Snabb hemgjord kebab med vitlökssås

Innan jag berättar om vår dag så tänkte jag tipsa dig om något som blev så otroligt gott, gillar du kebab ska du se hit. Herreminjee som familjen glufsade i sig alltså?!

Receptet hittade jag hos Anders men jag gjorde om receptet efter egen smak. Blev såååå himla gott och snacka om snabbt det gick alltså?

SNABB HEMMAGJORD KEBAB & VITLÖKSSÅS, 4 port

Kebab

500 g nötfärs
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk torkad basilika
1 krm malen kanel
1/2 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 tsk malen chili
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 msk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
1 tsk liquid smoke
2 tsk soya

 

Vitlökssås

2 dl creme fraiche

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk paprikakrydda

Salt och peppar

Gör såhär:

1) Blanda allt till köttfärsen i en bunke, ha i köttfärs och nojsa runt allt tills alla kryddor är blandade i köttfärsen.

2) Ta små bitar av köttfärsen och lägg i stekpannan. Platta till med baksidan av en stor sked tills du har som en liten bit kebab. Du kan göra dessa i olika storlekar och flera stycken åt gången. Detta går otroligt fort så var med på att vända bitarna.

Såhär ungefär såg mina bitar ut.

3) Blanda allt till vitlökssåsen. Låt stå och gojsa till sig lite i kylen medan du steker klart kebaben.

4) Antingen äter du detta med strips eller så gör du som jag gjorde och gör kebab i bröd. Tog fajitabröd som jag fyllde med kebab, vitlökssås, tacosås, salladslök, gurka och tomat. Ha i det som du gillar. Såååå smarrigt!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

187
6 kommentarer

Överraskning

Gokväll!

Ja men åh vad man älskar vädret som är nu, förlåt att jag tjatar. Kanske sitter du i Norrland och har snö upp till taket fortfarande och jag tjatar om fint väder. Inte min mening men fasen alltså hur man behöver det här nu…. känns som det är ett sånt otroligt glädjeämne mitt i allt nu. Å bor du i Norrland och deppar över snö upp till taket så kan jag erkänna att jag är djupt avis på det ljuset som ni snart kommer ha.

Alltså ljuset uppe hos mormor i norra Finland (i höjd med Kiruna). När solen inte ens går ner även om det är mitt i natten. Jag som i så många år förknippade mörker med ångest har ju alltid sett ljuset som en räddning. Jag glömmer aldrig de svåraste nätterna när jag inte sov och bara tampades med faslig ångest. När klockan var vargtimme, ni vet typ runt 04 på morgonen, ja då var man inte kaxig. När ljuset sen kom kändes det som man blev räddad ur ett inferno av ångest. Det där skiten satt kvar länge, kan fortfarande göra det….. mörkret är inget jag gillar och har nog aldrig gjort. Jag är mer ”ljuset-människa”.

Just nu är jag så himla låg i mitt järnvärde igen. Har fått gå upp i mängd nu då jag känner att det är på väg nedåt igen. Får alltid mina ”lågt järn” symtom så jag vet när jag behöver äta mer. Grejen är att jag blir så himla deppig och omotiverad när jag har lågt, min energi är inte som den brukar och det gör mig så satans frustrerad. Jag vill mer än jag förmår. Men men, snart borde det vara bättre så jag kanske känner igen mig själv igen. Hur kom jag in på det nu då? Haha…. aja, jag bara skriver på här, hoppas att du hänger med i svängarna.

Apropå något helt annat! Idag var vi ute på årets första cykeltur. Min rumpa kommer inte tacka mig imorgon. Vi cyklade rätt långt också.

Vattnet alltså. Att bara stå vid vattnet och beundra glittret, att bara se ut över ett vatten som solen lyser på….. det är så behagligt. Doften av vattnet påminner så mycket om sommaren också. Bara stå där och dra djupa långa andetag och känna doften av sommar. Otroligt härligt! Testa vetja om du inte redan gjort det.

Väl hemma så satte vi oss och åt frukt i paviljongen. Men hur mys känns det inte att sitta där då? Det ger en så härlig hemtrevlig känsla på något vis.

Rätt vad det var körde det upp en skåpbil på vår uppfart. Ni vet hur det blir? Man kikar och glor och undrar vem tusan som kom farande nu då? Jag sa det till killen när han kom upp på altanen:

Förlåt, vi på landet beter oss alltid lite märkligt när det kommer besök på det här viset”.

Han hade i alla fall veckans härligaste överraskning med sig. Nu när man inte kan gå på biopremiär så kom premiären hem till oss istället. Imorgon skulle tydligen Syskonen Willoughby släppas på Netflix. Den verkar himla bra! Filmtips om ni vill titta på film tillsammans med era kids.

Nu börjar jag bli lite trött. Jag har varit uppe sen 5 i morse så nu klipper ögonen här. Önskar dig en fin kväll.

Kram Nina

84
7 kommentarer

Snabbfrallor

Nu ska du få recept på världens enklaste snabbfrallor som du snabbt svänger ihop till frukosten. Min familj tyckte dom var svingoda som dom sa. Bra betyg! Godast är de nybakta men vi värmde dem i micron en stund innan vi åt dem som kvällsmacka och det gick hur fint som helst också.

Ett annat snabbt bröd: GLÖDHOPPOR(<klicka för recept)

Älskar recept som är enkla och snabba, helst på morgonen. Nybakta frallor, hur man än bakat dem slår det mesta när det kommer köpebröd.

SNABBA FRALLOR, 12 st

4 dl vetemjöl

3 dl rågsikt

1,5 tsk salt

2 tsk bakpulver

3 msk ljus sirap

75 g smör

2,75 dl mjölk (jag använde havremjölk)

Gör såhär:

1) sätt ugnen på 250 grader. Smält smöret.

2) Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Häll i det smälta smöret och rör runt.

3) Häll i mjölken och sirapen och rör runt tills du har en rätt kladdig deg.

4) Forma 12 frallor med mjölade händer och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Forma dem bara så du inte jobbar degen så mycket, då blir dom hårda och tråkiga. Pudra över lite vetemjöl.

5) Grädda i ca 10 min eller tills de precis börjar få lite färg uppepå.

Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.

Annat gott bröd 

 Tekakor i långpanna 

 Norska tekakor 

 Lantbröd

 10 minuters frallor

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

 

216
Kommentera

Paviljongen uppe och solig kväll i hamnen

Godmorgon vänner!

Idag ska vi få riktigt sommarväder här hemma, som jag sett fram emot dessa dagar. Det är 2 dagar som det ska vara riktigt fint väder nu och det gör mig så glad. ☀️💕 Vädret är något jag verkligen verkligen gläds åt just nu, finns inget som värmer en lite kantstött själ som ett riktigt härligt väder med värme! Idag ska jag vara ute hela dagen, påta i trädgården och bara njuta. Måste jobba undan nu på morgonen dock.

Hörni, igår åkte vi snabbt till Västerås för att hämta mat. Vi åkte mysklädda och hade inte planerat att ens kliva ur bilen men Västerås bjöd på så vacker kväll så vi var bara tvungna att kliva av i hamnen en stund.

Vattnet låg kavlugnt och så kvällssolen på det, blir faktiskt inte så mycket härligare. Mycket folk i omlopp där vid hamnen men räddis som jag är så höll vi avstånd till alla och gick inte och satte oss nånstans. Såg att det satt mycket folk på uteserveringarna.

Båten i bakgrunden var så maffig! Som att kastas bakåt i tiden. Älskar båtar har jag märkt, helst de där riktigt gamla häftiga. Rädd för vatten men älskar båtar, den kombon är ju sådär…. haha.

Den här restaurangen har vi varit sugna på länge och var redan på väg förra sommaren men det blev inte av. Hoppas kunna besöka det nångång framöver i alla fall. Gick in och läste på deras meny nu och kan säga att snålvattnet rinner. Vad sägs om popcorn med brynt smör och tryffelsalt som aptitretare? Dreeeeglar när jag läser menyn verkligen. Såg faktiskt att de har takeaway nu, åh… kanske får bli lite avhämtning där alldeles snart! 🙌🏻😋

För stora träningsbrallor och tofs på skallen men oj vad Västerås levererade myskväll alltså. Skönt att strosa längs vattnet och kika på folk.
Img 8502.jpg

När vi kom hem satte jag mig här och FaceTimade med Thedde. Han jobbar massor just nu så man får sno åt sig lite tid emellanåt.

Men har ni sett vår lilla myshörna utan blåst nu? Tony och jag fick upp den på altanen igår. Är såååå trött på all blåst efter den här vintern och nu skyddar den här oss ordentligt. (Är det vindstilla öppnar man bara upp). Dock blev jag lite besviken att det bara följde med en vägg som bara täcker en sida och halva sidan på varsin sida om den sen. Trodde ju att man skulle få med alla väggar när man köpte det utöver, men så var det ju inte. Måste köpa fler väggar, det är ju lite fint med tyget vid varje stolpe. Sen vill jag nog köpa myggnätet också tills när man vill sitta myggfritt på kvällarna i sommar.

Nu ska det upp lite ljusslingor, hängande lampor och sånt. Det blir lite växter också så ska vi nog få till det med det riktiga myset. Matchningsgalningen i mig måste också hämta upp den beiga färgen i paviljongen nu så nu blir det jakt på lite härliga beiga kuddar till soffan.

Jaha, ska fortsätta jobba här. Sen ska jag klä på mig för en tidig morgonpromenad i morgonsolen. Finns inget bättre! Ska äta frukost på altanen också. Vi hörs snart igen, ska bjuda på ett toppenrecept på snabba frallor.

Kram Nina

54
5 kommentarer

Bakad sötpotatis i sallad

Hej!

Ja men dags för ett gottigt recept igen, lite sent men ändå. Det här är perfekt som lunch eller när du vill äta något enkelt. Det är också toppen till en kyckling eller kötträtt. Jag åt det själv till lunch idag och det var supersmarrigt.

BAKAD SÖTPOTATIS I SALLAD MED KOKOS/CITRONDRESSING, 4 port

2 stora sötpotatisar

2 vitlöksklyftor

5 msk olivolja

1/2 tsk paprikakrydda

1 citron

1/2 tsk torkad timjan

Salt & peppar

Flingsalt

Dressing:

1,5 dl kokosmjölk

1/2 citron

1 vitlöksklyfta

1 tsk honung

Salt & peppar

Gör såhär:
8A927CB4-F540-488E-9191-7FE137873788

1) Skala och skiva sötpotatisarna i stora ganska så tjocka skivor. Ca 1 cm tjocka. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt.

2) Riv zesten (skalet) på hela citronen. Blanda det med pressad vitlök, timjan, paprikakrydda, olivolja, salt och peppar. Pensla röran uppepå sötpotatisskivorna. Släng på lite flingsalt. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 25-30 min. Håll koll så potatisen inte bränns.

3) Dressing: Blanda kokosmjölk, riv i citronskalet, pressa i vitlök, honung och salt och peppar. Blanda.

4) Skär sallad. I min hade jag grönkål, gröna vindruvor, tomat och gurka.

5) Sötpotatisen får gärna vara varm. Skiva den i mindre bitar och blanda i salladen. Häll över dressingen på hela salladen. Ät & njut!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

47
7 kommentarer

Syltsnittar

Syltkakor kan man väl inte få för mycket av? Jag själv älskar syltkakor i alla former, helst de där spröda söta rackarna som bara smälter i munnen. Då är dem som bäst. Dessa blev ljuvligt goda och precis så som jag vill ha dem. Superenkla att svänga ihop dessutom och tar inte lång tid så ja, bara till att sätta igång att baka dessa syltsnittar.

IMG_5276

IMG_5273

IMG_5275

IMG_5272

SYLTSNITTAR, ca 16 st

100 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Fyllning:

Jordgubbssylt

Gör såhär:

1) Lägg i alla ingredienser till mördegen i en köksmaskin, blanda runt tills du har en kakdeg. Du kan också nypa ihop den med händerna och göra en deg så. Rulla degen till 2 rullar som du placerar på bakplåtspapper på en ugnsplåt.

2) Tryck försiktigt en skåra med fingret i varje rulle. Tryck inte för hårt så det blir för lite kvar av själva kakdegen, då går dem bara av sen när de är färdiggräddade.

3) Ha i lite sylt i skårorna och grädda sedan på 200 grader i ca 10-15 min. Låt svalna en smula innan du skär ut snittar. Ät & njut!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

Daimsnittar

Bullkakor

Söta chokladmaränger

7
Kommentera

Perfekt helg

Inlägget innehåller annonslänkar genom reklam för Clas Ohlson och Indiska

Godmorgon Måndag!

Den helgen gick fort hörni. Plötsligt var det måndag igen. Jag är rätt taggad för den här veckan ändå för det ska bli härligt väder. Idag vid 10 tiden spricker det upp och blir sol och sen ska vi ha sol och ca 16-18 grader i flera dagar. Vet ni hur härligt det känns? Åh vad vi ska försöka vara ute så mycket som möjligt.

Älskar all tid ute nu. Igår när Tony stack ut och sprang så tog jag och Milo en promenad tillsammans. Så skönt nu när de hänger med i promenadtakten, annat var det när de var mindre och det tog 88 år och gå en.

Kopparna hittar ni HÄR

Det blev minsann premiär för utefrukost igår också. Första för året. Hur härligt? Vi har en liten plats på altanen på baksidan som är helt vindstilla, äter man frukosten vid 10 tiden så har solen hunnit dit ordentligt och man kan sitta i bara en tröja. Vi satt länge och bara njöt, jag drack väl 147 koppar te. Har ju hittat tekapslar till min Nespresso nu så nu är det här med te så smidigt ju. Jag avverkar väl fler paket i veckan. Haha…. jag är säkert sen på bollen men wow vad bra det är!

Efter frukost och lite fix for vi ju till Västerås. Efter det åkte vi vidare ut till mina svärisar. Det var fortfarande rätt härligt väder och lite värme så vi kunde vara ute. Det är ju så man ses numera.

Milo och kompis for runt som skottspolar så svetten lackade.

Skönt att få vila en stund….. alltså ungar och deras energi? Tänk om man ens hade hälften av den? Känns som man skulle palla vad som helst.

Sen var det på’t igen. Slå rekord med den här evighetsgamla hoppmojängen. Jag tror att rekordet ligger på 114. Skulle en annan prova skulle hängnassarna dunka i backen och så skulle man få hämta en blöja typ. 😂

Nej, själv satt jag vid den här värmaren som vi tog med oss hemifrån. Bästa köpet! Värmer så himla bra och har en timer ifall man glömmer den på. Vi brukar ha den i förtältet när vi åker med Vagnhild och den värmer upp hela tältet tammetusan. Det är en sån som sveper fram och tillbaka om man vill, du kan ställa in det själv. Finns HÄR.

Blev en perfekt helg på alla sätt. Fifasen så välkommen våren är nu. Den kommer med hopp och glädje känns det som. Något så härligt att se fram emot och vara glad för.

Nähe, dags att kicka igång dagen. Önskar dig en fin måndag och ny vecka. Hör sen!

Kram Nina 

60
2 kommentarer

Veckans matsedel

Hej hej!

Söndagkväll i soffan. Vet ni vad vi åt till kvällsmat ikväll? Smörgåsar. Tänk vad härligt det är att bara äta te och smörgås ibland? Kan ju vara så gott. Nu ska jag dock bjuda på lite annat än bara te och smörgås. Här kommer veckans matsedel.

MÅNDAG: Krämig korv och halloumigryta

Img 8450.jpg
TISDAG:
Ugnsbakad lax med dillhirs och senapskräm

ONSDAG: KYCKLING & BACONGRATÄNG, 8 pers

4 kycklingfiléer
2 paket bacon
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
5 dl grädde
2 dl creme fraiche
4 msk kalvfond
2 msk kycklingfond

1 msk dijonsenap
4 msk sweet chilisås
2 tsk paprikakrydda
2 krm cayennepeppar
salt och peppar
500 g pasta

250 g riven ost

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 225 grader. Skär kycklingfiléerna i stora tärningar. Stek i olivolja tills de här helt genomstekta.

2) Pressa i vitlöksklyftorna. Tärna paprikan i mindre bitar. Stek med dom också tills de mjuknat. Salta och peppra lite. Häll upp allt i en ugnsfast form.

3) Klipp baconen i mindre bitar, stek dom så de får lite färg. Häll i dem i ugnsformen också.

4) Blanda grädde, creme fraiche, kalvfond, kycklingfond, dijon, sweet chilisås och alla kryddor. Vispa så allt är utblandat.

5) Koka pastan al dente. Om pastan ska koka 10 minuter så kokar jag runt 7. Häll i den i ugnsformen också. Häll till sist i gräddblandningen också, rör runt så allt är utblandat.

6) Strö på riven ost. Skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills osten fått fin färg. Toppa med basilikablad. Servera med grönsallad, gott bröd med smör och ost. Detta är riktigt riktigt gott!

TORSDAG: Köttfärspiroger

FREDAG: Fläskfilé café de Paris

VECKANS GOTTA: Citronrutor i långpanna

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

36
Kommentera

Ärenden och favoritkappa

Inlägget innehåller annonslänkar för Cellbes

Vi är iväg på lite ärenden. Har precis fyllt på kosttillskotten hemma och köpt en pergola. Länge funderade jag på hur jag skulle få bort all eventuell blåst på vår altan. Fattar inte att jag inte ens tänkte på pergola? Haha…. jag har haft världens planer med glasväggar och andra superavancerade funderingar. Men sen slog det mig att jag ju måste vara lite dum i huvudet som inte tänkt på pergola. Det är ju värsta myset också.

Nu blev vi hungriga så nu står vi i kö för att handla mat. Har en favorit på yum yum. Kyckling lime, men den börjar inte serveras förrän efter 16. Well well, bara välja annat.

Bagaget på bilen är bystfullt, tar mer plats än man tror när man sätter igång. Jag är alltid världens största optimist med vad man får plats med i bilen. Tony är tvärtom, för honom får ingenting plats i bilen. Har dock lyckats överbevisa honom ungefär 100 ggr. 😅

Nu jäklar ska jag sätta tänderna i det här, såååå sugen! Blir att sätta sig på en parkering nånstans i närheten.

Hörni! Idag är det premiär med min nya kappa. Ämen jag ÄLSKAR den, den snyggaste kappa jag någonsin ägt.

Du hittar den HÄR!

Nu ska jag äta, såååå sugen när jag känner doften av detta. Testa Yum Yum om du inte gjort det ännu. Så gott! Vi hörs sen.

Kram Nina

49
6 kommentarer

Slå sig själv för att läka

Godmorgon!

Igår hade jag lite bloggledigt. Händer inte ofta men ibland tar jag mig en dag ledigt utan att skriva något på hela dagen. Någon av kanalerna blir ju alltid uppdaterad så jag vet inte riktigt hur det känns att ta helt ledigt en dag, ska prova det en dag i sommar tänkte jag.

Igår åkte vi och utefikade hos våra vänner Carola och Nisse. Dom har nyligen rivit ett hus och byggt ett nytt uppepå och det är så galet fint så det finns liksom inte ord! Det ligger bara några meter från vattnet och platsen är verkligen magiskt fin. Som dom slitit med det här huset alltså och nu får man äntligen se resultatet. När bastun som Nisse håller på att bygga är klar åker vi dit sen i sommar, då ska det badas och bastas och njutas.

Ja ni ser ju själva! 😍 Jag blir helt lycklig i själen för deras skull. Hur de lyckades hitta den här platsen och hur fint de nu fått.

Första gången jag var här så var det ett litet ruckel som stod där. Att se det nu var nästan som en liten chock faktiskt. Vi sa det sen när vi åkte hem att ibland blir man så himla himla glad för andras skull. Vi vet hur dom kämpat och nu få se resultatet av allt det jobb de lagt ner, ja men åh…. glad! Tur att vi också får njuta av det ibland. Ser fram emot bastu och bad i sommar som sagt. Ska ta med mig ett riktigt äkta björkris som vi se ska få igång lite blodcirkulation.

Ni vet att björkris i bastun än ju inte bara ett björkris. Det har framförallt så mycket läkande egenskaper. Först och främst så ska man göra björkriset i rätt tid. Runt midsommar ska man plocka de tunna grenarna från björken. Björksorten ska helst vara en glasbjörk (har hållbarast blad, du känner igen den genom att barken är slätare och vitare) men man kan med fördel fylla på med några kvistar från en vårtbjörk då den doftar mer. Sedan bygger man den som en bukett med de ljusaste bladen utåt. De mörkare blir lite slemmiga när de är blöta.

Sedan torkas den upphängd och innan den används så blötläggs den i en hink med vatten. Sedan ska man sitta i bastuns en stund tills man börjar svettas. När man svettas tillräckligt så börjar man slå mot huden. Till en början lite försiktigt för att sedan slå hårdare.

Björkblad innehåller saponiner som är som ett slags mild tvål som hjälper till att tvätta bort döda hudceller, fett och smuts. Den underbara doften är en slags eterisk olja i björkbladen som i sin tur förhindrar inflammation och lindrar smärta. Det lindrar alltså muskel och ledvärk samtidigt som den sätter igång blodcirkulationen. Värsta läkeknepet med andra ord! Testa om du inte redan gjort det. Jag är uppvuxen med en mormor som nästan slog sig sönder och samman med en sån här och då blev det att man gjorde lika. Haha…. ljuvligt härligt!

Japp, det var lite om bastu och björkris det, lite kul hur det svänger i den här bloggen hörni.

Dags att ta i denna söndag, jag ska gå upp och baka lite gott bröd till min familj nu. Vi hörs sen!

Kram Nina

77
3 kommentarer