Något jag ABSOLUT måste testa nångång är att fritera glass, det verkar enkelt och låter ärligt talat hur gott som helst.
Vill du göra det helt ifrån scratch så kan du också göra glassen själv. Jag har ju ett galet gott recept på glass HÄR.
Såhär gör du Friterad glass.
1 liter glass (du kan köpa färdig glass också såklart)
1 förpackning Marie Kex
1 ägg
1 msk grädde
Olja till fritering
Gör såhär:
1. Skopa ut kulor av glassen. Lägg på en bricka med bakplåtspapper. Frys i en timme.
2. Krossa Marie-Kex. Ta ut glassen och rulla dem i kakkrosset. Frys i en timma till.
3. Vispa samman ägg och grädde. Ta ut glaskulorna och rulla dem först i äggblandningen och sedan i krosset av Mariekexen igen. Ställ tillbaka in i frysen en timma.
4. Värm frityrolja till 220 grader. Fritera glasskulorna på varje sida i sammanlagt ca 15 sekunder. Inte längre, då kan glassen smälta. Servera genast.
Serveringstips: Ringla över min pepparkakskola och servera sedan med jordgubbar eller stora färska björnbär.
Gillar du receptet får du gärna klicka i hjärtat under inlägget.
Här kan du följa mig:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Årets näst sista dag är här. Det är inte klokt ju. Det här året blev det märkligaste året på mina 48 år som jag levt. Shit alltså, vilken jäkla pärs. Nu kan jag också dela med mig av en grej som pågått såhär i periferin.
Idag kan jag äntligen skriva det där inlägget som jag ifrån djupet av mitt hjärta önskade att jag skulle få. För några veckor sedan hände det som inte fick hända, min mamma smittades av Covid av en släkting till oss. Mamma har högt blodtryck och tillhör därmed riskgrupp. När jag fick veta att mamma blivit smittad så galopperade hjärtat och jag som redan är en katastroftänkare av naturen fick några (många) väldigt jobbiga dygn att förhålla mig till. Jag har de senaste veckorna kämpat med dessa katastroftankar och när pappa sedan också visade sig vara smittad så nådde katastroftankarna taket.
Till saken hör också att vi träffades just när mamma blev sjuk, man är som allra mest smittsam just innan man insjuknar och de första dagarna av sjukdom. Tack och lov så håller vi alltid avstånd när vi ses men vi var trots allt inomhus, smittan färdas lättare inomhus…. dock så klarade vi oss ifrån att smittas. För säkerhets skull höll vi oss i karantän i en vecka efter vi träffats (Milo också, detta blev vi rådda till att göra enligt 1177), sedan testade vi oss också och tack och lov så klarade vi oss ifrån smittan.
Nu är vi ute på andra sidan. Pappa är fortfarande lite risig och svag men mycket bättre och tack och lov så kan man nu säga att allt gått bra. Mammas smak och luktsinne är äntligen tillbaka så hon är återställd. Jag är så innerligt tacksam för allt, för att de båda fick en relativt mild omgång av Covid och att allt gått bra.
Inget blev som tänkt över julen dock, pappa var sjuk över hela julen och ingen av dem har haft varken matlust eller smak & luktsinne så detta har verkligen varit så ledsamt. Men, jag tackar min lyckliga stjärna varje dag för att det gått bra. Ingen hamnade på sjukhus och inget allvarligt hände. Gud, det kan ju inte bli bättre! Ni må tro att jag bett universum om hjälp med detta….
Nu vid jul kände jag att jag typ ”gick in i väggen”, när all oro sakta började lämna kroppen och en väldigt hektisk period rent jobbmässigt lugnade sig så gick all min luft ur. Jag har legat på soffan i flera dagar, jag har orkat mig ut på en promenad per dag men sen har jag legat ned igen och gjort absolut ingenting. Det dagliga då, plocka ur och i diskmaskinen och plockat lite har jag klarat men Gud så trött min själ och kropp varit, men tacksam….Gud så tacksam jag varit och är! 🙏🏻
Igår tog vi oss ut på den dagliga promenaden. Igår blev det typ inte ljust ens, det var grått som om en yllefilt lagts på vår värld. Dock så otroligt skönt att komma ut som vanligt. Det är det ju allt som oftast och det tjatar jag ju alltid om. 😅
Satt på golvet hemma och stretchade ut rumpmusklerna när vi kom hem. Jag var alldeles rödblommig om kinderna och känslan var så härlig, längtar till dagens promenad idag igen.
Mina julblommor har slagit ut nu och de är så galet fina! Försöker njuta av dem för fullt innan de till slut kommer somna igen.
Lyckades fånga Tony som dammsög också. Jag låg nämligen under bordet och skrapade vår matta, ett av ljusen hade gett upp och det hade runnit stearin över bordet, mellan bordsspringorna och ned på mattan. Men, jag lyckades efter enträget skepande att få bort det mesta.
Alltså hallllåååååå! Hur goda? Igår satt jag och mumsade på dessa vid TV:n. Så sjukt goda, jag kan liksom inte riktigt förklara hur drömmigt gott detta är. Svårt att sluta äta, tur jag har ett par påsar kvar. 😀
Familjen sover fortfarande men jag ska smyga upp och fixa frukost till mig själv. Jag har färskpressad apelsinjuice som jag bara längtar efter. Men först sellerijuice som vanligt.
Innehåller annonslänkar genom reklam för Matsmart.
Efterrättsfunderingar!
Ja det kan man ha när det nalkas Nyårsafton. Just nu lever vi i ett vacuum mellan Jul & Nyår. Jag älskar den här perioden, när man bara är…. man äter och jäser, betar av filmer i soffan och njuter av ett konstigt lugn. Julstressen lämnar sakta kroppen och man släpper axlarna. Själv så sov jag av och till under hela gårdagen även om vi hade sovmorgon. Så skönt att tillåta sig det.
Igår började jag sakta fundera på nyårsmaten och tänkte ge lite tips på det här i dagarna. Jag ska själv beta av några provrätter fram till nyårsafton och kommer ha lilla familjen som försökskaniner. Först ut att testa är efterrätter. Tror faktiskt att familjen inte är så jätteledsna över att behöva agera försökskaniner i det avseendet. 😂
Det första är ett recept jag gjorde när Milo fyllde år. Jag gjorde dessa underbart härliga rulltårtsbakelser som var sååå enkla att svänga ihop och sådär klassiskt goda.
1) Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker ljusgult och puffigt.
2) Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Ha i mjölken.
3) Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Grädda sedan i 5-7 minuter.
4) Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten. Låt svalna helt.
5) Bred på jordgubbssylten på hela plattan. Rulla ihop från långsidan. Skär sedan ca 2,5 cm breda skivor av den.
6) Blanda i ordning Ekströms vaniljkräm. Klicka på det på skivorna, en rejäl klick. Vispa grädden och ha i den i en spritspåse. Spritsa uppepå vaniljkrämen, lägg sedan en rulltårtsskiva uppepå. Toppa med spritsad grädde och ev lite strössel.
TIPS: Du kan variera fyllningen hur du önskar. HÄR är en jordgubbs variant, HÄR en fräsch kokos & citronmousse och HÄR en supergod fyllning som jag kallar kanelfluff.
Här nedan följer några fler jättegoda efterrättstips:
Vill tipsa dig om att just nu har Matsmart mellandagsrea. Jag har fyllt förråden med vit choklad och andra dekorationer så man kan göra sig till lite extra på nyår. 😀
HÄRhittar ni den stora mellandagsrean på Matsmart!
Hoppas du nu fått lite inspiration inför nyår nu. Själv ska jag fortsätta testa mig fram med lite nytt, mums mums!
Har du julskinka över? Kanske är du lite trött på den och tänker att du ska laga något av den, här kommer bra tips!
PYTTIPANNA MED JULSKINKA OCH ÄPPLE MED SENAPSKRÄM, 4 port
4 potatisar
1 morot
1 liten sötpotatis
1 äpple
6 grillkorvar (eller rester av prinskorv)
1/2 knippe salladslök eller 1/2 vanlig lök
2 vitlöksklyftor
Ca 250 g julskinka
1 msk honung
salt och peppar
Senapskräm:
2 dl creme fraiche
0,75 msk julsenap
1 msk honung
salt och peppar
Gör såhär:
1) Skala potatis, morötter, sötpotatis och äpple. Skär sedan allt i små tärningar. Hacka löken i strimlor.
2) Ha i smör i en stekpanna och häll i all potatis, morötter och äpple. Krydda. Pressa i vitlöksklyftorna. Låt dem steka på medelvärme i ca 10-13 minuter. Rör om lite då och då.
3) Strimla korven och skinkan i mindre bitar och ha i den. Ha även i löken. Stek allt på medelvärme tills korven fått lite färg och löken mjuknat.
4) Senapskräm: Blanda creme fraiche, senap, honung och salt och peppar. Rör tills allt är utblandat.
Servera med senapskrämen.
Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Jag är glad och lycklig över att vi fick ett så mysigt julfirande med de absolut närmaste i familjen.
Dagen började med att jag fick öppna min present från Milo. Världens mysigaste mysdräkt från Adidas.
Den här kommer jag bo i känns det som. Såååå himla skön! Älskar myskläder, tillbringar typ 90% av min tid i det dessutom så att man får lite nytt är perfekt!
Tomten kom på ett snabbt litet besök också, som jag fick skratta alltså! 😂😂😂
Vår lilla glögghörna som jag fixade. Allt gott samlat på ett och samma ställe och perfekt nu när det dricks glögg till höger och vänster.
Julklappsöppning med allt vad det innebär! Milo var den som delade ut alla julklappar.
En viss herre i familjen väldigt väldigt väldigt väldigt glad över sin julklapp. En elscooter har stått högst på listan en väldigt lång tid så ni må tro han blev överlycklig?
Här har ni min julklapp, ett Hermes armband. Gud, trodde inte mina ögon när jag öppnade asken. En sån fantastisk present. 🧡 Så tacksam. Ett sånt armband har stått på min lista i åratal.
Mina stora barn köpte dessa suuuuperfina champagneglas från Gynning. Älsklingarna, dom vet vad mamma gillar. Så himla snygga! 💛
Äntligen fick jag en värmefilt av mamma och pappa också, som jag längtat efter en sån här utan att veta om det. Haha, låter säkert konstigt men en värmefilt måste vara det bästa påfundet ever och något som jag på något sätt helt missat! 🙏🏻😍 Haha… hur härligt?! Vet ni hur mycket den värmer?
Vi har just varit ute på en kylig promenad. Milo körde sin elscooter och vi andra gick. Så skönt att komma ut lite. På dagen såg vi SOUL på Disney+. Sååå bra tecknad film, missa inte den. Nu ska vi just titta på nya Jönssonligan, sen blir det nog pizza här vid TV:n. En väldigt avslappnad och härlig dag med inga måsten.
Hoppas att ni alla haft en mysig jul trots att allt varit så knasigt under detta år. Om några dagar får vi avsluta detta märkliga år i alla fall och det gör i alla fall jag med en önskan om ett nytt fräscht 2021 som kommer innehålla annat härligt än ett virus som fått alldeles för stor plats detta år.
Rester efter jul brukar det finnas gott om! Har du massor med julskinka kan du göra denna going.
Julskinkstroganoff
400 gr julskinka
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
1 tsk paprikapulver
1 gul lök
1 tsk torkad basilika
1 tsk soya
1 msk senap (gärna den från jul)
2 tsk färsk persilja (jag använde fryst)
salt & peppar
1 dl creme fraiche
0.75 dl grädde
Gör såhär:
1. Strimla skinkan, skala och hacka löken. Stek allt i smör tills löken blivit genomskinlig och mjuk. Häll på krossade tomater. Känns det för torrt kan du hälla i lite vatten. Ha i alla kryddor, soya och senap. Låt stå och puttra i 10 minuter på medelvärme.
2. Ha sedan i creme fraiche och grädde. Fortsätt puttra på svag värme i ca 10 minuter till. Koka ris. Servera sedan skinkatroganoff med ris och någon färsk krydda uppepå. MUMS!
Gillar du receptet får du gärna klicka i hjärtat under inlägget.
Här kan du följa mig:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Här är det full fart från tidig morgon. Jultomten har varit på besök t.o.m. Hela julen är Corona så det bara smäller om det så man har fått anpassat sig efter det.
Mina vackra julblommor har fått stå vid balkongdörren över natten ändå ville en av rosorna sloka lite i morse. Så trist när man köper en bukett för över 500 kr. Men men, jag har snittat om den så den kanske återhämta sig snart.
En i familjen har haft lite svårt att sova och det är fullt förståelse. Tidigt i morse fick han i alla fall öppna det som låg i julstrumpan.
Jag har dukat bordet för första sittningen som kommer vara en liten jullunch. Det var så mysigt och pula runt och göra fint.
Kl 12 är det grötlunch hemma hos oss. Jag ska just hoppa in i i duschen och tvätta håret och sen fixa mig. Har lite kvar att göra så jag känner mig lite stressad.
Vill bara snabbt in och önska dig en riktigt God Jul från mig och min familj.
Ja så var julveckan här, så fort det gått alltså? På torsdag sitter vi och mumsar julbord och njuter av julafton, den här månaden rusade verkligen fram.
Åkte förbi torget igår och blev tvungen att stanna och fota lite. Det var så fint i mörkret där med all julbelysning. Något man verkligen saknat i år är julmarknader. Jag älskar att strosa runt på dessa underbara julmarknader men i år blev ingenting som det brukar. Det här skitåret ska bli skönt att lämna bakom sig. Ingen av oss kommer förmodligen att glömma det tänker jag.
Den här veckan kommer handla om jobb såklart, jag har ju aldrig ledigt som ni säkert förstått. Men över julen ska jag ta några dagar när jag kopplar av och kopplar bort i ett par dagar. Bloggen kommer inte gapa tom men jag kommer lugna tempot och njuta av familj och ”ledighet” på ett sätt. Ska bli skönt! Vi ska spela spel, vara ute och grilla korv, promenera, kanske ta bilen och söndagsåka lite som jag kallar det. Kolla film och äta gott kommer det också bli. Så himla härligt med inga måsten. Nu blir det ju inget fladdrande heller då julen kommer firas hemma. Inga julmiddagar hos släkten heller utan nu får man verkligen bara vara.
Satt och bläddrade i Coops medlemsblad ”Mer Smak” som man får hemskickad. Älskar att titta på recepten i dom och får alltid idéer från dessa blad. Såg att dom skulle sluta skicka ut dem lika ofta nu. Så synd, men jag är glad att dom inte slutar med dem helt i alla fall.
Det här receptet är från det bladet och är sååå busenkelt att svänga ihop alltså, jag ändrade lite efter smak. Det kommer höjas många ögonbryn över den här underbaringen. Jag tror att i år blir det lite portionsupplägg på vårt julbord, denna kommer garanterat att få en plats. Så smarrigt!
MATIG PANNACOTTA MED VÄSTERBOTTENOST OCH LÖJROM (stenbitsrom), 6 små/2 stora
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
1/2 dl parmesan
svartpeppar
Topping:
Ca 80 g löjrom eller stenbitsrom
1/2 rödlök
Gör såhär:
1) Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2) Häll grädden i en kastrull, koka upp den lite snabbt. Peppra. Ta av från värmen och häll i all ost och låt den smälta ned helt.
3) Pressa ur vattnet ut gelatinbladet och lägg med det. Låt det smälta också. Häll upp i snapsglas eller större glas om du ska göra få. Ställ kallt i minst en timma.
4) Toppa med hackad rödlök och löjrom/stenbitsrom. Hade jag haft mer parmesan hemma hade jag gjort parmesankex till. Bara riva lite och lägga i högar på bakplåtspapper och in i ugnen på 200 grader tills de smälter ned. Ta ut och låt svalna, ät det till. Så gott!
Innehåller annonslänkar genom reklam för NordicFeel
Godmorgon!
Söndag redan men nu är det jullov i huset (även om både jag och Tony jobbar) så då känns det mer som en helgdag även imorgon faktiskt. Ingen stress imorgon bitti, det känns så himla skönt…. avskyr att starta dagen med stress så nu blir det några slappa morgnar framöver.
Igår så kände vi att vi bara måste ge oss iväg och göra något. Vi styrde kosan mot Västerås. Hittade ett ställe som hette Gäddeholm. Vi åkte dit och ställde bilen och bara strosade runt.
Så himla härligt när solen plötsligt visade sig där. Hur glad blev man inte av den?
Hela den här allén var full av mistlar i träden. Vi var i chock. Jag har aldrig sett det, jag som ALLTID trott att de där små bollarna i träden är fågelbon. Blev tvungen att googla på mistlar på vägen hem i bilen sen. Sååå intressant! Tänk vad man lär sig hela tiden? Inte klokt!
Igår hade jag mina magnetfransar på mig igen. Ni är många som frågat efter dom sen jag la upp dom på min Instagram. Ja men det är världens bästa grej som jag inte trodde på ett dyft! Jag blir verkligen jätteförvånad att det funkar.
Det är alltså lösfransar med små små magnetpluppar på, sen har du på denna eyeliner på ögonen som vanligt. Sedan är det bara att sätta dit fransarna som liksom suger sig fast. Dom sitter huuuuur bra som helst. Man kan röra fransarna och inget som lossnar. När man ska använda andra gången så tvättar man bara av det gamla så kör man på nytt. Så bra! Nu såg jag att de färdiga kiten sålt slut, men då kan man köpa själva eyelinern och fransarna var för sig. HÄR hittar du magnet-eyelinern och HÄR hittar du exakt dom fransarna som jag har på mig på bilden. Just nu är det visst 20% rabatt på dom också. Sååå bra, jag är supernöjd!
Ifall det kommer frågor om läppglanset jag har på mig så är det detta. Mitt all time favorite! Älskar Clarins lipgloss, det är BÄST! Detta är nummer 05 och heter Candy. Du hittar det HÄR (det är 20% rabatt på den också).
Förresten så såg jag att dom har nästan 20% på allt där på sidan. Måste passa på att tipsa om världens godaste juliga doftljus då också.
Ääääälskar HOME SWEET HOME doftljuset. Nu står det och brinner så fint på fönsterbrädan. Ett potpurri av juldofter som kanel t ex känner man, en så mysig juldoft är det. Det är t.o.m 25% rabatt på det nu, du hittar det HÄR. NordicFeel är svinsnabba med att skicka hem produkter också, tar bara ett par dagar, ibland 1 dag.
Igår började några små julklappar att hitta in under granen hemma hos oss. Detta väcker såklart lite nyfikenhet här hemma. Man får vara lite taktisk och inte flasha allt, så brukar vi tänka. På juldagsmorgon smäller vi in med hela arsenalen. Haha… Snacka om att det blir mys på en gång när man får in lite paket under granen. Jag själv älskar ju julklappar också, ju fler desto roligare. Behöver inte vara dyrt, bara det är något och att det är inslaget. 😅🎅🏼❤️
Jaha, nu ska jag börja baka här hemma. Ska köra sista kylskåpstömningen också innan julmaten flyttar in. Imorgon ska 128 kassar julmat hämtas så jag tänker att vi behöver få undan en hel del ur kylen för att allt ska få plats.
På tur att baka står allt julbröd och så ska jag testa ett nytt knäckebröd som ska vara busenkelt att göra.
Vi hörs av senare hörni, ha en mysig Söndag om du inte kikar in mer idag.