peppar

Gör såhär:

1) Hacka vitlöken. Lägg den i en gryta med olivolja. Låt fräsa runt en liten stund.

2) Häll på avsköljda linser och låt dem fräsa med en stund.

3) Häll i passerade tomater, kryddor, chilisås, buljong och salt. Häll också i vatten och låt puttra på lite svagare värme i ca 20 minuter.

4) Ha i kokosgrädden och låt det puttra i ytterligare 5 minuter. Servera med en klick kokosgrädde och lite färsk rosmarin.

Om ni vill så kan jag bjuda på mer tips på mat som man kan äta utefter den kosten som jag äter. Kan vara svårt att veta och fantasin kanske tryter men jag tipsar gärna.

Mer inspiration: 


• 10 populära helgmiddagar 

• 15 billiga, lättlagade och goda rätter 

• Mina 10 populäraste kycklingrecept 

• 10 godaste vardagsrätterna vi älskar

ALLA RECEPTSAMLINGAR(<klicka)

 

Vill du följa mig: 


Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.

Kram Nina 

OBS: Gillar du recepten blir jag jätteglad om du gillar dem under inlägget.

12
3 kommentarer

PEPPARKAKSCHEESECAKE MED BLÅBÄR

Nu ska du få recept på en goding som jag lovar kommer smaka smarrigt som julens efterrätt!

PEPPARKAKSCHEESECAKE MED BLÅBÄR

Botten:

20 pepparkakor

10 digestivekex

75 g smör

Fyllning:

3 ägg

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

300 g färskost

4 dl vispgrädde

3 dl odlade blåbär

Gör såhär:

1) Börja med att lägga alla kakor i en plastpåse som du sedan smular genom att köra en kavel över. Jag brukar trampa på det också. Det ska bli smulor.

2) Smält smöret. Blanda sedan samman smulet med smöret. Tryck ut i en springform med bakplåtpappersklädd botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.

3) Separera äggulorna från vitorna, spara vitorna i en annan bunke.

4) Blanda i strösocker och vaniljsocker i äggulorna och vispa till det blir fluffigt. Tillsätt färskosten och vispa ut det jämnt.

5) Vispa grädden så den blir fast, tänk dig medelfast. Vänd i det i den andra smeten. Vänd samtidigt i blåbären.

6) Vispa äggvitorna till ett fast skum som blir lite toppigt när du drar ur visparna ur det. Vänd i det i smeten tills den blir helt jämn. Häll ut smeten över pepparkaksbotten.

7) Ställ i frysen i minst 4 timmar. Ta fram ca 1 timme innan servering. Smula gärna över smulade pepparkakor.

TIPS: Byt ut blåbären mot 2 dl lingonsylt.

HÄR KAN DU FÖLJA MIG:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kika gärna på dessa godingar också:

Små saffranscheesecakes

Snabb saffranskaka

36
Kommentera

Uppdatering SELLERIJUICE 8 veckor

Hejsan raringar!

Det är måndag och jag har hostat som tusan, inatt blev det lite hackig sömn tack vare det. Min snälla man gick dock upp mitt i natten och fixade ett fat med skalad skuren lök i kokande vatten och honungs- och citron te till mig. Antar att han tyckte synd om mig.

Det där med lök mot hosta, säger bara….. TESTA! Det funkar klockrent. Löken ska alltså skalas och skäras i mindre bitar. Lägg i en skål. Koka vatten som du häller över, dock inte så du täcker hela löken, den ska sticka upp lite här och där. Sedan ställer du den bredvid sängen och så andas du in ångorna. Inom 5 minuter slutar man hosta. Precis så blev det inatt, så otroligt skönt när man hittat något som funkar.

Lök är fantastisk, den har många läkande egenskaper. Här är några:

Hög halt av c-vitamin, krom, biotin och kalcium.

• Har hög halt antioxidanter som sänker kolesterol och blodtryck, hjälper mot förkylning, hosta, bakteriella infektioner, halsfluss och astma.

• Stärker immunförsvar, hjärnan och nervsystemet.

• Driver ut tungmetaller ur kroppen.

Redan idag tycker jag hostan är mycket bättre så nog fasen har den läkande egenskaper! Hurra!

Anledningen till att jag fick den här hostan tros nog vara att jag inte ätit tillräckligt. Det har varit några stressiga dagar för oss med mycket att göra och då har jag slarvat med att få i mig mat. Det gör att immunförsvaret går ner och man blir mer mottaglig. Grejen är ju att jag äter ”perfekt” annars. Jag äter toknyttigt och slarvar ingenting alls, så då borde man ju vara rätt resistent mot virus men slarvar man med energin så går man ner sig, så enkelt är det.

Tänkte passa på att uppdatera er angående min hälsoresa som jag befinner mig på med ändrad kost och sellerijuice drickande.

Nu är det 8 veckor, nästan 2 månader sedan som jag började med detta. Jag trodde kanske på en förändring men inte en sån stor förändring som detta inneburit för mig kroppsligt på bara 8 veckor!

Några grejer som förbättrats:

IBS:en – är mycket bättre, får nästan aldrig ont av saker jag inte borde kunna äta, sväller typ aldrig upp längre. Magen har minskat massor.

• PMS:en – denna omgång hade jag en, kanske två dagar som var lite jobbigare – vi pratar 2 veckor förut.

• Omeprazolintaget – tar omeprazol var 7-10 dag nu. Började med att ta bort varannan dag och utökade hela tiden. Har inte kunnat vara utan alls tidigare. Hoppas bli helt fri så småningom.

• Sömnen – helt annan sömn. Sover bra de flesta nätter och somnar om mycket lättare om jag vaknar på natten.

• Viktminskning – har gått ned 11 kilo på 8 veckor. Kan knappt tro det då min ämnesomsättning varit lika med noll tidigare. Nu känns det i hela kroppen att ämnesomsättningen är en helt annan.

• Oro/Ångest – mycket bättre. Inte alls samma intensiva oro och ångestkänslor som jag kunnat få ibland.

• Bäcken/Rygg – runt pms har jag alltid så extremt ont i bäcken och rygg, kunde få extrema hugg i båda emellanåt. Alltid lite ont efter promenad. Känner knappt av varken rygg eller bäcken nu.

Det här var den 9/9 som jag tog dessa bilder. Då satt skjortklänningen precis, den rynkade sig inte alls runt om.

Idag är den stor på mig, men jag älskar den fortfarande. Det gör inget att den inte sitter åt.

11 kilo gör mycket på kläder har jag märkt. Jag kommer i byxor som jag inte kommit i på länge, har sparat några som jag tyckt för mycket om. Obs: Viktigt att säga i dagens vikthetsande samhälle var att detta aldrig var menat som en viktresa ifrån början, jag hade liksom gett upp det. Dels för att jag jojobantat i stort hela mitt vuxna liv, och för att min kropp inte var typen som gick ned i vikt. Jag jobbade mer på att tycka om mig själv som jag var och som jag såg ut.

Det som nu bara skulle läka min mage blev också något som påverkade min vikt en hel del. Jag var inte beredd på det alls, tänkte att det nog kommer bli som med allt annat, jag kommer inte gå ned i vikt av detta heller. Men det har fullkomligen rasat av mig. Nu har det stannat upp lite märker jag och det gör inget alls. Om inte annat så blir det dyrt för jag måste köpa mycket nytt då mina kläder blivit så stora. 10 kilo sägs ju vara 2 storlekar och det stämmer ungefär på mig som gått ned 11 kilo.

Även fast jag har lite svårt att erkänna det så känner jag mig mycket smidigare och lättare nu. Hade glömt hur det kändes. Känslan inne i kroppen är så annorlunda mot förr. Jag kände mig alltid lite mätt och nästan aldrig hungrig förr. Nu känner jag mig tömd och hungrig på ett helt annat sätt.

För att uppdatera er så dricker jag alltså en hel klase stjälkselleri som jag pressar i en råsaftcentrifug varje morgon. Den ska vara ekologisk och ge ca 4,5 dl.

Sedan äter jag en antiinflammatorisk kost. Väldigt lite animalier och mest frukt och grönsaker. Jag har helt uteslutit alla mjölkprodukter, gluten, ägg, vitt socker, matolja och transfetter. Jag äter alltså inget godis, snacks och sånt. Jag äter heller inte glutenfritt som är gjort av majs. Jag försöker äta så mycket jag kan som är plantbaserat.

Vill du veta mer om kosten och få recept på det jag äter så får du gärna klicka i hjärtat nedanför inlägget.

Nu ska jag äta dagens lunch som blir den här! Rotfrukter i ugn med min citronkräm till, så gott!

Vi hörs lite senare, måste jobba.

Kram Nina

66
29 kommentarer

Minnas de döda och Halloweenfest

Hej igen!

Idag har vi hittills haft en lugn hemmadag. Jag lagade mat tidigare, en pasta med pastasås helt gjord från grunden och helt plantbaserad. Så häftigt detta att ha ändrat kosten och få lära sig så mycket nytt om hur man kan äta mer vegetariskt och veganskt.

Igår var vi och la ljus på några gravar. Magnus, min klasskamrat som dog när han var 11 år och Linda, min innebandykollega bl a. En kille som ”Mellan” kände till gick bort för drygt ett år sedan hade ett otroligt hav av blommor och ljus på sin grav, helt otroligt.

Vi gick in i kyrkan en stund och satte oss. Så otroligt lugn och varm atmosfär där inne, vi bara satt tysta och njöt en stund. Kände att jag behövde gå in där i annat ärende än bara begravningar som det varit de senaste gångerna. Dom bjöd på fika och så köpte vi några ljus som vi tände för nära och kära. Vår fina Toxy fick ett ljus också. Honom glömmer vi aldrig. Gick tillbaka i bloggen och det där >>inlägget<< och läste om honom och den där dagen när vi fick ta bort honom. Åh, en sån otroligt sorgsen dag.

Milo tyckte det var lite obehagligt innan vi åkte iväg, begravningsplatser är otäckt tycker han. Men medan vi gick där och han fick se alla människor som var där och gjorde fint så tyckte han till slut om det. Tyckte det var mysigt att gå runt och kika. Döden är obehaglig men det är ju som det är med den. Så för mig är det viktigt att våga nudda vid den också och försöka hitta ett sätt att se på den.

Sedan var det dags att åka hem och förbereda efterrätten som vi skulle stå för. Igår kväll var det nämligen dags för Halloweenkalas hos Tonys bror med familj. Jag gjorde chokladmousse med oreotäcke och kattlåda med ”kattbajs”.

Sedan var det dags att klä ut sig, jag blev kissekatt.

Alla var utklädda, gammal som ung! Milos mask fick inte vara på så länge då han såg så dåligt med den tyckte han.

Svärföräldrarna!

Så kul att alla går all-in! Älskar att alla verkligen klär ut sig.

Mitt mexikanska monster och jag. ❤️

En mysig kväll blev det. Ungarna skrämdes och lekte hela kvällen, när vi tog bilen hem vid 10 så stupade Milo 2 minuter efter vi åkt. Det var skapligt skönt att komma hem och tvätta ansiktet kan jag säga. Hade sån bedrövlig hosta också så det var skönt att få bädda ned sig. Fick min specialare i sängen. Pet-flaskor med tokvarmt vatten i. Älskar det!

Nu ska jag fortsätta mysa här under filten vid TV:n. Så skön dag!

Kram Nina

9
2 kommentarer

Lärande spel

Äntligen ett pedagogiskt spel som är jätteroligt. Zcooly är ett lärande spel för barn mellan 5-12 år. Det finns 10 olika öar med 10 olika spel som alla utvecklar barnet. Alla spel är anpassade för barnets ålder och du kan välja svårighetsgrad.

Jag och Milo har testat dessa spel och döm om min förvåning när Milo satt och spelade i över en timma första gången vi testade det. Det säger rätt mycket om hur kul det här är.

Lite kul att man fick bygga tårtor och sedan dela dem i olika storlekar. Typiskt sånt som kanske kan vara svårt att lära sig till en början. Milo hade kläm på det men tyckte det var kul att skära upp tårtor. För äldre barn sen så kan du leka att du jobbar i kassan när det kommer in zombies och handlar av dig.

Milo fastnade jättemycket för 2 spel, det ena var det med engelskt tal och att lära sig klockan på engelska.

Det andra var flyplansspelet (geografi), kan erkänna att jag kört det flera gånger sen vi laddade ned spelet. Hade fullt sjå att klara hela spelet själv.

Det är uppbyggt så att du klättrar och får svårare banor varefter du klarar. Exakt sånt som triggar barn (och tydligen vuxna med ) att fortsätta och göra bättre ifrån sig. Kan säga att han har full koll på den engelska klockan nu och geografin börjar också sitta.

Det känns som han pluggar utan att han förstår att han pluggar. Bästa scenariot ju.

Nu ska du få ett erbjudande på det här spelet. Du får med min kod 3 veckors prova-på period helt utan kostnad. Klicka dig in HÄR så kan du läsa mer.

Kram Nina

0
Kommentera

10 minuters frallor

Godmorgon Söndag!

Host host…. ja den där förkylningen kom och tog mig, dock bara lite hosta men lite störande nog. Hosta har aldrig varit min starka sida. 🙂 Innan jag berättar mer om gårdagen så tänkte jag bjuda på ett snabbrecept på frallor såhär på söndagsmorgonen. Hur perfekt att baka till söndagsfrukostens mys?

30F66198-BDCF-49E8-BECE-821D9E384F5D

10 MINUTERS FRALLOR, CA 10 ST

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk honung
0,5 dl olivolja
2,5 dl mjölk

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 250 grader. Blanda sedan vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

2) Häll i olja, honung (smält den om du inte har rinnande) och mjölk.  Bearbeta ihop till en deg. Den kommer att vara ganska så kladdig men allt är i sin ordning.

3) Gröp ur 10 bitar ur degen med en matsked, ha mjölade händer och forma dem till bullar och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Klipp ett snitt uppepå bullen.

4) Grädda i ca 10-12 minuter tills frallorna fått lite färg.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Skogaholmslimpa

Surdegslimpa

Morotslimpa i långpanna

Rostbröd

Kram Nina

326
6 kommentarer

Lyxig snabbkaka med hallon och vit choklad

Ingenting är väl så uppskattat som hembakat fika? I alla fall så tycker i alla fall jag att det är så mycket godare och härligare med hembakat. Ofta är det väl så att man inte hinner baka, det tar kanske för lång tid att få färdigt så då är det enkelt att handla på affären istället. Men det går faktiskt att baka snabbt och det blir galet gott ändå. Här är en sån kaka, den här får du nästan hålla i dig för att inte sluka hel.

En snabb hallon och vit chokladkaka som går riktigt snabbt att laga.

SNABB HALLON OCH VITCHOKLAD KAKA

1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1 dl naturell yoghurt
35 g smält smör
1,75 dl vetemjöl
1 krm salt
50 g vit choklad
1 dl hallon

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Ha i ägg och socker i en bunke. Vispa runt i en minut med en ballongvisp. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vispa runt, du får en jättetjock smet. Häll i yoghurt och smör. Rör runt tills du har en slät smet.

2) Lägg bakplåtspapper i en brödform, häll i hälften av smeten i botten. Fyll med hallon och hackad vit choklad och ha sedan i resten av smeten. Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara någorlunda torr rakt igenom, den ska dock svalna innan du skär upp den. Går givetvis att skära upp direkt men den håller ihop bättre om du väntar tills den svalnat.

3) Pudra med florsocker och servera med vaniljsås.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

48
9 kommentarer

Lyxig Champagnekväll

Godmorgon raringar!

Lördag och gissa hur länge jag sov? Till 9!!!! What? Alltså den här sellerijuicen verkar göra underverk på så många olika sätt. Jag ska skriva om det mer imorgon, har massor att berätta.

Igår åkte jag till Stadsmissionen för att inhandla lite rekvisita till mina bak & matbilder. Alltid lite roligare när man har lite nytt till det.

Milo hann med att hoppa lite på Yoump också, så jäkla bra med motion samtidigt som de får hoppa av sig lite energi.

Han dröp av svett efteråt, tur man hade ombyte med sig!

Igår kväll var vi inbjudna till våra vänner som är proffs på Champagne! Vi har försökt få ihop en middag i en hel evighet och igår fick vi äntligen ihop det. Dom har Sveriges största champagnesamling, det finns liksom inte en enda sort kvar att samla, bara mängden då!

Vi brassade förbi bästa blomaffären och köpte en stor härlig höstbukett med oss. Med andan i halsen kom vi sen fram till deras helt fantastiskt hus. Det är ett drömhus alltså, inte blev det sämre av deras kylda champagnerum.

Nellie, Magnus och Nilla är de som bor i detta fantastiska hus. Evelina bor också här men hade redan brassat till jobbet när bilden togs. Ser ni rummet i bakgrunden? Det ska ni får kika lite närmare på nu!

Detta kylda rum har plats för 2500 flaskor. Allt finns här som är av värde att samla på! Det är inglasat så man kan njuta av vyn utifrån. Jag som nästan bara föredrar att dricka champagne var ju nästan i himlen här alltså….

Vi fick som välkomstskål börja med att smaka på denna Champagne, den har fått utmärkelsen världens bästa Champagne och Nilla och Magnus är dom enda i Sverige som säljer den. Så häftigt ju!

Roger Brun, Dom Perignon, Cristal, Krug var några av alla mängden flaskor som fanns. Vintage till helt nya. Alltså jag har då aldrig sett något liknande. Gick runt med hakan i backen typ! Så imponerad av allt verkligen.

T.o.m denna fantastiskt unika flaska som fiskats upp på havets botten i ett båtvrak, den har legat i perfekt läge (alltså liggande för att korken inte ska torka) i 2 gradigt vatten. Därför har det klarat sig. Flaskan är från 1907. Va? Hur häftigt!

Inte blev det sämre av att vi fick sätta oss i det här rummet med lite dov musik, massa ljus tända och äta en fantastiskt god middag. Nilla och Magnus hade verkligen tänkt på allt. Jag kunde äta gott och inte behöva avstå något, så otroligt gulligt så jag blev alldeles rörd. Hur fint gjort? Ja ni vet ju hur jobbig jag tycker att jag är nu när jag äter antiinflammatoriskt men det var inga problem alls enligt dom….. så fint. Snyft…

Grillad lamm och kyckling, olika grönsaksblandningar som var så sjukt goda, jag kunde t.o.m smaka av rödvinssåsen. Top notch!

Sedan var det dags för nästa höjdpunkt. Det var dags för champagneprovning. Jag kan ju egentligen ingenting om champagne. Jag har några sorter som jag har som favorit men inser ju att det finns en miljard gånger bättre sorter att tråna efter. Nilla & Magnus och t.o.m deras dotter (bara genom att dofta) kan så mycket om champagne så jag blir tokimpad. Det jag fick lära mig igår är 100 ggr mer än jag lärt mig på hela min livsstid

Sedan var det dags för det roliga testet. Vi fick börja med ett blindtest. 3 likadana glas med 2 olika sorters champagne och 1 cava. Obs, man dricker inte allt….då hade jag rullat ut därifrån, haha. Man smakar bara lite. Sedan fick vi lära oss hur man kan leta efter smaker och minnen i dryckerna. Jag och Tony var fasen bättre än vi trodde. Jag satte smakerna klockrent enligt Nilla & Magnus. Det trodde jag ju aldrig…. så kul och få höra att man är duktig på något man inte trodde att man var duktig på. Jag gissa inte helt rätt på sorterna, dock så satte jag cavan och kunde skilja den från champagnen. Min favorit av dessa fantastiska sorter blev Cristal. Alltså den var så god så smaklökarna krullade sig. Dom Perignon blev godare ju varmare den blev. Så häftigt!

Det var så himla himla roligt att få göra en sån här champagneprovning, vi hade aldrig gjort det så det blev verkligen en helt ny upplevelse. Nu har vi verkligen en helt annan känsla för denna ädla bubbliga dryck. En annan rolig grej är att jag fick smaka på en champagne som påminner jättemycket om rödvin. Helt otroligt, den var så god och tänk om jag (som är allergisk mot rödvin) kan njuta av något som är som rödvin men ändå inte är det.

Här har du den!

Vill verkligen tipsa dig om en sån här champagneprovning som du kan göra hos våra vänner. >>HÄR<< kan du läsa om priser och hur det går till! Ta med tjejkompisarna, jobbarkompisarna eller nåt annat härligt gäng. Dom är väldans fullbokade vet jag, hela Sverige åker hit och gör provningar men kika in och se hur det ser ut om du är sugen.

Tack Nilla & Magnus för en supermysig kväll med massa skratt och god mat. Nästa gång är det bi som bjuder hem er! ❤️

Nu ska vi fixa lite här hemma. Sedan blir det till att åka iväg och köpa pumpor, hann inte igår. Ska förbi kyrkogården och lämna några ljus och ikväll är det Halloweenfest med alla barnen hemma hos Tonys bror. Vi ska klä ut oss hela högen.

Vi hörs sen!

Kram Nina

16
Kommentera

Hovmästarsås

Historien om Hovmästarsås är faktiskt lite rolig. Förr i tiden, på finare restauranger, gjordes nämligen denna gravlaxsås av hovmästaren inför restaurangens gäster. Denne hovmästare hade med sig en vagn med alla ingredienser på och sedan kunde showen börja. Jag själv skulle verkligen älska att få se en sådan show. Därav namnet på just hovmästarsås.

Hovmästarsås passar utmärkt till just julbord, gravad lax och kokt potatis. Den smakar fenomenalt gott och min pappas stora favorit. Här har jag ett supergott recept som jag gjort på grovkornig svensk senap, det är så jag tycker den blir allra godast.  Sedan har jag ytterligare ett knep att göra den ännu godare. Blanda halva delen av oljan med olivolja och den andra med rapsolja med smak av citron. Det finns på välsorterade mataffärer. Skulle du inte hitta just den funkar det med vanlig rapsolja också. Så varsågoda, här har ni receptet på världens godaste hovmästarsås!

HOVMÄSTARSÅS, ca 1,5 dl (dubbla bara receptet om du vill göra mer)

1,5 msk svensk grovkornig senap
0,5 msk dijon senap
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
0,5 dl rapsolja citron (du kan bara använda rapsolja om du vill och neutral funkar också)
0,5 tsk kallt vatten
0,5 dl hackad dill

Gör såhär:

1) Lägg i grovkornig senap, dijon, strösocker, salt, svartpeppar, rödvinsvinäger i en bunke.

2) Häll i oljan i en tunn stråle medan du kör med elvisp. Såsen kommer att bli tjock och krämig.

3) Till sist har du i lite vatten och och den hackade dillen. Rör om tills allt blandats ordentligt.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR

Kika gärna in dessa recept också:

Gubbröra

Rödbetssallad

15
Kommentera

Gratinerad och Karamelliserad Brieost

Brieost, ja säger man det till mig så blir jag en emoji med hjärtögon…. den här . Jag har alltid älskar brieost i alla former. Denna krämiga härliga skapelse.

Brieost går att äta på många olika sätt. Här ska du få tips på ett par sätt.

GRATINERAD BRIEOST

En hel brietårta

1/2 dl honung

Färska fikon

(valfritt: nötter av olika slag)

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader.

2) Häll på honungen på brieosten.

3) (Vill du ha nötter på har du på det nu).

4) Skjuts in i ugnen i ca 10 min.

5) På med färska fikon. Servera.

KARAMELLISERAD BRIEOST

1 hel brietårta

2 dl ljus sirap

1 dl torkade aprikoser

0,5 dl valnötter

0,5 dl mandlar

1 msk vetemjöl

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader. Skär aprikoserna, mandlar och valnötter i mindre bitar. Häll i en kastrull. Häll i sirap och mjöl i kastrullen. Koka på medelvärme tills blandningen tjocknar.

2) Lägg brietårtan på bakplåtpappersklädd plåt. Häll allt på brietårtan. Skjuts in i ugnen i 15 min.

FYLLD BRIEOST

1 brietårta

1 dl russin

4 st torkade aprikoser

100 g nötter (blanda hur du vill)

3 msk flytande honung

Gör såhär:

1) Dela brietårtan på mitten, alltså en över och underdel.

2) Hacka aprikoserna och nötterna i mindre bitar.

3) Strö på russin, aprikoser och nötter på underdelen. Ringla på honungen. Lägg på överdelen. Paketera in brieosten i bakplåtspapper.

6
Kommentera