Georgiskt ljuvligt bröd – Tonis Puri

Innehåller reklam för min bakbok – annonslänk för Bokus


Godmorgon på er!

Innan jag berättar mer om vår underbara mysiga helg vi haft så tänkte jag bjuda dig på ett recept som i alla min familj garanterat kommer nästintill kräva att jag bakar igen. Alltså, halleluja vilket bröd. Så busenkelt men herreminjeeee så gott alltså. Detta är ett Georgiskt bröd som kallas för Tonis Puri och klassiskt så gräddas detta i en stor lerkrukeugn, bröden ”klistras” fast på väggarna i den skollheta ugnen och blir till dessa magiska bröd. Invändigt påminner de galet nog lite om surdegsbröd med de stora porerna och konsistens.  Jag hörde att dessa även skulle gå att baka i vanlig ugn varför jag bara blev tvungen att testa så här kommer receptet. Du MÅSTE testa detta alltså, på pricken magiskt härligt!

IMG_5504

IMG_5509

IMG_5507

IMG_5506

IMG_5505

IMG_5504

GEORGISKT BRÖD – PURI, 12 bröd

Kika gärna på mitt underbara långpannebröd HÄR
Kika gärna på mitt morotsbröd i långpanna HÄR

ca 1,25 kilo vetemjöl
2 msk salt
0,75 msk socker
1 påse (14 g) torrjäst (har du inte det funkar det med 1 pkt vanlig jäst)
8,5 dl ljummet vatten

Gör såhär:

1) Blanda allt mjöl, salt, socker och torrjäst i bunken.

2) Häll på vattnet och jobba ihop degen så den blir smidig och släpper väggarna i bunken,  låt sedan degen jobba i ca 5 minuter i köksassistenten. Bakar du degen för hand så knådar du den i 5 minuter också.

3) Jäs degen i 1,5 timma under bakduk.

4) Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så den får värmas upp ordentligt.

5) Forma degen till knytnävsstora bollar och kavla ut dem till avlånga stora bröd. De ska vara ca 0,5 cm tjocka. Man kan också trycka ut dem med händerna. Låt jäsa på bakplåtspapper i 30 minuter till. Jag fick plats med 3 stycken bröd på varje bakplåtspapper.

6) Ta ut plåten ur ugnen och lägg bakplåtspappret med bröden på på plåten och skjuts in i ugnen, jag gräddade i mitten av ugnen. Grädda i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna innan du skär upp dem med en snitt och äter med smör och valfritt pålägg. HALLELUJA så gott!

Nu finns det signerade ex i begränsad upplaga av min nya bakbok ”BAKA PÅ 30 MINUTER”  – klicka ➡️ HÄR!

Img 1810.jpg

3F9EB3CD-B8FF-425F-A7A8-B327621FD872
Följ mig gärna på min FB-sida 
HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

 

158
8 kommentarer

Enklaste och godaste Midsommartårtan

Tänkte jag skulle tipsa dig om den enklaste midsommartårtan som finns att göra! Den räcker till mååååånga och det blir så galet gott alltså. Superenkel att svänga ihop, och det gör ju inte saken sämre. För att göra det ännu enklare kan du köpa färdig lemoncurd.

Midsommartårta till många

2 st rulltårtor á:

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
liten nypa salt

Fyllning lemoncurd:

2 dl strösocker
100 gr smör
1 1/2 citron
2 ägg

Fyllning vispgrädde:

1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Fyllning jordgubbar:

Dekoration:

3 dl vispgrädde

3 dl jordgubbar

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 250 grader.

2) Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.

3) Blanda de torra ingredienserna och vänd i det med en slickepott, ha också i mjölken. Rör om till en slät smet.

4) Ta fram ett bakplåtspapper och lägg på en ugnsplåt. Håll i smeten och bred ut den som en rektangel. Skjuts in i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Lägg ett tomt bakplåtspapper på bordet med strösocker på. Vänd upp kakan på det när du tar ut den. Om inte bakplåtspappret lossnar så blöt ned det ordentligt med en trasa och dra sedan försiktigt bort det.

5) Fyllning lemoncurd. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite, rör om.

6) Fyllning vispgrädde. Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt.

7) Fyllning jordgubbar. Dela jordgubbarna i mindre bitar.

8) Bred på lemoncurd på hela plattan, bred på vispgrädden. Strö på jordgubbarna. Rulla ihop ifrån långsidan till en rulltårta. Skiva rulltårtorna till ca 3 cm breda skivor.

9) Lägg rulltårtsskivorna på ett stort fat. Dekorera med vispad grädde och jordgubbar.

Klicka gärna i det lilla hjärtat under inlägget om du gillar receptet. Då blir jag glad! ❤️

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

72
Kommentera

Underbara morgon

Innehåller annonslänkar genom reklam för NordicFeel

Godmorgon!

Vaknar upp till en magisk morgon här på Rullsands camping. Fåglarna kvittrar högt och solen gassar från en klarblå himmel. Vi har sovit så skönt i våra nya sängar, Milo snarkar fortfarande. Honom såg vi knapp av på hela kvällen, han och kompis Neo for runt på cyklarna här.

Förtältet är alldeles varmt av solen redan och jag sitter här och luftar benen lite innan jag ska klä på mig promenadkläder och ge mig av på morgonens tur. Älskar att promenera på nya ställen!

Omgång 2 av brun utan solen och jag är redan brun om benen.

Jag trodde inte att Marc Inbane (<länk) kunde bli bättre men när de kom ut med moussen så blev det bättre, otroligt nog! Den är dryg, suger in fort i huden (så viktigt för mig), doftar bara gott (viktigt för mig), ger jämn färg (viktigt för mig). Den kostar mer än de flesta men fifasen så värd pengarna! Handsken(<länk) är bästa på marknaden, finns ingen bättre enligt mig!

Hepp, nu är det dags att ge sig ut på promme! Hörs senare.

Kram Nina

73
7 kommentarer

Vagnhild 2.0 – Husvagnsrenovering nr: 2

Hej på er!

Ja men äntligen är vi iväg, det blir alltid mycket mer än man räknat med när man ska ge sig iväg såhär i ett par dagar. Vi siktade på efter lunch men kom iväg vid 15 tiden. Vi sa dock ”Ingen stress” i morse när vi vaknade, vi båda HATAR stress mer än något annat och vill slippa det mest av allt. Vi har ätit på vägen och också varit förbi Biltema och köpt 2 nya stolar till förtältet. Ingen stress med andra ord….

Igår blev vi klara med renoveringen i alla fall. Det blir oftast mycket mer när man väl sätter igång, man kommer på fler och fler saker som man vill göra om.

Sängen blev helt ljuvlig! Så skön att ligga i så den ser vi verkligen fram emot att få sova i inatt. Har också satt upp några hissgardiner för mysets skull, dom har ingen annan funktion.

Milo har en liten ”boy-cave” ovanför vår säng där han har egen TV och X-box. Han har t.o.m en egen fläkt. 😅 Vi ska införskaffa oss en form av portabel AC till sommaren också då det inte finns i gamla Vagnhild.

Här har vi den omgjorda toaletten. Nya tapeter, ny lampa och så köpte vi en supergosig matta. Vi har spraylackat lite hyllor som vi satt upp på väggen.

I köket har vi satt upp dekorplast bakom spis och handfat och sen köpte vi en stång som vi hängt upp lite burkar och ska ha färska kryddor i. Blev också nya champagneglas i plast. Dom ska invigas redan ikväll, har bubblet på kylning i husvagnen.

Tog bilderna igår kväll när det börjat skymma så man ser inte så bra. Ska ta bättre när vi installerat oss. Men här ovan är soffdelen som nu är omklädd. Fifasen vilket jobb men så värt när det är klart! Blev så mycket bättre med det här mörkare.

Som sagt, ska ta bättre bilder sen. Men nu ser du lite av förändringen i alla fall. 🥰

Om 37 min är vi framme säger GPS:en. Hör sen igen!

Kram Nina

107
17 kommentarer

SÅ LÄSKIGT!

Godmorgon vänner!

Idag är det fredag fast det är onsdag. Så festligt va? Imorgon är det röd dag så inget är som det brukar just denna veckan. Härligt säger jag! Har länge velat av och an om jag ska ge mig ut på promenad då jag har så fasligt mycket att göra idag, men så kom jag på att vad i helsickes velar jag för? Upp, på med kläderna och ut. Det blir 40 välinvesterade minuter i livet och det ska fasiken inte prioriteras bort.

Igår blev frillan rak, fortfarande ovan vid nya frisyren men jag ångrar mig inte en sekund nu. Jag stortrivs nu!

Igår på eftermiddagen hjälpte vi mamma och pappa med lite antennfix. Det blev till att klättra upp på taket på garaget och stå och hålla stege medan Tony fick klättra ännu högre upp. Alltså jag och höjder är inte längre varandras bästa vänner. Det fanns en tid när jag gillade det, ju högre upp desto häftigare med suget i magen. Numera blir jag knäsvag och skakig och får både handsvett och nervositetsfrossa. Får läskiga tankar om att jag ska halka till och falla handlöst och bryta ryggen. Tittar jag ned över kanten så blir jag yr och får känslan av att jag faller framåt. Det är väl svindel det kallas? Känslan är så läskig och faktiskt något nytt för mig.

Jag var ändå modig som fotade och vågade stå där uppe under väldigt lång tid. Mamma rusade ut med varmare jacka då blåsten kom och tog mig och min tunna vårkappa. Brrrrr….. hörni, huuuu vad man fryser av att ha gått ned i vikt. Det trodde jag aldrig, att det skulle ha sådan effekt?! 🙈 Jag kan inte duscha lika varmt heller längre vilket är sååå märkligt, jag bränner huden känns det som. Antar att underhudsfett faktiskt skyddar så mycket mot både kyla och värme.

Milo stod nedanför och ville också komma upp.

Såklart! Hela familjen uppepå taket! 😂

Mamma var med genom fönstret också. Passade på att städa lite fönsterbleck under tiden. 😅 Det är så vi kvinnor funkar. Vi sitter t ex inte bara på toaletten, vi drar ett par varv med trasan i handfatet när vi ändå sitter där. På vägen upp till övervåningen tar vi med oss något som ska till förrådet t ex. Håller ni inte med? Vi fungerar på ett helt annat sätt. 😅

Till min stora lycka så har mammas och pappas underbara rabarberbuske fullkomligen exploderat de senaste dagarna. Jag fick ta med mig lite som jag tänkte baka av idag. Tydligen är busken otroligt gammal men varje år så bjuder den på överflöd av goda rabarber. Ska fråga mamma om jag får gräva loss en liten bit och plantera här hemma.

Hepp, inga ursäkter. Nu ska jag kliva upp ur sängvärmen och klä på mig. Dags för dagens promenad! Idag ska Vagnhild tvättas, det sista ska fixas med renoveringen (ska knäppa bilder på allt, tror att jag också ska köra en live på min Instagram inuti. Följ mig gärna på Instagram HÄR.) Sen ska det packas för imorgon förmiddag drar vi iväg en liten sväng (inte längre än 2 timmar hemifrån och inom rätt län ”just so you know”) och ska bo borta i 2 nätter. ”Mellan” med vänner är katt och husvakt under tiden. Har dragit hela harangen om att huset ska se ut så så som vi lämnat det när vi kommer hem. Haha…. ja ni vet det där gamla vanliga tjatet. Ska i alla fall bli hur mysigt som helst att åka iväg en sväng, längtar riktigt!

Hörs sen. Ha en fin dag fina du! ❤️

Kram Nina

104
16 kommentarer

Tzatziki

Den här tzatzikin blir så fantastiskt god alltså, jag ÄLSKAR tzatziki. Det kan ju verkligen förhöja precis allt när det kommer till en härlig kött eller kycklingrätt. Denna grekiska härliga sås som är så fräsch och så himmelens god. Ät den till köttfärsbiffar , helstekt fläskytterfilé ,  fläskfilé, kycklingfilé, grillat ja men du hör ju, till hur mycket som helst.

IMG_5495

IMG_5496

IMG_5497

IMG_5498

TZATZIKI

2 dl creme fraiche
1/2 gurka
1/2 tsk salt
1 stor vitlöksklyfta
1/2 msk olivolja

Gör såhär:

1) Riv gurkan och lägg på hushållspapper. Strö på saltet och låt ligga i ca 15 min. Gurkan ska vätska av sig så mycket som möjligt. Ta sedan gurkan och tryck ur all vätska. Lägg i en bunke.

2) Häll på creme fraiche, pressa i vtilöksklyftan och ha i oljan. Rör om och ställ gärna kallt i ett par timmar för att den ska få riktigt god smak. Du kan äta den direkt om du vill men som sagt, smakerna sätter sig så himla bra om den får stå en stund.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

 

103
1 kommentar

Krispig potatis

Här ska du få ett riktigt fint tips att laga till helgen. Dessa potatisar är verkligen helt fantastiskt goda och är så goda att man skulle kunna äta bara dom. Inget till utan bara sitta och mumsa på god potatis. De är ljuuuvligt goda, frågar ni min karl så kommer han säga att det här är det godaste i potatisväg man kan äta. 🙂

Har du kokt potatis över så är det ännu enklare att svänga ihop detta. Så släng aldrig kokt potatis, spar alltid och gör något gott av.

IMG_5492

IMG_5494

IMG_5493KRISPIG POTATIS, ca 5 potatisar

Kika gärna på detta recept på krossade potatisar med vitlök
Kika gärna på detta recept på smöriga bakade potatisar

5 kokta potatisar
3 msk olivolja (eller annan olja)
1,5 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad rosmarin (eller någon annan ört du gillar)
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk rismjöl
lite färsk timjan

0,5 dl olja att steka i

Gör såhär:

1) Skala den kokta potatisen om den inte redan är det. Lägg i en bunke.

2) Ha i vitlökspulver, torkad rosmarin, salt, peppar och rismjöl. Häll oljan över. Blanda sedan allt ordentligt. Ha också i färsk timjan och rör om.

3) Häll i oljan i stekpanna, var försiktig bara så oljan inte blir för varm. Ha alltid ett lock tillhands när du steker i mycket olja så du kan släcka ifall det skulle ta eld i pannan. Stek potatisen  i oljan tills den får fin färg och blir krispig. Sååååå gott!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

148
8 kommentarer

Så många år som man inte älskade sig själv!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cellbes

Godmorgon vänner!

Haha, ja såna här härliga kommentarer kan man få på Instastory. Idag kan man säga att det är torsdag ju….. tänk, vi slapp trista Tisdag helt och hållet. Skönt!

Jag har startat dagen med en härlig promenad. Har börjat stannat till vid vattnet för att bara njuta lite. Jag älskar att vara där, konstigt bara att jag inte stannat till förut? Vi har ju ändå bott här i 2,5 år nu. Tidigare har jag liksom rusat förbi i all världens fart…. haha.

För mig har det blivit viktigt att stanna upp lite då och då. Sitta stilla och bara titta sig omkring utan yttre påverkan från varken telefoner eller människor. Känner hur gott det gör för mig. Det fanns en tid då jag bara rusade fram i livet, mycket handlade om att rusa ifrån jobbiga känslor som ångest t ex. Sprang man bara tillräckligt fort och stängde av det som pockade på min uppmärksamhet så kunde jag klara av att andas högt uppe på ytan med små korta andetag. När man inte vågade djupdyka i känslor var det så mycket lättare att springa fort ifrån dem.

Men idag vet jag bättre. Det gick inte att springa tillräckligt fort till slut. Det kom ikapp ändå. Jag blev tvungen att djupdyka i de jobbiga känslorna och med hjälp av en terapeut så vågade jag möta den där ångesten. Inte alls kul och så fasligt jobbigt stundtals så jag trodde jag skulle gå under. Men jag kom ut på andra sidan…. det tog ett tag efter terapin var slut att hitta det, men han gav mig verktygen och med dem har jag sen meckat mig fram i livet.

Det har handlat om att hitta rätt bland vänner, förstå vem och vilka som är dina vänner och vill dig väl. Det handlade om att våga säga nej även om det kändes fasligt jobbigt till en början, jag slog hellre knut på mig själv än att säga nej vad det än handlade om. Det handlade faktiskt mest om att förstå mig på mig själv – förstå att man inte helhjärtat kanske kunde varken lita på andra eller älska andra villkorslöst om man inte älskade sig själv. Jag visste inte att jag inte älskade mig själv. Det uppvaknandet gjorde nog mest ont. Att jag hade kört över mig själv under så många långa år. Struntat i vad jag ville, vad jag stod för (jag visste inte ens vad jag stod för), lita på min magkänsla och avsluta sånt som inte var bra för mig. Att lita på sin magkänsla var stort – när jag förstod hur jag skulle använda det så var det en smärre revolution.

Vägen har varit guppig och gjort ganska så ont. Det känns ändå som att jag gjort helt rätt nu. Som att jag lyssnat till hjärtat och magen, gjort så som känts rätt där. Lyssnat på vad jag vill och vad jag vill ha i livet. Sagt ifrån när det inte känns bra eller bara sagt nej när jag inte orkat eller känt för det.

Lär man sig dom bitarna så börjar man sakta att älska sig själv. Att tycka att man är en ok människa trots fel och brister, jag var inte en dålig människa för att jag led av hypokondri. Jag behövde bara acceptera det och sen sakta börja hitta sätt att börja må bra igen. Att bara acceptera att man inte mår bra är en bra bit på vägen till att faktiskt börja må bra igen. Att ta bort sånt ur livet som inte känts rättvist, fint eller bra har också varit otroligt betydelsefullt. Det är att älska sig själv!

Oj, vad jag svävade ut här men titta vad ett litet stopp på promenaden kan göra med en. 😅

Måste tipsa om världens >>skönaste mysbyxa<< som jag hade på mig idag på promenaden. Dom här är lika sköna som mysbrallor hemma i soffan som träningsbralla eller när man vill vara fin fast man är mysklädd. Finns även i >>svart<<. Lite typ baggy i stilen, exakt så som jag gillar dom.

Nu ska jag fortsätta jobba här, ville kika in och säga godmorgon. Hörs sen!

Kram Nina

75
6 kommentarer

Spröda smördegstjärnor med äppelmarmelad

Igår bakade jag en hybrid på finska julstjärnor. Detta bakverk är alldeles för smarrigt för att inte baka det även när det inte är jul. Man kan göra lite olika utföranden på det här bakverket och det blir så fasligt gott. Dessutom är det faktiskt väldigt vackra att se på. Mittendelen till detta bakverk innehåller mitt recept på äppelmarmelad. Den är verkligen superenkel att göra och blir så fantastiskt god. Den här marmeladen är toppen till osttallriken t ex. Passar såå bra till det. HÄR hittar du receptet på den. Ett tips är att ta jordgubbssylt, hallonsylt eller den sylt du gillar att ha i mitten. Supergott att ha i vaniljkräm också. MUMS!

IMG_5491

IMG_5489

IMG_5490

IMG_5487

SPRÖDA SMÖRDEGSSTJÄRNOR MED ÄPPELMARMELAD, ca 6 st

Kika gärna på mitt recept på smördegsinbakad Dumlekaka (<länk)
Kika gärna på mitt recept på världens godaste kardemummakaka med äpple (<länk)

1 platta smördeg
6 msk ninas äppelmarmelad
florsocker

Gör såhär:

IMG_5475

1) Bred ut plattan och skär ur fyrkanter ur den. Skär sedan snitt i fyrkanten så som jag gjort på bilden ovan. Du kan skära med vanlig kniv om du inte har en sån här degslicer.

IMG_5476

2) Klicka i 1 msk marmelad i mitten av rutan. Vik sedan en kant mot mitten så som jag gjort.

IMG_5477

3) Vik sedan ihop varje kant tills du har något som liknar en stjärna på det här viset. Knip ihop dem i mitten så de håller fast under gräddningen.

4) Pensla med ägg och skjuts in i ugnens nedre del, 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills att smördegen fått fin färg. Låt svalna lite och pudra sedan med florsocker.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

 

 

38
Kommentera

Kortvecka och sköna Söndag

Godmorgon vänner!

Hur mår ni? Det är kortvecka och jag har en hel del att göra innan det är helg och röd dag igen. Husvagnsrenoveringen går framåt, jättekul är det även om jag bara vill vara klar nu. Igår hann vi inte jobba så mycket med den då vi blev bjudna på mysfika hos Tonys bror med familj.

Vi startade dock dagen med en promenad hela familjen. Så skönt! Även om det blåste en hel del så sken solen och gjorde så det blev skönare.

Sen fixa sig lite och iväg på lite söndagshäng med Tonys familj. Jag bakade med mig lite finska stjärnor som jag ska ge dig recept på senare idag.

IMG_5485

Såhär såg dom ut just när jag tagit ut dem från ugnen. När de svalnat hade jag på lite florsocker. Packade med dem i en påse och tog med. Stackars min släkt som får äta bakverk på bredden och tvären känner jag ibland. Dom kanske inte tycker så synd om sig själva dock….. jag hoppas i alla fall inte det. 🙂

Milo fick göra nåt skitkul igår, han fick nämligen åka fyrhjuling för första gången med sin farbror. Snacka om spännande! Katastroftänkarmorsan fick kolla bort. HATAR typ allt med motor på 2 hjul. Visserligen har den här 4 men det är lika läskigt för det när man sitter så oskyddat. Allt gick bra dock och jag har lärt mig att inte titta. Tony får ta det där. 😅

Efter att vi suttit ute i en halv evighet så frös vi när vi åkte hemåt. Då var det skönt att tända ljus i hela badrummet och sätta sig i badet och tina upp. Som jag tjatar om det men det där badkaret med det är verkligen det bästa köpet ever!

Idag startade dagen med promenad igen. Kände en bekant doft när jag gick på vägen och så fick ja se den här väggen av syrener! Åh vad jag älskar den doften. Vill ha en stor vas hemma på altanen.

Lyrisk av det här! Är det ostadigt väder under dagarna så får man ofta ändå njuta av blå himmel och sol på morgnarna på promenaden. Där har du ytterligare en anledning att ge dig av på morgonen, det är verkligen så värt det! 🥰

Nu ska jag fortsätta jobba här, vi hörs av lite senare.

Kram Nina

51
12 kommentarer