Från sunkig till smashing

Godmorgon raringar!

Då rockar vi måndag igen, vi räknade ut att det är fem veckor kvar till Milos jullov. Kan säga att vi alla längtar. Ska bli skönt med några veckors ”off” från tidiga morgnar. För mig är det ju inget problem då jag ju oftast varit vaken i flera timmar när det är dags att väcka familjen. Men jag tänker på dom. Det är ett segt gäng att få upp vissa morgnar, båda är nattugglor och skulle kunna kuckulura till efter midnatt om de inte fanns ett måste att gå och lägga sig. Och Gud nåde om jag har pms… ja då skulle jag kunna klä på mig kläderna och bara gå rakt ut från dörren och tänka ”Vakna när bäst fan ni vill då!” när dom är som två sengångare att få upp.

Är vi lediga så struttar jag oftast omkring i köket och mixtrar ihop något recept medan dom sover i flera timmar till. Igår morse lagade jag mat och bakade i flera timmar. Hade på julmusik, hasade runt i tofflorna och skrev recept medan maten lagades och bakverken gräddades. Ja men så jädra mysigt. Det är min ”me-time” det. Då alla sover och jag får fixa och dona i köket.

Igår fick jag ändå lite smink på nosen och nytvättat hår. Ja men så lyxigt så det är inte klokt kändes det som. Jag doftade typ frikadeller och saffran och håret stod typ upp av sig självt för det var så skitigt. Coronatider är inte bra för snofsigheten helt klart. Jag måste faktiskt göra en rockad där. Jag kan inte hasa i morgonrock eller myskläder hela tiden när man jobbar bara hemma. På något sätt går jag ned mig lite då. Blir lite deppig och håglös.

Går man upp och fixar sig på morgonen så får åtminstone jag en helt annan känsla i kroppen och själen. Så där är det bättring som gäller för min del. Man kan ju fortfarande ha myskläder men jag tror jag behöver upp och borsta håret och kanske svepa några drag med mascaran även om jag jobbar hemifrån. Spraya på sig av favvoparfymen också kanske, att dofta gott gör mycket för välbefinnandet och själen också. Alltså förresten, min ”parfym-park” börjar bli sådär alldeles underbart ljuvlig. Jag har så många goda dofter så nu kan jag nog äntligen säga att den är 100%-ig. Klicka i hjärtat om du vill ha tips.

En annan sak jag tänkt på också är om man kanske skulle ha lite finare myskläder och inte den där urtvättade håliga t-shirten och slummigaste mjukisarna med knän på (även om dom oftast är skönast). 😂 Det skulle säkert också göra att man inte kände sig så sunkig.

Igår var jag och tankade bilen. Det här är så typiskt mig. Jag väntar alltid in i det sista med att tanka så jag går på ångorna på slutet. Fattar inte varför? Vår tank rymmer 70 liter och du ser ju hur mycket jag fick i…. haha! Är du sån? Eller tankar du så fort det ens börjar närma sig det röda?

Ok, klockan närmar sig 7. Jag ska upp och fixa med morgonbestyren här. Önskar dig en bra start på veckan, lite senare kommer du få veckans matsedel här inne.

Hörs sen igen!

Kram Nina

140
8 kommentarer

Lövbiffrullader i himmelsk sås

Hej igen!

Ikväll ska vi njuta av 2 olika rätter med lövbiff. Kunde inte bestämma mig för vilken jag skulle göra så jag gjorde båda. Haha… Här ska du få recept på en av dom. Blev så himmelens gott alltså. Går att äta till både kokt potatis och ris.

LÖVBIFFSRULLADER I HIMMELSK SÅS, 4 port (på bilden är det till 2 port)

8 stora lövbiffar

1/2 burk Bonjour vitlöksost

1 1/2 msk dijonsenap

Salt & peppar

Sås:

1 liten lök

2 msk kalvfond

2 msk tomatpure

2 tsk kinesisk soja

1 msk balsamvinäger

1 liten burk creme fraiche

2 1/2 dl grädde

Salt & peppar

Gör såhär:

1) Bred på dijonsenap på varje lövbiff. Lägg på en klick med vitlöksost. Rulla ihop till en rullad. Fäst med tandpetare eller en bit spaghetti.

2) Stek i rikligt med smör. Vänd dem försiktigt så det brynts ordentligt runtom. Ta ur pannan och ställ undan en stund.

3) Hacka löken och ha i den i stekskyn. Låt den mjukna. Ha i kalvfond, tomatpure, soja, balsamvinäger och salt & peppar. Häll i grädde och creme fraiche, blanda runt och lägg i rulladerna. Låt puttra på medelvärme i ca 10 min. Rör om då och då. Klipp persilja över och servera med ris.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

996
13 kommentarer

Myser

Halloj halloj!

Alltså, hur mycket ”fifty shades of grey” är det på vädret? Omg, det är så grått då det känns som det ligger 147 gråa filtar över oss. Vi har knappt gått utanför dörren sen i fredags så idag ska vi sätta oss i bilen och Söndagsåka lite. Haha…. det är faktiskt lite mysigt. Åka och kolla nybyggda områden och sånt, riktiga söndagsåkare.

Jag går och beundrar alla mina små julinspirerade pynt jag har överallt. Blir lite gladare i hjärtat av dom så dom gör verkligen sitt jobb.

Stjärnorna fick jag frågor om, dom är från Jotex men dom är slut. Finns dock massor med liknande bara man googlar lite.

Köpte en liten batteridriven gran på ICA som blev väldigt mysig bland mina vita julpynt.

Är totalt kär i mina paket med batteridrivet ljus i. Dom blir man glad av på riktigt! Köpta på Dollarstore.

En stor tomte som får sitta på fönsterbrädan. Tror den också är från Dollarstore.

En julgransslinga har fått plats på den gamla dörren. Blir sånt mys direkt.

En till som fått plats på hyllan vid matplatsen. Också från Dollarstore.

Den här lövbiffsgrytan har stått i crockpoten sen i morse. Såååå mört kött så du anar inte! Svängde ihop ett recept till med lövbiff som ska ka få recept på lite senare.

Hepp, nu ska jag hoppa in i duschen. Jag stinker matos så det står härliga till.

Vi hör sen igen!

Kram Nina

168
2 kommentarer

ROCKYROAD GLASS / JULGLASS

Hej igen!

Nu har jag fått så många frågor om julglassen som jag gjorde igår. Den blev ju en riktig höjdare alltså! Kan säga såhär, den kommer rädda julens alla efterrätter och godsaker. Gör flera satser och ha stående i frysen. Perfekt att bara ta fram när man är sugen eller vill bjuda på något riktigt gott.

ROCKYROAD GLASS

4 dl vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk

2 msk kakao

100 g mörk choklad

75 g nötter (jag tog både salta jordnötter och cashewnötter)

5 st biscoff kex (du kan också ta pepparkakor)

2 dl minimarshmallows

Gör såhär:

1) Vispa grädden fluffig. Hacka hälften av chokladen fint. Sikta i kakao. Häll i den kondenserade mjölken och blanda runt till en fluffig gräddblandning.

2) Ta fram en brödform som rymmer 1 1/2 liter. Häll i hälften av gräddblandningen i den. Hacka alla nötter och häll på hälften. Häll på den halva hackade chokladen också. Hacka också hälften av kexen och ha på det också.

3) Häll på resten av gräddblandningen. Ha sedan på resten av de hackade nötterna, kexen och chokladen. Strö på marshmallowsen. Pressa lite med handen så de borrar ned sig lite i glassen.

4) Täck formen ordentligt med plastfolie. Ställ i frysen i minst 4 timmar och gärna 12. Ta fram ca 15 minuter innan den ska serveras.

Kika gärna på andra goda glassrecept:

Hemgjord karamellglass

Hemgjord Daimglass

Snabb mangoglass

Hemgjord mjukglass

Nyttig blåbärsglass

Apelsinglass

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

89
7 kommentarer

Idag startade julpyntningen

Godmorgon!

Idag gick startskottet för att börja ”jula” till vårt hem. Året 2020 har inte varit sig likt överhuvudtaget så då kan lika gärna julen redan börja. Jag älskar julen och känner att den här mig glad, så…därav tidigt julpynt i casa de Hermansen.

Julskyltning pågår häll jag på att skriva, haha…. Nu ska jag ta fram dammtrasan och dammsugaren då det är fullt av glitter och jox överallt.

Vi hörs sen igen! Ha en fin lördag!

Kram Nina

70
8 kommentarer

SAFFRANSPITEKAKA

Godmorgon!

Här startade dagen i ottan, eller inatt kanske man ska säga för att göra det mer rättvisa. Jag gick upp kl 04 i morse och bakade. Satte på julmusik och sen satte jag igång. Vet ni hur mysigt det var alltså? Hur mysigt som helst.

Jag började med att tillverka julglass. Den kommer vara klar runt 11 tiden idag så då måste vi prova. Ska bli så spännande.

Visst ser det smarrigt ut? Den ligger i detta nu och gojsar till sig i frysen. Tror det här kommer bli höjdare alltså. Mums. Recept kommer.

Bakade den här SAFFRANSPITEKAKAN och kan säga att den här trillade in på topp 10 listan direkt. Vilken kaka alltså! Den är helt magisk! Alltså himmelsk. Den smälter i munnen och kombon är liksom helt galet god. Du MÅSTE testa.

SAFFRANSPITEKAKA

100 g smält smör

1 1/2 dl grädde

2 1/2 dl mjölk

1 ägg

4 dl socker

8 dl vetemjöl

4 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1 g (2 påsar) saffran

Fyllning:
100 g smält smör
2 dl socker
3 dl havregryn
3 tsk kanel

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull, häll i saffran i smöret och vispa så det blandas ut.

2) Blanda alla torra ingredienser. Häll i grädde och mjölk, blanda runt till en riktigt seg smet. Knäck i ägget och häll i smörblandningen och rör om till en smidig smet.

3) Lägg i bakplåtspapper i en ugnsform på ca 25X35 cm. Häll i smeten.

4) Fyllning: Smält smöret och ha i resten av ingredienserna. Klicka på fyllningen på kakan. Skjuts långt ned i ugnen, grädda i ca 25 min eller tills kakan är nästan helt torr. Pudra på florsocker.

Kika gärna på andra goda saffranskakor:

Saffranskaka med pepparkakskola

Snabb saffranskaka

Saffransrutor

Saffranskaka med lingon och vit choklad

Silviakaka med saffran

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

88
7 kommentarer

Ajvarkyckling

Innehåller annonslänkar genom reklam för Matsmart

Hej igen!

Ja här kommer receptet på den utlovade ”såsen som går att dricka”. Eller hela maträtten som är en magiskt god kycklingrätt. Familjen här hemma tyckte det var suuuuupergott. Då blir jag såklart så himla glad, alltid lika härligt.

AJVARKYCKLING, 4 port

3-4 kycklingfileer

2 dl creme fraiche

2 dl grädde

1,5 dl ajvar relish (det finns både stark och mild, jag valde stark)

1 msk honung

2 stora pressade vitlöksklyftor

3 msk soltorkade tomater pasta (den här, du kan också hoppa över den)

1/2 tsk chilipulver

Salt & peppar

3 1/2 dl riven ost

Gör såhär:

1) Lägg de tinade eller färska kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra kycklingen. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter till att börja med.

2) Medan kycklingen är i ugnen blandar du såsen. Ha i allt utom osten och blanda runt.

3) Ta ut kycklingen ur ugnen och häll på såsen över hela kycklingen, ställ in i ugnen igen i ytterligare 10 minuter. Öppna igen och strö på osten och låt stå i ugnen i 10 minuter till. Servera med ris.

Tips: Testa ris av kikärtor nångång, så gott och väldigt nyttigt! Finns HÄR!

Kika gärna på fler goda kycklingrecept:

Kyckling & bacongratäng

Krämig italiensk kycklinggratäng

Kycklinggryta med soltorkade tomater

Kyckling i krämig parmesansås

Ugnsbakad kycklingfilé med baconsås

Krämig kycklingpasta

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

111
4 kommentarer

For iväg som en raket!

Halloj vänner!

Hoppas ni är ok trots att världen verkligen känns upp och ned. Idag känns det som jag klurat på hur man skulle kunna få världen lite roligare trots att det inte är så roligt alls just nu. Något som jag ändå tycker ger hopp och lite glädje är julen, snart mitten av November så nu står det inte på förrän jag börjar hänga upp julstjärnor för att lysa upp allt lite. Känns som att den här julen kommer bli så himla annorlunda, men hörni…. det blir en bra jul ändå.

Jag har kickstartat ”filmjulen” nu i alla fall. I förrgår såg ”Jag kommer hem igen till jul” med bla Peter Jöback. Den var sååå bra! Den var lite mörk också men jag gillade den jättemycket. Idag såg jag den här, ”Christmas made to order”. Mysig och typisk julfilm. Julfilmer är feelgood filmer. Finns inget ont, bara glättigt amerikanskt och härligt.

Hade en liten bio med dessa snacks medan jag tittade. Jag brukar se mina filmer till lunchen. Då tar jag en långlunch, äter samtidigt och sen tar jag resten liggande i soffan. Så skönt!

Ögonblicket efter jag tog bilden hände det här. Katten som låg precis nedanför for iväg som en raket när hon fick hela påsen över sig, därav den lilla ”kockan” med hår. Hon sket typ på sig. Haha….

Aja, jag har lite ont i magen här så det blir en lugn kväll i soffan för min del.

Ska strax dela ett FAAAAANTASTISKT recept som jag lagade idag. Tony var lyrisk och Elliot som var här och åt lunch också sa att såsen kan man dricka ju! Haha… snyggt betyg!

Ha en fin kväll så hörs vi sen.

Kram Nina

54
1 kommentar

Kantarellrisotto

Halloj och godmorgon!

Jag kickar igång denna dag med ett nytt recept. Kanske vill du laga något gott denna lille-Lördag? I tider som dessa känner i alla fall jag att det är härligt att lägga ned lite extra tid på t ex matlagning. Man märker att människor fått ett helt annat intresse för matlagning nu och det tycker jag som jobbar som receptkreatör och influencer är superkul! Därför är det extra roligt att ta fram recept nu, jag tänker recept 100 ggr per dag nu tror jag. Haha….

Det här har jag velat laga 100 ggr tidigare, jag älskar risotto och har ätit det många ggr på restaurang. Dock så är jag dålig på att laga det hemma men nu med detta receptet så kan jag lova att det kommer göras flera ggr. Sååååå gott så det är inte klokt alltså! Jag gjorde en kantarellrisotto och herreminjeee så magiskt god smak, mycket smak…. det älskar jag när det kommer till risotto!

KANTARELLRISOTTO, 4 port

4 dl risottoris (jag tog arborioris)

2 schalottenlökar

1/2 dl olivolja

2 dl vitt vin

5 dl kycklingbuljong (5 dl vatten med 2 msk kycklingfond)

5 dl kantarellbuljong (5 dl vatten med 2 msk kantarellfond)

1 påse torkade kantareller (30 g)

2 dl parmesan

Gör såhär:

1) Skölj riset väl. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs lök och ris i olja i en kastrull i några minuter, typ 3-4 minuter. Tillsätt vinet och låt småkoka tills nästan all vätska har kokat in.

2) Ta fram en annan stor kastrull och blanda sedan fond och vatten i den, koka upp buljongen. Häll sedan ca 3 dl av buljongen i riset. När det kokat in så häll ca 1 dl i taget i riset under omrörning, låt puttra lite emellan men kom ihåg att röra om. Gör så tills du fått i nästan all buljong och riset nästan är färdigkokt.

3) Hacka den torkade svampen i mindre bitar och ha i det i riset. Tillsätt ev mer vätska och koka tills riset är genomkokt. Riset ska ha en lite hårdare kärna längst in, då är det perfekt. Avsluta med att röra ned riven parmesan. Smaka av med salt.

Tips: Vill du ha risotton lite mer matig så ha gärna i färsk stekt sparris, ha i den samtidigt som svampen.

 

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

46
1 kommentar

Jag var så otroligt ledsen

Gokväll finisar!

Alltså, jag somnade…. ja men sådär ”gubbsomnade” i soffan i eftermiddags och vaknade med ett ryck vid halv 7. Det var tomt hemma och på TV:n pratade man om att Sven Wollter lämnat jordelivet. Jag visste inte var jag var eller vad jag gjorde? Så otäckt.

Jag hämtade mig efter en stund och förstod att jag måste somnat i soffan, Tony var ute och sprang och Milo var på sitt rum. Satte mig upp och blev bara så ledsen över Sven som gått bort i sviterna av Covid. Ni anar inte hur mycket jag avskyr det där förbannade viruset? Så trött på det så jag spyr. Hösten är jobbig som den är tycker jag och inte blir det bättre av att det härjar ett vidrigt virus också som verkar vägra ge upp. Usch….. I förmiddags när jag gick på affären och såg några gamlingar gå därinne med munskydd och handskar så blev jag så ledsen, vafan är det som händer liksom? Visserligen är det nästan vardag att se människor gå omkring som virusskydd numera men ändå, för ett år sedan hade vi inte ens en tanke på att det skulle hända. Nu är det vår allas vardag.

Idag är det exakt 4 år sedan som vår Toxy lämnade jordelivet och vandrade över regnsbågsbron. HÄR kan du läsa det hjärtskärande inlägget om hur han blev akut sjuk och hur vi på bara några timmar fick bestämma oss för att låta honom somna in och hur vi begravde honom samma kväll.

Jag gråter varje gång jag läser det inlägget. Jag hade aldrig kunnat fantisera om hur jobbigt det kunde vara. Alltså jag förlorade en katt när jag var 13 men jag hade ju helt glömt bort känslan.

I 2 veckor efter Toxys bortgång hade jag en hemsk huvudvärk. Kontaktade t.o.m läkaren som förklarade att jag genomgått ett trauma och att det inte alls var konstigt med huvudvärken. Nej, usch…. det var verkligen så otroligt ledsamt och allt kom som en chock för oss alla. Vi förlorade en familjemedlem för 4 år sedan som för alltid kommer följa med oss och finnas i våra minnen.

Idag har Majlis (som jag ibland kallar för Toxys lillasyster) tagit en viktig plats i vår familj. Hon ersatte aldrig Toxy, mer hon blev just som en lillasyster till honom. Vi pratar fortfarande om Toxy ibland och minns honom som den fina lugna katten han var.

4 år har gått. Nu gör det inte ont längre att tänka på honom, och jag minns att då….. då hjälpte mig den där fina dikten om regnsbågbron, du hittar den HÄR. Läs den om du sörjer ett husdjur.

Nu ska jag ta kväll här, Majlis ligger här bredvid och sover. Kanske somnar jag också alldeles strax. Klockan är ju ändå natt för en annan. 😂

Kram Nina

69
Kommentera