Galette med sparris, salladslök och ost

Nu ska jag tipsa dig om något som är supergott och så himla enkelt att svänga ihop. De heter Galette och är en fransk delikatess. Jag har ätit det på restaurang någon gång och har bara älskat det då. Tänkte att jag ju måste testa att göra det själv. Detta är glutenfritt dessutom så det passar många. Det här är något som går att variera i all oändlighet. Det du har i väljer du helt själv.

Tips på fyllningar:

Ost & skinka
Svampstuvning
Räkröra
Smörstekta kantareller & ost
Rökt lax med romsås
Grönsaker, fetaost och pinjenötter
Fikon, honung & getost

Just den här galetten är det stekt sparris i, salladslök och långlagrad prästost som är så härligt smakrik.

IMG_5516

IMG_5515

IMG_5517

IMG_5514

GALETTE MED SPARRIS, SALLADSLÖK & PRÄSTOST, 4 ST

2,5 dl bovetemjöl (du kan även använda kikärtsmjöl t ex)
1 tsk salt
3 dl vatten
1 ägg
3 msk smält smör
smör till stekning

Fyllning:

1 knippe färsk sparris
1/2 knippe salladslök
4 dl riven långlagrad prästost (eller någon annan ost)

Gör såhär:

1) Vispa ihop mjölet, salt och vatten.

2) Knäck i ägget och häll i den smälta smöret och vispa till en klumpfri smet. Ställ i kylen i ca 1 timma.

3) Skiva upp sparris och salladslök, stek dem i stekpannan tills de mjuknat en aning. Salta och peppra. Ställ undan.

4) Smält smör i stekpanna och häll i av smeten. Se till att den är riktigt tunn. Stek den klar och vänd den sedan så du även steker undersidan. Stek resten av galetterna. Ta av från plattan. Lägg en och en (fler om de får plats såklart) på bakplåtpappersklädd plåt. Lägg på den stekta sparrisen och salladslöken och avsluta med att ha på riven ost.

5) Vik upp kanterna som jag gjort. Gratinera på 200 grader i ca 10-15 min. Ät och njut!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

 

46
Kommentera

Kalas och ljuvliga produkter

Innehåller reklam genom annonslänkar för NordicFeel

Halloj igen!

Jag sitter faktiskt i badkaret och skriver till dig. Har suttit här och jobbat en stund, ville testa om det gick och det gjorde det. 😅

Hörni! Igår var vi äntligen på kalas hos mosters lilla älskling som fyllde hela 4 år. Liten börjar bli stor pojke och det är så kul och hänga med honom nu. Han snackar och berättar om ditten och datten!

Jag slog in finaste presenten och så gav vi oss av hem till syrran. Han var lite blyg medsamma han öppnade och vi vrålade ”Ja må han leva” (filmade allt på min Instastory). Men sen vågade han sig ut för att ta emot sin present.

Efter tårta och paketöppning och lek så var det dags att få titta när han åkte på en av sina presenter som han fått dagen innan.

Det gick i all världens fart! Han hade dessutom riktiga cykelhandskar på sig så här har vi tänkt på allt. Edwards pappa är ju nämligen cykelfantast. 😅

När vi kom hem så badade jag (ja jag badar idag också, jag ÄLSKAR att bada). Vill tipsa om denna budgetvariant av duschkräm som jag använder som badskum då det doftar så ljuvligt och så tycker jag att min hud blir så himla mjuk och skön av den. Den är ekologisk, återfuktande, verkar lugnande och är antiinflammatorisk. Det är lavendel i och det är ju otroligt lugnande för sinnet – ja jag bara älskar den! Du hittar den HÄR.

Någon frågade vad jag använder för BUS i ansiktet? Tänkte tipsa om det på en gång.

Jag använder bara den här, ingen annan för tillfället. Clarins Golden Glow Booster. Detta är alltså droppar som du har i din vanliga dagkräm och så blir du successivt brunare för varje dag. Använd den både morgon och kväll om du vill ha lite skjuts på brännan. Jag tar också fler än bara 4 droppar som dom säger att man ska göra. 😇 Just nu är den 20% rabatt på den lille rackaren också så passa på!

Hepp, dags att kliva ur badet här! Ha en fin dag så hörs vi sen.

Kram Nina

52
4 kommentarer

Kristi flygare med husvagnen

Godmorgon min vän!

Måndag igen och jag har massor att berätta för dig om vår ljuvliga lilla tripp vi tog över Kristi Himmelsfärd. Snacka om att man laddar batterier och får uppleva när man tar sig en liten svängom. Är så tacksam för den här helgen faktiskt och önskar att vi kommer få många fler framöver.

Sist vi hördes satt jag i förtältet med mina bruna ben och väntade på att få dra iväg på morgonens promenad. Vilken promenad det blev sen då? Ljuvligt! Billudden är ett naturreservat och ligger vackert på en smal udde, vattnet följer längs med och orkar man gå tillräckligt länge så kommer man till magiska små platser.

Vi bara stod där och njöt en lång stund och bara tittade på allt vacker runtomkring.

Efter promenad, morgontvätt och frukost så gav vi oss iväg på ytterligare en runda. Det skulle grillas bredvid vattnet och så ville barnen fiska.

Ingen fick någon fisk men mysigt var det att stå där och åtminstone försöka.

Tittar du riktigt noga så förstår du varför den här bilden blev lite rolig. Vi lärde oss att en del av Billudden är ett nudistbad. Barnen hade rätt kul åt det.

Grillen vid vattnet var riktigt mysig. Själv åt jag en tonfisksallad som jag svängde ihop strax innan vi gick. Det blev en lång promenad i skogen efteråt och sedan avslutades kvällen med grillmys vid husvagnarna.

Såhär ser det ut när man diskar i campinglivet. Gick man dit tillräckligt tidigt på morgonen så fick man dessutom stå alldeles ifred. I lördags förmiddag for vi hemåt i regnet igen.

Längtar redan till nästa gång vi ska åka. Vagnhild står laddad och klar och bara väntar på att få åka. Håller som bäst på att googla campingar som ligger 2 timmar bort.

Dags att sätta igång dagen men vi hörs snart igen!

Kram Nina

63
2 kommentarer

Georgiskt ljuvligt bröd – Tonis Puri

Innehåller reklam för min bakbok – annonslänk för Bokus


Godmorgon på er!

Innan jag berättar mer om vår underbara mysiga helg vi haft så tänkte jag bjuda dig på ett recept som i alla min familj garanterat kommer nästintill kräva att jag bakar igen. Alltså, halleluja vilket bröd. Så busenkelt men herreminjeeee så gott alltså. Detta är ett Georgiskt bröd som kallas för Tonis Puri och klassiskt så gräddas detta i en stor lerkrukeugn, bröden ”klistras” fast på väggarna i den skollheta ugnen och blir till dessa magiska bröd. Invändigt påminner de galet nog lite om surdegsbröd med de stora porerna och konsistens.  Jag hörde att dessa även skulle gå att baka i vanlig ugn varför jag bara blev tvungen att testa så här kommer receptet. Du MÅSTE testa detta alltså, på pricken magiskt härligt!

IMG_5504

IMG_5509

IMG_5507

IMG_5506

IMG_5505

IMG_5504

GEORGISKT BRÖD – PURI, 12 bröd

Kika gärna på mitt underbara långpannebröd HÄR
Kika gärna på mitt morotsbröd i långpanna HÄR

ca 1,25 kilo vetemjöl
2 msk salt
0,75 msk socker
1 påse (14 g) torrjäst (har du inte det funkar det med 1 pkt vanlig jäst)
8,5 dl ljummet vatten

Gör såhär:

1) Blanda allt mjöl, salt, socker och torrjäst i bunken.

2) Häll på vattnet och jobba ihop degen så den blir smidig och släpper väggarna i bunken,  låt sedan degen jobba i ca 5 minuter i köksassistenten. Bakar du degen för hand så knådar du den i 5 minuter också.

3) Jäs degen i 1,5 timma under bakduk.

4) Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så den får värmas upp ordentligt.

5) Forma degen till knytnävsstora bollar och kavla ut dem till avlånga stora bröd. De ska vara ca 0,5 cm tjocka. Man kan också trycka ut dem med händerna. Låt jäsa på bakplåtspapper i 30 minuter till. Jag fick plats med 3 stycken bröd på varje bakplåtspapper.

6) Ta ut plåten ur ugnen och lägg bakplåtspappret med bröden på på plåten och skjuts in i ugnen, jag gräddade i mitten av ugnen. Grädda i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna innan du skär upp dem med en snitt och äter med smör och valfritt pålägg. HALLELUJA så gott!

Nu finns det signerade ex i begränsad upplaga av min nya bakbok ”BAKA PÅ 30 MINUTER”  – klicka ➡️ HÄR!

Img 1810.jpg

3F9EB3CD-B8FF-425F-A7A8-B327621FD872
Följ mig gärna på min FB-sida 
HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

 

158
8 kommentarer

Enklaste och godaste Midsommartårtan

Tänkte jag skulle tipsa dig om den enklaste midsommartårtan som finns att göra! Den räcker till mååååånga och det blir så galet gott alltså. Superenkel att svänga ihop, och det gör ju inte saken sämre. För att göra det ännu enklare kan du köpa färdig lemoncurd.

Midsommartårta till många

2 st rulltårtor á:

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
liten nypa salt

Fyllning lemoncurd:

2 dl strösocker
100 gr smör
1 1/2 citron
2 ägg

Fyllning vispgrädde:

1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Fyllning jordgubbar:

Dekoration:

3 dl vispgrädde

3 dl jordgubbar

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 250 grader.

2) Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.

3) Blanda de torra ingredienserna och vänd i det med en slickepott, ha också i mjölken. Rör om till en slät smet.

4) Ta fram ett bakplåtspapper och lägg på en ugnsplåt. Håll i smeten och bred ut den som en rektangel. Skjuts in i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Lägg ett tomt bakplåtspapper på bordet med strösocker på. Vänd upp kakan på det när du tar ut den. Om inte bakplåtspappret lossnar så blöt ned det ordentligt med en trasa och dra sedan försiktigt bort det.

5) Fyllning lemoncurd. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite, rör om.

6) Fyllning vispgrädde. Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt.

7) Fyllning jordgubbar. Dela jordgubbarna i mindre bitar.

8) Bred på lemoncurd på hela plattan, bred på vispgrädden. Strö på jordgubbarna. Rulla ihop ifrån långsidan till en rulltårta. Skiva rulltårtorna till ca 3 cm breda skivor.

9) Lägg rulltårtsskivorna på ett stort fat. Dekorera med vispad grädde och jordgubbar.

Klicka gärna i det lilla hjärtat under inlägget om du gillar receptet. Då blir jag glad! ❤️

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

72
Kommentera

Underbara morgon

Innehåller annonslänkar genom reklam för NordicFeel

Godmorgon!

Vaknar upp till en magisk morgon här på Rullsands camping. Fåglarna kvittrar högt och solen gassar från en klarblå himmel. Vi har sovit så skönt i våra nya sängar, Milo snarkar fortfarande. Honom såg vi knapp av på hela kvällen, han och kompis Neo for runt på cyklarna här.

Förtältet är alldeles varmt av solen redan och jag sitter här och luftar benen lite innan jag ska klä på mig promenadkläder och ge mig av på morgonens tur. Älskar att promenera på nya ställen!

Omgång 2 av brun utan solen och jag är redan brun om benen.

Jag trodde inte att Marc Inbane (<länk) kunde bli bättre men när de kom ut med moussen så blev det bättre, otroligt nog! Den är dryg, suger in fort i huden (så viktigt för mig), doftar bara gott (viktigt för mig), ger jämn färg (viktigt för mig). Den kostar mer än de flesta men fifasen så värd pengarna! Handsken(<länk) är bästa på marknaden, finns ingen bättre enligt mig!

Hepp, nu är det dags att ge sig ut på promme! Hörs senare.

Kram Nina

73
7 kommentarer

Vagnhild 2.0 – Husvagnsrenovering nr: 2

Hej på er!

Ja men äntligen är vi iväg, det blir alltid mycket mer än man räknat med när man ska ge sig iväg såhär i ett par dagar. Vi siktade på efter lunch men kom iväg vid 15 tiden. Vi sa dock ”Ingen stress” i morse när vi vaknade, vi båda HATAR stress mer än något annat och vill slippa det mest av allt. Vi har ätit på vägen och också varit förbi Biltema och köpt 2 nya stolar till förtältet. Ingen stress med andra ord….

Igår blev vi klara med renoveringen i alla fall. Det blir oftast mycket mer när man väl sätter igång, man kommer på fler och fler saker som man vill göra om.

Sängen blev helt ljuvlig! Så skön att ligga i så den ser vi verkligen fram emot att få sova i inatt. Har också satt upp några hissgardiner för mysets skull, dom har ingen annan funktion.

Milo har en liten ”boy-cave” ovanför vår säng där han har egen TV och X-box. Han har t.o.m en egen fläkt. 😅 Vi ska införskaffa oss en form av portabel AC till sommaren också då det inte finns i gamla Vagnhild.

Här har vi den omgjorda toaletten. Nya tapeter, ny lampa och så köpte vi en supergosig matta. Vi har spraylackat lite hyllor som vi satt upp på väggen.

I köket har vi satt upp dekorplast bakom spis och handfat och sen köpte vi en stång som vi hängt upp lite burkar och ska ha färska kryddor i. Blev också nya champagneglas i plast. Dom ska invigas redan ikväll, har bubblet på kylning i husvagnen.

Tog bilderna igår kväll när det börjat skymma så man ser inte så bra. Ska ta bättre när vi installerat oss. Men här ovan är soffdelen som nu är omklädd. Fifasen vilket jobb men så värt när det är klart! Blev så mycket bättre med det här mörkare.

Som sagt, ska ta bättre bilder sen. Men nu ser du lite av förändringen i alla fall. 🥰

Om 37 min är vi framme säger GPS:en. Hör sen igen!

Kram Nina

107
17 kommentarer

SÅ LÄSKIGT!

Godmorgon vänner!

Idag är det fredag fast det är onsdag. Så festligt va? Imorgon är det röd dag så inget är som det brukar just denna veckan. Härligt säger jag! Har länge velat av och an om jag ska ge mig ut på promenad då jag har så fasligt mycket att göra idag, men så kom jag på att vad i helsickes velar jag för? Upp, på med kläderna och ut. Det blir 40 välinvesterade minuter i livet och det ska fasiken inte prioriteras bort.

Igår blev frillan rak, fortfarande ovan vid nya frisyren men jag ångrar mig inte en sekund nu. Jag stortrivs nu!

Igår på eftermiddagen hjälpte vi mamma och pappa med lite antennfix. Det blev till att klättra upp på taket på garaget och stå och hålla stege medan Tony fick klättra ännu högre upp. Alltså jag och höjder är inte längre varandras bästa vänner. Det fanns en tid när jag gillade det, ju högre upp desto häftigare med suget i magen. Numera blir jag knäsvag och skakig och får både handsvett och nervositetsfrossa. Får läskiga tankar om att jag ska halka till och falla handlöst och bryta ryggen. Tittar jag ned över kanten så blir jag yr och får känslan av att jag faller framåt. Det är väl svindel det kallas? Känslan är så läskig och faktiskt något nytt för mig.

Jag var ändå modig som fotade och vågade stå där uppe under väldigt lång tid. Mamma rusade ut med varmare jacka då blåsten kom och tog mig och min tunna vårkappa. Brrrrr….. hörni, huuuu vad man fryser av att ha gått ned i vikt. Det trodde jag aldrig, att det skulle ha sådan effekt?! 🙈 Jag kan inte duscha lika varmt heller längre vilket är sååå märkligt, jag bränner huden känns det som. Antar att underhudsfett faktiskt skyddar så mycket mot både kyla och värme.

Milo stod nedanför och ville också komma upp.

Såklart! Hela familjen uppepå taket! 😂

Mamma var med genom fönstret också. Passade på att städa lite fönsterbleck under tiden. 😅 Det är så vi kvinnor funkar. Vi sitter t ex inte bara på toaletten, vi drar ett par varv med trasan i handfatet när vi ändå sitter där. På vägen upp till övervåningen tar vi med oss något som ska till förrådet t ex. Håller ni inte med? Vi fungerar på ett helt annat sätt. 😅

Till min stora lycka så har mammas och pappas underbara rabarberbuske fullkomligen exploderat de senaste dagarna. Jag fick ta med mig lite som jag tänkte baka av idag. Tydligen är busken otroligt gammal men varje år så bjuder den på överflöd av goda rabarber. Ska fråga mamma om jag får gräva loss en liten bit och plantera här hemma.

Hepp, inga ursäkter. Nu ska jag kliva upp ur sängvärmen och klä på mig. Dags för dagens promenad! Idag ska Vagnhild tvättas, det sista ska fixas med renoveringen (ska knäppa bilder på allt, tror att jag också ska köra en live på min Instagram inuti. Följ mig gärna på Instagram HÄR.) Sen ska det packas för imorgon förmiddag drar vi iväg en liten sväng (inte längre än 2 timmar hemifrån och inom rätt län ”just so you know”) och ska bo borta i 2 nätter. ”Mellan” med vänner är katt och husvakt under tiden. Har dragit hela harangen om att huset ska se ut så så som vi lämnat det när vi kommer hem. Haha…. ja ni vet det där gamla vanliga tjatet. Ska i alla fall bli hur mysigt som helst att åka iväg en sväng, längtar riktigt!

Hörs sen. Ha en fin dag fina du! ❤️

Kram Nina

104
16 kommentarer

Tzatziki

Den här tzatzikin blir så fantastiskt god alltså, jag ÄLSKAR tzatziki. Det kan ju verkligen förhöja precis allt när det kommer till en härlig kött eller kycklingrätt. Denna grekiska härliga sås som är så fräsch och så himmelens god. Ät den till köttfärsbiffar , helstekt fläskytterfilé ,  fläskfilé, kycklingfilé, grillat ja men du hör ju, till hur mycket som helst.

IMG_5495

IMG_5496

IMG_5497

IMG_5498

TZATZIKI

2 dl creme fraiche
1/2 gurka
1/2 tsk salt
1 stor vitlöksklyfta
1/2 msk olivolja

Gör såhär:

1) Riv gurkan och lägg på hushållspapper. Strö på saltet och låt ligga i ca 15 min. Gurkan ska vätska av sig så mycket som möjligt. Ta sedan gurkan och tryck ur all vätska. Lägg i en bunke.

2) Häll på creme fraiche, pressa i vtilöksklyftan och ha i oljan. Rör om och ställ gärna kallt i ett par timmar för att den ska få riktigt god smak. Du kan äta den direkt om du vill men som sagt, smakerna sätter sig så himla bra om den får stå en stund.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

 

103
1 kommentar

Krispig potatis

Här ska du få ett riktigt fint tips att laga till helgen. Dessa potatisar är verkligen helt fantastiskt goda och är så goda att man skulle kunna äta bara dom. Inget till utan bara sitta och mumsa på god potatis. De är ljuuuvligt goda, frågar ni min karl så kommer han säga att det här är det godaste i potatisväg man kan äta. 🙂

Har du kokt potatis över så är det ännu enklare att svänga ihop detta. Så släng aldrig kokt potatis, spar alltid och gör något gott av.

IMG_5492

IMG_5494

IMG_5493KRISPIG POTATIS, ca 5 potatisar

Kika gärna på detta recept på krossade potatisar med vitlök
Kika gärna på detta recept på smöriga bakade potatisar

5 kokta potatisar
3 msk olivolja (eller annan olja)
1,5 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad rosmarin (eller någon annan ört du gillar)
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk rismjöl
lite färsk timjan

0,5 dl olja att steka i

Gör såhär:

1) Skala den kokta potatisen om den inte redan är det. Lägg i en bunke.

2) Ha i vitlökspulver, torkad rosmarin, salt, peppar och rismjöl. Häll oljan över. Blanda sedan allt ordentligt. Ha också i färsk timjan och rör om.

3) Häll i oljan i stekpanna, var försiktig bara så oljan inte blir för varm. Ha alltid ett lock tillhands när du steker i mycket olja så du kan släcka ifall det skulle ta eld i pannan. Stek potatisen  i oljan tills den får fin färg och blir krispig. Sååååå gott!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

147
8 kommentarer