Hej från vårt vardagsrum!

Morning raringar!

Tänkte snabbt kika in och säga hej bara. Ska strax gå ut på promenad med min mamma och pappa. Mysig start på denna söndag.

Eftersom jag inte tog några bilder från igår kväll när Carro med familj var här får ni hålla tillgodo med lite dagsfärska bilder hemifrån oss.

Idag väntar mysig söndagsmiddag med hela konkarongen. Exet med flickvän kommer och ungarna såklart. Ska bli supermysigt! ❤️ Tipsa mig gärna om goda middagar….

Vi hörs senare!

Kram Nina

24
2 kommentarer

Äppelsallad med grönkål

Den här salladen är så god och fräsch och mättar så himla bra! Nyttigt så det bara smäller om det också!

ÄPPELSALLAD, 1 pers

2 äpplen

0,5 avokado

2 nävar grönkål (skär bort skaftet på varje blad, annars får du tugga sönder)

0,5 granatäpple

0,5 färsk mango 

0,5 apelsin (saften)

2 tsk ekologisk honung 

lite havssalt 

Gör såhär: 

1) Skala och skär äpplena i mindre bitar. Gröp ur en halv avokado och en halv mango och skär i mindre bitar. Dela granatäpple och knacka sedan ur alla kärnor ur den andra halvan.

2) Pressa över apelsinens saft samt ringla över honung över hela salladen. Ät och njut!

 

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

15
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Kickar igång denna söndag med att bjuda på veckans matsedel. Denna veckan kommer det bli göttigt men billigt. Efter jul och nyår brukar man ofta ha det lite mer knapert. Då kan det vara toppen att få tips på billig men god mat tänker jag.

Måndag: Gratinerad tjockkorv

Tisdag: Potatis och palsternackssoppa med knaperstekt bacon

Onsdag: Pastasallad med örtdressing

Torsdag: Krämig korvlåda

Fredag:

TACOPASTAGRATÄNG, ca 8 pers

800 g köttfärs
1 påse tacokrydda
2 dl vatten
2 msk honung
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1 stor burk Tacosås (styrka på den väljer du själv, vi hade mild)
0,75 dl chilisås (heinz)
salt & svarteppar

Topping:

4 dl riven ost
500 g pasta (vi gjorde på linspasta)

Gör såhär:

1) Stek köttfärsen så den är helt genomstekt.

2) Häll i tacokrydda och honung, häll också på vattnet. Låt puttra på medelvärme till allt vatten kokat in helt.

3) Koka pastan al dente, dvs någon minut mindre mot vad den ska.

4) Blanda pasta och köttfärs i en ugnsform.

5) Blanda creme fraiche, grädde, tacosås, salt, peppar och chilisås i en bunke. Häll i allt i pastan och köttfärsen.

6) Toppa med osten. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min, osten ska få fin färg.

VECKANS GODSAK:

Lyxkaka

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

Kram Nina

73
12 kommentarer

Gratinerade haricot verts

Nom nom nom! Vill du äta något riktigt gott ska du absolut testa denna gratäng. Den är så vansinnigt smarrig så var beredd på en liten smaksensation. Yummy!

GRARINERADE HARICOT VERTS, 4 PORT

400 g haricot verts
1 msk olivolja
1 shalottenlök
2 klyftor vitlök
salt och peppar
2 dl vispgrädde (matlagningsgrädde för lite mindre fett)
2 dl västerbottens ost

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader.

2) Koka upp rikligt med saltat vatten, häll i haricot vertsen och låt sjuda i 3 minuter. Häll i durkslag och skölj med iskallt vatten så de behåller sin fina färg.

3) Häll olivolja i en stekpanna och häll i haricot vertsen där. Hacka löken smått och ha i det i stekpannan. Pressa över vitlöksklyftorna. Salta och peppra och fräs runt det i ett par minuter under omröring.

4) Lägg allt i en ugnsfast form. Häll i grädden och toppa med ost. Låt gratinera i ca 15-20 minuter tills osten börjar få lite fin färg. Ät till kött eller kyckling.

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Blomkål & bacongratäng

Krämig kycklinggratäng ”Italian style”

Gratinerad tjockkorv

Krämig korvlåda

Kram Nina

82
4 kommentarer

Semmelkaka med vaniljgömmor

Ja igår när jag åkte till min nya blivande bloggportal och skulle träffa säljteamet så bakade jag med mig två såna här kakor. Perfekt nu när vi går emot semmelperioden i raketfart. Denna kakan tar lite mindre tid att göra än att baka semlor men man får ändå den där härliga smaken av semlor. Inspirationen hämtade jag hos Frida men ändrade om i receptet efter egna mått och egen smak. Den blev toppenfin och god och det lät som den var väldigt uppskattad. Sånt gör en ju glad på riktigt. Här kommer receptet då.

SEMMELKAKA MED VANILJKRÄM, 8 bitar

100 g smält smör
1 dl mjölk
2 ägg 
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma (du kan också ta 1 tsk kardemummakärnor och stöta dem i en mortel)
3 dl vetemjöl
1 krm salt

Fyllning:

5 msk marsanpulver (kallrörd)
ca: 2,5 dl mjölk

Topping:

3 dl grädde
1 krm bakpulver

Gör såhär:

1) Börja med att smälta smöret. När smöret smält tar du av det från värmen och har i mjölken och blandar runt.

2) Vispa ägg och socker riktigt ljust gult och pösigt. Det tar ett par minuter att få den så.

3) Blanda vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och vetemjöl. Häll i ungefär hälften av det i äggvispet. Blanda runt tills du har en klumpfri smet, vänd med slickepott.

4) Häll i smörblandningen och blanda runt den också. Häll i resten av mjölblandningen. Detta för att du ska få en så klumpfri smet som möjligt. Man kan också sikta i mjölblandningen.

5) Ta en springform som du täcker botten med bakplåtspapper, ca 26 cm var min. Smöra kanterna och häll i smeten. Grädda på 175 grader i ca 20-25 min. Känn på kakan med sticka, den ska vara helt torr. Låt kakan svalna.

6) Blanda marsankrämen och ställ den kallt i ca 10 minuter. Vispa grädden med lite bakpulver i, detta för att grädden ska hålla sig så len som möjligt.

7) Skär kakan i 8 lika delar, gröp ur ett hål ur varje kaka. Hålet ska inte vara igenom botten, tänk på det. Klicka sedan i vaniljkräm i varje hål. Spritsa sedan grädde på varje vaniljkrämshål. Pudra med florsocker, ät och njut allt vad du orkar.

Tips: Fyll hålen i kakan med mandelmassa

För glutenfritt: Byt ut mjölet mot lika delar glutenfri mjölmix och tillsätt 1 msk fiberhusk.

För laktosfritt: Använd laktosfri mjölk, grädde och smör. 

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

Inspireras gärna på dessa härligt goda recept också:

Snabba kardemummakakan

Morotskaka på några minuter

Saftigaste äppelkakan med vaniljsmör

Morotskaka i långpanna

Kram Nina

28
3 kommentarer

Spännande dag i storstan

Morning morning lördag!

En av bästa dagarna på veckan, man blir lycklig på riktigt! En lördagmorgon andas ledighet (om man nu inte arbetar helg då), familjen samlad, långfrukost vid TV:n, massa umgänge och härligheter.

Ikväll kommer äntligen bästa Carro med familj hit på middag. Ska utmana mig själv och laga lite sånt jag aldrig lagat förr till kvällens middag. Är hon galen kanske du tänker? Det är vågat ska jag säga er, tänk om allt misslyckas? Då tänker jag att vi kör take-away mat om det blir så… Då får Tony hoppa i skorna och brassa till pizzerian och handla mat istället. Men jag tänker chansa.

Visserligen blir det en förrätt som jag är van vid att göra så hela middagen kanske inte blir kass? Förrätt blir Bruschetta på hembakt glutenfritt formbröd. Till huvudrätt ska vi äta ugnsbakad fetaost med tomater, citron och färsk oregano. Till det blir det krossad potatis och en äppelsallad. Till efterrätt har jag två olika alternativ, bestämmer mig väl under dagen. Barnen ska få Tacogratäng på linspasta, den tror jag blir supergod, annars blir det samma för dom…. Tony får hoppa i skorna och åka och köpa pizza.

Igår åkte jag till Sthlm och betade av 2 viktiga och spännande möten.

Solen sken så stark när Stockholm uppenbarade sig. Så otroligt härligt att få se den i alla fall. Jag försöker ha ansiktet mot solen så mycket jag kan när den är framme, ja utan att bli blind då. Men du vet väl att kroppen tar upp D-vitamin från solen enklast genom ögonen och sedan är det handlederna.

Började med att äta lunch med min karl. Vi åt på Hötorget, det finns ett ställe på hörnet där som jag aldrig kommer ihåg namnet på som vi båda gillar.

För mig blev det en vegansk risotto med sparris. Den var såååå god, kanske lite lite för mycket kärna kvar på riset men annars var det såååå gott! Jag njöt allt vad jag orkade.

Min upptagna man! Ska man ha med honom att göra när det är en arbetsdag så ser det oftast ut såhär. Han håller sig ifrån kundmejl när han äter i alla fall och det är ju bra.

Här satt jag sedan och väntade in nästa möte. Det syns att jag är sååå trött, jag sov nämligen 3 timmar natten till igår. Den förbaskade fullmånen som ställer till det, och så lite pms på det också, behövs inte mycket mer för att det ska bli en nästintill sömnlös natt.

Mötet jag skulle på handlade om bloggen. Jag ska, inom bara ett par veckor, byta bloggportal. Ska bli så spännande. Igår fick jag träffa säljteamet och dom som jag ska samarbeta närmast. Jag gjorde mig till lite och var duktig och bakade med mig fredagsfika till alla. Dom var 15 stycken så det blev 2 kakor med, du ska få recept på kakan inom bara någon timma här på bloggen. Jag tror att det var uppskattat.

Alla var så jättetrevliga och jag kände mig så himla välkommen. Har en fin känsla i magen med det här, jag har börjat att mer och mer gå på min magkänsla med saker. Många gånger så har jag förbisett och struntat i magkänslan, då menar jag i alla sammanhang man har i livet. Jag har bara kört på och struntat i den där lite dova gnagande oron i magen, kanske tagit den för något annat, inte velat lyssna på den och det vet man ju att det funkar aldrig. Säger magkänslan att du inte ska, ja då SKA du inte. Tvärtom också, känns det bra? Går det lätt utan motstånd och hinder? Ja men då är det tänkt för dig och då ska du bara köra! Det här med mitt portalbyte kändes exakt så, enkelt och utan hinder och magen log hela vägen.

Hörni, jag köpte med mig två buketter från Hötorget också. Så himla fina! Den här gången glömde jag dem inte på något fik, ni kanske minns min vackra amaryllisbukett som jag sedan glömde på Espresso House? Ska ta bild på dem när de ljusnar så får du se. Nu ska jag kliva upp här i arla morgonstund. Ska städa och plocka lite. Sedan ska jag åka och handla när det fortfarande är lugnt på affären. Ja sen tror jag att jag kommer stå en del i köket och laga mat faktiskt. Vänta in gästerna som kommer senare i eftermiddag. Ska bli mysigt att träffas igen, Carros energi är sååå härlig, man vill bara rumla runt i den och bli alldeles uppfylld. ❤️

Ha en fin lördag så hörs vi lite senare!

Kram Nina

9
2 kommentarer

Fläskfilé smörgås XL

Här kommer ett härligt fredagstips till dig. Vill du göra något smarrigt med enkla medel så ska du helt klart satsa på denna godingen. Wow säger jag bara, så mumsigt och gott så man smäller av. Jag bjöd mamma och pappa på denna som lunch när jag testlagade den och jag var välkommen igen och göra samma sak igen sa dom. Gott betyg! Jag testade att göra två olika och mamma och pappa fick en varsin favorit.

FLÄSKFILÉ SMÖRGÅS XL, 2 ST

500 g fläskfilé
1 knippe salladslök
4 vitlöksklyftor
250 g riven ost (gärna smakrik lagrad)
färsk timjan
250 g kocktailtomater
salt och peppar

Dressing:

1 lantbröd (har ett jättegott recept på lantbröd HÄR)
0,75 dl olivolja

1 msk vitvinsvinäger
0,75 dl mango chutney
0,5 dl grädde
1 dl hackad persilja
salt & peppar
havssalt

Gör såhär:

1) Börja med att putsa fläskfilen från senor och fläsk. Skiva den i cm breda skivor. Stek i olivolja, salta och peppra den. Stek dem nästan genomstekta, tänk på att de ska in i ugnen en stund också. Ställ köttet åt sidan för att svalna något.

2) Hacka salladslöken, dela tomaterna. Lägg allt i en bunke. Pressa i 2 av vitlöksklyftorna. Ha i ca 2 msk olivolja och blanda runt. Låt stå och dra en stund.

3) Dressing: Blanda vitvinsvinäger och chutney. Vispa i olivolja, kör med elvisp. Häll i olivolja i en liten stråle medan du vispar. Dressingen ska tjockna lite, då är den klar. Blanda i grädde och persilja och smaka av med salt och peppar.

4) Skiva fläskfiléskivorna i strimlor.

5) Skär brödet på längden så det blir som en lång brödskiva. Jag skar det i 3 delar men använde bara översta och mellanlagret. Den understa biten kan du låta torka och göra ströbröd av eller så skär du upp det och äter det som det är.

6) Lägg bröden på bakplåtpappersklädd plåt. Häll på dressingen på båda bröden. Låt det suga in en stund.


7) Lägg det strimlade fläskfileerna på bröden. Till ett av bröden lägger du över salladslöksröran. Till det andra brödet halverar du tomaterna, pressa över 2 vitlöksklyftor och hackad färsk timjan. Strö på lite havssalt på båda bröden.

8) Toppa med riven ost på bröden. Skjuts in i ugnen på 250 grader och gratinera bröden i ca 10 min eller tills att osten fått färg. Njut med en sallad till!

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovinså du inte missar några inlägg.

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:

Varm smörgåstårta

Krämig kycklinggratäng ”Italian style”

Potatisgratäng med parmesan

Gratinerad och karamelliserad brieost

Kram Nina

146
2 kommentarer

Hönökakor

Ja nu vet jag ju vilket bröd jag kommer få baka i all framtid här hemma. Aldrig har ett bröd blivit så uppskattat som detta, en av ungarna som inte ens tycker om bröd i vanliga fall har ätit jag vet inte hur många skivor av detta nu? Jag älskar när det uppskattas av familjen, det är liksom vinstlotten med alltihopa. Det här brödet smakar EXAKT som hönökaka som man köper, eller Tony säger att den är godare då det känns lite fluffigare och härligare än den man köper. Doften är alldeles ljuvlig och jag blir glad på riktigt av det här brödet. Fråga mig igen när jag fått bakat det till förbannelse? Haha….

Hönökaka heter egentligen Bagebrö, eller det är i alla fall vad de som bor på Hönö säger. Men resten av Sverige säger Hönökaka. Japp, så var det med det. Här kommer i alla fall receptet på denna fantastiska goding.

HÖNÖKAKA, 4 STORA KAKOR

50 g jäst
100 g smör
2 msk olivolja

4 dl vatten
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Börja med att smälta smöret, häll i vattnet i det smälta smöret och kolla så tempen blir 37 grader (fingervarmt).

2) Smula ned jästen i bunken (jag använde köksmaskin), häll i lite av vattnet och lös upp jästen. Häll i sirap, salt och olivolja. Häll i resten av vattnet och blanda runt.

3) Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills du har en relativt lös deg, den ska alltså inte lossna från väggarna i bunken utan vara kladdig. Jäs den under plastfilm i bunken i 40 min.

4) Dela degen i 4 delar, låt jäsa under bakduk ca 15 minuter till.

5) Sätt ugnen på 275 grader, går din ugn inte till 275 grader går det bra med 250 grader. Ställ in en baksten eller en plåt med bakplåtspapper i ugnen.

6) Kavla ut bullarna till runda kakor (ca 1 cm tjocka), låt jäsa under bakduk i 15 minuter till.

7) Nagga dem innan gräddningen, grädda sedan i 5-10 minuter tills de fått fin färg. Se upp på slutet så de inte bränns.
Avnjut med smör och ost, halleluja så gott alltså!

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:

Norska tekakor

Tunnbröd gräddat i stekpanna

Dinkelbröd i långpanna

Tunnbröd med 4 ingredienser

Kram Nina

1146
26 kommentarer

6 enkla snacks

Jag tänkte bjuda dig på lite olika snacks-tips till helgen. Både de som är nyttiga men också de som är mindre nyttiga.

Blanda nyttigt & onyttigt kallar jag detta fat! 🤩 Blanda favoritbär/frukter med mjölkchoklad och några citronrån. Då förenar man både nytta och nöje känner jag!

Sötpotatischips

Oreo/vit choklad popcorn

Grissini med olika smaker

Ostkuber med smak av tryffel

10 minuters havrekakor på 4 ingredienser

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

47
Kommentera

Kaxig VS mes

Halloj på er!

Ännu en matlagningsdag går till ända. Jag startade dock dagen med att ge mig ut till mamma och pappa för att få sällis på min promenad.

Såg den här kompisen på promenaden. Den var så söt så jag ville ta med den i fickan. Men, så gör man ju inte med vilda djur. Fast jag tror att den här bestämda lilla sötisen skulle få Majlis att lyda minsta lilla nick. Majlis är en riktig mes så hon skulle säkert kunna bli hunsad av en stenhård liten skogssork. Haha….

Det fanns en tid då mamma och pappa sa ”Lägg ned den där jäkla telefonen nu och umgås istället”. Det var innan jag introducerade dem Instagram och Facebook och allt annat fiffigt man kan göra med en smartphone. Nu ser det ut såhär istället…. haha! Närå, mig slår dom inte ännu som jobbar mycket ifrån telefonen men visst är det kul att se förändringen och utvecklingen. Att även femtiotalisterna blir moderna och hänger med i utveckligen. Sen kan vi nog alla jobba på att ha mindre skärmtid, men jag slog mamma med hästlängder när vi jämförde tid i telefonen. Kanske jag behöver jobba mer från datorn så jag inte får min skärmtid kastad i ansiktet. Mycket är ju jobb såklart och då känns det nästan missvisande, men dock så arbetar jag ju vid en skärm hela tiden.

Jag lagade lunch till mamma och pappa idag, behövde testa ett recept och dom fick vara mina försökskaniner. Det var gott och jag fick gärna komma och göra en repris. Recept kommer, det blir ett gött fredagstips på det.

Minstingen har gjort sin första dag i skolan efter jullovet. Det hade varit skoj att träffa kompisarna. I morse var det lite jobbigt att kliva upp även om vi jobbat på att vända tillbaka dygnet de senaste dagarna. Men upp kom han och iväg också. Får se om han däckar tidigare i säng ikväll? Hoppas det…. en annan vill ju snarka vid 4 tiden. Typ nu… för mig är det natt nu. Ja fifasen så konstig man är.

Pratade med min morbror i telefonen idag, dom bor ju i norra Finland och där är det ju natt nu förutom 2 timmar mitt på dagen. Han är precis som jag och mamma och vill somna vid 4 tiden och vaknar mitt i natten och har sovit klart. Hans biologiska klocka går också efter ljuset. Jag tycker det är roligt och prata med likadana knäppisar som jag är, då känner jag mig inte som värsta weirdot! Helt plötsligt så finns det fler som vet hur jobbigt detta kan vara och hur totalt osocial man är de flesta kvällar.

Aja, snart mars… då börjar det vända för mig. Det gäller att börja tänka positivt.

Dags att ta tag i lite kvällsmatsplaner, du får hemskt gärna tipsa mig om vardagsrätter som ni brukar laga hemma. Vi kan tipsa varandra! Ha en fin kväll.

Kram Nina

22
6 kommentarer