GÁHKKU – Samiskt tunnbröd

 

Hej igen!

Vill snabbt in med detta recept som blev så himla fantastiskt bra alltså. De här samiska bröden som kallas Gáhkku – ett slags samiskt tunnbröd, var verkligen något utöver det vanliga. Jag valde att inte baka dem så tunna utan ville ha dem med lite fluff och jag kan lova dig att det blev supergott. Dom här hemma fick äta Gáhkku varma med drypande smör och ost på så gissa om de var nöjda?! 🥰🙌🏻👍🏼 Fluffiga, så goda i smaken, perfekt konsistens och alldeles ljuvliga. Att grädda dom i gjutjärnsgrytan gjorde ju hela grejen alltså. Har du en gjutjärnsstekpanna funkar det givetvis lika bra!

Missa inte: Över 100 brödrecept (<klicka för recept)


Ytan på dessa bröd blir verkligen fantastisk, och det smakar så gott med det där välgräddade som blivit i pannan. Mums!

Mer bröd: 10 goda frallrecept (<klicka för recept)

Du kan nästan se hur fluffiga de är va? Det tog inte många minuter förrän varenda Gáhkku var uppäten, enorm gott när det dessutom är nybakt.

Vill du baka något som går fort: 10 minuters frallor (<klicka för recept)

Vill du så kan du baka den mycket tunnare än vad jag gjorde för att få ”äkta” Gáhkku. Det gör du såklart som du vill. Men om jag får tipsa så testa att baka den lite tjockare så som jag gjort här!

Missa inte: Tunnbröd i stekpanna (<superpopulärt recept)

Det tog inte särskilt lång tid att baka dessa bröd, helt klart värt det om man säger så. Hembakt bröd är verkligen så mycket godare än det bröd man köper. Helgen är också perfekt att baka bröd på.

Testa också: Hembakata Polarkakor (<klicka för recept)

Ser du ytan? Kan inte riktigt släppa hur bra det blev. Haha…. Det gör så mycket för smaken också så att grädda i stekpanna/gjutjärnspanna är väldigt avgörande för dessa bröd!

Ett superpopulärt bröd här på sidan: TEKAKOR I LÅNGPANNA (<klicka för recept)

GÁHKKU, 10 st

Fler goda bröd: Ljuvliga GRÖTKAKOR Norska tekakor Fluffiga källarfranska

50 g smör

5 dl mjölk (går bra med vatten eller att blanda både vatten och mjölk)

1 paket jäst (går fint med torrjäst med)

1 dl ljus sirap

2 tsk salt

9 dl vetemjöl

3 dl rågsikt (du kan även vara använda vetemjöl)

Gör såhär:

1) Smält smöret, ha i mjölken och se till att degvätskan håller en temp på 37 grader.

2) Smula i jästen i en bunke. (Använder du torrjäst ser du till att degvätskan är lite varmare, kan vara upp till 40 grader. Ha i den i degvätskan och blanda runt). Häll i allt i en bunke. Ha i sirap och salt och rör om.

3) Häll därefter i mjölet i omgångar. Kör tills du har en deg som släpper kanterna i bunken. Jäs övertäckt i minst 45 min.

4) Ta ut degen och dela den i 10 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka.

5) Nagga den och grädda i gjutjärnsgryta på ganska så låg värme, annars bränns brödet. Vår induktionshäll har värme från 1 – P där 9 är näst högst. Jag körde på 4 efter att jag hettat upp grytan ordentligt. Du behöver inte ha något i grytan, bara en torr het gryta. Jag gräddade ca 1,5-2 min på varje sida.

Ät & njut för allt vad du är värd!

Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.

Mer inspiration på brödrecept:


Populäraste Vitlöksbrödet

SKOGSHOLMSLIMPA

Vridna baguetter

Mormor Britas tekakor


Finns många härliga receptsamlingar:


• Över 120 goda recept på mjuka kakor 

• Mina 10 populäraste kycklingrecept 

• 15 billiga & goda rätter

• 10 perfekta rätter för matlådan 

• Över 100 goda brödrecept 

• 8 underbara korvrätter 

• 10 enkla & extra goda vardagsrätter 

• 8 maträtter under 15 minuter 

• 20 lättlagade rätter under 30 min

• 38 goda grytor

Vill du följa mig?

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.

Kram Nina

1441
11 kommentarer

Vilken fantastisk dag!

Innehåller annonslänkar genom reklam för Åhlens

Godmorgon vänner!

Hur har ni det där ute? Påsken håller på för fullt, idag är det redan påskafton och här hemma startar årets skattjakt så fort minstingen vaknar! 🙏🏻🐣🐥 Påskens höjdpunkt om du frågar honom?! Jag ska strax ut och gömma ägget, det är gigantiskt så det behöver hitta en bra plats.

Jag gömde mig i arbetsrummet och packade äggen så han inte skulle se. Det känns lite som på julafton ju. Tony hade köpt lite väl mycket godis, hälften fick inte ens plats. Haha….

Jag har i alla fall förberett en smått seriös skattkarta. Eldat kanterna och allt för att verkligen få till känslan. Den kartan ska han först få hitta små ledtrådar till som jag ska förbereda efter jag skrivit klart till dig. Mycket leta innan man hittar skatten!

Hörni! Igår hade vi en träsgårdsdag som heter duga. Jag jobbade i köket på förmiddagen och sedan blev det trädgården ända till kvällen sen. Wow vad vi fick mycket gjort. Min karl kan vara så jädra segstartad men när han väl kommer igång är han en maskin! Då plöjer han fullkomligen allt. Igår krattade han fint ööööööverallt, sågade ned grenar, klippte buskar, fick bort förra årets växter som dött och ja alltihopa. Blev sån skillnad och så himla fint!

Så härligt när man hjälps åt, hela familjen var ute och påtade igår.

Här fick vi till en bredare gång till baksidan, här har man fått slagits med en galet vass rosenbuske t ex men nu jädrar fick vi till en fin gång.

Kolla in den söta nyckelpigan som åkte snålskjuts på Milo. 🐞

Milo hjälpte till att sopa och få bort ogräs och gammalt från förra sommaren. Så duktig kille! Blev lite jobbigare att borsta utan piassavakvast dock men det gick ändå. Måste komma ihåg att köpa en ny! Härligt att kunna engagera ungar i jobb hemma också.

Jag meckade ihop de nya möblerna till altanen. Alltså, woooooow så himla fint det blev. Jag är sååååå nöjd! Dessa två stolar och de två borden passar som handsken och ger mycket mer plats än de plastfåtöljerna vi haft där. Borden hittar du >>HÄR<<, stolarna hittar du >>HÄR<<. Finns också en jättefin liten soffa till >>HÄR<<. Jag fick inte plats med den, annars hade jag beställt den också.

Fick lov och sätta mig och mysa en stund när jag skruvat klart. Man måste ju få känna känslan direkt ju. Haha…. 😂

Sen var det dags att ställa i ordning en liten mysig plats ute på gräsmattan också. Vi har grillen står precis runt knuten på altanen så då passar det perfekt med lite stolar och bord bredvid. Där kan man sitta och ta en öl medan grillen gör sitt och njuta av kvällssolen. Vi har en helt galet fantastisk kvällssol just där.

Började med att göra rent bänken som börjar få några år på nacken nu. Den har jag byggt själv för många år sen, men den hänger med. Snacka om tillfredsställelse när man ser hur något blir rent och snyggt! 🙏🏻🥰👍🏼

Blev såå mysigt där. Nu ska jag köpa dynor till både bänk och stolar så man kan sitta skönt också.

Många brukar fråga mig om sånt här inte är jobbigt att plocka bort när man ska klippa gräset och så. Självklart är det alltid lite mer meck med att ställa undan, men tar det 2 minuter extra liksom? Vad är det när man får mysa en hel sommar i möbler rakt på en gräsmatta På ett av trädgårdens mysigaste ställena med kvällssol. Är man dessutom många finns det platser att sitta på.

Fixade med lite penséer och påskliljor så vi har lite mys på altanen nu över påsk. Snacka om att blommor ger liv! Det blir en helt annan känsla direkt när man får in lite levande. Längtar till man slå på stora trumman. Ställa ut palmer och annat mys. Längtar också till vi kan hänga upp vår hängstol som vi köpt, det ska bli så spännande att se hur den blir. Där ska jag sitta sen på kvällen och zippa på ett iskallt glas vin. Hur mys?! Hur mycket längtar man inte till värmen nu?

Kvällen avslutades hemmavid med Africanagryta framför TV:n. Vilken skön känsla man hade i kroppen. Bara av att titta ut och se allt fint man fixat gav en sån skön känsla i hjärtat. Själen mår bra av att göra fint i sin trädgård. Både att man är ute men också att vara i och hålla på med växter. Så härligt ju. Plantera står på tur nu. Våra pallkragar ska vara fulla med massa gott den här sommaren, ska inte behöva köpa en endaste färsk krydda på hela sommaren. Ska finnas fullt av mynta så jag får göra min goda melonsallad. Jordgubbar och massa annat gött.

Aja, nu ska jag sätta igång dagen. I eftermiddag kommer kidsen, då ska vi äta lite påskmiddag ihop. Ska bli såååå mysigt! Ska nog gömma deras påskägg också. 😂

Hörs sen! Önskar dig en riktigt god och trevlig påsk, tack för du läser här hos mig och extra tack till era avtryck på lilla hjärtat och kommentarer.

Kram Nina

177
5 kommentarer

Grekisk fetaostpaj

Innehåller reklam för min bakbok – annonslänk för Bokus 

Eftersom det är påsktider så får du här ytterligare ett recept idag, denna grekiska paj blev sååååå god. Jag har då aldrig varit med om maken, så perfekt i smakerna och perfekt krämig. Ja men åh, du måste prova.

GREKISK FETAOSTPAJ, ca 6-8 bitar

1 pajskal (eller så gör du egen deg, recept hittar du HÄR)

1 pkt (150 g) fetaost

1 burk (ca 1,5 dl) soltorkade tomater

1 dl kalamataoliver

Äggstanning:

4 ägg

2 dl vispgrädde

2 tsk paprikapulver

2 tsk lökpulver (du kan också ha i 1 lök istället)

Salt och svartpeppar

Garnering:

1,5 dl riven vanlig ost

1,5 dl riven parmesanost

spar lite av degen och skär ur små löv

Gör såhär:

1) Lägg pajskalet i en pajform. Picka botten med en gaffel. Förgrädda i ca 15 min på 200 grader.

2) Vispa samman ägg och grädde. Ha i alla kryddor, salta och peppra.

3) Skär soltorkade tomater i mindre bitar, dela också oliverna. Ha i allt i äggstanningen. Häll det över pajen.

4) Toppa med ost och de små löven. In i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Håll koll så den inte blir bränd uppepå, täck med folie om det börjar bli för mörkt.

Förboka gärna signerade ex av min bakbok ”BAKA PÅ 30 MINUTER” – finns i begränsad upplaga. Förboka ➡️ HÄR.

Img 1810.jpg

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

53
Kommentera

Krämiga citronrutor

Hej igen!

Idag kändes det som läge att bjuda på ett riktigt smarrigt recept på urgod citronkaka som jag gjorde häromdagen. Kan säga att det var en strykande åtgång. Swisch sa det så var den borta, ska du göra den så tänk på att det går åt fort. 🙂 Den här kakan passar verkligen hur bra som helst såhär i påsktider.

Hittade receptet på Allas men har gjort om det lite efter smak.

IMG_5095

KRÄMIGA CITRONRUTOR, 12 bitar (du kan med fördel göra dem i mindre bitar)

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

150 g rumsvarmt smör

Citronkräm:

4 ägg

2 dl strösocker

0,75 dl vetemjöl

1 citron (saften och skalet rivet)

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla de torra ingredienserna och blanda dem tillsammans med smöret till en lite kladdig deg.

2) Platta ut degen i botten på en ugnsform på ca 20 x 30 cm. Förgrädda mitt i ugnen i ca 15 – 20 min.

3) Citronkräm: Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Ha i alla de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. Ta ut kakan och häll över smeten över kakan. Grädda i ytterligare 15-20 min, kolla bara så kakan inte bränns uppepå. Kakan är lite lös så låt den svalna helt när du tar ut den. Pudra med florsocker och servera till lättvispad grädde och kanske lite strössel.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

 

384
Kommentera

Så hemskt när man blev retad

Godmorgon godmorgon!

Lååååångfredag och en av de lugnaste dagarna på året, eller? I kristen tradition ”firas” långfredagen till minne av när Jesus spikades upp på korset. Länge, faktiskt ända fram till 1969 var detta en dag där allt roligt förbjöds. (Jag blev tvungen att googla….. haha) Alla krogar och biografer höll stängt, det var förbjudet att spela fotboll och bingo t ex och all offentlig dans var inte tillåten.

Idag är det ju inte så längre, men det är lätt att kanske glömma bort varför vi egentligen firar påsk i världen… Jag minns att detta var så skrämmande och intressant när jag var liten. Min finska mamma och pappa skickade mig nämligen till kyrkans barntimme när jag var fem år. Det var där och hemma på gården bland andra ungar jag lärde mig prata svenska, fram till jag var fem kunde jag bara tala finska. På kyrkans barntimme sjöng vi på svenska, lekte lekar och ibland så berättades det om Jesus, minns att påsken var lite läskig då. Det var dessutom prima sätt att lära sig språket på.

Jag minns mig själv som tuff men ändå lite rädd som liten. När andra ungar kallade mig för finnjävel blev jag skogstokig och försvarade mig, eller om någon blev orättvist behandlad kunde jag gå bärsärk. Men sen kunde jag vara mörkrädd och jätterädd för fullisar. Om mamma inte kom när hon sa att hon skulle komma grät jag och trodde något hänt henne. Katastroftänkare redan då med andra ord…..

Jag blev retad för finnjävel rätt ofta. Så ofta att det till slut inte rörde mig i ryggen längre. Det blev liksom så vanligt så jag slutade bry mig. Men jag har 2 minnen från mellanstadiet som jag aldrig kommer glömma. Det ena är när min klasskompis Magnus dog, på sin cykel på väg till basketträningen blev han påkörd av en liten skåpbil och dog av sina skador. Skolan var lamslagen och flaggan vajade på halv stång. Minns att några tuffa killar, som faktiskt också var kompisar till Magnus, kastade snöbollar på flaggan. Det var så hemskt och något jag innerst inne inte tror killarna ens ville men det handlade så mycket om att vara cool i den åldern. Minns exakt hur vi stod där ute och tittade på flaggan. Fy fan vilket trauma för oss alla, men på den tiden var krishantering inget man höll på med. Allt bara fortsatte som vanligt. Ingen brydde sig om hur dessa 10 åringar i klassen ens mådde? Märklig tid det där….

Mitt andra starkaste minne är när jag är ihop med en kille i min klass. Vi alla åker till badhuset och en annan kille pratar lite med mig när vi är på badhuset. Gänget, ni vet snöbollskastarna, ser att vi pratar och börjar sen sprida ett rykte om att vi pussats under vattnet i badhuset. (Det har vi ju givetvis inte). I en hel vecka blir jag sen kallad för hora i skolan. Jag är alltså 11 år gammal. På väg till matsalen så skriker dom hora efter mig på skolgården. Killen gör slut med mig och jag får inte ens försöka förklara mig. Den här veckan är en av de hemskaste veckorna i mitt 11 åriga liv. Mina tjejkompisar vill inte gå med mig för dom tycker det är pinsamt när gänget skriker hora åt mig……

Det här berättade jag aldrig för mamma och pappa minns jag. Jag skämdes, även fast jag inte hade gjort någonting alls. Men när jag tänker tillbaka så hade jag ”dött” om jag hade en dotter som under en hel vecka blivit kallad för hora och mått piss utan att berätta det för mig. Tänk så det är att vara liten? Det kan vara ett förbaskat hårt klimat att leva i för en så ändå liten människa. Gänget slutade till slut att kalla mig hora, ingen var gladare än jag men gissa om det satte spår i mig? Gud…. det känns som den där veckan färgade hela min ungdom.

Jaha, det var lite om barndomen det, intressant var inläggen ibland tar i vägen. Nu tänkte jag berätta lite om igår.

Vi åkte ut en snabbis till mamma och pappa igår eftermiddag. Det skulle skiftas lite däck och annat. Som vanligt satt vi utomhus. Ljuvligt i hörnet där på altanen, nästan vindstilla och solen gassade i ansiktet.

Milo spelade fotboll och fick till sin stora glädje sitt påskägg av mormor och morfar. Inget han räknat med för här är vi stenhårda med att det är på påskafton som skattjakten är och man får leta påskägg. En tradition jag tänker hålla i så länge han tycker det är minsta kul.

I år jäklar i min lilla låda ska han få det största ägget jag någonsin hittat fullproppat med roligheter, mest snacks och godis, en ny basketboll fick inte plats. Har redan börjat planerat skattjakten och allt. Lika stor höjdpunkt för mamman tror jag…. haha!

Hemma var det sedan matlagning som gällde. Tony grillade kyckling som vi sedan gjorde kycklingpasta av. (Ni som följer mina storys på >>Instagram<< kunde se när jag lagade den här rätten igår kväll.) Recept på den kommer!

Kvällen spenderades sen i TV-soffan. Kollade både Bonde Söker fru bönderna och en del av Pretty Woman. Bästa filmen ju. Tyvärr somnade jag efter första reklampausen, såå typiskt! 😅

Jaha, ska ta tag i lite jobb här nu. Händer inte så mycket idag mer än att jag ska förbereda lite för imorgon. Stora barnen kommer hem och vi ska grilla lite ihop och mysa en stund. Dom ska få sina påskägg och lite sånt mys.

Vi hörs senare, ha en fin långfredag och kom ihåg att vara rädda om er!

Kram Nina

74
4 kommentarer

Kom rusande!

Godmorgon Skärtorsdag!

Idag är det Finlands nationaldag…. haha, gissa hur många ggr jag som har finskt påbrå fått höra det? 😅 Kniv, finne med kniven, skära….ja ni hajar kopplingen?

Påsken kom rusande i full fart precis som den brukar göra, nu är det påsk redan. Har inte hunnit med ens hälften av vad jag ville men det blev påsk ändå. Glad att jag hann vika i ordning i min lilla walk in closet igår. Ska vika all torr tvätt idag, dammsuga och torka golven idag så är vi all det. Idag ska jag också baka lite till, ska göra lite vegansk Janssons frestelse (lät så god så måste testa) och sen blir det nog mest vanlig mat för oss. Ska nog köpa lite sill också. Vi lägger dock krutet på efterrätter och gotta istället. 😅

Igår var vi på småstadens lilla torg och köpte glass. De hade gjort påskfint där och man fick bli lite glad av att se det färgglada. Det hade kommit en del glassnyheter så Milo hade svårt att välja. När jag blev lite frusen och kände att nu jädrar får du välja svarade han: ”Relax dude”….. haha, så kul uttryck ju! Bröt ut i jordens gapflabb. Han är så kul. ❤️

Väl hemma sen körde jag en riktigt skön tvätt och insmörjning av ansiktet. Så skönt att hoppa i pyjamasen när man är fixad för natten.

Vi åt en sen Tacos framför Sveriges Yngsta Mästerkock. Mysigt och så extremt gott var det igår. Åt så jag höll på att spricka. 😅

Nu ska jag kicka igång dagen. Ska börja med att baka bröd, sen är jag inte riktigt säker på vad det blir. Ska hinna med lite städning också som sagt så man är redo för påskmyset sen.

Vi hörs lite senare!

Kram Nina

72
6 kommentarer

Att leva snyggt och skönt i distanseringen

Innehåller annonslänkar för Stronger och Aimn

Halloj!

Här sitter jag nu och väntar på att maten ska bli klar. Idag blir det klyftpotatis i ugn med kyckling. Gör nog min citrondressing till. Har hängt min första tvätt ute för i år, längtar efter att få känna doften. Magiskt med utetorkad tvätt.

Dagens outfit! 😆 Kongo tights från Stronger HÄR, supersköna över magen!

Just nu lever jag i mysbrallor eller i träningstights. Träningsbrallor är faktiskt som mysbrallor om de sitter skönt över magen. Det är ett måste när jag köper träningstights. Det minsta dom sitter åt för hårt så går dem bort. Värsta känslan i världen!Nuförtiden ser man fler och fler som faktiskt går klädda i tights till vardags. Något som är så otroligt skönt ju. Det skaver ingenstans, skönt stöd och de riktigt sköna tightsen sitter ju inte ens hårt över magen utan högt, mjukt och härligt. Älskar det!

Apropå skönt måste jag bara visa massa snyggt från märket Aimn. Varför har inte jag upptäckt det förrän nu? Väääärldens skönaste kläder, både träning och mys.

Klänning (super-REA) // Cappuchino Hoodie (finns bralla i samma färg) // Espresso keps // Invisible string

Klänningen kan vara det härligaste jag sett, mjukt skönt tyg och tänk dig den till snygga sneakers och en jeansjacka i sommar. Älskar färgen på hoodien och mysbrallan, matcha med snyggaste kepsen. Blev väldigt intresserad av stringent som såg galet skön ut. Kan det finnas sköna string?

Latte seamless tights // Espresso seamless tights

Men färgerna hörni, FÄRGERNA! Älskar! Såå många som skriver att dom älskar dessa tights, att dom är såå sköna och att dom lever i dem från morgon till kväll. Jag kan verkligen förstå det då dom ser helt underbart sköna ut med den där linningen. Lite högre midja också.

Beige ribbed tights // Beige ribbed top

Det här setet är ju bara så fint! Mjukt material som andas. Älskar verkligen dessa dova beiga färger, så otroligt snyggt! Kan tänka mig tightsen till sneakers och en hoodie att ha till vardags.

Den här HOODIEN till blir ju sååå fint! Den ser sådär superskön ut på också.

Lite tips i isoleringen! Ha nu en fortsatt fin dag. Hörs sen.

Kram Nina

53
Kommentera

Solbullar i långpanna

Reklam för min bakbok – annonslänk för Bokus.

Igår bakade jag lite olika sorters bullar. Ville prova lite nytt och det passade ju perfekt till påsken som stormar emot oss. De här vaniljbullarna blev fantastiskt goda, nästan lite för goda som Tony sa. Inte perfekta, jag är ju mycket för att det ska se fint ut också. Men vet du, jag struntar fullkomligt i det den här gången, huvudsaken att de blev goda! 😅

Solbullar i långpanna, 16 bitar

1/2 pkt jäst (25 g)

2,5 dl mjölk

0,75 dl socker

1/2 tsk salt

75 g mjukt smör

6-7,5 dl vetemjöl (kan skilja men degen ska släppa från kanterna i bunken) 

Fyllning: 

Ca 2 dl Marsankräm (gör enligt anvisningar och gör den till vaniljkräm)

Garnering:

Pärlsocker

Florsocker 

1 ägg

Gör såhär: 

1) Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med den ljumna mjölken.

2) Häll i strösocker och salt. Häll också i en del av mjölet. Blanda i det mjuka smöret och lite av mjölet i taget tills du har en smidig deg som släpper kanterna i bunken.

3) Jäs i 45-60 min, gärna i bunken med plastfolie på. Fin jäsning.

4) Kavla ut degen på en bakplåtpappersklädd plåt. Jag brukar lägga bakplåtspappret på bordet först och kavla.

5) Låt jäsa i 30 min under bakduk. Dela sedan degen i 16 bitar med pizzaslice eller kniv. Pressa med en kork i mitten på varje så du får en grop. Ha i marsankräm i hålen.

6) Vispa ägget och pensla hela med det. Strö över pärlsocker. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min.

Förhandsboka gärna signerade ex av min bakbok ”BAKA PÅ 30 MINUTER”  – du hittar den HÄR

Img 1810.jpg

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

 

183
22 kommentarer

Kan inte tro det?!

Godmorgon!

Kan knappt tro det men jag sov som en stock inatt, hoppet är det sista som överger en och tammetusan att det funkade. Kanske är supermåne det nya ”sleepingpill” för mig? Otroligt är det i alla fall.

Gårdagen tillbringades mestadels hemma. Jag stod i köket den mesta av tiden och Tony satt på kontoret. Milo tillbringade mycket tid ute med lek och stoj så det passade ju perfekt att få lite gjort. Svårt med lov när man egentligen inte är ledig men ändå vill hitta på lite saker, men så går inte det då vi lever efter social distansering… ja ni fattar. Den här påsken kommer handla om att vara hemma och mysa, äta gott och vara ute mycket. Typ så.

Jag har tagit plats i gästrummet/kontoret, har just gjort lite andningsövningar med tända ljus här. Så viktigt att hitta de små stunderna för feelgood och att göra sånt som får dig att må bra. Nu ska jag jobba någon timme.

Morgonfrillan sitter på plats och nattlinnet är fortfarande på. Ska ta efter Tony lite mer. Ni som såg min story på min Instagram igår kunde se skillnaden på våra outfits, våra jobbaoutfits. Ska således strax fräscha till mig lite så man inte hasar runt i nattlinnen och myskläder hela dagarna. Rutiner är viktigt nu när dagarna flyter samman och man tillbringar mer tid än någonsin innanför de fyra väggarna hemma. Ska sminka mig lite också bara för att….

Hörni, ha en fin onsdag, vi hör senare!

Kram Nina

54
Kommentera

Påsklängd

Dags för ett recept som kanske får en att bli lite glad. En bulle med blommor och vanilj kan inte vara annat än glädje tänker jag. Denna bullan kommer nog få bli kallad för påsklängd, det tänkte jag var lite passande.

PÅSKLÄNGD, 2 st

1/2 pkt jäst (25 g)

2,5 dl mjölk

0,75 dl socker

1/2 tsk salt

75 g mjukt smör

6-7,5 dl vetemjöl (kan skilja men degen ska släppa från kanterna i bunken)

Fyllning:

Ca 1 dl Marsankräm (gör enligt anvisningar och gör den till vaniljkräm)

Garnering:

Gul marsipan

Pärlsocker

Florsocker

1 ägg

Gör såhär:

1) Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med den ljumna mjölken.

2) Häll i strösocker och salt. Häll också i en del av mjölet. Blanda i det mjuka smöret och lite av mjölet i taget tills du har en smidig deg som släpper kanterna i bunken.

3) Jäs i 45-60 min, gärna i bunken med plastfolie på. Fin jäsning.

4) Dela degen i 6 lika stora delar. Ta 3 bitar och forma till lika långa ormar. Fäst ihop de tre längst ut och fläta sedan till en längd. Fäst igen och skjut in kanterna lite under själva längden. Gör likadant med resterande degbitar.

5) Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pressa med något mitt i längs längden för att göra en form av urgröpning. Pensla med det uppvispade ägget.

6) Ha i marsankräm i mitten. Avsluta med att ha på pärlsocker. Grädda på 200 grader i ca 20 min – håll koll så den inte bränns. Ha på lite folie om den börjar bli för mörk.

7) Kavla ut marsipanen och pressa ur figurer. Toppa med dessa på den avsvalnade längden, toppa med florsocker.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Stora kanelbullar

Örfilar

Img 7776.jpg
Citronbullar

Kram Nina

46
1 kommentar