Känns oroligt nu

Hej och hallå!

Ja oj, Sverige känns så otroligt oroligt just nu. Hela världen faktiskt. Jag är glad att jag kommit så långt på min resa i att bli bättre i min hälsoångest/hypokondri. Hade detta varit för bara ett par år sedan hade jag fullkomligen klättrat på väggarna nu. Är du oroligt lagd har jag full förståelse för om du mår väldigt dåligt just nu. Sånt här gör tillvaron för oroliga väldigt jobbig.

Jag försöker att läsa sånt som kommer ifrån professionella på ämnet, inte läsa så mycket av det som delas till höger och vänster. Någonstans kanske man måste välja vad man ska läsa för att inte mata sig själv full av allt som skrivs. Det är nämligen så olika, ja det som skrivs alltså. Att sen ta ett beslut som känns bra i magen för hur man ska tackla situationen är det bästa tänkbara. Och att självklart tänka på andra människor i det som pågår nu. Hur kan man försöka hjälpa till med att få smittspridningen att lugna sig lite? Jo, genom att 100% stanna hemma om man plötsligt börjar känna av någonting som liknar förkylningssymtom t ex.

Egengjord handsprit

Vi har tagit beslutet att vara försiktiga nu. Inte vistas i folkmassor, vara noga med handhygien. Jag har precis gjort egen handsprit här hemma så vi har, den är ju slut överallt. Ska fördela ut i små tuber så alla har med sig i fickorna. Jag hoppas verkligen att Tony fr o m nu kan jobba mest hemifrån också. Man får vara försiktig och värna om varandra känner jag. Behöver inte betyda att man är hysterisk, men att man tar det här på allvar och försöker förhindra smittan så mycket som det går.

Jag har haft sån spänningshuvudvärk så idag tog jag en lugn förmiddag. Låg på spikmattan och försökte få kroppen att slappna av.

Ja hon som alltid är med var självklart med på spikmattan också. 🤗 Vad snygg ryggen blir va? 🗡🗡🗡 Men oj vad skönt det är med den där spikmattan, snacka om att det hjälper kroppen att slappna av. Jag brukar somna så himla skönt på den. Sen när man vaknar är det som att få loss knivar från ryggen. 😅

Efter spikmatta blev det ett varmt bad också. Ja men som sagt, en sån riktig skön avslappnande morgon och förmiddag. Ett tips är att göra något sånt för dig själv när du har möjlighet. Att vara lite snäll emot sig själv är fint, det känns som man investerar lite i sin själ då.

Hur känner du med det här viruset, hur resonerar du?

Önskar dig en fin kväll!

Kram Nina

52
11 kommentarer

Krämig Kycklinggryta med kokosmjölk

Halloj!

Dags för ett riktigt höjdarrecept på kycklinggryta som jag brukar göra! Den här är sååååå god, jag älskar den verkligen!

KRÄMIG KYCKLINGGRYTA MED KOKOSMJÖLK, 4 port

 2-3 relativt stora kycklingfiléer
1 tsk paprikakrydda
2 st grönsaksbuljongtärningar
1/2 knippe salladslök
1/2 knippe grön färsk sparris
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
250 g kokosmjölk
salt och peppar

Gör såhär:

1) Börja med att skära kycklingen i större tärningar. Stek dem i olivolja tills de fått färg runtom.

2) Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar, ha i dem bland kycklingen. Låt dem fräsa med tills de mjuknat något. Pressa i vitlöksklyftorna och smula i grönsaksbuljongerna och ha i paprikakryddan. Häll i vinet. Låt reducera (koka in) lite.

3) Ha i kokosmjölken och låt puttra på medelvärme i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera t ex med pasta, ris eller potatis. Själva åt vi det med linspasta.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

 

354
8 kommentarer

Ninas Thai Chicken Curry i CROCK-POT

Igår ville jag testa hur det var att laga thaimat i min slowcooker (crockpot). Alltså det är nog den bästa investeringen jag någonsin har gjort. Det är verkligen världens smidigaste sätt att laga mat på. Släng i allt, gör massa andra saker och så är det klart. Jag kom på en sak, varför har vi inte tagit med den när vi varit och åkt omkring med Vagnhild (vår husvagn)? Då är det ju det absolut bästa sättet att laga mat på, jag måste nog köpa en till husvagnen också.  (Kika gärna på bilder på vår fina renoverade husvagn HÄR).

Om det blev gott? Det blev så oooootroligt gott alltså, det är absolut inte sista gången som jag lagar thaimat i slowcookern, det kan jag säga! Jag älskar nämligen kyckling som är sådär riktigt mör men ändå behåller saftighet, exakt så blev det när man lagade den i slowcookern. Det är som att den behåller smakerna på ett helt annat sätt. Love it! Har du ingen slowcooker gör du den likadant men i en gjutjärnsgryta. Då kokar du grytan på medelvärme i ca 20 min, ha i båda burkarna från start då.

IMG_4761

IMG_4763NINAS THAI CHICKEN CURRY, 4 port

3 kycklingfiléer
olivolja att steka i
2 vitlöksklyftor
en handfull färsk koriander (valfritt)

en handfull färsk basilika (valfritt)
500 g wokgrönsaker
2 tsk grön currypasta
1 lime (saften)
4 msk japansk soya
1 msk honung 
2 burkar kokosmjölk
salt och peppar
äggnudlar

Gör såhär:

1) Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek dem i olivolja tills de får lite färg. (Man kan också lägga kycklingbitarna direkt i slowcookern men jag tycker det blir godare att steka på dem lite innan). Lägg kycklingen i slowcookern.

2) Pressa i vitlöksklyftorna, pressa också i limesaften. Häll i soya, honung och 1 av kokosmjölkburkarna. Sätt slowcookern på hög värme och låt tillagas i 1,5 timme.

IMG_4758

3) Öppna, rör om och ha i den andra burken kokosmjölk. Låt stå i ytterligare 30 – 45 min. Är det för ”vattnigt” när du öppnar den så kan man (om man vill) stormkoka allt i en stor kastrull så lite vätska kokar bort, men som sagt, det gör man som man vill.

4) Koka nudlar till. Garnera med massor av färsk koriander (om du gillar) och limeklyfta.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Kycklinggryta

Kyckling & bacongratäng

Kyckling med soltorkade tomater och parmesan

Kycklingfilé i ugn med baconsås

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat till höger under detta inlägg.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

86
4 kommentarer

Magiskt god KAFFEKAKA

Halloj halloj!

Idag har jag bakat igen, ja det hör ju inte till ovanligheterna kanske? 🙂 Idag blev det en kaffekaka, alltså veeeet ni hur god den var? Den var himmelskt god. Gillar du kaffe kommer du typ svimma, gillar du inte kaffe kommer du börja gilla kaffe… haha 😉 Receptet hittade jag på Hembakat men har ändrat lite i det.

IMG_4773

IMG_4767

IMG_4769

IMG_4770

IMG_4774KAFFEKAKA

3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kokt vatten

Kaffe/vaniljfyllning:

50 g smör
1 dl mjölk
1/2 dl kokt kaffe (kan vara varmt)
2 tsk snabbkaffe
1,5 msk vaniljsocker
2 msk florsocker

Garnering:

florsocker

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Vispa strösocker och ägg riktigt pösigt och ljusgult.

2) Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Vänd i det i äggsmeten.  Smält smöret och ha i det. Ha också i vattnet och vänd allt tills du har en slät smet.

3) Häll smeten i en springform (ca 24 cm i diameter) som är täckt av bakplåtspapper. Jag har ett i botten och sedan täcker jag sidorna med smalare bakplåtspappersremsor. Grädda i ca 35-40 min. Kolla kakan efter ca halva tiden, det kan behövas att du täcker den med bakplåtspapper så den inte få för mycket färg. Ta ut och låt svalna en del.

4) Fyllning: Smält smöret och ha sedan i resten av ingredienserna. Koka upp och låt puttra någon minut under omröring.

5) Dela sockerkakan i en över och underdel. Häll över fyllningen över både under och överdel. Sätt ihop kakan och pudra med florsocker. Ät och njut!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Sverigekaka

Mazarinrutor

Citronkaka i långpanna

Kram Nina

648
1 kommentar

Recept handsprit

Ja ingen har väl missat viruset som det pratas om precis överallt just nu, ingen. Som tidigare svår hypokondriker försöker jag sila det jag läser och hör, men jag tar uppmaningar som sägs på högsta allvar. Här tvättas det händer och hostas i armveck för glatta livet. Kan ärligt säga att jag fr o m nu inte kommer vilja röra mig i folksamlingar, jag tänker heller inte boka teater eller konsert just nu. Det är i korta drag hur jag tänker just nu.

Alla tacklar det vi nu genomgår på olika sätt. Jag känner att även om de finns de som inte är rädda för att själva drabbas kan det finnas människor i ens närhet som det kan vara värre för. Viktigt att man tänker på andra människor dagar som dessa. Det här känns självklart obehagligt och just nu när vi marineras i nyheter kring detta kan det kännas nästan läskigt att leva normalt ens. Men om alla tänker till lite och värnar om sina medmänniskor så gör man åtminstone något åt saken.

Img 6531.jpg

Jag var till apoteket och tänkte köpa handsprit men det var ju superslut på båda apoteken jag var in i. Alla säger olika, en del säger att det hjälper, en del att det inte gör det. Men jag tänker som så att det ju inte kan skada i alla fall.

Nu har jag googlat och hittat recept på egen handsprit som man kan göra. Jag har gjort efter receptet, gjorde på recept nr: 2 nedan. Använde spolarvätska som grund. Tänkte att jag delar med mig av receptet så får man göra som man vill med den informationen. Jag hittade receptet på Må bra.

Såhär står det:

Det bästa sättet att skydda sig mot virus är att tvätta händer med ljummet vatten och tvål och att inte hålla på och peta sig i munnen, i näsan, i ögonen eller i ansiktet överhuvudtaget. Du ska tvätta händerna i minst 30 sekunder. Var noga att tvätta överallt, mellan fingrar, tummar och ovansidan av händerna. Handsprit är ett bra komplement om du kanske inte har tillgång till tvål och vatten.

Viktigt när man gör egen handsprit är att göra det exakt efter recepten. Experterna rekommenderar inte att göra egen handsprit då de menar att de lätt kan bli fel, som t ex att alkoholhalten inte är tillräckligt stark. En annan risk är att i fel sammansättning så kan den irritera huden. Men som nu, när man inte får tag på handsprit så kan det kanske vara en idé att göra egen. Det här punkterna är viktigt att veta innan du gör egen handsprit (följer du detta så kan du göra en bra och effektiv handsprit):

• För att en handsprit ska ha en effekt på virus och bakterier bör den ha en alkoholhalt på minst 60 procent. Helst ska den ligga på 60 till 95 procent. Alkohol för desinfektion heter etanol eller isopropylalkohol.

• Att tvätta händerna med enbart alkohol kan irritera huden. Därför behöver den också innehålla någon form av återfuktare, till exempel aloe vera-gel eller glycerol (finns på apotek).

• Om man vill, kan man också tillsätta en essentiell olja för att den ska dofta gott. Lavendel, grapefukt eller vanilj är populära dofter.

• Handsprit fungerar bäst på rena händer. Har man oljiga heller smutsiga händer så blir effekten sämre.

• Du ska använda mycket handsprit så det täcker händerna med råge. Gnid händerna ordentligt i minst 20 sekunder och låt det sedan torka in.

RECEPT PÅ HANDSPRIT:

1) Enligt det amerikanska receptet ska man blanda ”2 cups” alkohol (minst 60% alkoholhalt) med ”1 cup” aloe vera. 1 cup motsvarar 2,4 deciliter. Häll sedan över det i en pumpflaska.

2) Blanda 35 cl koncentrerad spolarvätska (finns på bensinstationen) med 15 cl vatten och 1 cl glycerol (finns på apotek) eller aloe Vera gel. Skaka ihop ingredienserna. Färdigt.

Var rädda om er och varandra!

Kram Nina

78
13 kommentarer

Jag skulle ha sökt!

Godmorgon!

Onsdag va? Mina dagar flyter ihop just nu när jag bara jobbar hemifrån, men jag tror att det är onsdag. Äsch, jag kollar, japp….onsdag. 🙂 Lill-lördag som den också kallas eller ”Happy Humpday”.

Var det någon som såg ”Bonde söker fru jorden runt igår”? Ämen jag ÄLSKAR avocadobonden Leif. Hade jag varit singel och runt 60 bast så kan jag LOVA att jag skulle ha sökt. Han känns lite som Tony, det är säkert därför jag känner så. Men han är helt underbar och jag fick redan en favorit bland tjejerna som åkte dit. Nu kommer jag inte ihåg vad hon hette men blond (det var dom alla) med page och sån underbar blick. Jag hoppas såå att de fattar tycke för varandra.

Här hemma startade jag dagen med att göra bananpannkakor till frukost. Ibland kan jag verkligen få sån otrolig craving på det, det är så vansinnigt gott och mättar så himla bra. Problemet är väl bara att man äter alldeles för mycket, jag smäller i mig alla 6 pannkakor själv. Haha….

IMG_4754

IMG_4756

Vräker på färska blåbär som jag värmer i micron, bananslantar och lönnsirap. Gott gott gott. Har du inte testat ännu så gör det, HÄR hittar du recept på dessa bananpannkakor.

IMG_4747

Minstingen med sin frukost i morse. Han superdiggar brödet som jag bakade häromdagen. Så fint i hjärtat på något vis, det kanske bara är jag som är såhär konstig baknörd som jag är. 🙂 Brödet är dessa grötkakor som jag bjöd på recept på häromdagen.

Hörni, jag har börjat googla när man ska så och plantera i vår. Jag har ju 3 pallkragar här utanför som jag tänkt att jag ska plantera i i år. Vi skulle gjort det förra året men det blev inte av. I år MÅSTE vi fixa det. Jag älskar nämligen att ha färska kryddor i dom där. De åren vi bodde i förra året så köpte vi nog inte en enda krydda, vi klarade oss på det vi själva hade sått.

pallkragar

Här höll vi på att anlägga dem i förra huset. Dessa var sedan helt överfyllda av rabarber, timjan, rosmarin, oregano, mynta, lite jordgubbar, morötter, dill och citronmeliss. I år måste jag ha egen basilika, älskar nämligen basilika. Alltså doften i bilen när man köpt den kryddan är ju bara magisk. Sen vill jag plantera potatis och ärtor också. Ja men listan kan göras hur lång som helst. Jag är sååå laddad nu för att ha massa gott i dom här hemma, vet ni vilken härlig terapi det är att få påta i dessa lådor och vet ni vilken stimulans det är när man kan använda det man själv sått i sin matlagning?

Hur gör man då? Ja vi hade markväv i botten, sedan kan man täcka botten med växtrester och löv. Sen ska man ha både gödsel och planteringsjord. För att få välmående jord är det bra att ha dubbla pallkragar på varandra, då får rötterna mer utrymme att ta sig också.  I en pallkrage kan du börja plantera tidigare än i jorden i marken för den är mycket varmare. Så det är hög tid att börja läsa på fröpåsarna n hörni. Myntan är nog den absolut enklaste att plantera, jag planterade en som jag köpte på ICA bara och jäklar i min lilla plantlåda vad den tog sig, vi hade mynta som hade räckt till ett helt samhälle. Jag använder massor med mynta i sallader på somrarna och så är det väldigt gott i drinkar.

Ja, nu har vi den härliga våren att se fram emot. Love it!

Du, vi hörs lite senare!

Kram Nina

58
4 kommentarer

Vegetarisk Thaiwok med glasnudlar

Jag tänkte att jag skulle bjuda dig på mitt recept som jag lagade till lunch idag. Världens enklaste och så himlans gott så detta måste det tipsas om. Jag gillar att laga lunch som går snabbt och som är enkelt att svänga ihop, en lunch ska liksom gå snabbt att svira ihop.

IMG_4740

IMG_4741VEGETARISK THAIWOK MED GLASNUDLAR, 2 pers

500 g wokgrönsaker (jag älskar ICA Basics wokgrönsaker)
1 stor bit spetskål
3 msk japansk soya
2 tsk risvinäger
2 tsk sesamolja
1 tsk grön currypasta
1 msk honung
1 msk sesamfrön
2 dl vatten

1 burk kokosmjölk
1 pkt glasnudlar (100 g)

Gör såhär:

1) Strimla spetskålen. Häll i den samt wokgrönsakerna i en stekpanna med olivolja, fräs runt det i några minuter. Grönsakerna ska ha mjuknat ordentligt.

2) Häll i japansk soya, risvinäger, sesamolja, grön currypasta, honung, sesamfrön och vatten. Låt puttra runt på medelvärme i ca 5 min och med lite omröring lite då och då. Vätskan ska reduceras (koka in) en del.

3) Häll i kokosmjölken och låt det puttra runt i några minuter.

4) Tillaga glasnudlarna enligt anvisningarna. Ät och njut!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept: 

Lyxig FLÄSKFILÉSTROGANOFF

Fläskfilé i krämig thaisås

Tom Kha Gai

Kram Nina

33
Kommentera

Sååå oföretagsam

Godmorgon höll jag på att skriva och klockan är långt över 1 på dagen….

…. idag har jag haft en så oföretagsam dag så jag vet inte vad. Jag har ändå lyckats varit och handlat och lagat mat till mig själv. Men det är typ det jag fått gjort. Jag tar tag i 17 olika saker (då jag har massor att göra) men känner att jag kommer av mig med massa onödigt slafs hela tiden. Är jag inte inne och scrollar instagram för sjuttioåttonde gången så halkar jag in på någon möbelsida och kollar matbord och stolar, och scrollar jag inte expressen så halkar jag in på en sida med bikinis. Nämen jag får fasen ingenting gjort idag, känns som jag är helt bakom flötet.

Nu har jag i alla fall börjat med det här blogginlägget och det måste man ju säga är något utöver det vanliga en dag som denna. Att jag ens förmådde mig att få igång datorn och sätta mig här är ju en smärre bragd med tanke på handlingskraften jag besitter idag. Haha…

IMG_4746

Igår däremot, då var jag handlingkraftens kvinna må ni tro. Jag fyllde på fåglarnas behållare. Haha… jag skojar, det förstår ni va? Ja men så ni inte tänker att jag ju måste vara helt snedvriden. 🙂 Angående dessa så har vi 4 såna här hänger där ute, det är ett jäkla hålligång i dessa må jag säga. Det äts utta helskotta alltså, de här fåglarna kommer snart att äta oss ur huset eller inte orka lyfta med vingarnas kraft då det rultat till sig av all mat. Jag åker skytteltrafik fram och tillbaka till ÖB för att handla nya hinkar för jämnan. Haha… Nä men hörni, hur länge ska dom ha mat? När klarar dom sig så att säga själva? När börjar det finnas mat i naturen så jag slipper slita ut vägen mellan hemmet och ÖB menar jag? 🙂

 

Fru ”Oföretagsam”….. 😅 Jaja, man får väl ha såna dagar ibland. Man kan inte alltid prestera på topp och vara på alerten. Ibland får man vara en ”slacker” som inte får ett jota gjort. Får se om dagen fortsätter i samma anda eller om jag snappar upp mig mot slutet av den. Vi får helt enkelt se?

Nu hämta barn på skolan i alla fall, vi hörs lite senare!

Kram Nina

45
4 kommentarer

5 sminkmissar som får dig att se äldre ut

Innehåller annonslänkar genom reklam för NordicFeel

Det här med att sminka sig när man börjat få linjer och kanske känner att ansiktet tappat lyster, spänst och glow kan vara lite trixigt. Men var inte ledsna, det finns många fina värdefulla tips för oss, för visst vill väl vi också sminka oss och känna oss lite piffiga då och då. 😅 Med rätt produkter och lite bra tips så kommer vi vara lika fabulous som alla andra, vare sig vi har lite rynkor och livsränder!

Vad är det vanligaste ”felen” man gör med sin makeup när man har mogen hud då?

1) För mycket foundation.

Ja, problemet med för mycket foundation är att det lägger sig i linjer och rynkor och fördjupar linjer och rynkor ännu mer. Ett tips är att använda lite lättare foundations, ett annat är att blanda ut sin foundation med sin dagkräm.

Tips på lättare foundations har du här nedan:

Lumene CC-cream

Ordinary serum foundation

Lumene Natural Glow

2) Matt foundation på en torr hud.

Ja, detta är ett stort problem om man tampas med torr hud. Torr hud har för det första en benägenhet att se mer rynkig ut än en återfuktad, lägger du då en matt foundation på en sån hud så blir det inte alls bra. Något som jag verkligen försöker vara noga med är att återfukta min hud. Jag har världens bästa fuktkräm!

Dermalogica intensive moisture balance

Den är dyr men den är galet dryg, räcker i en hel evighet. Den ligger på 100 ml dessutom så det är mycket i tuben. Den har förändrat min hy helt och hållet, jag blir aldrig torr på det sättet längre. Men använder jag den inte blir jag torr direkt så det är verkligen en produkt jag blivit beroende av.

3) Du skippar primer.

Jag har faktiskt börjat använda primer varje gång jag sminkar mig. Det blir en otrolig skillnad och gör så sminkningen blir mycket jämnare och finare.

Beauty Flash Balm klarar jag mig verkligen inte utan numera. Denna kallas ju också för askungekrämen, jag förstår verkligen det. Den slätar ut trötthetstecken och jämnar ut och gör så att sminkningen sitter mycket bättre!

4) Hård eyeliner under ögat.

Ja, detta gör att ögat ser mindre, tröttare och äldre ut. Det du kan göra istället är att ta en smalare pensel och ta din brunaktiga ögonskugga och dutta lite försiktigt under nedre fransraden med. Det är det skarpa man ska undvika och istället mjuka upp och använda snällare färg som brun och beige t ex. Vill du absolut använda svart eyeliner där så är mitt tips att du tar en tops och suddar utan linjen så den inte blir så skarp.

5) Du glömmer ögonbrynen.

Jättevanligt är att man helt skippar att fylla i sina ögonbryn. Du ska tänka ögonbrynen som ansiktets ram. Det är ögonbrynen som ramar in våra ansikten. Med åren blir också våra bryn mycket glesare på hår, de kan behöva hjälp på vägen.

Mina ögonbryn utan färg skulle se ut som typiska smala 90 talsbryn, det vet ni ju säkert vid det här laget så jag ofta visar mig osminkad. Jag har dessutom glesa bryn och totalt söndernoppade tack vare det gamla goda 90-talet.

Just nu har jag denna ögonbrynsskugga från Freedom. Stortrivs med den, sitter bra och är lätt att applicera. Den är på REA just nu också. Viktigt är att använda en bra pensel när man applicerar, tipsar om denna.

Japp, det var lite makeuptips för oss med mognare hy. Jag får ofta frågor från er som har lite mognare hy så jag hoppas att det uppskattas. Jag kommer själv sminka mig tills jag inte längre andas här på jorden tror jag. Jag gillar smink och tycker det är trevligt att man med hjälp av lite smink kan se både piggare och fräschare ut. Många som INTE sminkar sig är dom som inte vågar. Som tror att man ”ser ut som man tittat i en kikare med svart färg på” som en sa en gång till mig. Haha….

Jag förstår att det kan vara svårt. Men om man övar lite försiktigt så kommer man till slut att få lite kläm på det. Jag lovar! Ett bra tips är att börja med väldigt lite, bara en liten mängd gör stor skillnad. Sen, när man börjar bli lite varm i kläderna så kommer man våga mer och mer.

Testa vetja!

Kram Nina

89
2 kommentarer

Ljuvliga GRÖTKAKOR

Jag försöker att baka det mesta brödet hemma hos oss. Alltså, det är så jädrans enkelt och familjen tycker att hembakt är godast, ja men då är det inte så jobbigt att svänga ihop det. En sats bröd brukar räcka ungefär en vecka hemma hos oss. Ibland längre, ibland kortare tid. Jag försöker också variera det så mycket som möjligt, men helt klart är det ju så att de har sina favoriter. Det blir också en hel del nytt, jag gillar att prova nya recept och skulle smälla av av tristess om jag skulle behöva baka samma varje vecka. 🙂 Därför skulle jag nog aldrig kunna jobba på bageri. Idag blev det ett FANTASTISKT bröd, GRÖTKAKOR. Det här bara måste du prova!!! Tony åt en hel grötkaka själv, rakt av. Det är mycket bröd det ska jag säga. Men han åt det istället för lunch sa han, haha…. Ja men som sagt, du måste prova. Detta blev verkligen så bra och jag kommer förmodligen få baka grötkakor många gånger till. Inte mig emot, det var riktigt roligt att baka dessa GRÖTKAKOR.

IMG_4729


Jag tänker att dessa GRÖTKAKOR också skulle passa perfekt i smörgåstårtan. Kolla in dessa smörgåstårtor som jag gjort med liknande bröd:

PÅSKSMÖRGÅSTÅRTA

SNABB SMÖRGÅSTÅRTA

MINISMÖRGÅSTÅRTA

IMG_4726


Kolla in: ÖVER 100 RECEPT MED BRÖD

Dessa GRÖTKAKOR är stora, det får plats en på den stora plåten som man har i ugnen. Sedan delar du ju dem som du vill när de serveras. Men det blir mycket bröd!

IMG_4734

GRÖTKAKOR, 5 st

Missa inte: NORSKA TEKAKOR // SKOGAHOLMSLIMPA // TEKAKOR I LÅNGPANNA

INGREDIENSER:

1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
0,5 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
11-13 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Börja med att koka havregrynsgröt. Häll i 2,5 dl mjölk och 1,5 dl havregryn i en kastrull. Ha också i saltet. Koka under omröring i 3 minuter. Ta av från plattan. Ha i smöret och låt det smälta med. Häll i 2,5 dl kall mjölk. Se till att havregrynsröran är 37 grader.

2) Smula i jästen i en bunke. Häll över lite av havregrynsröran och lös upp jästen. Häll i resten av röran. Häll i sirap. Häll i mjölet, lite i taget. Degen ska precis släppa ifrån kanterna, då är den klar. Låt jäsa övertäckt i 45-60 min. Den ska jäsa till dubbel storlek ungefär.

3) Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in plåten som bröden ska gräddas på. Dela upp degen i 5 delar, kavla ut varje del till en rund platta som är ca 1,5 cm tjock. Lägg rundlarna på varsitt bakplåtspapper. Nagga rundlarna och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.

4) Ta ut plåten och lägg ett bröd på och grädda i ca 10 min. De ska få fin färg. Grädda sedan en och en tills alla är gräddade. Perfekt att frysa in.

IMG_4735


Mer supergott populärt bröd: FLUFFIGT GRÖTBRÖD I LÅNGPANNA


Ju snabbare du fryser in brödet efter gräddning desto färskare kommer det att hålla sig. Bra att tänka på är att de gärna får frysas in så hela som möjligt, håller sig allra bäst då.

IMG_4730


Tips på snabbt bröd: 10 minuter frallor

Det här grötbrödet är jag sååå nöjd med, det blev verkligen hur bra som helst! Testar du att baka det får du gärna berätta hur det går och vad ni tyckte om det. Vår familj älskar det.

IMG_4731


Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Dinkelbröd i långpanna

Grytbröd

Bakpulverlimpa

Mer goda recept här på sidan: 


• 10 populära helgmiddagar 

 20 supergoda kakor

• Populäraste kötträtterna på min sida 

• 10 populäraste kycklingrecepten

• 15 billiga & goda matrecept 

• 20 lättlagade matrecept klara på under 30 minuter 

• 10 goda recept med blåbär 

Fler recept: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Kram Nina

180
23 kommentarer