Innehåller annonslänkar

Sjukstuga

Förlåt att jag varit så frånvarande här, men jag har åkt på en riktigt arg bacill i form av någon influensa. Ja jag är inte sjuk ofta ska jag säga er, för 10 år sedan hade jag en vanlig influensa. De senaste fem åren har jag varit sjuk med feber 3 ggr (detta är tredje gången). Två gånger har det varit covid. Denna gången vet jag inte då jag inte testat mig. Men min kompis har samma så jag antar att jag fick samma som hon. Jag har faktiskt legat däckad med feber, hosta och förkylning. Uscha. Det var en arg bakterie. Men något som är skönt är att numera behöver man inte stå i nån kall provisorisk barack med en främling stickandes 30 cm tops in i näsan/hjärnan på en (tack & lov). Det fanns en tid när vi levde under dom premisserna. Alarm & panik! Fy, den där pandemin gjorde något med en helt klart.

Min dm på Instagram är överfull av kommentarer från er att ni också är sjuka, känns som halva Sverige är eller har varit sjuka. Många i långvarigt skit som aldrig går över, många i mykoplasma som till slut krävt antibiotika behandling. Jag kör rejäla huskurer just nu – det gör jag alltid när jag blir sjuk för att undvika att bli jättesjuk och att det ska bli långvarigt. Fick många frågor om vad jag gör och vilka tillskott jag tar. Tänkte att jag ska visa dig, sedan är inte jag någon hälsoexpert på något sätt, detta är bara vad vi i vår familj kör och som brukar funka för oss. Men först lite bilder ifrån hur sjukstugan tillbringats.

Med febertermometern. Ja jag har kollat när det känts som inävlorna ska trasas sönder, huden varit öm som vid brännmärke och knälederna värkt. Det är mitt tecken på feber. Lågtempad som jag är så känns 37,5 som 39,5 för mig. Har haft båda och känslan är densamma. Denna omgång medelhög feber. Har hållit på sen 3:e januari, var t.o.m. borta en dag men kom tillbaka igen.

Gick en promenad med Tony runt huset. Behövde se solen, känna frisk luft och andas densamma. Solen låg sådär fint lågt som den gör på vintern och värmde ansiktet. Klädde på mig ordentligt och fick andas friska andetag ned i lungorna, så skön känsla.

På kvällen tog vi bilen för aurora-jakt. Tony värmde bilen & sätet ordentligt till sjuklingen innan jag stapplade ut. Ja min rygg är inte snäll nu när man legat så mycket men den reder sig säkert den också så fort man kommer upp helt på benen. I alla fall, tillbaka till aurora. På dessa breddgrader är det sällan men ser dem med blotta ögat. Men dessa kunde jag faktiskt ana även om det blev skarpa genom kameralinsen. Så vackert! Drömmer fortfarande om att stå under ett som sprakar i grönt rött och lila.

Detta är den råsaftcentrifug (<klicka) vi har, billig och så bra! Alla sätt är bra förutom de dåliga. När man kurerar sig är det viktigt med sellerijuicen som jag ju druckit nu i hisnande 5 år. Gurkjuicen också som ju är perfekt vid feber (mer om det längre ned). Men, den låter ju lite när man ska göra den kl 05 på morgonen så filten fick fungera som ljuddämpare. Funkade oväntat bra.

Den feberfria dagen orkade jag baka bröd. Det receptet fick du tidigare idag, annars hittar du det HÄR. En av mina absoluta favoritsysselsättningar tidig morgon när ingen annan är vaken.

Ingen jakt på aurora då kartan inte visade något norrsken, däremot en tur ned till en av hamnarna här i småstaden. Så otroligt vackert alltså. Sitta ordentligt påklädd i bilen och bli omkringkörd såhär är ju en favoritsysselsättning när inte så mycket annat händer i livet.

Nu lite huskurer:

Ingefärsshot (<klicka för recept)

Perfekt att ha i en glasflaska i kylen. Perfekt att ta en ”snaps” av detta varje dag. Vid sjukdom, ett par gånger per dag.

Dunder kurerings-te

Ni är många på Instagram som frågar efter mitt dunderkureringste som jag kallar det. Detta te dricker jag flera flera gånger per dag. Brukar alltså ta extra mycket C-vitamin första dagen. Sen minskar jag på den men dricker tet flera gånger per dag under hela tiden som jag är sjuk.

Ingredienser

2,5 dl kokt vatten

1 msk riven ingefära

1 msk honung

1/2 citron (saften)

C-vitamin (<klicka för min sort, ska vara tablett, ej brus)

pukka te (tipsar längre ned vilken sort jag brukar dricka)

Gör såhär: 

1) Koka upp vattnet men låt det svalna till 60 grader.

2) Riv ingefäran och lägg i en tesil. I en stor kopp, ha i tesilen, pressad citron, honung och tepåse.

3) Mortla c-vitamintabletter och ha i den. Rör om ordentligt.

3) Låt stå och dra i ca 10 min, täck gärna över koppen så den håller värmen, jag brukar vika ihop ett par kökshanddukar som jag bara lägger över. Du kan också värma den några sekunder i mikron om du vill.

PUKKA-te (<klicka)

Lemon ginger & manukka honey är en favorit när jag kurerar mig.

Gurkjuice

Bara köra 2 gurkor i en råsaftcentrifug eller liknande. Drick och känn hur du svalnar av alltså. Skön känsla när man har feber.

Jag ökar på några tillskott när jag blir sjuk:

Jag länkar till dom tillskotten jag använder. Högkvalitativa och riktigt bra. Var noga med det när du äter tillskott.

D-vitamin 20% rabatt just nu – (tar ca 8-10.000 ie per dag när det är som värst)

C-vitamin (tar ca 3-6000 mg per dag när det är som värst)

Zink (tar ca 22 mg zinksulfat per dag när det är som värst)

B-12 (5000 ug per dag när det är som värst)

Lactovitalis (tar ca 4 kapslar per dag när det är som värst – obs: sedan jag började äta detta så slutade jag få uvi).

Citronvatten

Jag dricker litervis me citronvatten. Kroppen behöver massor med vätska när den har feber så glöm för allt i världen inte att dricka. Samtidigt så sköljer du ut bakterier ur mag/tarmsystemet.

Ja men ungefär såhär kurerar jag mig när jag är sjuk. Tänkte om du kanske behövde lite huskurs tips i dessa tider. Jag ska fortsätta kurera mig men jag tror att vi hörs snart igen.

Kram Nina

17
2 kommentarer
Innehåller annonslänkar

Fluffiga Hålkakor

Fluffiga hålkakor. Oj oj oj, detta är ett av de absolut bästa bröden jag bakat. Någonsin! Jag testade att ha i 1 dl majonnäs, hade det i en lyxig chokladtårta som jag gjorde och det blev så saftigt och gott. Har länge tänkt att det ju måste bli toppen att ha det i matbröd också. Sagt och gjort! Bakade dessa fluffiga hålkakor igår morse. Jag är sjuk (ska skriva mer om det sen – har lite kureringstips till dig) och är så glad att jag hade energi att orka baka lite bröd. Då vet man att det är på väg åt rätt håll. 😂 Nej men du måste testa dessa fluffiga hålkakor, så otroligt gott och fluffigt.

Tänk om jag kunde visa dig hur fluffiga dessa hålkakor är alltså. Det går ju tyvärr inte med en bild, men du får lita på mitt ord. Gör du som det står i receptet så kommer du också få de fluffigaste hålkakorna du någonsin ätit.

Missa inte: Mer än 100 brödrecept

Fluffiga Hålkakor, 8 st

Missa inte dessa superfina recept på bröd: TEKAKOR I LÅNGPANNA // VÄRLDENS ENKLASTE LANTBRÖD // GRÖTKAKOR

Ingredienser

50 g jäst 

5 dl vatten

2 msk sirap

1 dl majonnäs

50 g mjukt smör

12 dl vetemjöl

2 dl havregryn

3 dl rågsikt 

2 tsk salt 

OBS: Mjölmängden kan skilja sig en del då det beror på olika mjölkvalitet, ålder osv. Degen ska vara smidig men EJ släppa från väggarna i bunken. När du petar ned ett finger i degen så ska det inte fastna massor med deg på fingret, men den ska kännas kladdig fortfarande. Hoppas jag förklarar någorlunda förståeligt. 😅 Visar bild på den färdiga degen längre ned.

Gör såhär:

  • Värm vattnet till 37 grader, häll i ungefär hälften av det i degbunken. Smula i jästen och lös upp den helt. Häll sedan i resten av degvätskan.
  • Ha i sirap, salt, havregryn, rumsvarma smöret och majonnäs, häll i hälften av vetemjölet. Jobba runt degen Lägg n liten stund.

  • Häll i havregryn, rågsikt och lite i taget av vetemjölet tills du har en deg som påminner om den jag förklarade här ovan. Var noga med att köra degen i ca 5 minuter om du använder köksassistent, jobbar du degen för hans så knåda i ca 10 minuter. Tänk på att degen blir smidigare av att köra den en stund så du inte har i för mycket vetemjöl från första början.
  • Låt jäsa i bunken under bakduk i 45-60 min.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 8 lika delar.
  • Här är det viktigt att du jobbar med degen så lite som möjligt, du ska endast platta till de 8 degbitarna till rundlar som du sen tar ett snapsglas för att sticka ett hål i mitten på.
  • Lägg 2 stycken på varje bakplåt, nagga och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 min.
  • Grädda på 200 grader i 12 min eller tills kakorna börjar få lite färg.

Tips: Ta ”hålen” som du får ut av att göra hål i kakorna till att göra en tekaka som du naggar och gräddar likadant.

Följ mig: 

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 350 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Gillar du detta recept blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned. 

Ett litet tips! Såhär har jag inte i skafferiet i vanliga fall men funkar tills jag får hem mina etiketter igen. Har slut på de fina svarta som jag brukar köpa och skriva med vit penna på. Förresten så hittar du dem HÄR. Stora A-4 som är perfekta att klippa passande etiketter ifrån och klistra fast på glas- och plastburkar i skafferiet. Köper den HÄR (lite smalare) & den HÄR (grövre) vita märkningspennan för att skriva med. Blir himla fint med de svarta etiketterna i skafferiet.

Såhär ser det ut för övrigt i en del av mitt skafferi

Såhär ser det som sagt ut just nu, som du ser behövs en liten uppfräschning med nya pennor och nya etiketter. Etiketterna kan jag dock bara torka av och skriva med ny penna, men jag behöver fler. Det finns mycket mer i det här skafferiet ska du veta. 😝

Mer inspiration: 

Recept på bilden: Kyckling med godaste balsamicosåsen och knaperstekt bacon 

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

101
2 kommentarer

Gott nytt 2025

Snabbt inne bara för att skriva årets första inlägg. Jag är i fjällen med familj & vänner och firar nyår. Jag har tagit några dagar ledigt från bloggen och kopplat av och sovit. Min rygg behagade ju att paja bara några dagar innan jul så det har varit lite kämpigt att rodda julafton och allt vad det innebär. Behövde lite vila kände jag. Äntligen är i alla fall 2024 slut, och ett nytt 2025 kan ta vid. Det här året har varit ett av det mest dränerande åren jag upplevt, jag har fortfarande trauma kvar som jag ska bearbeta under 2025. Bl a trauma från smärta som varit det värsta jag upplevt, och då har jag fött 3 barn och har en hög smärttröskel. Trodde nog inte att vidrig smärta kunde sätta sig så. Men att i flera månader stundtals ha skakat av smärta gör tydligen det. Min minsta son är 16 och det känns som jag för första gången sedan jag blev mamma för 28 år sedan kan fokusera lite på mig själv. Så med det sagt siktar jag in mig på ett helt annorlunda 2025, ledordet ska vara ”ta hand om sig själv”. Jobbet med att vara receptkreatör kommer fortsätta som vanligt, kanske att jag kommer utöka mitt rörliga material ytterligare. Har dock inte satt några som helst krav så, utan i första hand sikta på att må bättre.

Här kommer några bilder från vårt nyår.

Morgonen bjöd på en magisk soluppgång – en riktigt kall dag igår här på fjället. Gänget här gjorde sig redo för en dag i backen. Själv förberedde jag kvällens 3 rätters middag.

Bordet dukades på eftermiddagen och här fanns inga måsten eller krav. Duken var skrynklig (inget strykjärn) och middagen avnjöts i underställ. Bästa i livet, kravlöst och bekvämt. Vår middag som jag inte ens fotade mer än förrätten av bestod av:

Förrätt: Räkceviche i hjärtblad

Varmrätt: Misostekt oxfilé med rotfruktspure, wasabisås & asiatisk gurksallad

Efterrätt: Pannacotta med salt kolatäcke, karamelliserade nötter och jordgubbar.

Vid 12 slaget såg vi en av de bästa fyrverkerierna jag upplevt. Annars så är vi alltid lite felplacerade och missar allt, men i år hade vi en fantastisk show vid 12 slaget.

Mitt gäng. Här hade vi sett fyrverkerierna, det hade börjat snöa ordentligt och vi begav oss in i stugvärmen och våra sängar! ❤️ Bästis är uppe med sin familj och det känns som man fick fira med de allra bästa.

Vill önska dig ett gott 2025, nu siktar vi på ett fint år med härliga energier rakt igenom.

Kram Nina

36
Kommentera
Innehåller reklam för egen verksamhet

Mexikansk räkcocktail

Mexikansk räkcocktail tänker kanske du? Vad tusan är det? Vill du äta en lite annorlunda räkcocktail så har jag världens bästa tips här, mexikansk räkcocktail är nämligen en smakexplosion. Gillar du starkt så går den att få nästintill hur stark som helst, det där kan du styra helt själv med chili och tabasco. En förrätt som denna, mexikansk räkcocktail, kommer kanske höja en del ögonbryn då den inte är så vanlig. Testa vetja!

Missa inte: 20 förrätter till nyår

Jag gillar ju när det smakar mycket, är glad att jag har det lukt och smaksinnet jag har så man får uppleva allt härligt!

Missa inte: 35 efterrätter till nyår

Mexikansk räkcocktail 4-5 glas

Missa inte: VÄRLDENS GODASTE TOAST SKAGEN // SMÖRDEGSBÅGE MED RÄKRÖRA // TOSTADAS MED RÄKCEVICHE

Ingredienser:

350 g vannameiräkor (skalade och rensade – finns i matvarubutikerna i frysdisken, både lösvikt och i påse)

Salt & svartpeppar efter smak

Mexikansk Cocktailsås

Ca 1 dl småtärnad rödlök

1 dl färsk hackad koriander

1 medelstor tärnad tomat

10 cm gurka (hackad)

1/2 medelstor röd eller grön chili (rensad och hackad)

6 msk ketchup

2 msk Tabasco (gillar du inte så starkt så ta mindre av denna, smaka dig fram är mitt tips)

1 vitlöksklyfta (pressad)

1 msk limejuice

2 tsk honung

1 tsk havssalt

1/2 tsk svartpeppar

1 avokado (tärnad)

Gör såhär:

1. Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten och stäng sedan av värmen. Tillsätt räkorna i det varma vattnet. Låt räkorna stå i vattnet i cirka 3 minuter, eller tills de blir rosa och genomkokta. Under tiden kan du förbereda en skål med isvatten. Ta bort räkorna från vattnet med en hålslev och sänk dem direkt ner i isvattnet för att förhindra överkokning. Du kan också steka räkorna snabbt i lite olja, det väljer du själv. Steker du dem behövs inte iskallt vatten efteråt. Låt svalna helt.

2. Lägg räkorna i en stor skål. Ha på havssalt och svartpeppar. Låt stå så övertäckta i kylen medan du gör resten.

3. Ta fram en stor skål, blanda ihop rödlök, koriander, tomat, vitlök, chili, ketchup, tabasco, limejuice, gurka, honung, salt och peppar.
Vänd försiktigt ner avokadon och de kokta räkorna. Du kan gärna hacka dem i mindre bitar.

4. Häll upp i glas. Dekorera med räkor, lime och koriander. Servera gärna med tortillachips, kex eller grönsaker av något slag.

Tips om du inte vill ha så mycket smak av rödlök eller tycker rödlök är starkt, tjoffa upp den och lägg den sedan i iskallt vatten i 5 minuter. Skölj och pressa av den med hushållspapper.

Tips! 

30 UNDERBARA RECEPT TILL NYÅR (<klicka för recepthäfte). 

Här har du ett fullspäckat digitalt recepthäfte med 3 rätters middagar till nyårsafton. Eller varför inte någon annan festmiddag. Denna kan du enkelt beställa och sedan skriva ut, eller varför inte ha den i iPaden medan du lagar recepten. 

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned. 

Recept på bilden: Oxfilé med ostiga potatis toppar och magisk sås 

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

22
Kommentera
Innehåller reklam för egen verksamhet

20 förrätter till nyår

Nu tänkte jag bjuda dig på lite idéer kring förrätter till nyår, det kan vara bland det bästa, ja alltså förrätten. Den där lagoma lilla förrätten som gör det där lilla extra för hela menyn, den lilla förrätten som väcker smaklökarna, lugnar hungern lite och bara smakar så gott. Här ska jag ge dig tips på förrätter till nyår som blir så himla bra. Förrätter som är enkla att svänga ihop och som också kan bli ett vackert inslag i dukningen till nyår.

Toast Skagen

Det mesta traditionella man kan äta på nyårsafton. Funkar alltid för de allra flesta tänker jag. Min man är galen i den här.

Caprese

Det här är bland det enklaste du kan svänga ihop. Och det är dessutom löjligt gott. Viktigt dock med smaksättningen till tycker jag, en caprese utan det är rätt smaklös enligt mitt tycke.

Lyxig hummersoppa

Fantastiskt gott faktiskt, jag älskar ju hummer och kan verkligen varmt rekommendera denna soppan. Alldeles lagom också.

Västerbottensost & räktartletter

Magiskt gott! Enkelt att fixa också då du kan köpa färdiga tartletter i matvarubutiken. Så fantastiskt gott är detta så missa inte.

Smördegsbåge med räkröra

Fantastiskt festligt och gott! En fröjd för ögat också och serveras de på färgglada tallrikar så har du en riktig färgbomb.

Räkbakelse

En fantastiskt god liten bakelse, du kan variera den med att använda antingen smördeg eller pizzadeg. Enkelt och så gott!

Tostadas med räkceviche

Gaaaaaalet gott! Det går knappt att äta något godare! Knapriga frasiga tostadas med en räkceviche uppepå som sätter liksom pricken över i:et. Min favorit!

Bruschetta

Mums! En riktigt enkel förrätt som aldrig misslyckas. Detta är min karls stora favorit. Snåla inte på fetaosten som ger en härlig sälta.

Lyxiga Västerbottenstortillas

Dela upp i mindre bitar, eller ät hela om det är ett hungrigt gäng. Så fantastiskt god kombo och något som vi slukar varje gång det tillagas här hemma.

Västerbottensmuffins med skagenröra

Succérecept rakt igenom. En alldeles fantastisk muffins med västerbottensost och så toppas allt härligt med en krämig skagenröra.

Krämig tomatsoppa

Ät denna soppa med ett gott bröd! Mitt vitlöksbröd gör succé till. En tomatsoppa som jag riktigt kan ha craving efter ibland. Så smaskigt! Tips: Servera i små glas t ex.

Makalöst god skagentårta

Något som är så himla smidigt att göra är denna skagentårta, som förrätt skär man helt enkelt ut sin lilla bit.

Minismörgåstårta

Känns som det aldrig någonsin kan bli fel med en bit smörgåstårta. Varför inte göra ett par av dessa minivarianter?

Lobster roll

Himmelskt gott, jag valde och göra röran lite rinnig så den riktigt sög in i bröden. Så gott så klockorna stannar!

Fattiga riddare med västerbottensost

Enkelt & galet gott faktiskt. Formbröd som du gör fattiga riddare av med god topping på blir ju så gott! Osten är ett måste, och vill du kan du toppa den med räkor med.

Asiatisk råbiff i gemblad

Så oväntat supergott detta var. Passar perfekt som förrätt men också som tilltugg. Tipsar om en riktigt god gindrink i inlägget också. Tips!

Matig pannacotta med västerbottensost & löjrom

Så festliga och väldigt väldigt goda. Lite annorlunda säty att bjuda på god förrätt skulle jag säga. En bit bröd till är gott!

Ugnsbakade marinerade tomater med burrata

Så gott detta! Enkelt sätt att servera på är att göra ett stort fat som gästerna kan ta ifrån själv.

Våffelsnittar med rökt lax

Supergott och enkelt, något som de allra flesta kanske gillar är ju våfflor. Dessa matiga våfflor blir perfekta förrätter.

Grön ärtsoppa med kokosmjölk

Det här var verkligen hur gott som helst. Servera med bröd, så fräscht och så gott!

Tips!

30 UNDERBARA RECEPT TILL NYÅR (<klicka för recepthäfte).

Här har du ett fullspäckat digitalt recepthäfte med 3 rätters middagar till nyårsafton. Eller varför inte någon annan festmiddag. Denna kan du enkelt beställa och sedan skriva ut, eller varför inte ha den i iPaden medan du lagar recepten.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned. 

Recept på bilden: Oxfilé med ostiga potatis toppar och magisk sås 

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

21
Kommentera

25 recept av julrester

Hej fina du och hoppas att din julafton var till belåtenhet, vår var perfekt och alldeles lagom. Kommer ge dig en liten update från vår julafton sen men idag ska jag börja dagen med att tipsa dig om vad du kan göra för recept på julrester. Kanske äter du rester ett par dagar, eller så vill du göra annat av det. Hur som haver så brukar man kanske känna sig lite less efter någon dag och då kan recept på julrester som är något annat kanske komma väl till pass? Själv så är jag inte helt trött på julmaten ännu, men idag ska vi äta det igen så frågar du mig imorgon så kanske svaret kommer vara något annat. Här kommer i alla fall lite matnyttiga tips på recept på julrester.

Vad kan man göra med brysselkål?

Skär upp i mindre bitar och lägg i det i denna supergoda BACONPASTA (<klicka för recept).

Dela upp i mindre bitar och lägg till den i den här fenomenalt goda KORVGRYTAN (<klicka för recept).

Du kan också dela upp dem och tillsätta i denna enkla KÖTTFÄRSGRATÄNG (<klicka för recept).

Vad kan man göra med julskinka?

Gör en Karlssons frestelse (<klicka för recept)

Gör dessa supergoda skink & parmesanfyllda potatisar! Parmesan och julskinka är en supergod kombo.

Gör en härlig pyttipanna med senapskräm.

Laga denna fenomenalt goda ost & skinkpasta av julskinkan.

Denna krämiga skink & potatislåda passsr ypperligt att använda julskinkan till.

Snabba frukosten med julskinka & äggbakelser. Perfekt också om du har okokta ägg över.

Den här goda ost & skinkpajen kan du ha i både julskinkan och olika ostar som fått vara med på julbordet.

Gör en julskinkestroganoff – oväntat gott alltså!

Gör en härlig varm julskinkesmörgås med senapskräm, väääääldigt gott!

Gör min snabba pizza med deg utan jäst och fyll med jusnkinka.

Den här ris & kasslerlådan blir lika god om du byter ut kassler mot julskinka.

Gör 3 minuters lyxpasta på julskinka.

Härliga Quesadillas av julskinka blir ju bara så smaskigt!

Vad kan man göra med risgrynsgröt?

Byt ut risifruttin till julgröten till dessa underbara pannkakor, galet gott!

Vad kan man göra med grönkål?

Den här fantastiska ugnspannkakan med grönkål får du inte missa, den kan du ha i julskinkan också.

Har du aldrig testat gräddkokt grönkål så är det hög tid nu. Gott som tillbehör.

Denna farligt goda Smördegspizza med grönkål är en 10 poängare.

Testa göra smördegspiroger med vitlöksgrönkål i, såååå gott!

Den här äppelsalladen med grönkål är en höjdare också, ätit massor massor av den här.

Vad kan man göra med lussebullar?

Ja förutom att äta upp dem eller frysa in dem så kan du faktiskt göra lite roligt med dom också.

50 g smör

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 ägg

2,5 dl mjölk

Gör såhär:

1. Smält smöret, låt det svalna lite.

2. I en bunke, blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker.

3. Vispa sedan i ägg och mjölk i mjölblandningen, rör om till en slät smet. Häll seda i smöret, rör om.

4. Dela lussebullarna så det blir en under och överdel. Hetta upp våffeljärnet. Smörj med smör till den första lussebullen.

5. Doppa lussebullarna i våffelsmeten och grädda i våffeljärnet tills de fått fin färg!

Servera med lättvispad grädde och blåbärssylt förslagsvis.

Du kan göra fattiga riddare fast använda lussebullar istället.

Du kan torka dem till lussebulleskorpor. Det gör du enkelt genom att sätta ugnen på 100 grader (över undervärme). Skär sedan lussebullarna i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd bakplåt, torka i ugnen i ca 1,5 timme. (90 min). Vänd dem efter halva tiden ungefär. Det är olika på hur lång tid det tar i alla ugnar, men håll koll.

Nu ska jag sätta igång dagen här. Vi hörs sen igen!

Kram Nina

11
Kommentera

Lucka 24 – julkalender

God Jul & Gott nytt år!

Önskar dig en fantastisk jul vad du än gör och var du än är. Tänkte jag skulle dela med mig av min juldikt som jag tycker är så himla fin.

Kram Nina

23
1 kommentar

Finsk Jullimpa

Finsk jullimpa. Ja men jag börjar väl vara på banan i köket nu, alltså allt som skulle lagas och förberedas. Ska göra efterrätter men dom går snabbt. Har lite städning och duka kvar, och kvista ned och köpa 2 klappar till julklappsspelet, handla lite också men sen kan vi nog ta jul. Hur skön känsla?! Igår bakade jag finsk jullimpa, så himla goda hörni. Lite söta, fyllda med goda kryddor och så perfekt till julskinkan med sötstark senap. Finsk jullimpa är nästan lite kladdig på ovansidan då den penslas med massor av sirapsvatten under gräddning. Du måste testa!

Det doftade så himla gott i hela huset medan dessa gräddades. Jag dekorerade med nejlikor uppepå, det syns inte så bra på bild men är en fin detalj när man dukar fram brödet. Jag gjorde om receptet lite efter eget tycke och smak.

Missa inte: Över 100 brödrecept

Finsk Jullimpa, 2 st

3 dl mjölk (jag tog havremjölk)

2 dl creme fraiche (jag tog havrefraiche)

50 g jäst

1 dl sirap

2 tsk fänkålsfrön

2 tsk anisfrön

1 tsk salt

3 dl rågsikt

9 dl vetemjöl

Dekoration

Stjärnanis

Under gräddning:

2 msk sirap

2 msk vatten

Gör såhär:

  1. I en kastrull, blanda mjölk och creme fraiche och värm till 37 grader.
  2. Smula ned jästen i en bunke (jag anblndenköksassistent), häll i lite av degvätskan och rör runt tills jästen lösts upp. Häll i resten av degvätskan.
  3. Ha i sirap, salt, mortla kryddorna och ha i dem, ha i rågsikten och rör runt. Ha i vetemjölet, lite i taget tills du har en rätt kladdig deg. Kör den i några minuter.
  4. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Jag lät den jäsa i 60 min.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Över under värme. Häll på vetemjöl på bakbordet, ta ut degen och dela i 2. Jobba med mjölade händer. Forma 2 runda limpor och placera på bakplåtspappersklädd bakplåt. Här la jag på 4 stjärnanis på varje bröd. Låt jäsa under duk i 30 min.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen, till att börja med kör du 20 min. Blanda sirap och vatten i en kopp. Därefter öppnar du ugnen var femte minut och penslar med sirapsvattnet tills du har gräddat klart i sammanlagt 45 min. Tar sirapsvattnet slut så behöver du inte göra nytt.

Följ mig: 

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 350 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Gillar du detta recept blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned. 

Recept på bilden: HEMGJORD ÄPPELGLÖGG

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 35 RECEPT TILL GLÖGGMINGLET

• 20 RECEPT PÅ JULENS GODSAKER

• JULRECEPT

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

18
3 kommentarer
Innehåller annonslänkar

Lucka 23 – julkalender

Årets sista ordentliga lucka hörni. Bitter sweet känsla. Julen är nästan här, idag är det dan före dopparedan, julafton imorgon. Det har varit roligt att ha den här julkalendern även i år. Jag hoppas att den skänkt lite glädje därute i stugorna. Men nu har den kommit till sitt slut. Imorgon öppnar vi sista luckan – JULAFTON. ❤️ Varsågod, lucka 23.

Alla luckor: KLICKA HÄR

Lucka 23:s Julens söta

Ris a la Malta med saffrans & apelsinsås

Den här såsen till är så gooood, att äta den här efterrätten är som att avnjuta en fluffig dröm.

Lucka 23:s Julens salta

Julskinka med julmustglaze

Vill du ha en riktigt god skinka på julbordet så kan jag varmt rekommendera en med julmustglaze.

Lucka 23:s tips

Ska tipsa om fina juldukningar så kanske du får lite inspiration till julens firanden. Jag älskar att duka. Det är något av det mysigaste som finns.

Kolla in Cerveras röda juldukning.

Vill du ha en neutral juldukning i vitt och beige kan du kolla min dukning HÄR.

HÄR en annan dukning i vitt och svart. Vill man så kan man lägga in lite rött. Jag tänkte att man kunde knyta ett band runt glasfoten.

HÄR en juldukning jag gjorde för att fira första advent.

Lucka 23:s julpyssel 

Kolla vad hemmafixbloggen tipsade om för rolig bordsplacering. Polkakrokar som fungerar som hållare för namnlappen. Ett litet rött band som håller ihop dem. Så fint!

Lucka 23:s julfilm 

Gremlins (finns på Max) – vem minns inte denna nostalgiska film? Minns att jag älskade den. Ska tittas på i mellandagarna.

Lucka 23:s julmys 

Mitt julmys just nu är att göra färdigt det sista för att äntligen få tända den här ljusstaken som ska stå på julbordet där all mat ska dukas upp. Jag ska klä den med vinröd sammetsrosett dagen till ära. Jag har sparat och sparat på den för jag tycker ljusen är så otroligt vackra. Det är lackade antikljus – så vackert!

Lucka 23:s julklappstips

Ge bort biobiljetter i julklapp, har du glömt någon eller kommit på en till som kanske ska få en julklapp. Svaret är digitala presentkort på biobiljetter. Vill du så kan du plocka ihop ett litet bio-kit och packa in dom julklapp med en hint om vad man ska få i julklapp. Skriv ut . Nu får man ju inte ta med sig bio-snacks själv men kanske kan du bara hinta om att vad som nalkas. Just nu har dom en kampanj också om du handlar biobiljetter för 400 kr så får du ett presentkort på biomeny med gratis mellanpopcorn och mellandricka.

Lucka 23:s julpynt

Årets sötaste skål – så gulligt att servera mandlar, russin och godis i t ex.

Lucka 23:s erbjudande

Vinkylare (50 % rabatt) – äger du ingen eller behöver en till? Vad gjorde man innan dessa kylare egentligen? Nu ska du få mina bästa tips för just kylning av dryck i såna här vinkylar:

Såhär kyler du smart i vinkylare:

• Fyll vinkylaren is, fyll på med vatten, sedan fyller du även i salt. 3 msk salt per liter vatten.

• Lägg i vinet eller champagnen. På en kvart kan du kyla drycken hela 15 grader.

Nej, nu ska jag ta tag i det sista! Ikväll njuter vi med uppesittarkväll och lite gott att äta. Alla mina barn har landat här hemma nu, Thedde kom hem från Schweiz igår, Elliot kom för någon dag sedan. Och just i detta nu ligger alla och sover här hemma, mammahjärtat är helt igen! ❤️❤️❤️ Bästa med hela julen! 🎅🏼🎄❤️

Kram Nina

11
1 kommentar

Allt gott till UPPESITTARKVÄLLEN

Ja men visst längtar vi till imorgon kväll när det är uppesittarkväll och vi kan sitta och pusta ut efter en intensiv period med julfix. Huset doftar av jul, alla är samlade, (t.o.m. de i himlen är samlade tänker jag), man äter något gott och dricker något gott. Axlarna sjunker och man känner att nu, nu är det äntligen jul. Uppesittarkvällen för med sig så mycket glädje och spänning. De små därhemma längtar till de svimmar och har svårt att somna på kvällen. Tomten ska ju komma. Ja det är något speciellt med uppesittarkvällen. T.o.m jag som sover som jag gör försöker hänga med lite på uppesittarkvällen. Nu ska du i alla fall få tips på gott till kvällen, och självklart alla hålltider för kvällen som är viktiga.

Här ovan har ni alla viktiga hålltider. Ifall du kanske fortfarande behöver fixa och förbereda så kan du kanske göra annat när själva bingon inte pågår. Vill du läsa mer om artister och om bingolotter kan du göra det HÄR.

Smördegspizza – den här ska göras hemma hos oss! Den är magiskt god och perfekt till uppesittarkvällen.

Fläskytterfilé i sockerkaksform

En riktigt smaskig rätt att äta till varmrätt under uppesittarkvällen. Såg att det var några som skulle äta den när jag frågade på min FB-sida.

Tacogratäng

Många har som tradition att äta tacogratäng kvällen innan jul, kanske passar perfekt för att liksom jämna ut julmaten.

Tomtegröt i ugn

Många njuter av gröt och skinkmacka till uppesittarkvällen. Kanske redan leta lite mandel kvällen innan.

Godaste räkmackan

Mmmmmums, en hemgjord räkmacka talar sitt tydliga språk. Så gott så gott med handskalade räkor.

Krustader av olika slag

Här ovan krustader med julskinkeröra, väldigt gott med västerbottenskrustader också, med saffranskräm & lax , chilicheese.

Räkbakelser

Mumsigt och perfekt plockmat. Så fint att ställa fram på bordet och så får man plocka själv.

Pinsa Bianco med burrata

Mina favoritsmaker på en pinsa, detta var så himla gott och sitta och nibbla på. skär upp pinsam i skivor så är det ett gott tilltugg.

Lobster roll i briochebröd

Åh herreminjee som vi åt av dessa. Helt galet gott! Perfekt också som förrätt på nyår.

Fläskfilégratäng

En riktigt god varmrätt att servera till uppesittarkvällen. Servera den med ris, potatis eller pasta. Är en god grönsallad till.

20 Söta Julrecept

Här har du 20 riktigt smarriga recept på sött som smakar magiskt gott! Perfekt att gotta sig med under kvällen! Glöm heller inte bort ostar, chark, kex och marmelader.

Sugen på något gott att dricka? Kika in drinklistan HÄR.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned. 

Recept på bilden: Oxfilé med ostiga potatis toppar och magisk sås 

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

13
Kommentera