Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart
Godmorgon!
Här är jag uppe med tuppen och har redan kickat igång denna måndag. Jag ska klä på mig promenadkläderna och ge mig ut på långpromenad så fort jag skickat minsting till skolan. Skön start på en måndag hörni. Sedan väntar en dag full med jobb, jag har redan jobbar sen kl 04.30 för att jag ska kunna ge mig ut på min promenad. 🙈
Idag har jag ett samarbete som ska fotas, en Facebooksida som ska uppdateras och sen svara på massa mejl. Ska också förbereda lite blogginlägg för veckan, ska laga lite nya recept som ska fotas så ja…. det kommer vara fullt upp. Nästa vecka är det höstlov och det längtar vi till allihopa. Inga tidiga morgnar med stress utan dagen får starta i lugn och ro – jag är ju aldrig helt ledig men att bara få starta morgnarna lugnt och skönt är verkligen såååå skönt!
Nu ska jag kicka igång dagen här inne med att bjuda på en VECKOMATSEDEL. Vi hörs sen igen. ❤️
2) Skala och hacka schalottenlökarna smått smått. Häll på det och låt steka med tills det är mjukt. Hacka i hönsbuljongtärning och rör om.
3) Häll på burken med tomater och vitt vin. Tryck sönder cocktailtomaterna. Salta och peppra.
4) Pressa i soltorkade tomater pastan. Rör om. Låt sedan puttra i ca 15 min. Rör om då och då.
5) Koka gnocci till (jag hade färsk gnocci), funkar fint med någon form av pasta också. HÄR hittar du massor med olika härliga pastasorter till riktigt bra priser.
Wow så härlig helg. Vi har egentligen inte gjort något speciellt, bara varit känns det som och fixat och donat lite. Igår fixade jag i sovrummet, nu saknas bara lite posters och ramar ovanför sängen och en svart skärm till en lampa i fönstret, ja…. lite gröna stora växter, sen är det klart där också. Skönt när man kommer i ordning. Alltså mattan jag köpte till sovrummet är så mysig och mjuk så jag skulle kunna lägga mig på den och sova. 😅
Från Fredag-lunch fick jag tillbringa tiden med dessa godingar. Jag bjöd med dom på lite sushi. Så mysigt att få hänga bara vi tre. Det var som det var då för längesen när det bara var vi tre som levde som familj. När jag var ensam med mina pojkar. Vi pratade om gamla minnen….. både de jobbiga och de roliga.
Efteråt gick vi och fikade och dit kom också mina förändrar. Så mys att få hänga en stund!
Den här snyggingen (haha) var hemma och betade av ”teams-möten”. Du som inte vet vad det är så är det digitala möten. Då tar han på sig skjortan och på nederdelen har han mysbrallan på, man ser ju bara överkroppen på dessa möten. Haha! Ser så kul ut.
I Fredags var det Champagnens dag. Vi köpte med mat från pizzerian och så blev det lite lyxiga bubblor till. Haha, funkar till det med.
På lördagen drog vi till Bålsta redan tidigt på morgonen då Milo hade fotbollsmatch där. Det blåste kallt som tusan så jag fick sitta i bilen sista kvarten. Jag tål kyla så jädra dåligt nuförtiden. Killarna vann sin match så det var glada miner efteråt.
På kvällen blev det lite TV-mys hemma bara. Älskar helgkvällarna hemma i soffan. Visst är det tokhärligt att vara ute på restaurang eller vara bortbjuden också men en kväll i soffan med familjen samlad, ja jäklar så härligt det är!
I morse var det gårdsstädning. Numera ingår vi ju i en samfällighet och då ska det städas på området på hösten och på våren. Jag fick kvista till Granngården tills dom öppnade för att köpa kratta och kvast, vi hade bara en stackars kratta så det behövdes fyllas på.
Det var full fart på Hermansenskan och det blev riktigt fint efteråt. Kul och kratta ju när man har en bra kratta. Trevligt att träffa grannar och lära känna dom också. Idag snackade jag med en man som berättade att dom bott här sen det byggdes 1983. Dom skulle bara bo ett tag och sen bygga eget fristående hus…. men det blev inget av med det. Dom trivdes för bra. Sånt är kul att höra. Alla är verkligen supertrevliga, det gör ju att man bara trivs ännu bättre.
Vi hann åka förbi IKEA en snabbis idag för att köpa en köksö bl a som ska upp i köket. Sen fick Tony upp lamporna i köket också.
Nä, nu ska jag ta på mig myskläderna och lägga mig under en filt på soffan. Ska nog äta lite godis också. Imorgon återgår vi till lite med hälsosam mat och träning.
Nu är du här igen och kommer med själslig solsken, något som vi alla behöver när den märka hösten bara blir mörkare och kallare.
Jag tänkte kicka igång dagen med en FREDAGSLISTA, alldeles för längesen jag gjorde en lista.
VAD KÖPTE DU SENAST?
Först var jag på Mio och köpte fler blockljus och den här fina stora lyktan, sen ICA och handlade selleri. Alltså tips tips, blockljusen på Mio brinner så oerhört fint. Ser ut som ett nät när det brinner ner.
HUR LÅNG ÄR DU?
Jag är 160 cm lång (kort). Har faktiskt aldrig lidit av att vara kort, tvärtom…. det är rätt mysigt att vara kort. Men frågar du mig när jag står i köket och inte når saker så kanske jag inte svarar samma. 😏
VAD STOD DET I DITT SENASTE SMS?
Milo har önskat sig en GANT-hoodie i en hel evighet. Vi har sagt att han får önska sig det i födelsedagspresent. Nu hade GANT en dag med 20% för sina medlemmar så då passade jag på att beställa den. Igår kom sms:et om att den var på väg.
VAD GILLAR DU MEST MED DIG SJÄLV?
Huuuu…. inne i en rätt dålig period rent självförtroendemässigt så vad svarar jag på det här? Rotar jag långt där inne så säger jag att jag är en person som alltid vill väl. Har aldrig ont uppsåt gentemot andra och unnar alla människor att vara lyckliga, ha framgångar och vara glada.
VAD GILLAR DU MINST MED DIG SJÄLV?
Har du penna och papper? Nääää… nu ska jag inte vara sån, jag ska gaska upp mig. Just nu ogillar jag min känsliga sida, den är så kraftfull just nu så HSP-personen i mig har fått en helt annan innebörd.
HAR DU SÖNDAGSÅNGEST?
Både ja och nej, blir påverkad av andra som har det oftast men i regel försöker jag verkligen njuta av Söndagar då det är en ledig dag för min familj.
LÅT PÅ HUVUDET JUST NU?
Just nu är det tyst med låtar, är inne i en smådeppig period så då är det sällan jag lyssnar på musik. Så jäkla dumt för är det något som kan lyfta det hemskaste av humörer och depp så är det musik! En låt som jag vet att jag blir glad av är dock KYGOS ”Hot stuff”. Det är omöjligt att sitta stilla till den!
ÄR DU EN RINGARE ELLER SMS:ARE?
Hahaha! Den här konversationen som hände igår kanske förklarar allt? Fick ett dm ifrån en vän på Instagram om att hon ville ha mitt nummer….. ja resten ser du ju själv! Jag ogillar starkt att prata i telefon om det inte är med mina allra närmaste. Igår räddade min telefonfobi mig ifrån en hackare! Haha, hur bra? 👏🏻👍🏼😜
NÄR GÅR DU OCH LÄGGER DIG?
Pratar vi höst/vinterhalvåret så säger jag allt från 17 på eftermiddagen till 21 på kvällen. Är det i mörkaste december finns risken att jag snarkar redan kl 17. Detta är inte kul nånstans men något som gått i arv och något jag gjort allt för att ändra men med endast ännu värre sömnmönster som resultat. Detta kommer ifrån min morfar, som mamma ärvt och så kom det till mig. Vi är helt styrda av den biologiska klockan när det kommer till ljuset. Ju mörkare det är desto tidigare somnar vi. Sen vaknar vi ju mitt i natten av att vi sovit färdigt så bli inte förvånad om jag skrivit inlägg här redan kl 02 i vinter. Haha…. 🙈
VAD ÄR DET MODIGASTE DU GJORT?
Sagt upp mig från ett jobb där chefen var allt annat än snäll och rättvis. Släppt in en människa i mitt allra mörkaste innersta. Varit med i olika TV-program – det modigaste var när jag var med i Malou ”Efter Tio” och pratade om min hypokondri. Suttit bredvid en av Sveriges främsta rallychaufförer när han körde på bana….. var helt slut i timmar efteråt. Fött 3 barn, det är modigt som fan!
HAR DU HAFT URINVÄGSINFEKTION NÅNGÅNG?
Eeeeeh bajsar björnarna i skogen? Har påven rolig hatt? Jag vet inte HUR många ggr jag haft det? Hade en period då jag hade det typ varje månad. Vidrigt! Fick bukt på det med C-vitamin och Probiotika. Har det aldrig längre!
HUR MÅNGA KUDDAR SOVER DU MED?
Alltid minst 2. Just nu har jag såna jäkla nackproblem så tror jag måste se över mina kuddar och vad jag ska ha? Tips emottages tacksamt!
ÄTER DU NÅGRA KOST/VITAMINTILLSKOTT?
Oh yes! Hur mycket som helst! Kan inte leva utan. Mår skit när jag slutar så antar att det är något jag behöver fylla på med för resten av livet.
VAD LÄSTE DU FÖR SPRÅK PÅ GYMNASIET? VILKA SPRÅK KAN DU?
Jag läste engelska, tyska och spanska på gymnasiet. Språk jag talar flytande är svenska, finska och engelska. Klarar mig som en turist på tyska och spanska.
GO-TO MAT SOM ALLTID ÄR GOTT?
Men gud, sååååå mycket! Är det takeaway så funkar alltid asiatisk mat. Är det hemma så säger jag Tacos och någon god kycklingrätt!
HUR OFTA TVÄTTAR DU HÅRET?
Försöker hålla det till högst 1-2 ggr i veckan. Håret mår bäst då. Det blir en hel del torrschampo dagarna innan tvätt.
Min fina ”fakeblommebukett” från NK är alltid lika fin!
HUR UPPVAKTAR MAN DIG?
Men åh vilken bra fråga! Jag älskar ju att bli uppvaktad. Gärna med någon liten överraskning, jag ÄLSKAR överraskningar. En bukett blommor går alltid hem. Någon god mat på restaurang, lite gott bubbel och bara få sitta och prata. Jag älskar när man verkligen lyssnar på varandra. Att bli uppskattad är också en form av uppvaktning som jag älskar!
HAR DU NÅGOT SMEKNAMN?
Ja mamma och pappa kallade mig för ”Ninnu” (fast u:et uttalas som ett o) som liten och gör det ibland fortfarande. Lite kul att syrran kallas för ”Marru”.
HAR DU NÅGON DOLD TALANG?
Hmmmm…. jag kan jonglera med 3 bollar. Kan sjunga med stängd mun. Kan göra ett jättehögt läte genom att smacka med tungan, har förövrigt en raketsnabb tunga som jag kan göra kul ljud med. 😂
Nu ska jag göra mig i ordning och brassa till Rusta. Nu ska jag fixa klart sovrummet, trivs inte som det är nu så nu ska allt fixas.
Igår gjorde jag en KORVGRATÄNG som fick toppbetyg här hemma. Härligt när det lyckas och vardagsmaten faktiskt blir lite roligare. T.o.m mellan som inte är så förtjust i korv tyckte det var supergott!
KORVGRATÄNG MED SALAMI & OSTSÅS, 4-5 port
600 g valfri korv (jag använde finsk bastulänk)
200 g salami
1 rödlök
2 stora tomater
Några färska basilikablad
Ostsås:
50 g smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 -3 dl riven ost
1 krm färskmalen svartpeppar
Salt
Gör såhär:
Ostsås
1) Smält smör i en kastrull, häll i vetemjölet och vispa runt tills det är utblandat.
2) Häll i mjölken och vispa runt tills du har en jämn sås, låt koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda i några minuter, rör ofta ofta så det inte bränns i botten.
3) Ta av från plattan. Tillsätt osten och låt den smälta ned. Smaka av med salt och peppar.
4) Skär korven och tomaten i skivor, dela och skär också löken i skivor. Varva korv, salami, lök, tomat och basilika i en ugnsfast form.
5) Häll över hela ostsåsen. Ställ i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter eller tills gratängen fått riktigt fin färg!
Tips: Ha i 1/2 krm malen muskotnöt i ostsåsen. Byt ut mjölken mot grädde för en ”gräddigare” ostsås.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Idag har jag varit iväg och fixat med ett samarbete som kommer upp på min Instagram längre fram. Solen skiner ute så jag ska strax klä på mig och ge mig ut på en liten solig promenad. Alltså Gud vad man behöver sol och ljus nu, jag måste i alla fall försöka boosta lite dagsljus varje varje dag.
Måste visa dig en superfin klänning som jag var in på Lindex och köpte i förra veckan! Den är i sweatshirt material och såååå mjuk och skön på.
Väldigt ofta får jag frågor om vår lilla småstad här, om matställen och om caféer för det mesta. Kommer också frågor om det finns andra roliga sevärdheter. Tänkte jag skulle starta en kategori som heter Enköping som jag kan samla allt sånt kul i. Då är det lätt för dig att bara klicka i den kategorin om du har vägarna förbi nångång så vet du vad du inte får missa!
Först ut bland mina tips kommer vårt fina hotell här i stan. När vi bodde där under flytten så fick jag ju verkligen smaka på maten och måste säga att jag är stolt som en tupp över att vi har en så fin restaurang här. Allt var sååå gott!
En kväll så bjöd vi över mamma och pappa på middag. Haha, det där lät det. Bjöd över till hotellet liksom… haha! Nej men vi bjöd mamma och pappa på restaurangen för att dom också skulle få prova.
Mamma och jag var såå taggade för maten. Vi älskar mat i vår familj och äpplet faller inte långt från trädet! 😀
Menyn verkade minst sagt lovande! Både när det kom till förrätt, varmrätt och efterrätt. Jag fick höra talas om en planka som skulle vara omtalad, fräck som jag är frågade jag om jag fick fota när han la upp allt. Förlåt, men jag har typ en fetisch när det kommer till att vilja se just upplägget. Om ni inte redan lagt märke till hur en kock jobbar så tänk på det nästa gång. En kock har nämligen nästan alltid ett speciellt sätt att jobba på, dom står sådär galet nära tallrikarna med ansiktet och så pillar och fixar dom sådär som bara en kock kan göra.
Kocken på Best Western gjorde mig verkligen inte besviken. Ansiktet i tallriken och så körde han. Han har jobbat på hotellet i 13 år och brinner verkligen för matlagning och härliga råvaror. Den här plankan var verkligen något utöver det vanliga! Den heter ”Plankan – 3 nordiska smaker”. Alltså det var så gott så det var inte klokt. Det mesta och det som går är närproducerat och med sån kvalitet du vet när man känner att detta inte bara är ihopslängt. En del tar bara en planka i restaurangen och dricker lite vin till, så trevligt ju. Perfekt om man bara är sugen och inte hungrig eller vill ha ett fantastiskt tilltugg till vinet eller ölen.
När vi hade ätit plankan så tog vi in varmrätterna och vi behövde verkligen inte bli besvikna. Mamma åt sitt livs godaste dillkött. Bara en sån sak! Pappa och jag åt halstrad röding, sååå gott! Tony åt grill på 3 vis och Milo åt hamburgare. Alla tyckte det var suuuuupergott och rullade ut därifrån.
Jag är så stolt över att vi i vår lilla småstad kan erbjuda så otroligt god mat. Något som däremot är lite synd är att många tror att restaurangen bara tillhör gästerna som bor på hotellet! Så är det absolut inte! Vem som helst får äta där, t.o.m frukosten för att inte tala om deras goda luncher. Dom har öppet alla dagar förutom söndagkvällar, annars är det alltid öppet! Så bor du här i vår lilla småstad eller bara har vägarna förbi, sväng förbi Best Western och är något gott eller bo där. Kan varmt rekommenderas!
Kanske ses vi där?
Hepp, nu ska vi ut på Pokémonjakt med bilen. Sen ska jag handla lite snabbt innan det är mörkt och kväll igen. Dagarna susar fram, imorgon är det torsdag redan. Jag fattar inte var dagarna tar vägen nu?
Igår lagade jag några recept här hemma som jag tänkt testa länge. Det är tur jag har hungriga barn som kommer hem och hjälper till att äta upp alla matlådor som blir efter dessa dagar.
SNABBA CRÊPES MED OST & SKINKRÖRA, 4 st
4 plättar (jag köpte färdiga men du kan göra egna efter detta recept)
1 1/2 dl creme fraiche
100 g färskost (Philadelphia)
1 rödlök
1 dl riven ost (jag tog prästost)
1/2 dl riven parmesan
150 g rökt strimlad skinka
salt & färskmalen svartpeppar
Topping:
2 dl ost
Gör såhär:
1) Stek pannkakorna om du gör egna. Sätt ugnen på 200 grader.
2) Blanda creme fraîche, färskos, skinka, all ost och kryddor. Röran kommer vara rätt kompakt, det ska den vara.
3) Bred ut en tjock sträng rakt över pannkakan. Rulla ihop den till en korv och placera den i en ugnsfast form. Lägg ihop alla rullar tätt.
4) Strö på osten och skjuts in i ugnen i ca 25 min eller tills osten smält fint uppepå.
Tips: Byt ut skinkan mot kassler eller salami.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Här har ljusen fått lysa hela morgonen och kommer förmodligen lysa resten av dagen också.
Det första jag gör på morgonen är att tända ljus. Jag vet inte hur mycket ljus jag eldar varje höst/vinter men nog är det många. Håller på och provar så många blockljus som möjligt nu så man vet vilka som brinner bäst och längst framöver. De här blockljusen på bordet har brunnit både fint, länge och bra så dom kan jag varmt rekommendera. De har brunnit fint säger jag, å då menar jag att de inte runnit eller säckat ihop alldeles som en del blockljus kan göra. Är supernöjd med dom. Nu håller jag på och testar ljusen från Mio också, återkommer med vad jag tycker om dom.
Sitter och mumsar på min craving! Alltså dessa är sååååå goda. Köper på Apotea, finns HÄR! (Ej spons.) Bara rena äppelringar med kanel på. Går inte att sluta äta. 😀
Vi haft haft världens sötaste lilla vovve (shihpoo valp) på besök här hemma (kolla min Instagram), nu sniffar hon där vovven varit ser jag. Gud, MÅSTE dammsuga…. det är felet smuligt överallt här hemma nu.
Nu ska jag jobba vidare. Vi hörs om en stund igen.
Här har jag redan hunnit vara och storhandlat och även lagat ett par recept. Tony sitter i detta nu och mumsar på den här 3 minuters lyxpastan som jag ska ge dig receptet på.
Idag måste jag åka och handla kläder till Milo. Han växer ur allt just nu. Byxor, tröjor, t-shirts…ja t.o.m kalsingarna börjar bli för små. Måste också köpa en varmare jacka åt honom och nå handskar & mössa. Nu är åldern här när dom själva vill bestämma vad dom ska ha på sig så ”wish me luck”! 😅
1) Koka pastan enligt anvisning, men spar ca 1/2-1 min på koktiden. Våga salta vattnet ganska så kraftigt, pasta blir så mycket godare med mer salt! Spar 1 1/2 dl av pastavattnet när du häller av pastan. Låt pastan ligga kvar i kastrullen.
2) Strimla skinka och hacka rödlöken riktigt fint. Ha i färskosten i pastan och häll i hälften av pastavattnet. Rör om tills färskosten blandats ut.
3) Ha i den strimlade skinkan och rödlöken. Ha också i all riven osten. Pressa i citron. Ta några varv med pepparkvarnen och salta efter smak. Rör runt och låt kastrullen ligga på plattan så att osten smälter ned. Häll i resten av pastavattnet och låt allt värmas upp och blandas runt ordentligt. Såååå gott!
Tips: Klipp över lite färsk persilja över pastan.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Dags för ett nytt recept, här ska du få tips på något som blev himmelens gott alltså. Pannkakspizza. Vilken grej alltså. Familjen åt och åt och tyckte det var suuuupergott! Älskar när man lyckas och det uppskattas, pannkakspizza var hur enkelt som helst att svänga ihop. Behöver inte hålla på med pizzadeg och grejer. Kan tänka mig att barn gillar detta extra mycket, men pannkakspizza är för alla. Såklart!
Variera toppingen som du vill. Här körde jag en väldigt traditionell med ost & skinka. Jag tänker att det är gott som en vegetarisk också, eller kanske tacoköttfärs med fetaost. Mums! Du kan variera så mycket du vill.
2) Blanda mjöl med salt och oregano. Vispa ned 2 dl mjölk, vispa tills du har en klumpfri smet. Vispa sen ned all mjölk, olivoljan och äggen. Du får gärna låta smeten svälla i ca 10 minuter.
3) Häll pannkakssmeten i en bakplåtpappersklädd ugnsform, min var ca 25 x 35 cm. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Ta ut ur ugnen.
4) Blanda tomatpuré med olivolja, chilisås, salt och peppar. Bred sedan ut tomatsåsen över ugnspannkakan.
5) Toppa med riven ost och strimlad skinka. Grädda högt upp i ugnen i ca 10 min till.
Tips: Servera gärna med en supergod hemmagjord pizzasallad som smakar som på pizzeria. Recept HÄR!
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Kram Nina
OBS: Gillar du recepten blir jag jätteglad om du gillar dem under inlägget.