Vilken omgång!

Godmorgon vänner!

Oj oj vilken redig förkylning detta var alltså! En riktig jäkla omgång har jag råkat ut för. Jag har varit typ däckad i 2 dagar. Igår låg jag i soffan i stort sett hela dagen, gick och la mig kl 20 och så sov jag till 4 i morse. Inge kul alls men idag känner jag mig yttepytte lite bättre, hoppas så att det vänder nu. Ska ta en dusch och tvätta håret och sånt sen, det brukar göra att man känner sig lite bättre. Jag som hade massa möten i Sthlm inplanerat denna veckan, jag har fått avboka allting. Skittrist, men det hade verkligen inte gått.

Ligger här och kikar på katten när hon i sin tur kikar på fåglarna som äter utanför. Alltså några av er kanske minns att jag skrev om fågelmaten? Herreminjeeee alltså, jag vet inte hur många hinkar med fågelbollsmat jag köpt nu? Vi har fullt av fåglar på vår altan som äter och äter. Majlis tycker det är mäkta underhållande och sitter allt som oftast såhär och stirrar.

Idag måste jag ändå jobba lite, har jobbat de andra dagarna också men har tillåtit mig att vila mycket och legat och kollat lite serier. Det har varit riktigt skönt. Har kollat ikapp Wahlgrens värld t ex, så härlig serie alltså…. älskade att följa med på bröllopet. Nu har jag fastnat på Hayu. och ”Hollywood Medium with Tyler Henry.” Han är riktigt vass!

Nu ska jag fortsätta titta här lite innan jag ska försöka göra en liten kraftansträngning. Hörs lite senare!

Kram Nina

57
5 kommentarer

Karelska piroger med äggsmör

Nu kan jag äntligen ge dig recept på något som jag fått mycket frågor om på min Facebooksida, det är nämligen mycket efterfrågade och det är karelska piroger. Detta är ju något som jag är uppväxt med genom mina finska rötter, dessa finns ofta att äta i Finland. Sååå goda är dem!! Nu har jag äntligen gjort det här hemma och mamma och pappa fick en leverans av hemgjorda karelska piroger. Uppskattat! Jag hittade ett recept på ”Allt om mat” och tänkte att det verkade bra. Gjorde dock mer äggsmör för det mina damer och herrar är sååååå gott till!

IMG_4663

IMG_4659

IMG_4661

IMG_4662

IMG_4664

KARELSKA PIROGER, CA 10 st

2 dl vatten
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
2,75 dl grovt rågmjöl (+ 0,5 dl till utbakning)

Fyllning:

500 g risgrynsgröt

Smörbad:

2 dl vatten
50 g smör

Äggsmör:

3 ägg
75 g rumsvarmt smör
1 krm salt

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 275 grader. Värm vattnet till 37 grader. Blanda och knåda vatten, salt och mjöl till en deg. Dela degen i ca 10 bitar. Kavla ut varje bit till en oval platta som är ca 20 cm ”lång”.

2) Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm ifrån kanterna. Vik sedan upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3) Grädda mitt i ugnen i 10-15 min. Koka under tiden upp vatten och smör.

4) Doppa pirogerna hastigt i smörvattnet och lägg dem sedan på galler för att svalna.

5) Äggsmör: Hårdkoka äggen, blanda med smöret. Servera pirogerna med äggsmöret.

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

 

 

Köttfärspiroger med smördeg

Smördegspiroger ost och grönkål

Pizzadeg utan jäst

Fyllda scones

Kram Nina

40
1 kommentar

Krämig korv och potatisgryta

Godaste grytan!

Nu ska du få tips på supergod och enkel krämig korv och potatisgryta som du snabbt svänger ihop. Detta är en typisk vardagsrätt med lite lyxigare touch, såna rätter som jag bara älskar att laga till vardags. Känns roligare än att bara göra korv & makaroner om du förstår vad jag menar. Missa inte denna galet goda krämiga korv och potatisgryta säger jag bara!

Hela familjen tyckte detta var supergott och detta kommer absolut bli något som vi kommer laga många gånger till. Husmanskost 2.0 tänker jag att denna korv och potatisgryta är.

Vill tipsa dig om riktigt goda populära korvrätter som alla har en liten twist och gör korven så mycket godare och härligare att äta. Klicka på varje länk för recept:

Texmex panerad falukorv med krämig texmexsås

Supergod pyttipanna med gnocci

Falukorvskebab

Lyxig korvgratäng

KRÄMIG KORV OCH POTATISGRYTA, 4 port

600 g falukorv
6 mellanstora potatisar
1 lök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin (jag köper alkoholfritt på ICA)
2 msk tomatpure
4 msk ketchup
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
0.5 msk frysta örter (finns att köpa små kartonger i frysdisken på ICA)
2 tsk paprikapulver
salt och peppar

Gör såhär:

1) Skala och dela potatisen i mindre bitar. Häll i vatten i en kastrull och låt potatisen koka tills den är nästan klar.

2) Ta bort ”skinnet” på falukorven, dela den i mindre bitar. Stek i rikligt med smör. Salta och peppra. Hacka löken fint och ha i den också, pressa i vitlöksklyftan med. Stek runt tills löken mjuknat helt.

3) Häll i vinet och låt det reducera (koka in) lite. Häll i tomatpure, ketchup, paprikakrydda och örter. Häll sedan på grädde och mjölk.

4) Koka upp ordentligt. Ta av potatisen och häll av den. Häll sedan i potatisen i korvgrytan. Låt den puttra med tills den är helt klar. Servera med grönsallad t ex.

Du vet väl att denna sidan innehåller massor med goda & enkla recept på både mat och bak som alla kan laga. Nedan några smakprov på kategorier som finns, klicka på varje för fler recept:

BRÖD

BULLAR

SMASKIGA FÖRRÄTTER

KÖTTRÄTTER

KYCKLINGRÄTTER

MIDDAGSTIPS

MJUKA KAKOR

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Mer inspo:

Kryddig korv i ugn

Krämig korvgryta

Gratinerad tjockkorv

Kram Nina

659
13 kommentarer

Godmorgon Måndag

Innehåller annonslänkar genom reklam för Matsmart

Godmorgon raringar!

Idag har jag lovat mig själv att bara vila, kanske orkar upp och baka något men gör jag inte det får det vara. Soffan är min bästa vän idag, ska kanske kika på någon serie som jag inte hunnit på länge också. Ska strax gå upp och koka mig en kopp te igen, massa honung också för det gör verkligen gott i halsen. Sen måste jag dricka mycket idag, slarvar med vatten som tusan och måste bli mycket bättre på det!

Aporopå dricka mycket! Såhär ser det ofta ut när vi beställer från Matsmart. Älskar att ha de här förråden fyllda så att det alltid finns hemma. Perfekt när man får gäster t ex.

Smoothien (<länk) som ni ser där ifrån Froosh är sååå god, dricker alltid den. Den innehåller bara frukt, inga tillsatser alls. Hur bra? Perfekt att ta med i väskan och slänga i sig när man blir sugen. Du sparar 200 kr om du köper en platta av den nu, helt otroligt…. det är 67% rabatt!

Visste du vidare att Matsmart har en julavdelning (<länk) kvar, än kan du alltså fynda massa gott från julen, ja ifall du inte kände dig riktigt klar vill säga? 🤗

Tur att Frooshen matchar morgonrocken i en annars lite sliten bild. 🙈💕 Dricker några till frukost denna morgon, orkar inget annat känns det som. Tur jag har katten till sällskap, hon brukar kunna vara nära. Det är fint det, jag är nämligen så dålig på att vara hängig. Trivs inte själv då och vill helst ha familjen samlad. Så konstigt beteende det där med tanke på att man borde vilja vara ensam när man är krasslig. Nä, inte jag. Helst skulle hela klanen få vara här hemma med mig. Haha… så konstigt!

Jaja, vi hörs lite senare vänner!

Kram Nina

84
3 kommentarer

Krax krax

Gokväll raringar!

Nu kom den här himlans förkylningen och tog mig. Kraxar som en kråka, hostar och mår allmänt piss. Usch, tror jag måste gå upp och ta mig en värktablett, jag är så himla dålig på att vara krasslig. Tycker synd om mig själv och blir så himla påverkad. Antar att det handlar om det här med att vara en HSP person. 😀🙈

Har bäddat ned mig här i soffan, ska koka lite te med massa honung i och försöka vårda min lilla luftstrupe. Har inte tid att vara sjuk känner jag så jag hoppas detta är snabbt övergående.

Vi har i alla fall haft en jättemysig helg på alla sätt. Glad i hjärtat över det. ❤️ Fått umgås lite med 2 av 3 barn och det slår det mesta, så är det ju.

Hoppas du haft en mysig helg också.

Kram Nina

51
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Dags för veckans matsedel!

Denna veckan tänkte jag bjuda på lite smått och gott att njuta av. De allra flesta är tillbaka från sina sportlov och livet återgår till det normala och det som kallas vardag. Jag försöker bjuda på vanlig vardagsmat med en lite lyxigare touch typ, så kan man väl sammanfatta det. Igår var det en äldre herre som skrev till mig och tackade för att han för första gången i sitt liv tycker att matlagning är roligt, han skrev att det var tack vare mig. Alltså förstår ni hur fint det känns i hjärtat? Så fint så man blir alldeles glad i månader. Det är ju exakt det vi som jobbar med mat och bakning till vardags vill att ni ska känna, inspiration och glädje.

Jag vill att man också ska få känna det med veckans alla dagar, inte bara fredag, lördag och söndag. Veckorna måste få vara lite härliga dom också, med tanke på att vi har 5 vardagar och 2 helgdagar så vore det ju synd om vi bara slabbade oss igenom vardagen. Jag älskar att göra det lite extra mysigt mitt i veckan t ex. En fin dukning, tända ljus och kanske att man lagt ned lite tid på just maten. Att man ansträngt sig lite extra. Kanske att ni gör det veckans tråkigaste dag för att göra något fint av den…. testa vetja, kanske det blir veckan favoritdag?

Här kommer veckans matsedel.

MÅNDAG: Vegetarisk Chili Con carne

TISDAG: Krämig laxpasta

ONSDAG: Krämig Köttfärslåda

TORSDAG: Italiensk Kycklinggratäng

IMG_4649

IMG_4654

IMG_4653

IMG_4657

IMG_4652

PLANKSTEKSGRATÄNG, 4 PORT

1 fläskfile
1 vitlöksklyfta

salt och peppar
1 kg mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
salt och peppar
ev lite mjölk

1 burk färdig bearnaisesås
2 tomater
några gröna sparrisar (Ska bli 2 små knippen)
några skivor bacon
riven ost

Gör såhär:

1) Skiva upp fläskfilen i ca 2 cm breda skivor, salta och peppra. Pressa i vitlöksklyftan i stekpannan, ha på rikligt med smör. Stek sedan fläskfilen det tills de fått lite färg på ytan. Lägg dem sedan i botten på en ugnform.

2) Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka upp dem så de mjuknat. Sedan är det dags att göra mos av potatisen, kör med potatisstomp för att pressa sönder potatisen först. Ha i 50 g smör och de 2 äggulorna. Vispa med elvisp tills du har potatismos. Salta och peppra. Är moset för tjockt kan du ha i lite mjölk.

3) Ta baconskivorna och linda runt sparrisarna och lägg i en liten ugnsform och ställ in i ugnen i ca 20 min, dessa kan ställas in samtidigt som gratängen.

4) Spritsa moset runt kanterna på köttet. Bred ut bearnaisesåsen mitt i formen. Dela tomaterna och ställ uppepå, toppa med lite riven ost. Ställ i ugnen på 225 grader i ca 20 min tills allt fått fin färg. Lägg sparrisen uppepå och servera.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄr

59
2 kommentarer

BAKPULVERLIMPA och Vasaloppsfrukost

Igår ringde jag och bjöd in mamma och pappa till Vasaloppsfrukost hemma hos oss. Så mysigt med lite frukosthäng medan man sitter uppkurad i soffan och kollar skidor. Idag har det varit skidor överallt på TV:n dessutom och mamma och pappa är superintresserade av allt som har med skidor och göra.

Jag bakade ett sånt jädrans bra och gott bröd till frukosten. Helt chockad att ett bröd som inte är ett jäsbröd blev så himla bra, det här kommer jag göra många gånger till. Perfekt när man vill göra ett snabbt bröd till frukost t ex. Den gräddas visserligen nästan en timma men svänger man ihop den direkt på morgonen är man klar med frukosten och duschen lagom till brödet är klart. Perfekt att frysa in i skivor också, gör man det snabbt efter gräddningen håller det sig väldigt färskt.

IMG_4636

IMG_4637

IMG_4638IMG_4628

IMG_4629

BAKPULVERLIMPA, 1 limpa

4 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4 dl mjölk

Gör såhär: 

1) Blanda alla torra varor i en bunke, häll över mjölken och rör om tills du har en riktigt kladdig deg.

2) Lägg bakplåtspapper i botten på en brödform. Häll i degen där.

3) Grädda i 180 grader i ca 50-55 min.

Ja det blev en väldigt mysig dag tillsammans med mina föräldrar. Gillar när vi bara hänger tillsammans. Hur mysigt som helst.

Nu ska jag laga en väldigt sen lunch åt oss här hemma.

Kram Nina

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

62
6 kommentarer

KNÄCKIGA TOSCABULLAR

Hörni hörni!!!

Se hit för bövelen! Dessa bullar bara MÅSTE du baka, det är så vansinnigt gott så klockorna stannar. Oj oj, himmelskt är bara förnamnet. Detta är nog bland det godaste bullar jag någonsin bakat.

IMG_4643

IMG_4641

IMG_4640

IMG_4644

IMG_4648

IMG_4647KNÄCKIGA TOSCABULLAR, CA 27 st stora

1 pkt jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
2 tsk salt (är resten väldigt sött så brukar jag fylla på med mer salt, blir galet gott)
1,5 dl strösocker
ca 12-15 dl vetemjöl (degen ska släppa kanterna i bunken, då är det klart)

Toscafyllning:

100 g smör
0,5 dl ljus sirap
2 tsk kanel
0,5 dl råsocker

50 g mandelkross

Toscatopping:

100 g smör

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl mjölk

100 g mandelkross

Gör såhär: 

1) Värm mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i bunken. Häll mjölken över och lös upp jästen. Tillsätt socker och salt.

2) Varva mjöl och det rumsvarma smöret tills du har en smidig deg. Degen är klar när den släpper från kanterna i degbunken. Tänk på att all mjöl är olika, det hänger på färskhet, på märke osv. Så mängden hänger lite på hur degen beter sig, ett bra riktmärke är att den är perfekt när den släpper kanterna.

3) Låt degen jäsa under bakduk i 45 – 60 min. Den ska bli ungefär dubbelt så stor.

4) Knåda den sedan lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång platta som är ca 1,5 cm tjock.

5) Ta rumsvarmt smör och bred ut den på degplattan. Ringla över ljus sirap, råsocker,mandel och kanel.

6) Rulla ihop degplattan. Skär ur ca 2 cm breda bitar och lägg i bullformar.

7) Gör toscafyllningen: Blanda allt i en kastrull, koka upp under omröring. Ställ sedan kastrullen kallt tills toscan svalnat helt. Ha på ca 0,75 – 1 msk på varje bulle.

8) Grädda på 225 grader i ca 10 minuter.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras av dessa härligt goda recept också:

Krämiga vaniljbullar i långpanna

Stora härliga vaniljbullar

Riktigt stora kanelbullar, som på café

Kram Nina

46
7 kommentarer

Lyckan i hjärtat

Goddagens!

Här hemma har vi Vasaloppsfrukost som fortfarande pågår, snart övergår det säkerligen till lunch snart.

Igår åkte vi till Uppsala för att kolla Theddes match. Lite rödögd och krasslig men skönt och komma iväg lite.

En som var riktigt pepp och hade tagit med sig klubban och allt.

Det blev 3-3 i matchen och det var spännande så jag höll på att gå åt. Jag blir så nervös så det känns som jag behöver gå ut eller gömma mig nånstans. 🙈

Efter matchen fick vi med oss Thedde på lite lunch på stan. Vi besökte Egon och jäklar vad god mat.

Så mycket gott och fräscht, jag åt en grönsakswok som var galet god. Tips tips!

Efter mat var det dags för innebandy igen. Elitseriematch med Storvreta, så kul och se en sån match. Vi var upp till vipen och satt och hängde en stund, sen hade vi jättebra platser på matchen.

Efter matchen var det dags att få träffa några som han var väldigt spänd över att träffa.

Världens bästa innebandyspelare, han har precis slutat men wow alltså! Mika Kohonen heter han.

Bästa målvakten i Sverige!

Milo fick båda deras autografer på sin Storvreta tröja, hur glad var han tror ni?

Inte blev det sämre när han fick träffa ytterligare en av världens absolut bästa innebandyspelare. En stor dag för Milo! Det var så härligt att se honom så himla glad. ❤️ Vi hade en så himla mysig dag igår, lycklig i hjärtat över de där dagarna.

Nu ska jag sätta mig och redigera lite bilder på vårt frukostbord från i morse. 😅👍🏼😋

Hörs lite senare!

Kram Nina

30
Kommentera

Våffeltoast och mysmorgon

Godmorgon raringar!

Lite krasslig i halsen men ok ändå, det är ju lördag. En av veckans bästa dagar. Älskar verkligen lördagar i vår familj. Idag drar vi iväg för att se stora sonens lag spela innebandy, vet att han uppskattar oss där uppe på läktaren och nu är det ju ”vårt” lag som vi hejar på så det är riktigt roligt att se.

Här har jag inte varit uppe så länge, herreminjeee jag hade ju sovmorgon till klockan var halv 7. Fick en chock när jag vaknade, haha…. Sovit som en liten prinsessa, antar att förkylningen gör så man sover lite tyngre och mer.

IMG_4627

IMG_4626

Som jag trivs i min volangmorgonrock alltså, den är så galet mjuk och skön och skulle jag få gå i ett plagg för resten av mitt liv skulle det nog bli det här. Haha… Ja men jag kan ha det som klänning, jag kan ha det som mysdräkt och jag kan ha det som duschrock och som pyjamas. Va? Hur bra? Haha…. Här har jag skrivit mer om morgonrocken.

IMG_4617

IMG_4619

IMG_4616

I morse gjorde jag dessa toastvåfflor till Milo till frukost. Dessa kan jag verkligen varmt rekommendera alltså, så smaskigt och så enkelt att svänga ihop. Dom är väldigt uppskattade i vår familj.

TOASTVÅFFLOR, 1 bröd

2 rostbröd
4 tunna skivor skinka
4 skivor ost
smör 
valfri kryddning 

Gör såhär:

Smöra bröden och ha på skinka och ost och krydda efter smak. Sätt ihop och lägg i våffeljärn, pressa ihop våffeljärnet ordentligt under hela tiden. Brödet är klart när det fått lite färg. Dela brödet så du får 2 sandwich av det. Superenkelt och så gott!

IMG_4623

IMG_4622Istället för att kasta en hel bukett där några utav växterna börjat sloka så brukar jag spara de blommor och de gröna växter som fortfarande är fina. Sen köpte jag ett packe med tulpaner igår och dela den, lite till rosorna på matbordet och lite till den här buketten. Blev så himla fint! Ett litet tips på hur du får blommorna att hålla läääänge.

Nä, nu måste jag fixa mig för dagen hörni. Ha en fin dag. Vi hörs lite senare!

Kram Nina

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

77
Kommentera