Lyxig hummersoppa

Godmorgon Lördag

Det är Lördag, här har vi varit uppe med tuppen. En son som satsar hårt på fotboll skulle upp och ha fysträning, där är kanske en av anledningarna till varför en annan ”bara” spelade i division 1 i innebandy. Upp i ottan på Lördagar för att träna stenhårt har kanske aldrig varit riktigt min grej även om vi drog på matcher osv. 😅 Nåväl, nu ska vi prata hummersoppa. Alltså denna hummersoppa var så god så ögonfransarna flaxade självmant. Så len, så krämig, så perfekt. Jag tänker att man äter den antingen som en förrätt, men med ett gott matigt bröd till passar det även fint som huvudrätt. Du måste testa den här soppan för bevaremigväl så god denna hummersoppa smakade! Vi blev bjudna på detta på nyår och receptet är från Allt om mat men receptet är lite ändrat.

Massor med goda soppor (<klicka för fler recept).


Lyxig Hummersoppa, 4 p

Missa inte dessa soppor: min supergoda krämiga Tomatsoppa // Tacosoppa med kyckling // Potatis & palsternackssoppa med knaperstekt bacon

2 humrar (frysta & tinade ca 350 g)

2 schalottenlökar

1 morot

50 g rotselleri

1 liten fänkål

2 msk smör

2 msk konjak (hoppa över om du inte har)

2 msk tomatpure

7 dl vatten + 0,5 dl vatten

2 dl torrt vitt vin

2 dl vispgrädde

1,5 msk majsstärkelse

0,5 tsk salt

Tillbehör:

1 dl vispgrädde

2 msk gräslök

Gör såhär:

1) Klyv humrarna och ta ut köttet. Plocka bort gälarna och den skalliknande magsäcken som sitter vid huvudet. Ta bort tarmen som sitter längs stjärten. Skär sedan hummerköttet i mindre bitar och förvara i kylen. 

2) Skala och skär lök, morot och ­selleri i bitar. Halvera och skiva sedan fänkålen. Bryn hummerskalen i smör i en gryta i ca 5 min.

3) Tillsätt konjak (om du har det), tomatpuré, lök, morot, selleri och fänkål och stek i ytterligare ca 5 min. Rör om då och då. Häll på 7 dl vatten och vin så att det precis täcker skalen. Koka upp och ta bort skummet som bildas på ytan med en hålslev. Låt sjuda under lock i ca 45 min. 

4) Sila ner buljongen i en kastrull genom en finmaskig sil. Skaka silen så att all buljong tas tillvara. 

5) Koka upp buljongen och koka ihop den utan lock tills det återstår ca 6 dl. Tillsätt grädde. Koka upp, passa noga så att det inte kokar över. Sjud soppan i ytterligare ca 15 min.

6) Rör ut majsstärkelsen i 1/2 dl vatten. Häll redningen i soppan och låt koka upp. Krydda med salt. Häll soppan i varma skålar eller tallrikar och toppa med lättvispad grädde, hummerkött och gräslök. Mal över peppar och servera.

Serveringstips: Vitlöksflatbread

Gillar du receptet blir jag alltid så glad om du klickar i tummen upp längst ned till vänster under inlägget.

Testa att laga denna soppan! Det är så värt att koka egen fond av skalen ska jag säga, har ätit med både hummerfond på burk och äkta vara och äkta vara slår alltid upplevelsen med hästlängder. Så mumsigt och gott. Ett tips är också, som jag också skrev i receptet, att köpa fryst hummer. Mycket billigare än färsk.

Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

GRATÄNGER
SMÅKAKOR
KÖTTRÄTTER
MINA 40 POPULÄRASTE RECEPT PÅ SIDAN
MJUKA KAKOR 

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i tummen till vänster under inlägget.

Hur kan du följa mig?

FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR

Kram Nina

8
1 kommentar

Fredagspepp & Oxfilé Provencale

Innehåller annonslänkar för Cellbes

Godmorgon Fredag!

Ja även denna veckan har nått sitt slut. Jag tänkte kicka igång denna Fredag med att bjuda dig på ett riktigt härligt helgrecept. Detta är recept på maten vi åt på Nyårsafton. Du kommer också i detta inlägg få lite tips på REA-kläder och en massa Fredagspepp! Kika i slutet av inlägget. Ja, vi var ju bortbjudna på Nyårsafton och åt så galet gott kött som jag tiggde åt mig receptet på och tänkte att ni också kunde få det. (Originalreceptet är från ICA – men det är omgjort till en viss del). Kanske är det inte helt rätt tid i månaden att bjuda på recept på ett så dyrt kött som Oxfile är, men jag tänker att du kan spara receptet till ett annat tillfälle, det kan också vara så att du kanske var smart nog och köpte Oxfile på REA efter nyår (brukar alltid finnas) eller så byter du helt sonika ut köttet i denna Oxfilé Provencale. Lite billigare kött att ersätta Oxfile med är Rostas eller ryggbiff t ex. Mört och gott kött får du också av hel fläskkotlett, fläskfile eller fläskytterfilé.

Oxfilé Provencale , 4 p

Missa inte mina 20 populäraste kötträtter (<klicka) på min sida.

600 g Oxfile (gärna mittendelen)

Salt & svartpeppar

smör till stekning

Vitlökssmör:

1 stor vitlöksklyfta

1 kruka persilja

100 g rumstempererat smör

1/2 tsk worcestershiresås

Råstekt Potatis

900g potatis, gärna Amadine (brukar säljas i påsar på ICA)

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

2 msk olja

Tillbehör:

150 g grön sparris

4 tomater

Gör såhär:

1) För nötkött: Sätt ugnen på 125 grader. För griskött: Sätt ugnen på 175 grader.

2) Krydda köttet runtom, bryn sedan runtom i rejält med smör, lägg sedan i ugnssäker form. In i mitten av ugnen tills köttet (nötköt) nått en innertemp på ca 60 grader. Detta kött är mediumstekt. För fläskköttet gäller minst 70 grader. När köttet är klart i ugnen så ta ut det, linda in det i fuktat bakplåtspapper och låt vila.

3) Höj ugnstempen till 225 grader.

4) Vitlökssmör: Skala och riv vitlöken. Hacka 2/3 av persiljan. Blanda vitlök, persilja, smör och worcestershiresås. Krydda sedan med salt och peppar.

5) Råstekt potatis: Skala och skiva potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg potatisskivorna i en bunke. Skölj sedan potatisskivorna i rinnande vatten i ca 5 minuter, rör om då och då så att stärkelsen sköljs bort. Häll potatisen i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. Häll sedan upp potatisskivorna på en ren kökshanduk och låt dem bli torra. Badda dem gärna lite med hushållspapper.

6) Skala och riv vitlöken. Stek potatisskivorna i smör och olja i omgångar tills de får fin färg och är mjuka. Krydda med salt och peppar. Vänd ner vitlöken sista minuten så att den inte bränns. Lägg potatisskivorna på ett stort serveringsfat av något slag.

7) Koka sparrisen i rikligt med saltat vatten i ca 3-5 min beroende på sparrisens storlek. Skär upp tomaterna i klyftor.

8) Skiva upp köttet i ca 1 cm breda skivor. Lägg köttet på potatisen. Fördela ut vitlökssmöret uppepå. Lägg sparris och tomater runt om. Ställ in i ugnen i ca 3 minuter tills allt smör smält.

Gillar du receptet blir jag alltid lika glad om Du klickar i tummen till vänster under inlägget.

Tips på såser till om du vill ha det:

Falsk bearnaisesås (godare än vanlig) // Tzatziki // Vitlökssås // Rödvinssås

Dags för tips på fynd:

Den här mönstrade blusen med smock (<klicka för blusen) 50% rabatt just nu, denna var verkligen så skön på. Älskade mönstret och smocken gjorde den extra fin. Lite vidare ärmar med litet smock längst ned på ärmen. Denna kommer bli en favorit.

Ja men äntligen ett par coatade fejskinnbrallor REA (<klicka för byxan) som är lika sköna på som tights. Det ÄR tights, resår i midjan och massor med stretch. Dessa kommer jag använda massor. De är bootcut och lite sådär ”kortare” i benen i modellen. Så användbara till mycket, snygga både till vardag och till fest. Snyggt till både en grövre känga och till en stövlett.

Lite Fredagspepp:

Sätt på lite bra musik! Den här FREDAGSPEPPSLISTAN (<klicka för listan) är superbra just när man kommer hem och vill börja preppa för helgen. Kanske ställa härliga färska blommor i en vas, plocka undan lite, kanske städa, börja förbereda maten, kanske en Fredagsdrink.

.

En härlig bukett som sagt, finns inget som ger en sån otroligt härlig känsla inför helgen som en färsk bukett blommor. Minst lika härligt med den billigaste buketten från ICA som en fin bautastor från blomaffären.

Lite småplock och tilltugg kan vara hur härligt som helst att förbereda till ett gott glas på Fredagen. HÄR (<klicka) hittar du ett inlägg med massor av goda tips. Bl a dessa mozzarellarosor och goda små pajer.

Hoppas du känner dig lite peppad inför helgen! Önskar dig en riktigt fin Fredag så hörs vi snart igen.

Hur kan du följa mig?

FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR

Kram Nina

28
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Torsdagstipsen

Godmorgon!

Det är Torsdag och vi brummar på mot helg! Senare idag ska jag åka med ett lass flyttkartonger till Mellan som håller på och flyttar. Flyttkartonger är verkligen något som har en sådär 48 liv, de får flytta många familjer under en livstid. Eller så fastnar de fyllda i ett förråd eller garage nånstans. Våra har flyttat mycket, och håller kanske för någon flytt till innan de har gjort sitt.

Jag tänkte starta denna dag med att ge dig några Torsdagstips som du kanske vill ha med dig in i helgen!

1) VÄSSA SAXEN – Ja, det allra smidigaste sättet att vässa alla saxar där hemma är att dra loss ett ark aluminiumfolie, vika det dubbelt och sedan klippa en massa i det. På så sätt vässar du saxarna!

2) LAGA GOD MAT I HELGEN! Denna FLÄSKFILÉGRATÄNG (<klicka för recept) är en riktig höjdare. Den såsen med paprika och massa gott i som man häller över den stekta fläskfilén är magisk. Sen strö på ost och gratinera i ugnen. Så himla gott. Du kan också byta ut fläskfilén mot t ex fläskytterfilé eller varför inte kycklingfiléer.

Vill du ha fler härliga rätter att inspireras av:


Fläskytterfilé i sockerkaksform

Krämig Mango Chutney Kyckling

Snabb Räk & Fetostpizza (himmelskt god)

Tacopastagratäng

3) NJUT AV EN GOD KOPP TE – Jag älskar te och såhär års dricker jag massor! Mitt favvo-te är Pukka:s. Ni vet ju också min dunderkur:s te när jag är på väg att bli förkyld eller är förkyld, så bra är den. Kika HÄR på recept på min dunderkur mot förkylning. Tänkte tipsa dig om att NordicNest nu har en mellandagsrea som fortfarande pågår. Där kan du t ex fynda dessa härliga tekoppar (<klicka för kopparna), dricker kaffe ur dem också, stora härliga koppar som finns i flera fina färger. Tekannan (<klicka för kannan) är så fin, älskar det lilla trähandtaget till den. Finns i flera fina färger också. Är ute efter en sån liten hatt till tekannan nu så man håller te:t riktigt varmt länge.

4) RENSA INFÖR VÅREN – Orkar du göra allt på en vecka så kör, gör du inte så kan man ta en dag en vecka, sedan tar man en av dagarna nästa vecka. På 6 veckor har man då rensat och fixat inför våren. Kanske starta redan i helgen? Nu står det tomt på Söndag men kanske har du ork och energi att köra då också.

Kanske minns du 21 dagars rensningen (<klicka) också?

5) NJUT AV ROSA HIMMEL – Den här bilden tog jag utanför oss, inget filter ingenting. Såhär rosa var himlen en eftermiddag när solen höll på att gå ned. Det var helt magiskt att se det. I helgen ska det bli kallt och klart här hos oss och då brukar den här himlen uppenbara sig när solen går ned. Har du chansen att se den, gå ut och titta.

6) GÖR DUKNINGEN EXTRA FIN – För att få sån ordentlig härlig helgkänsla brukar jag duka lite extra fint på helgen. Helst på Fredagar. Kanske en nyinköpt blombukett, nu sprutar det av tulpaner där ute t ex. Sen duka lite extra fint sådär med vinglas, fina tallrikar och bästa besticken så man får en riktigt härlig helgkänsla. Vill du så kan du göra dig till lite extra mycket och rulla servetterna som dessa servettrosor som jag gjort. För att se hur jag gjort, klicka HÄR.

7) BÄDDA RENT – Finns det något mysigare än att på Fredagkvällen få krypa ned i krispiga rena lakan och bara njuta allt man orkar. Just dessa lakan är från Mio, såg att det var halva priset på dem nu. Klicka HÄR för påslakanen (finns i fler färger). Det är också ett stor påslakan från Mio (så fin färg) som jag hängt över vår svarta sänggavel för att förnya den lite. Tips tips om du vill förnya en sänggavel, klipp upp långsidan på påslakanet och häng över och vik in kortsidorna bakom. Blev jättebra, jag ville få det lite sådär bohemiskt naturligt. Påslakanet jag klippt sönder är exakt detta (<klicka.)

8) GÖR SNÖLYKTOR – Ska ni kanske bjuda hem folk i helgen? Varför inte göra lite annorlunda snölyktor? Så trevligt välkomnande för gästerna när dessa står och brinner. Jag brukar göra dem ändå även om vi inte ska ha gäster, en typiskt mysig helggrej att mysa till trädgården eller balkongen med. Hur du gör dessa kan du se HÄR.

Hoppas du får en fin Torsdag. Vi hörs sen igen.

Kram Nina

Ps: Gillar du Torsdagstipsen och vill att de ska vara en stående del här på bloggen får du gärna klicka i tummen längst ned till vänster här under inlägget.

76
2 kommentarer

Kvällens middag & REA

Innehåller annonslänkar för Cellbes

Godmorgon!

Mitt i veckan redan, vi går mot ljusare tider hörni och då är det bara bra med tiden som går fort. Ju snabbare dagarna går desto fortare får vi vår. Även om jag villigt erkänner att jag faktiskt älskar denna vinter, det har varit snö hela tiden och kallt. Nja, behöver kanske inte dippa över minus 30 strecket, men annars gillar jag att det är ordentlig vinter och inte det där gråa slasket som vi annars är vana vid.
Älskar att man kan mysa omkring i mysdressen hemma när det är svinkallt ute. Kolla in den här mysdressen:


Velourjacka REA // Velourbyxa REA

Det här setet är verkligen så skön på, älskar att skrota runt i den här hemma. Känner mig också lite finare än när jag har mina äldsta mysbrallor med knän och hål i ska jag säga. ☺️Är det nu dom har gjort sitt tro…. Allt i velour älskar jag, tycker det är så skönt mot kroppen! Riktigt mysigt att hoppa i efter duschen på kvällen.

Kvista in på Cellbes nu om du vill fynda, dom har jätterea på massor med fint. Alla jackor t ex är det upp till 50% rabatt på just nu. Klicka HÄR. Vill du se hela vinter-REA:n så klickar du HÄR.


Ikväll ska jag laga denna Kyckling i dijon & basilikasås (<klicka för recept) till middag, det var längesen vi lagade den så nu är det dags. Så himla gott är det! Älskar smaken av dijon och basilika, vi brukar äta den till ris för det mesta men lika smarrigt till potatis eller pasta t ex. Onsdagar brukar jag försöka laga lite godare mat sådär för att det är Lill-Lördag. Har också passat på att köpa kyckling när det varit bra pris så behöver tillaga lite av det nu. Perfekt också att ha i matlådan är denna rätten.

Hade faktiskt tänkt att göra mig till lite extra och baka en kaka också som vi kan mumsa på till TV:n ikväll. Sveriges Mästerkock ikväll och det vill och får jag bara inte missa (om jag håller mig vaken vill säga).

Tänkte baka denna blåbärskladdkakan (<klicka för recept) som också finns i min bakbok (<klicka för boken). Himmelskt god till vaniljvisp tex. Också god att bara äta den som den är, tar du dessutom ut den lite tidigare så blir den såhär kladdig. Galet gott!

Jag har galet många recept på mjuka kakor här på bloggen, det är när man sammanställer som man verkligen inser hur många det är. 125 recept på mjuka kakor och du hittar alla HÄR (<klicka). Har sammanställt en lista utan bilder för att det ska vara enkelt att hitta, hoppas du får en massa god inspiration.

Ha nu en fin dag så hörs vi sen!

Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

GRATÄNGER
SMÅKAKOR
KÖTTRÄTTER
MINA 40 POPULÄRASTE RECEPT PÅ SIDAN
MJUKA KAKOR 

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i tummen till vänster under inlägget.

Hur kan du följa mig?

FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR

Kram Nina

18
Kommentera

Vitrinsemla

Ja men visst, fick tipset på namn av en följare och jag tyckte det var briljant. In vitro betyder i glas på latin, och vitrin som i vitringlas t ex. Kan ju inte bli mer underfundigt! Vitrinsemla än är helt enkelt en semla som man festligt serverar i ett glas. Detta har alltid gjort succé här hemma, fikastunder blir en riktig höjdpunkt kan jag lova. Vitrinsemla än här som jag gjort var med vaniljkräm, men blir ju extremt god även med mandelmassa. Ja men du måste bara testa att äta en Vitrinsemla.

Jag har bakat semmelbullarna själv, du ska få receptet här nedan. Har du tid och ork så baka dem själv, det blir verkligen jättegott. Har du inte list och tid så kan man ju köpa släta semmelbullar och göra semlor ändå.

Är du allergisk mot mandel eller vill ha glutenfria semlor? Kolla HÄR! (<klicka)

Glasen jag använt är dessa (<klicka), champagneglas/dessertglas. Använder dessa ofta då jag tycker dom är så fina. Jag älskar när man kan använda dem till båda. Det är alltid lite festligt att servera t ex semlor såhär. Gott också att servera mousse (<klicka för flera goda recept), pannacotta (<klicka) och cheesecake (<klicka) såhär.


Vitrinsemla, 4 st

Börja med att baka semmelbullar, recept HÄR.

Vill du göra egen vaniljkräm kan du följa detta recept.  Vill du ha det riktigt fluffigt så följ detta (<klicka) recept för rårörd fluffig vaniljkräm. Annars finns det färdig marsansås att köpa på affären också.


1) Smula ner semmelbullar i botten på glaset. Tänk att det ska vara lätt att äta med sked.


2) Häll sedan vaniljsås/vaniljkräm över semmelsmulet. Spritsa också ut grädde på allt. Vill du använda mandelmassa så kan du ha det istället för vaniljkräm. Blanda det med en skvätt grädde så det blir lite lösare i konsistens.


3) Toppa med ett lock och massor med florsocker.

Hoppas du finner inspiration att servera din semla såhär någongång. Riktigt trevligt och himmelskt gott!

Tips på andra goda efterrätter:


After Eight Mousse

Snabb cheesecakeglass med jordgubbar

Sandwichtårta

Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

GRATÄNGER
SMÅKAKOR
KÖTTRÄTTER
MINA 40 POPULÄRASTE RECEPT PÅ SIDAN
MJUKA KAKOR 

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i tummen till vänster under inlägget.

Hur kan du följa mig?

FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR

Kram Nina

30
Kommentera

Veckomatsedel v 3

Dags igen för veckomatsedel. Ny vecka, nya roliga utmaningar. Eller låter jag för klämcheck denna måndag? Jaja, det skadar inte att tänka positivt, ellerhur! Denna veckan tänker jag billigt i veckans matsedel. Vi är många som spar på slantarna såhär månaden efter årets dyraste månad (jul & nyårsmånaden). Så jag tänker mig billigt och också enkelt & gott. Bästa kombon om du frågar mig.

Vill du hämta mer inspiration från Veckomatsedlarna så hittar du alla HÄR.

MÅNDAG

Supergod Lins & Kikärtsgryta – en riktigt smarrig gryta som inte kostar så mycket att svänga ihop. Kallar det för comfort food. Perfekt även när det är kallt ute. Magen kommer kurra av välbehag lite extra mycket.

TISDAG

Fiskgratäng med bearnaisesås – en riktigt populär fiskrätt som min äldsta åt av varje gång så magen hans stod i alla hörn. Den enda fiskrätten han åt också. En riktigt omtyckt gratäng av både liten & stor. Köp torskblock, billigaste varianten brukar smaka helt ok den också i denna fiskgratäng.

ONSDAG:

Ninas Chili Con Carne – gott som tusan. Byt ut färsen mot veganska alternativ om du vill. Denna chili con carne är god att äta bara som den är med ett gott bröd till.

TORSDAG


Broccolisoppa – Den här krämiga goda varianten på broccolisoppa går hem hos alla här hemma. Äter man det dessutom med något gott bröd med smakrik ost, ja då har man en riktigt härlig vardagsrätt att njuta av.

FREDAG

Lyxig Kasslergratäng – Kassler brukar man kunna hitta lite billigare i affären. Den här kasslergratäng n blir såååå smarrig. Ät den med t ex ris eller varför inte klyftpotatis. Servera med en riktigt god grönsallad.

VECKANS GOTTA

Världens härligaste Mandelmassakaka – Så god och dessutom lite vacker att se på dessutom. Passar perfekt nu när semmeltiderna börjar komma igång. Den här kakan påminner mycket om semla faktiskt. Riktigt riktigt smaskig!

Hoppas du ska finna lite inspiration för veckans matlagning. Önskar dig en fin start på veckan och att den fortsätter så.

Det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan att inspireras av, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:

• SMÅPLOCK & SNITTAR  

• SMÅKAKOR

• POTATISRÄTTER 

• PASTARÄTTER 

• MJUKA KAKOR  

• MIDDAGSTIPS

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

16
2 kommentarer

Kycklingfärssås och julen bortstädad

Innehåller annonslänkar

Äntligen tog jag tag i det!

Ja julen har legat kvar här hemma alldeles för länge. Men nu i helgen tog vi äntligen tag i det och städade bort den. Jag har alltid ett litet motstånd till det först, men sen när man väl börjar så känns det ju bara såå skönt – känns nästan ofräscht med alla julsaker på nåt konstigt sätt. Nu fattas bara en stor bukett med härligt gnissliga tulpaner i en stor vas, sen kan våren komma. 💐 Haha, nu tog jag i från tårna. 😂 Hörni, en kycklingfärssås som jag brukar göra ska du få tips på. Testa att laga det istället för med köttfärs ibland. Just denna variant av kycklingfärssås är riktigt nyttig också. Jag har gjort typ 8 matlådor till mig och har ätit varje dag förra veckan. Så gott är det, haha!

Detta är kycklingfärssås, kokt råris och kokt broccoli. Skulle kunna äta varenda dag i resten av livet typ. Haha, nej men efter en veckas ätande av detta så har jag fortfarande inte tröttnat.

Tipsar dig också att testa min KYCKLINGFÄRSGRATÄNG (<klicka för recept) – riktigt gott också!

KYCKLINGFÄRSSÅS, ca 6 p

Fler goda recept med kycklingfärs: Thaigryta med kycklingfärs // Kycklingfärsbiffar med supergod sås

800 g kycklingfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 1/2 tsk torkad timjan

1 1/2 tsk torkad rosmarin

2 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

1 krm cayennepeppar

salt & peppar (tänk på sältan från fonden också)

400 g krossade tomater

3 msk kycklingfond

1 msk balsamvinäger mörk

vatten vid behov

Gör såhär:

1. Hacka och stek kycklingfärsen. Hacka lök och ha i den, pressa också i vitlöken.

2. Ha i alla kryddor, fond och balsamvinäger. Ha också i krossade tomater och eventuellt lite vatten så såsen inte blir för torr. Hellre lite extra vätska innan det ska puttra en stund.

3. Låt puttra på medelvärme i ca 15 min. Rör om då och då. Servera till pasta, ris eller potatis.


Vill du ha den lite krämigare så ha i en skvätt grädde, i just denna är det ingen grädde. Men väldigt gott att ha i det också.

Missa inte denna Kycklinggratäng Italian style (<klicka för recept)

Mina 10 bästa kycklingrecept (<klicka) – bl a denna goda som du ser här ovan. Ugnsbakad kyckling i krämig balsamicosås med knaperstekt bacon.

Igår fick jag då äntligen ut julen här hemifrån. Det var på tiden, kändes som den dröjde sig kvar lite extra länge. Man är alltid lite skraj att det ska bli för mörkt och deppigt. Men jag har slängt upp lite ljusslingor och fina lampor i fönstren, då blir det faktiskt inte så mycket mörkare!

En ny ljusstake (<klicka för ljusstake) har fått flytta in på matbordet. Blev så kär i den när jag såg den! Riktigt maffig och tung, man kan ha både värmeljus och vanliga stearinljus i den. Ljusen är kronljus som finns i alla möjliga färger. Dessa var så fina, SAND heter färgen och de finns HÄR.

Den är riktigt maffig när alla ljusen är tända i den. Älskar att den också kan användas till vanliga värmeljus.

Nej, nu ska jag ta en dusch. Sedan är det dags att åka. Ha en mysig Söndag.

Kram Nina

Hur kan du följa mig?

FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR

19
2 kommentarer

Godaste Chiapuddingen

Godmorgon min vän!

Söndag idag. Här väntar ett besök i storstan idag. Igår var vi på bio och jag kan verkligen rekommendera Aquaman & the lost kingdom. Så spännande på alla sätt, jag är inte så svårflirtad när det kommer till filmer. Är ju högkänslig så för mig är nästan alla filmer en upplevelse. Helst i biomiljö. Denna morgon är jag lite extra pepp för jag har Chiapudding står och väntar på mig i kylen. En extra god Chiapudding. Har skämt bort den med både vaniljpulver och lönnsirap, dessutom toppade jag den med mandelflarn och färska hallon.

Kika gärna på några goda smoothies (<klicka för recept)


Chiapudding är verkligen så gott! Vad är chia då? Jo men ett litet litet frö som är fullpackat av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Innehåller kostfibrer, omega 3 & 6 fettsyror, mangan, magnesium, fosfor, niacin, kalium, zink, tiamin, B2 & kalcium. Fullproppat av massa bra alltså! Det sägs dessutom hålla ordning på blodtryck, minimera risken för hjärt & kärlsjukdomar, gynna tarmhälsa, sänka blodsocker, ge starka ben och t.o.m. minska cancerrisk.

Något som också är gott att äta som frukost eller mellis är Over Night Oats (<klicka för recept).


Alltså det är så krämig och gott med chiapudding. Och jag bara älskar smaken av kokos. Gör du inte det så kan allt vara mjölk och du helt enkelt bara hoppar över kokosmjölken.

Eftersom det är Söndag (och för mig en typisk brödbakardag) så tänkte jag tipsa om 6 av mina mest populära och mest välbesökta brödrecept:


Lantbröd

Långpannebröd

10 minuters frallor

Tekakor i långpanna

Polarkakor

Mormor Britas Tekakor


Supergod Chiapudding 2 st

3 dl kokosmjölk

1 dl mjölk av valfri sort

4 msk chiafrön

2 krm vaniljpulver

2 tsk lönnsirap

2 krm nymalen kardemumma

Topping:

Färska hallon

mandelflarn

Gör såhär:

1. Ta fram 2 burkar eller liknande som du kan ha lock på. Häll i kokosmjölk och mjölk.

2. Ha i chiafrön, kardemumma, vaniljpulver och lönnsirap. Rör om ordentligt och ha på locket och ställ i kylen i minst 1 timme. Gärna över natten.

3. Ta ut och preppa med hallon och mandelflarn. Du kan ju ha på vad du känner och vill såklart.

Jag gillar att äta chiapudding även till mellis. Fräsch, gott och väldigt mättande. Många ungar gillar också, bara man har i det som dom gillar så är man hemma.


Kolla in annat gott till frukost också: Amerikanska pannkakor // Browniepannkakor // Sconesvåfflor // Bubbelvåfflor

Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

GRATÄNGER
SMÅKAKOR
KÖTTRÄTTER
MINA 40 POPULÄRASTE RECEPT PÅ SIDAN
MJUKA KAKOR 

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i tummen till vänster under inlägget.

Hur kan du följa mig?

FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR

Kram Nina

7
Kommentera

Västerbottensbiffar i timjansås


Gott med biffar!

I veckan så provlagade jag dessa biffar, nej men wow säger jag bara, riven västerbottensost i biffarna var bara en fullträff! Gav god sälta och smak och passade väldigt bra tillsammans med potatis & sås. Sås är väl nästan ett måste när man äter Västerbottensbiffar. Sen en god grönsallad till, gott med en sallad med bladspenat, rödlök, fetaost, gurka, tomat och sugarsnaps.

Fler goda rätter med köttfärsbiffar:


Enkla köttfärsbiffar med godaste såsen

Fetaostbiffar med gräddsås

Ost & baconfyllda biffar med parmesansås

Köttfärsbiffar är enkelt och väldigt gott, dessutom lite billigare än att brassa på en köttbit. Ändå lite festligt när det är lite västerbottensost i och sen äta det med en god sås och någon god potatisrätt!

Tipsar om krossade potatisar // provencalsk potatis (maaaagisk) // klyftpotatis med parmesan

Här ser ni att Västerbottensosten smälter lite under stekning. Mums! Något att tänka på när man steker något som är ost, stek i rikligt med smör och olivolja blandat, stek på medelvärme så osten inte bränns. Det krävs ca 3 minuter på varje sida ungefär.

Kika gärna på 20 av mina populäraste kötträtter (klicka för recept)

Västerbottensbiffar

800 g nötfärs

3 dl riven västerbottensost

1 ägg

salt & peppar

Sås:

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpure

2 msk kalvfond

1/2 msk balsamvinäger mörk

1/2 msk honung

2 tsk torkad timjan

4 dl grädde

1/2 msk majsredning

salt & peppar efter smak

Gör såhär:

  1. Börja med att blanda köttfärsen med ägg, kryddor och riven ost. Forma biffar av allt.
  2. Stek biffarna på medelvärme, ca 3 min på varje sida. Blir det ost kvar i stekpannan så ta bort det mellan stekningarna. Tänk på att det är bra med en stekpanna här som det inte brukar fastna något i, min favorit är denna. Lägg biffarna på en tallrik när du stekt klart dem.
  3. Sås: Skala och hacka schalottenlöken, stek i smör tills den mjuknat. Pressa i vitlök. Ha i tomatpurén och rör runt ordentligt. Ha sedan i kalvfond, honung och balsamvinäger. Salta & peppra, ha också i timjan. Rör om, ta ett par msk av grädden och blanda det med majsredning, rör runt tills allt lösts upp. Häll i grädde och majsredning/gräddblandningen. Låt puttra runt i ca 5 min, rör om då och då. Blir den för tjock, ha i mer grädde eller mjölk t ex. Blir den för lös kan du blanda majsredning och grädde och ha i mer, du bestämmer själv vilken konsistens du vill ha.
  4. Ha i biffarna i stekpannan och rör om lite så allt blandas med såsen.

Servera sedan med någon god potatisrätt förslagsvis. Gott även till ris eller pasta! Därför jag gillar att göra just köttfärsbiffar, går att äta med det mesta! Har tex en jättegod blomkålsgratäng med bacon (<klicka för recept) som är supergod till köttfärsbiffar.

Hoppas du ska gilla detta lika mycket som vi gjorde! Detta kommer lagas många gånger till.

Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

GRATÄNGER
SMÅKAKOR
KÖTTRÄTTER
MINA 40 POPULÄRASTE RECEPT PÅ SIDAN
MJUKA KAKOR 

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i tummen till vänster under inlägget.

Hur kan du följa mig?

FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Instagram med bilder, reels & storys HÄR
Tiktok med videos HÄR

Kram Nina

69
8 kommentarer

Granola & Rea-Tips

Innehåller annonslänkar för Cellbes & TV4 Play

Godmorgon min vän!

Hoppas att du fått en fin start på helgen. Själv missade jag ”Bäst i Test” som drog igång på ny kanal igår, lite trist men får kolla på TV 4 play sen. Det är riktigt kul tycker jag, han David Sundin är ju briljant!

Här ska jag snart förbereda för frukost för sjusovarna i familjen. De är riktiga nattugglor och sitter och kuckilurar vakna till in på småtimmarna så då är det såklart så att man sover längre. Till skillnad från mig som har en helt motsatt sömnrytm. Jaja, vi ses ju i vår nångång…. Haha! 😂

Denna morgon blir det hemgjord granola till frukost, den här är såååå god och endast sötad med banan. Vi alla tycker den är supergod! Höjdaren är när jag köper lite frystorkade hallon och har i, det är mums det! Serverar den ofta med färska blåbär – riktigt gott och inga konstiga tillsatser i. Kan verkligen rekommendera dig att göra egen granola, så värt och så mycket godare!

Jag har en enkel och lite snabbare variant på müsli (<klicka för recept) som jag steker. Testa den också vetja!

Den här granolan gör jag flera gånger i månaden här hemma! Jag tycker nämligen att den är god att bara gå och äta som godis. Haha, ja men visst. Jag går och nallar i den lille glasburken för jämnan så det går åt kan man säga.

Ett annat recept för just frukost: Mina supergoda snabba FRUKOSTBULLAR (<klicka för recept)

Jag förvarar granolan i en glasburk med lock, upplever dock att den är godast och håller sin knaprighet bäst om det inte är ett tätslutande lock. Jag har den i en sån här burk som du ser ovan, men vickar liksom bara igen locket utan att stänga det helt.

Kolla in dessa: 5 nyttiga frukostar (<klicka för recept)


Ninas supergoda Granola

Fler goda frukosttips: Pannkaksmuffins de luxe // Bananpannkakor // Pannkaksröra

8 dl havregryn (ta glutenfria om du vill ha helt rena)

1 dl riven kokos

1/2 dl pumpafrön

1/2 dl solroskärnor

2 mogna bananer

1/2 dl kokosolja

1/2 dl kallt vatten

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

Valfritt: 1 dl hackade nötter

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke.

2. Mosa banan, blanda det sedan med vatten och kokosolja. Ha i det i de torra ingredienserna. Rör om ordentligt tills du har en form av klumpig röra.

3. Häll ut på en bakplåtpappersklädd bakplåt och bred ut den över hela. Skjuts in i ugnen i 1 timma. Rör om lite varje kvart.

4. Häll upp i en ren glasskål och förvara i skafferiet.

Ps: Gillar du receptet får du mer än gärna klicka i tummen till vänster under inlägget. 

Något som ser ut som frukost men inte är det är denna efterrätt som jag verkligen kan rekommendera dig att testa i helgen kanske? Detta är Kaksmulor (som du bakar själv) och glass. Nej men det här är så löjligt gott. Du måste testa! Klicka för recept HÄR. Apropå att gå och småäta, kaksmulor är livsfarligt goda. Har du tid över så gör glassen själv också, galet gott och superenkelt. Kolla in denna glass (<klicka för recept).

Jaha! Vad annars idag då? Vi kanske ska gå på bio idag, vi fick biobiljetter i julklapp (världens bästa present). Sen ska jag komma ihåg och hämta ut ett paket när vi kommer hem. Har nämligen väntat på ett…. Tipsar dig nedan.

Rea tips!

1.Svart blus (75% rabatt) // 2. Mönstrad blus (70% rabatt) // 3. Mönstrad blus i brun/beige (20% rabatt) // 4. Spetstopp

Det är nämligen JÄTTE-REA på Cellbes. Massor med fint till galet bra priser så vill du fylla upp vårgarderoben kan du göra riktiga fynd nu! Det blev topparna som du ser ovan. Nr 4 har jag redan haft men beställde en till för trivs sååå bra i den. Tänkte att när den första börjar ha gjort sitt så har jag en ny och fräsch. Ibland gillar man en topp sådär extra mycket. Den är dessutom så skön på, jättefin under kavaj också.


Dessa vida jeans (som jag redan har 2 par av i andra färger) var det halva priset på nu! Världens skönaste jeans, massor med stretch och så sköna i midjan. Man kan äta på hur som helst, spänner ingenstans. Bästa jeansen är dom man kan äta obehindrat i om du frågar mig. Snygg till både stövlett med klack eller sneakers!

Önskar dig en riktigt bra Lördag & helg! Vi hörs snart igen.

Kram Nina

38
4 kommentarer