Godmorgon älsklingar!
Igår njöt vi av den första julskinkan för i år! Åh herreminjee, den är redan slut. Hahaha! En 2 kilos skinka är redan slut. Familjen ääääälskade den. Jag gjorde en ny glaze på den och jag kan bara säga såhär, du MÅSTE testa! Det blev så gaaalet gott. Vilken grej!
JULSKINKA MED JULMUSTGLAZE
Julskinka på mellan 1,5-3 kg
5 dl julmust (ej zero och light)
1 dl farinsocker
1 msk dijonsenap
1 tsk soja (kinesisk)
1/4 tsk svartpeppar
1 msk maizenamjöl
Gör såhär:
1) Okokt fryst skinka: Låt skinkan tina i förpackningen i ca 2 dagar i kylen. Ta ut skinkan i rumstemp ca 2-3 timmar innan den steks. Skinkan bör ha ca 10 grader i innertemperatur innan den placeras i ugnen.
2) Ta bort skinkan ur förpackningen och lyft skaldinna uppåt. Häll vatten i ugnsformen, fyll även på om det skulle behövas under ugnsstekningen. Sätt sedan en stektermometer in i skinkans tjockaste del.
3) Tillaga skinkan på 125 grader tills stektermometern visar 75-80 grader. Det ta ungefär 1,5 timmar per kilo. Låt den sedan svalna lite.
4) Häll i ingredienserna i en ganska stor kastrull. Glazen kommer bubbla massor i början så du är beredd på det. Koka under omrörning så och då i ca 25 min, glazen ska koka ned tills det är ungefär en tredjedel kvar. Tillsätt maizenamjölet och koka upp tills du har en glaze som är sirapstjock.
5) Ta bort nätet, skinnet och det mesta fettet från skinkan (vi sparade ganska så mycket fett då vi tycker den sätter god smak, det gör man som man vill.)
6) Pensla på ca hälften av glazesåsen på skinkan. Skjuts in i ugnen i 10-15 min på 225 grader. Under denna tiden så fyller du sedan på med resten av glazen lite då och då.
Tips: Har du en färdigkokt skinka så gör du glazen och sedan punkt 6. (Vi brukar låta den stå i ugnen på 125 grader i ca 2-3 timmar för att vi gillar den lite extra tillagad. Den blir lite torrare och så gillar vi den – inget du behöver göra om du inte vill.)
Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat längst med i detta inlägg!
Se hit!
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Inspireras gärna av dessa härliga recept här nedan:
Laktos & glutenfri Janssons Frestelse
Kram Nina