Hasselbackspotatis med krämigt cream cheesetäcke med bacon

Idag gjorde jag en riktigt smarrig rätt alltså. Hasselbackspotatis i ugn med ett krämigt cream cheesetäcke med bacon, ost och salladslök. Milo åt här precis och tyckte det var supergott. Tony går och trampar här och längtar till vi ska sätta oss och äta och har varit och nallat på det flera gånger och har samtidigt mumlat något om ”fyfasen så gott”. Han var sen hem från jobbet idag så jag väntade in honom men Milo som varit ute och sprungit idag var vrålhungrig och fick käka innan.

HASSELBACKSPOTATIS MED KRÄMIG CREAM CHEESESÅS, 4 PERS

8 potatisar
1 knippe salladslök
300 g cream cheese (typ philadelphia)
2 dl grädde (för smalare sås, ta mjölk istället)
1/2 msk örter (jag använde frysta som man köper i liten kartong)
2 dl riven ost
några skivor ost

1 pkt bacon
salt och svartpeppar

Gör såhär:

1) Tvätta potatisarna ordentligt. Skiva potatisarna, lämna dock ca 0,5 cm i botten som inte är skuren. Olja in potatisen med olivolja och salta och peppra potatisarna.

2) Sätt ugnen på 190 grader och ställ in dem i ca 45 minuter. Ta ut dem.

3) Stek baconen. Skiva sedan baconen i skivor. Skiva också ostskivorna i mindre bitar. Stick ned ost och bacon i hallselbacksskivorna. Gör röra på cream cheese, skivad salladslök, riven ost, örter, grädde (eller mjölk), salt och peppar. Bred ut den på potatisarna.

4) Skjuts in i ugnen i ca 45 minuter till. Ät och njut som de är eller till kött eller kyckling. Jätte jätte gott!

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:

Ugnsbakade krämiga smöriga potatisar

Parmesan och skinkfyllda potatisar

Potatis & palsternackssoppa med knaperstekt bacon

Sötpotatischips

Kram Nina

128
Kommentera

Kaffemums

En riktigt god kaka att skriva upp på ”att baka” listan är denna supergoda Kaffemums kaka. Den är magiskt god och t.o.m Tony som inte ens gillar kaffe tar flera bitar efter varann. 😀👌🏻

KAFFEMUMS

150 gram smör

3 ägg

3 dl socker

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1/2 tsk mald ingefära 

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 1/2 dl mjölk

Kaffeglasyr:

100 gram smör
3 tsk snabbkaffe
3 ½ dl florsocker

Garnering:

Kokosflingor

Gör såhär:

1) Smält smöret. Vispa sedan samman ägg och strösocker tills du har en fluffig ljugul smet.

2) Blanda samman alla torra ingredienser och häll i det i äggsmeten. Rör runt med en slickepott till du har en seg smet.

3) Häll i mjölk och smöret. Rör runt med slickepott tills du har en jämn smet.

4) Lägg i bakplåtspapper i en ugnsform på ca 25×35 cm. Häll i smeten och grädda på 175 grader i ca 20-30 min. Känn med en sticka, kakan ska vara torr rakt igenom.

5) Glasyr: Medan du har kakan i ugnen så kan du förbereda glasyren till din kaka. Smält smöret. Häll sedan i snabbkaffet och florsocker. Rör runt. Låt kakan svalna ordentligt innan du brer på toppingen på kakan. Avsluta med att strö på kokosflingor.

 

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

106
5 kommentarer

Plåtmat med citrondressing

Plåtmat är något som känns väldigt underskattat. Det är nämligen något av det enklaste man kan slänga ihop. Det blir gott, det är nyttigt och det är dessutom väldigt vackert med alla färger. Du kan också variera det i all oändlighet, perfekt för t ex kylskåpsrensningen. Till plåtmat kan man äta lax, kyckling eller kanske en köttbit. Jag burkar äta det som det är, älskar det och tycker det är supergott. Har du grönsaker som sjunger på sista versen så kan det vara toppen att göra såhär med dem. Bakplåtspapper på en plåt, sedan grönsaker som du har hemma, olivolja, salt och peppar och så skjuts in i ugnen.

PLÅTMAT

1/2 zucchini
2 morötter
4 potatisar
10 kocktailtomater
1 lök
1/2 citron
pumpafrön
färsk rosmarin
havssalt och peppar
2 tsk torkad timjan

Citrondressing:

1 tetra kokosgrädde (köper från Willys)
1 citron
2 tsk honung
havssalt

Gör såhär:

1) Skala och skiva upp morötter, löken och potatisarna. Tjoffa upp zucchini och tomater. Lägg allt på en bakplåtpappersklädd plåt. Häll över lite pumpafrön, havssalt, timjan och peppar.

2) 200 grader på ugnen och in med grönsakerna i ca 30 minuter. Rör om lite då och då.

3) Gör citrondressingen. Tvätta citronen noga. Riv zesten på hela citronen. Ha i koksgrädden i en skål, ha i zesten, pressa även citronen från den ena halvan. Ha i honung och salt. Rör om tills du har en krämig kall sås. Ät sedan plåtmaten med citrondressingen.

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovinså du inte missar några inlägg.

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:

Kyckling med ugnsrostade grönsaker och kokosdressing.

Kreolsk korvgryta

Thaigryta

Vegetarisk currygryta

Kram Nina

23
2 kommentarer

Känslosamt & jobbigt

Godmorgon!

Vi kickstartar måndag mina vänner! Dåligt med sömn inatt men det tar jag förmodligen igen ikväll när jag snarkar vid 5-6 tiden.

Igår hade vi Söndagsmiddag med familjen. Thedde som inte längre bor hemma är väldigt saknad så att få hem honom mellan varven gör mammasjälen glad på riktigt. Jag gjorde min Tacogratäng som Thedde älskar, ja man gör sig ju till liksom.

Tony, Thedde, Mickan (Theddes flickvän), Elliot ”Mellan”, Maria (exets fruga) och exet Magnus.

Det blev glass till efterrätt och mys i sofforna. Vi satt länge och bara pratade. Så mysigt! Älskar när alla barnen är samlade och man får hem dom igen. Nu är jag boostad med ”barnen-energi” igen och orkar ett tag till. ❤️

”Separationen” från barnen har varit det absolut svåraste med att vara förälder hittills. Att se dem växa upp och liksom frigöra sig var fasen inte lätt tyckte jag. Jag tog det personligt, kände det som att dom valde bort mig. Helt sjukt egentligen med tanke på att det ju är livets normala gång. De ska ju frigöra sig, bryta sig loss och växa upp och bli självsäkra och starka i sig själva. Allt är som det ska.

Men att vara en HSP-person mitt i allt det är inte lätt. Det är så starka känslor inblandade i det här så man håller tammetusan på att gå åt fullständigt. Jag grät så mycket, nästan varje dag grät jag åt det här. Theddes ”frigörelseprocess” var helt klart svårast då det var den första, ”Mellans” har inte varit lika svår men dock svår. Jag är glad att jag hade Tony och Tonys mamma som kunde förklara hur killar beter sig i en viss ålder. Allt var som sagt i sin ordning med det gjorde så satans ont.

Thedde har för bara någon månad sedan flyttat hemifrån igen. Den här gången gjorde det extra ont för nu kommer han nog inte hem mer. Förra gången visste jag att det bara för en period han bodde hemifrån. Dock så är jag glad för hans skull. Han bor i en annan stad, där han jobbar och trivs. Det är fint…..men jag ska inte sticka under stol med att jag hellre hade haft honom i samma stad, nära mig. Det står inte på förrän ”Mellan” flyttar heller. Usch…. hoppas det dröjer. Stackars Milo kommer väl få flytta på sin 40 årsdag.

Idag har jag dock hittat ett ”nytt” sätt att vara mamma på till de stora barnen. Man står lite mer vid sidan av, man finns och stöttar, man är en trygghetsperson på något vis. Idag har man förtroliga samtal, de frågar mer om råd och vägledning, man hyser en stark respekt för varandra och det är också ett härligt sätt att vara mamma på. Man hänger på i deras liv på ett annat sätt bara. Det kanske är nu man ska stå där med examensmössan på sig, klappa sig på axeln och säga ”Job well done”?

Nämen usch, nu började jag gråta bara för det. Ja, så är det när känslorna alltid ligger utanpå. Det behövs inte så mycket mer.

Nä, dags att gå upp och ta tag i dagen. Idag är det bara jobb som står på schemat. En typisk måndag. Vi hörs senare!

Kram Nina

11
5 kommentarer

Köttfärsbiffar med rostad potatis och supergod gräddsås

Jaaaa men herreminjeee så gott det blev då. Vardagsrätt som gjorde så tungan krullade sig av välbehag, älskar när något blir såhär gott!

KÖTTFÄRSBIFFAR MED ROSTAD POTATIS OCH KRÄMIG GRÄDDSÅS, ca 3 port 

500 g köttfärs

1/2 kruka färsk persilja

2 vitlöksklyftor

1/2 tsk lökpulver

salt och peppar

Rostad potatis

1 kg potatis

1 tsk timjan

olivolja

Gräddsås:

1 msk smör

3 tsk vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)

1 dl grädde

1 dl mjölk

2 msk tomatpure

2 msk kalvfond

1 tsk kinesisk soya

salt och peppar

Gör såhär:

1) Hacka persilja, blanda köttfärs med persilja, pressa i vitlök och ha i alla kryddor. Blanda runt kraftigt med en gaffel tills allt blandats. Använd händerna och gör biffar. Stek dem i smör på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor.

2) Skär potatisarna i mindre bitar. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Häll på lite olivolja, salt och timjan. Rör runt så det kommer olja på all potatis. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 min.

3) Häll ur det som eventuellt kan vara lite bränt i stekpannan, där du stekte köttfärsbiffarna. Ha i smör och sedan vetemjöl. Rör runt ordentligt. Häll på grädde och mjölk. Rör runt tills du har en slät sås. Häll i kalvfond, soya, tomatpure och alla kryddor. Låt puttra i några minuter. Är såsen för krämig och seg, häll i lite mer mjölk eller grädde, är såsen däremot för ”vattnig” kan du blanda lite vetemjöl och mjölk och hälla i det så blir den blir krämigare.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

 Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Img 5261.jpgKöttfärspiroger

D05D5355-F5C9-4BC2-8073-8E77AE4DBF0E
Italiensk krämig färsgryta 

54
Kommentera

Pizzarulle med hemgjord pizzasallad

Nu ska du få ett snabbt och härligt recept på lite annorlunda pizza. Denna svänger du enkelt ihop och den blir fantastiskt god. En pizzarulle som verkligen blev såå himla bra. Milo var lyrisk över hur gott det var. Det är det bästa betyget man kan få. Ät den gärna med pizzasallad.

PIZZARULLE

1 pizzaförpackning med deg

500 g kycklingfärs (funkar såklart med köttfärs också) 

1 burk krossade tomater 

2 msk honung 

2 msk Heinz chilisås

2 pressade vitlöksklyftor

Salt & peppar

3 dl riven mozzarelaost

1 ägg

Torkade oregano

Gör såhär: 

1) Stek kycklingfärs tills den är helt genomstekt.

2) Häll i krossade tomater, honung, chilisås, vitlök, salt och peppar. Låt puttra på medelvärme i ca 20 min tills vätskan liksom kokat in.

3) Rulla ut pizzaplattan på en bakplåtpappersklädd plåt. Fördela ut kycklingfärssås över hela plattan. På med all riven ost, men spara lite till toppingen.

4) Rulla ihop rullen från långsidan och inåt. Pensla med ett uppvispat ägg, ha på riven ost och oregano. 225 grader ugnen i ca 20-25 min.

Pizzasallad

1 liter kokande vatten
½ vitkålshuvud
2 korkar ättika (jag använde Perstorp)
1 dl rapsolja
3 msk vitvinsvinäger
1 msk honung (rinnande)
1½ tsk salt
svartpeppar

Gör såhär:

1) Strimla vitkålen genom att hyvla den med en osthyvel. Funkar skitbra.

2) Lägg vitkålen i en skål. Häll på det kokande vattnet och låt det ligga och dra sig en stund i vattnet. Detta gör man för att ”slaka” salladen, så den blir sådär härligt mjuk som en riktigt pizzasallad.

3) Blanda olja, ättika vitvinsvinäger, honung, salt och svartpeppar.  Häll av det varma vattnet och skölj av vitkålen i kallt vatten och lägg den sedan tillbaka i skålen. Häll över blandningen. Servera genast, denna sallad håller fint i kylen i upp till en vecka.

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Magiskt god smördegspizza

Pizzadeg utan jäst

Köttfärspiroger

Glutenfria ost & skinkpiroger

Kram Nina

1420
7 kommentarer

Hej från vårt vardagsrum!

Morning raringar!

Tänkte snabbt kika in och säga hej bara. Ska strax gå ut på promenad med min mamma och pappa. Mysig start på denna söndag.

Eftersom jag inte tog några bilder från igår kväll när Carro med familj var här får ni hålla tillgodo med lite dagsfärska bilder hemifrån oss.

Idag väntar mysig söndagsmiddag med hela konkarongen. Exet med flickvän kommer och ungarna såklart. Ska bli supermysigt! ❤️ Tipsa mig gärna om goda middagar….

Vi hörs senare!

Kram Nina

24
2 kommentarer

Äppelsallad med grönkål

Den här salladen är så god och fräsch och mättar så himla bra! Nyttigt så det bara smäller om det också!

ÄPPELSALLAD, 1 pers

2 äpplen

0,5 avokado

2 nävar grönkål (skär bort skaftet på varje blad, annars får du tugga sönder)

0,5 granatäpple

0,5 färsk mango 

0,5 apelsin (saften)

2 tsk ekologisk honung 

lite havssalt 

Gör såhär: 

1) Skala och skär äpplena i mindre bitar. Gröp ur en halv avokado och en halv mango och skär i mindre bitar. Dela granatäpple och knacka sedan ur alla kärnor ur den andra halvan.

2) Pressa över apelsinens saft samt ringla över honung över hela salladen. Ät och njut!

 

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

15
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Kickar igång denna söndag med att bjuda på veckans matsedel. Denna veckan kommer det bli göttigt men billigt. Efter jul och nyår brukar man ofta ha det lite mer knapert. Då kan det vara toppen att få tips på billig men god mat tänker jag.

Måndag: Gratinerad tjockkorv

Tisdag: Potatis och palsternackssoppa med knaperstekt bacon

Onsdag: Pastasallad med örtdressing

Torsdag: Krämig korvlåda

Fredag:

TACOPASTAGRATÄNG, ca 8 pers

800 g köttfärs
1 påse tacokrydda
2 dl vatten
2 msk honung
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1 stor burk Tacosås (styrka på den väljer du själv, vi hade mild)
0,75 dl chilisås (heinz)
salt & svarteppar

Topping:

4 dl riven ost
500 g pasta (vi gjorde på linspasta)

Gör såhär:

1) Stek köttfärsen så den är helt genomstekt.

2) Häll i tacokrydda och honung, häll också på vattnet. Låt puttra på medelvärme till allt vatten kokat in helt.

3) Koka pastan al dente, dvs någon minut mindre mot vad den ska.

4) Blanda pasta och köttfärs i en ugnsform.

5) Blanda creme fraiche, grädde, tacosås, salt, peppar och chilisås i en bunke. Häll i allt i pastan och köttfärsen.

6) Toppa med osten. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min, osten ska få fin färg.

VECKANS GODSAK:

Lyxkaka

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

Kram Nina

73
12 kommentarer

Gratinerade haricot verts

Nom nom nom! Vill du äta något riktigt gott ska du absolut testa denna gratäng. Den är så vansinnigt smarrig så var beredd på en liten smaksensation. Yummy!

GRARINERADE HARICOT VERTS, 4 PORT

400 g haricot verts
1 msk olivolja
1 shalottenlök
2 klyftor vitlök
salt och peppar
2 dl vispgrädde (matlagningsgrädde för lite mindre fett)
2 dl västerbottens ost

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader.

2) Koka upp rikligt med saltat vatten, häll i haricot vertsen och låt sjuda i 3 minuter. Häll i durkslag och skölj med iskallt vatten så de behåller sin fina färg.

3) Häll olivolja i en stekpanna och häll i haricot vertsen där. Hacka löken smått och ha i det i stekpannan. Pressa över vitlöksklyftorna. Salta och peppra och fräs runt det i ett par minuter under omröring.

4) Lägg allt i en ugnsfast form. Häll i grädden och toppa med ost. Låt gratinera i ca 15-20 minuter tills osten börjar få lite fin färg. Ät till kött eller kyckling.

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Blomkål & bacongratäng

Krämig kycklinggratäng ”Italian style”

Gratinerad tjockkorv

Krämig korvlåda

Kram Nina

82
4 kommentarer