Fredag is in the house

Godmorgon vänner!

Underbara ljuvliga Fredag är äntligen här. Sista dagen för veckan att få upp barn på morgonen, det är en kamp vissa morgnar ska ni veta. Han gillar att sova på morgonen lika mycket som sin pappa. Jag är den enda morgonpigga i familjen, så kan vi ju säga. 😀

Igår snajsade jag till nya naglar på mig själv. Sen pandemin startade så har jag varken gått och gjort naglar eller fransar. Tänk, det är snart ett år sedan. Inte klokt! Dom blir ju INTE som när min nageltjej gör dem, absolut inte. Men dom duger fint för mig. Jag förstärker ju numera mina egna som blivit långa under. Tyckte den här färgen var så himla fin. Det är gellack som jag beställt på nätet.

Idag måste jag åka och köpa lite ny kattmat till lilla hönan här hemma. Jag googlade på vilken mat som ska vara bäst för katt och denna kom upp ofta, väldigt många som rekommenderar den. Det är spannmålsfritt med hög kötthalt. Hela 80% faktiskt. Alla ingredienser är helt naturliga också. Köpte en liten säck för att se om den gillades, hon är lite ”picky” donnan här hemma, detta funkade finfint. Hon tyckte det var supergott.

Jag blev lite ”skadad” sen vår Toxy gick bort. Han älskade ju Friskies eller Whiskas han så det var det vi köpte till honom. Nu ska jag börja med att säga att veterinären trodde att vår Toxy hade blivit förgiftad av glykol, vilket gjorde att alla hans inre organ slogs ut och gjorde så han blev dödligt sjuk. Katter älskar smaken av glykol och får de i sig det är det jättefarligt för dem. Så vår veterinär trodde INTE att det berodde på torrfodret han fått. Men efter att jag googlat om det så tog jag beslutet för något tag sedan att ge det bästa fodret jag kan hitta åt Majlis, bara för att eliminera eventuell risk för njursjukdom pga av foder osv.

Så med det sagt, bli inte rädd nu om du har en katt och den äter torrfoder av annan sort, jag säger såhär…. googla och så bildar du dig en egen uppfattning om det. Jag är bara skadad efter en väldigt traumatisk upplevelse då vår katt blev dödssjuk på bara ett par dagar och vi fick ta bort honom.

Fredag, ja vad gör man på fredagar? Städar lite. Ska handla sen också och hoppas få med mig en fin fredagsbukett med. Hepp, dags att sätta igång dagen här. Ville bara kika in och säga godmorgon denna härliga veckodag. Ha en mysig fredag om du inte kikar in mer idag.

Kram Nina

104
4 kommentarer

Min bästa kompis i köket

Dags att presentera en ny kompis i köket igen. Den här kompisen har kommit att bli en av mina bästa vänner faktiskt och kvalar lätt in på topp 3 listan av det bästa jag har i köket. Jag säger såhär, alla borde få ha samma kompis som jag. Jag är så galet nöjd med den här hällen och har helt plötsligt fått en sån härlig nytändning med matlagningen. Jag kan på riktigt längta tills jag får sätta igång och fixa med maten.

Låt mig berätta mer om den här hällen!

Whirlpool W Collection hob med FlexiFull heter den. Och vad menas med det då? Jo men det ska jag berätta, det finns t ex över 8 olika zoner på hällen som kan vara varma samtidigt men ha olika temperaturer.

Du kan också koppla samman 2 eller fler zoner så att stora grytor får plats. Som här när jag igår skulle laga kvällsmat så kopplade jag samman 2 zoner så att grytan fick bra plats med perfekt värmefördelning.

Det berättar ju såklart spisen för dig vilken värme som är bäst. Bara att pressa lite lätt på reglaget så ställer man enkelt in det.

Medan min kycklingfärs stod och puttrade så kopplade jag samman 2 zoner på den andra sidan för att koka pastan i en stor kastrull.

Givetvis finns också 6th Sense även på hällen. Dvs förprogrammerade program som hjälper dig med den bästa matlagningen. Du kan t ex välja att steka kött, då ställer den automatiskt in plattan på den värmen det ska vara. Så att en som är helt novis vid spisen också kan laga mat. Detta är bara helt fantastisk ju!

Det är dessutom lätt att lära sig alla knappar för det är inte så många, på bara några minuter hade jag listat ut hur allt funkade utan att ens ha läst en manual, sånt gillar jag!

Jag har en häll som är 80 bred och zonerna på den är fördelade i 2 rader.

Såhär ser zonerna ut! Du kan ha en temp på hela hällen lika gärna som du har 8 olika eller varför inte 4, 3 eller 2?

Igår när jag var klar med hällen så var jag tvungen att kolla om den blev varm efteråt, den kändes ljummen men absolut inte så att jag skulle ha bränt mig på plattan. Plattan är också byggd så att den fördelar värmen så att kastrullen och grytan blir varma istället för att hällen ska bli så varm.

Såhär såg gårdagens gratäng ut som här var redo för ugnen.

KYCKLINGFÄRSGRATÄNG, 6 port

500 g kycklingfärs

3 msk tomatpure

2 vitlöksklyftor

3 msk oxfond

3 msk kalvfond

1 dl chilisås (jag använde Heinz)

2 dl vatten

3 dl grädde

2 dl creme fraiche

Salt & peppar

2 tsk timjan

3 dl riven ost (gärna med mycket smak, typ prästost eller Västerbotten)

några cocktailtomater

500 g pasta av valfri sort

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig. Stek kycklingfärsen på ganska hög värme så den blir genomstekt. Ha i tomatpurén och pressa i vitlöksklyftorna. Salta och peppra lite.

2) Häll i båda fonderna, chilisåsen och vatten. Låt puttra runt på medelvärme i ca 4-5 minuter.

3) Häll i grädde och creme fraiche, låt puttra på medelvärme i ytterligare 10 min. Koka pastan, men koka den bara 2 tredjedelar av tiden som den ska kokas enligt anvisningarna.

4) Häll i pasta och kycklingfärsen i en ugnsfast form. Blanda runt. Fördela ut den rivna osten och några cocktailtomater. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg.

Detta blev så himla gott och matlagningen var bara så kul igen som vanligt. Tänk vad en ny häll kan göra. Funderar du på att byta ut din häll i köket eller kanske har ni en köksrenovering framför er, tänk lite extra på om inte du ska ha en sån här härlig häll där i ditt kök också!

Du kan läsa mer om den HÄR!

Kram Nina

261
3 kommentarer

Magiska kanelbullar av pizzadeg, steks i stekpanna

Åh hörni!

Satt och bläddrade bland bilder och blev bara så sugen på att använda mitt stormkök igen. Har ju lovat svärisarna att bjuda dem på kanelbullar gjorda på stormköket så kanske ska vi försöka få ihop det någon dag. Tror att jag ska göra semlor på stormköket, det borde bli smarrigt värre! 👌🏻🥰😋

Har man inte stormkök så kan man ju alltid steka dem i rikligt med smör i en stekpanna på spisen! Det blir nog minst lika smarrigt.

Det är ju så enkelt att svänga ihop. Veckla ut pizzadegen, på med 75 g smör, 2 msk kanel, 1/2 dl socker, 2 tsk vaniljsocker. Blanda gärna ihop det till en röra innan du brer på med på plattan. Rulla ihop från långsidan och skär sedan ca 3 cm breda skivor.

Såhär gottiga ser de ut då!

På med rikligt med smör. Sedan är det bara till att steka dem.

Jag vände dem flera ggr, då höll de ihop ordentligt. Smöret och socker och kanelblandningen gör att de får nästan en knäckig yta och den yta är bara woooooow såååå god! 👌🏻😋

Sedan avslutar man med massa lönnsirap och cashewnötter uppepå. Man kan också bara pudra dem med lite florsocker om man vill det.

Sååå sååå gott! Tips tips till helgen kanske.

Kram Nina

275
1 kommentar

Ugnsbakad lax med kall citronsås

Halloj och gomorron!

Tänkte kicka igång denna torsdag med att visa vad vi åt igår till middag. Det blev vääääldigt uppskattat, mellan var hemma och åt också och tyckte det var supergott! Älskar när man lyckas! ✨👏🏻🥰 Milo åt blodpudding och jag också, behöver ju få upp järnvärdet och kan säga att det var supergott! Hade nästan glömt hur gott det kan vara med blodpudding.

Den här laxen med fetaost och cocktailtomater blev magiskt god. Laxen blev sådär perfekt tillagad och den salta fetaosten uppepå och den här kalla citron/dillsåsen till gjorde det hela perfekt! 👌🏻 Perfectamente!

Såsen med massor av citron, dill och honung. Mums!

UGNSBAKAD FETAOSTLAX MED KALL CITRONSÅS, 4 port

4 stora laxfiléer (har du mindre laxbitar så gör gärna fler)

3 msk olivolja

150 g fetaost

15 cocktailtomater

Salt & peppar

1 msk färskhackad eller torkad dill

Sås:

2 1/2 dl creme fraiche (den feta, vill du ha lättare så ta en med mindre fetthalt)

3 msk flytande honung

1 citron (all saft)

Salt & peppar

2 tsk färskhackad eller torkad dill

Gör såhär:

1) Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. De ska vara tinade om de är frysta. Salta och peppra laxen. Ringa över olivolja.

2) Dela tomaterna i 2. Lägg dem uppepå fisken. Smula också över fetaosten. Toppa med att ha på dillen. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 15 min. Fisken ska vara genomklar, kör den inte för länge bara för då blir den torr.

3) Såsen: Blanda allt i en skål. Rör om och låt stå kallt tills den ska serveras.

Ät med kokt potatis eller ris. Så fantastiskt gott! 🥰😋👏🏻

Se hit!

Kika gärna på dessa härliga recept också:

Briesostbakad torskrygg

Krämig laxpasta

Fiskgratäng med bearnaisesås

Krämig kycklinggryta

Pulled Chicken

 

Här kan du följa mig:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

118
Kommentera

Allt i ett pasta

Hej igen!

Står mitt i matlagningen här men tänkte jag skulle slänga in ett toppenrecept medan maten lagas i ugnen. Det här är världens bästa pastarecept, går galet fort att göra och blir så himla gott!

Allt i ett pasta, 4 port

300 g spaghetti

6 dl vatten

3 msk olivolja

300 g fetaost

1 burk färskost creme bonjour gräslök

1/2 rödlök

Salt & peppar

2 1/2 dl mjölk

Gör såhär:

1) Lägg all pasta i botten på en ugnsfast form. Häll över vatten och olja. Salta och peppra.

2) Lägg i fetaosten, klicka på färskosten. Skala och skiva löken i smala halvmånar. Strö över dessa. Krydda.

3) Sätt ugnen på 200 grader, gärna varmluft. Ställ in i ugnen i ca 20-25 min. Täck gärna formen med folie om det börjar få för mycket färg.

4) Ta ut formen och blanda runt allt. Häll i mjölk och blanda igen. Ät och njut!

Se hit!

One pot pasta

Parmesanfrikadeller

Citronpasta

3 minuters lyxpasta

Bacon & Västerbottenpasta

Här kan du följa mig: 

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

148
3 kommentarer

Härligt skönhetstips

Inlägget innehåller annonslänkar genom reklam för NordicFeel

Halloj halloj!

Jag vet att ni är många som älskar skönhetstips, jag älskar sånt också så dom inläggen bara måste man få med här på bloggen. Jag fick höra talas om den här produkten första gången på Therese Lindgrens youtubekanal. Tänkte inte så mycket på det då men något planterades i mig, för nästa gång jag sprang på produkten var jag bara tvungen att köpa den.

Nu har jag testat den ett tag och måste bara säga att det är helt fantastiskt hur den får ansiktet att kännas. Helst nu mitt i vintern, kan också tänka mig att den är toppen på sommaren när ansiktet torkar ur av sol och salta bad.

Lumene Micellar cleansing water HÄR

Jo men visst serru, ALLA pratar om det här vattnet. ”De franska kvinnornas skönhetshemlighet.” Har du missat det så är det inget konstigt för det har inte varit på tapeten så himla länge. Micellära produkter har en speciell rengörande sammansättning. Dessa små små micellära partiklarna som egentligen är nanomolekyler av olja som drar ut smuts, orenheter och makeup rester ur huden, nästan som en magnet. Det är alltså små små mikroskopiska partiklar som dammsuger huden från sånt som inte ska sitta där. Den efterlämnar huden återfuktad och ren och alldeles ljuvligt len och härlig. Du behöver inte ha på vanlig ansiktsvatten efteråt utan bara smörja med din vanliga hudkräm efteråt. Denna innehåller 92% helt rena produkter och är så himla bra. Billig är den också!

Den här använder jag själv på morgonen istället för vanlig tvätt. På vintern blir man extra torr i huden och då försöker jag faktiskt att inte tvätta ansiktet med vatten så ofta. Det räcker på kvällen när man tvättar av sig sminket. Denna är därför perfekt på morgonen, inget vatten som torkar ur utan detta micellära vatten på en bomullsrondell som efterlämnar huden mjuk och len. Älskar den! Kommer nog aldrig sluta med det.

Det var dagens skönhetstips!

Kram Nina

99
Kommentera

Kaffe kan minska dödlighet

Varje dag tar miljontals människor en drog för att orka bege sig till jobbet. Av någon anledning dricks det allra mest kaffe i våra nordiska länder. Kanske är det mörkret?

Drog kallas det för att det stimulerar nervsystemet, är beroendeframkallande och kan leda till abstinensbesvär. Med det sagt så spelar ju tyngre droger i en helt annan liga.

Den som är extra känslig för koffein kan känna av det när de dricker för mycket kaffe. Jag tål ju i stort sett ingen koffein alls, blir alldeles sprittig, får hjärtklappning och kan inte sova. Tipset är att inte dricka sin sista kopp kaffe för sent på dagen.

Kaffe har haft en dåligt rykte tidigare, 1991 hamnade det på Världshälsoorganisationens lista över ”möjligen cancerframkallande”. Men forskare fortsatte att studera farorna med kaffe i större och mer långsiktiga studier. Det visade sig till slut att den påstådda förhöjda cancerrisken inte alls berodde på kaffet, utan på andra saker.

Numera är det tvärtom med det svarta guldet som vi kallar kaffe. En publicerad studie över en halv miljon personer i 10 olika länder visade att kaffedrickare hade en lägre dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar, framförallt stroke. Diabetes var en annan, den som drack 5-6 koppar kaffe per dag hade 30% mindre risk att drabbas av diabetes.

Olika studier visar också att kaffedrickare har minskad risk att drabbas av livmodercancer, gallblåsecancer och levercancer. Man har också vissa studier på att det minskar tjocktarmscancer. Som om inte det vore nog så har man också gjort vissa studier på att det ska minska risken för alzheimer och Parkinson.

Vissa av studierna är än så länge väldigt små, och kanske inte så fulla av evidens, men något man kan konstatera i alla fall är att kaffe inte verkar vara livsfarligt.

Något vi alla kan komma överens om är att livet är till för att levas och njutas. Älskar man kaffe så ska man dricka kaffe och njuta av det, det gör också att man lever ett mer innehållsrikt och fint liv. Balans brukar jag kalla det. Det är mycket som är farligt i livet, t ex att inte njuta av det.

Källa: Karolinska institutet

0
Kommentera

I valet och kvalet

 

Godmorgon!

Här sitter jag i min ensamhet och ska precis börja äta frukost. Står i valet och kvalet om jag ska ge mig ut på promenad eller inte?

Har i alla fall riggat på mig kläder så jag kan det. Världens bästa byxor detta. Det är såna där skidåkarbyxor med vindskydd i fram. Försökte leta upp dom på XXL där jag köpte dom men hittade inte. Är i alla fall supernöjd med dom här.

Anledningen till att jag velar med promenaden är att jag är lite slut i kroppen då jag just haft världens jättemens (hoppas nästan att det inte är så länge kvar på den där mensen – hoppas nästan på klimakteriet nu) och lågt järn i kombo med det är inte jättekul. Råkade hemmaträna på vardagsrumsgolvet igår, lite styrketräning. Behövs inte mer, blir liksom för mycket för kroppen att orka så då blir jag helt urlakad. En med lågt järnvärde (i mitt fall låga järndepåer) har ju jättesvårt att klara hård träning. Har med syresättningenen av blodet att göra. Det är så himla trist för jag gillar att träna hårt när jag väl tränar. Usch jag är så less på mitt järnvärde så ni anar inte. Har tampats med det till och från i 8 år nu.

Har i alla fall köpt andra järntabletter nu som jag ska kombinera med de vanliga jag äter och se om jag blir starkare snart. Går jag upp och äter 2 av dem vanliga per dag så pajar magen, får magkatarr av det. Så synd för jag känner hur jag blir bättre av det. Blütsaft tål jag inte så det kan jag inte dricka. Ska i alla fall handla spenat och blodpudding som vi ska äta ikväll. Milo blir överlycklig, han ÄLSKAR blodpudding. Det är ett av livsmedlen som innehåller massor med järn. 100 g blodpudding innehåller 17-19,5 mg järn vilket är galet mycket. Jämför t ex med fläskkött (0,8-1,7 mg järn) eller nötkött ( 2,8 – 3,6 mg järn). Så nu ska det bli en återkommande måltid här hemma, med lingonsylt och bacon till är det ju hur gott som helst. Jag köper alltid glutenfri blodpudding.

Hepp, dags att ta ett beslut om det blir en promenad eller inte. Vi hörs sen igen!

Kram Nina

92
10 kommentarer

Bacon & svamppytt med råstekt potatis

Hej igen vänner!

Suttit i soffan och jobbat precis hela dagen, jag tror faktiskt att jag vuxit fast här. Känns så. Jag ser ut som jag gjorde när jag klev upp i morse och nu börjar det mörkna. Haha…. ibland har man såna dagar.

Igår körde jag kylskåpsrens här hemma. Mycket som bara låg som snart skulle bli gammalt om jag inte gjorde något åt saken. Jag lagade lite råstekt potatis med bacon & svamppytt som jag brukar kalla det. Det är smarrigt kan jag lova, river du på mängder med parmesan uppepå innan servering så är i alla fall jag hemma.

Bacon & Svamppytt med råstekt potatis, 4 port

2 paket bacon

250 g färska champinjoner

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

Salt & svartpeppar

ca 12-15 stora potatisar

olivolja att steka i

Gör såhär:

1) Strimla baconen i små bitar. Jag brukar faktiskt använda saxen. Häll i allt i en stekpanna med lite olja i.

2) Hacka lök, skär champinjonerna i mindre bitar och ha i det bland baconen. Pressa i vitlöksklyftorna. Stek runt tills allt är genomstekt.

3) Tvätta potatisen och skiva i tunna skivor. Tänk dig lite mindre än en 0,5 cm breda. Går bra att skära med mandolin också. Skölj av potatisen ordentlig i ett durkslag, du ska skölja bort all stärkelse.

4) Låt potatisen rinna av ordentligt, ta sedan upp och låt torka på hushållspapper, pressa gärna lite hushållspapper på båda sidor så potatisen liksom torkar.

5) Stek i olivolja på ganska så hög värme. Salta och peppra. Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form och ställ i ugnen på 200 grader i ca 15 min.

6) Riv massor med parmesanost på pytten innan servering! Mums!

Se hit!

Kika gärna på dessa recept:

Krossade potatisar med vitlök

Krämig korv & potatisgryta

Gratinerad tjockkorv

 

Här kan du följa mig:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

105
2 kommentarer

Veckomatsedel

Hej igen!

Ja men dags att få igång dessa VECKOMATSEDLAR igen. Alltid härligt att ha lite inspiration för veckans mat, bara ta med till affären och handla utefter.

MÅNDAG: Gratinerade Haricot Verts med stekt bacon

TISDAG: Exotisk fiskgryta

ONSDAG: ”One pot pasta”

TORSDAG: Krämig tomatsoppa

FREDAG: Minipizzor, 4 port

2 färdiga pizzadegar (här har du recept på en god pizzadeg som du bakar själv)

några matskedar tomatsås

ca 200 g rökt skinka

2 påsar hel mozzarella

Gör såhär:

1) Dela degen i 4 delar, bakar du egen pizzadeg efter receptet ovan så halvera mängden så du får 4 delar.

2) Tryck ut varje del med fingertopparna tills du har en pizza som har ca 20 cm i diameter. Se till att kanterna är lite tjockare.

3) Ha på tomatsås, strimla skinkan och ha på den. Avsluta med hackad mozzarellaost.

4) Skjuts in i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 min. Osten ska vara helt smält och pizzan ska ha fått fin färg.

Tips: Servera med min supergoda pizzasallad som smakar som på pizzeria, recept HÄR!

Veckans godsak: Chokladrutor med Nutella, marshmallows och Twix.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

71
Kommentera