Denna veckan gick i rasande tempo måste jag säga. Redan torsdag, och dags att börja tagga för helg igen. Älskar’t!
Bild knäppt i morse när jag skopade morgonens kaffe. Jag känner att mig sååå trött, även om det är koffeinfritt jag dricker så känns det ändå som jag blir lite pigg av det. Haha, mycket sitter ju i huvudet och så innehåller ju även koffeinfritt lite koffein. Det är våra stackars kroppar som inte hänger med svängarna, den biologiska klockan ba: ”Var kommer det här ljuuuuset ifrån, jag hänger inte med!”
Men ljuset är så välkommet! Som man längtat! Ska göra ett ryck och plocka bort vinterbelysningen i trädgården nu. Även om Tony tycker det är mysigt med ljuset på kvällen när det är mörkt så börjar jag skämmas nu. Haha! 😂
För mig är vår när jag köper en ny keps! Haha… ja men så är det. Jag använder keps på mina morgonpromenader på våren och sommaren. Detta blir årets nyinköp. En härlig vit (som kommer vara vit i en kvart till ungefär) med superhärligt tyg, känns som det är ett tyg som andas, ungefär som ett par träningsbyxor. Den här ska få svettas på mitt huvud denna sommar. 😅
Gud, dagen bara for fram här. Har haft fullt upp sen morgonen. Startade dagen med promenad och lite styrketräning, vi har ju gym på området så där försöker jag nu stärka mig själv. Det går utför så att säga så det gäller att hänga med och försöka hålla sig stark och inte så stel. Haha, vem känner inte igen de där stapplande första stegen när man kliver ur sängen på morgonen. 😂😂😂
Idag lagade jag en egentligen alldeles för lyxig lunch men jag kom på ett recept som jag bara var tvungen att testa. En underbar kycklinggratäng med potatis, vitt vin, parmesan och massa gotta.
KYCKLINGGRATÄNG MED PARMESAN & VITT VIN, 4 port
600 g potatis (ca 8 medelstora potatisar)
3 stora kycklingfiléer
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Olja att steka i
2,5 dl vispgrädde
1 kycklingbuljongtärning
1 1/2 tsk torkad timjan
4 dl riven parmesanost
2 msk balsamvinäger
1 dl vitt vin
1 näve färsk basilika
Salt & peppar
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig ugn. Skala potatisen, skiva den i tunna skivor. Skala schalottenlökar och vitlöksklyftor. Skiva dem i tunna skivor också.
2) Skär kycklingen i mindre bitar, stek i olja tills de är nästan genomstekta. Lägg i shalottenlökarna och vitlöksklyftorna och låt dem steka med tills de mjuknat helt.
3) Hacka hönsbuljongtärningen smått smått. Hacka basilikan smått. Häll allt i en bunke. Häll i grädde, torkad timjan, balsamvinäger och vitt vin. Vispa runt tills det mesta av hönsbuljongtärningen lösts upp.
4) Ta fram en ugnsfast form. Lägg hälften av potatisskivorna i botten. Fördela ut hälften av kycklingen/lökblandningen över. Strö ca 1,5 dl parmesan på. Lägg på resten av potatisskivorna, toppa med resten av kycklingblandningen och sist parmesan.
5) Häll över grädd/vinblandningen. Ställ i ugnen och låt stå i ca 40 min. Håll koll så toppen inte blir för mörk, ha annars på folie mot slutet.
Ät & njut! 🥰🤤
Gillar du receptet får du gärna klicka i hjärtat nedanför inlägget, då blir jag glad!
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Igår frågade jag efter lite roliga recept på min Instagram. Fick många tips, bl a Benjamin Ingrossos saffranspasta. Eller Benjamins Zafferano som han kallar den.
Här hemma blev det väldigt uppskattat. Vi tyckte det var svingott allihopa. Jag stekte kycklingfile till för att den skulle bli lite matigare. Det behöver man inte om man inte vill.
Benjamins Zafferano, 4 portioner
400 g pappardelle pasta
1 g saffran (2 påsar)
4 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
150 g grön sparris, hackad i mindre bitar
röd chilifrukt, hacka efter egen smak (vi hade ingen alls)
1 dl torrt vitt vin (jag tog 2 dl)
2 dl vispgrädde
olivolja
Salt & peppar
Finriven pecorinoost
Gör såhär:
1) Koka pastan enligt anvisningarna, koka den al dente.
2) Häll i saffranet i lite varmt vatten i ett glas.
3) Värm en djup stekpanna och häll i rikligt med olivolja i botten. Fräs schalottenlök, vitlök, (chili) och sparris på medelvärme. Det ska inte få någon färg.
4) Tillsätt saffransvatten och vitt vin, salta och peppra och låt koka till hälften. Häll i grädde och låt koka på medelvärme i 10 min (jag kokade något kortare stund).
5) Häll av pastavattnet men spar ca 2,5 dl av det. Blanda pastan med såsen, häll i pastavattnet och låt koka i någon minut. Smaka av. Riv över pecorinoost. Servera! 👌🏻🤤
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Innehåller annonslänk genom reklam för Bagaren och Kocken
Godmorgon!
Ja igår vaknade vi upp till ett helt vitt landskap, åh så deppigt det var. Tack och lov så var det bara på en liten kort visit.
Det snöade hela förmiddagen så jag hann nästan bli orolig! En annan som fixade vår på allvar på altanen i förrgår. 😂🙈 Kan säga att dynorna till uteplatsen blev kvar ute, not so funny! 🙈 Håll med om att det ser lite deppigt ut med pizzaugnen i snön.
I Söndags (läs: som en lördag) däremot så hade vi världens härligaste dag, dock lite blåsig men ändå så himla härligt. Solen sken och det var typ 13 grader varmt. Perfekt för en familjemiddag!
Jag dukade helt otippat med lila, jag som inte ens gillar lilla tyckte det blev såååå fint med den färgklicken på vår dukning.
Det här med pizzaugn, vilken hit alltså! Dunder mega hit! Jag är verkligen helt blown away och som det känns nu så vill jag inte göra annat än äta löjromspizza gjord på surdeg. (På dinkel för att min mage ska klara det). Alltså ni anar inte hur gott det blev? Jag drömmer fortfarande om smaken i munnen från i söndags.
Tony högg små pinnar så vi skulle ha perfekt eld. Han läste dessutom på så han hade full koll när vi körde igång. Jag jäste min surdeg i 8-9 timmar så den skulle vara perfekt. Det blev verkligen sååå bra! Vi köpte en Ooni Karu, den kan man ha både ved och kol i men också använda med gasol. Viktigt för oss var att man skulle kunna göra bägge två för att kunna få så mycket användning av den som möjligt. Man kan ta med den överallt och så enkel att använda. Älskar! Finns en sån HÄR!
Pizzorna blev magiskt goda! Alltså kan inte ens förklara! Såhär gjorde jag dinkel surdegen till:
SURDEGSPIZZAGRUND DINKEL
1 1/2 påse (200 g) surdegsgrund Fullkornsvete
1/4 pkt färsk jäst
6 dl vatten
10 dl dinkelmjöl
6 dl dinkelmjöl fullkorn
1/2 dl olivolja
3 tsk salt
Gör såhär:
1) Värm vattnet till 37 grader. Häll i det i en köksassistent eller bunke. Smula i jästen, och ha sedan i surdegen.
2) Häll i mjöl och salt, mjölet lite i taget och låt sedan maskinen köra i ca 7-10 minuter. Degen kommer vara lös. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
3) Mjöla ett bakbord, rejält. Häll ut degen och ha på mjöl uppepå. Vik den några ggr. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa ytterligare i 2 timmar. Upprepa denna process 2 ggr till men använd inte så mycket mjöl, bara så det inte fastnar för mycket. Kom ihåg att jäsa emellan.
4) Baka ut pizzor på mjölat bakbord. Pressa ut pizzorna med handen så du får en fin kant. Ha på tomatsås (orkar du inte koka en egen så har jag en snabb variant här).
Sedan är det bara att låta fantasin jobba. Vi gjorde några med serranoskinka och buffelmozzarella. Några med äkta löjrom, creme fraiche, rödlök, hackad gräslök och citron (dom var magiska). Det blev också några med salami, rödlök och mozzarella. Sååå goda! Löjromspizzorna toppas ju efter gräddning medan de andra toppas innan gräddning.
Vi kommer använda den här pizzaugnen frenetiskt mycket. Nu på morgonen har jag googlat vad man skulle kunna baka i den. Det kommer bli bröd och t.o.m kakor och bullar som ska testas. Så spännande ju!
Igår besökte vi JumpYard, kusin Neo var med också. Jädrans så bra träning detta är för barn alltså. Milo dryper av svett efteråt och är helt slut, bra när man vill göra av med överskottsenergi.
Kvällen tillbringades sovandes i soffan, jag var sååå trött igår. Är det vårtröttheten som slagit sina klor i en?
Nähä, dags för mig att fortsätta jobba här. Slut på lugna morgnar då lovet är slut här. Bara att kötta på.
Ja igår var det påskafton, vi gjorde faktiskt inget speciellt igår utan bara mös hemma mestadels. Idag kommer familjen på påskfirande här hemma. Ska bli mysigt!
Traditionsenligt så var det ändå påskäggsjakt igår. Igår när vi filmade det hela så sa vi att det nog är vi föräldrar som numera tycker det är roligast, haha…. Men så länge han ändå vill leta efter sina ägg så görs en skattkarta såklart. Jag tror att de stora barnen också ska få en varsin skattkarta när dom kommer ikväll. Haha! Älskar den traditionen.
Så fort han vaknade igår så var det på med kläderna för att ge sig ut. Jag och Tony hade förberett allt.
Det blev den längsta rundan någonsin i år, perfekt att få ut dom på en liten promenad ju. Det var nog också den svåraste skattkartan någonsin, vi levlar ju ändå upp vi föräldrar så det blir en match av det hela.
Skönt för oss också att komma ut på en liten tur! 💕
På vår baksida började sedan det riktiga letandet. Han tyckte dock det var lite konstigt att han behövde ge sig ut på den långa promenaden för att sedan ändå leta på baksidan av vårt hus. 😅 Tony hade gömt ägget under massa kvistar och grejer. Det var ett rejält ägg att gömma dessutom. 😅
Tillslut lyckades han ändå hitta det i sitt gömställe.
Favoritsnacks, favoritgodis, en slant och massa dricka fick plats i det. Ett tips är att spara påskäggen, det gör vi. Ett sånt här stort ägg kostar ju liksom 200 kr att köpa. Jätteonödigt att köpa nytt varje år ju.
Han var så nöjd efter sitt letande och innehållet i sitt påskägg. Sen ville han handla för sin slant direkt, han har sparat till en ny basketboll så då fick vi köpa den. Blev en bra påskafton på alla sätt.
Kvällen tillbringades i Lets Dance soffan. Tyckte nog inte att Martin Melin förtjänade att åka ut redan, men det är inte alltid det som avgör i det programmet.
Hepp! Nu måste jag jobba sen ska det förberedas för påskmiddag här hemma. Här ska ju göras surdegspizzor på dinkel till middagen. Vår pizzaugn ska testas för första gången. Det är en sån vedeldad och som tur är har vi riktigt torrt och fint björkved hemma. Pizzorna blir klara på 1 min i den då den blir 500 grader varm, dessutom värms den upp på bara 15 minuter. Så häftigt ju! Ser såååå fram emot det här alltså…. så är det när man är en matnörd.
Tänkte jag skulle bjuda på ett härligt efterrättsrecept till er, det här är galet gott och så fräscht. Jag tänker att detta får bli vår efterrätt efter pizzorna imorgon.
CITRONMOUSSE MED KANELHAVREFLARN, 4 port
3 dl vispgrädde
1 citron
0,75 dl florsocker
2 äggvitor
Havreflarn, ca 12 st
40 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
1 1/2 msk vispgrädde
0,75 msk ljus sirap
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
0,25 tsk bakpulver
Gör såhär:
1) Havreflarn: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör om tills du har en smet. Lägg ut bakplåtspapper på en ugnsplåt. Klicka ut ca 1/2 msk på bakplåtspappret med mellanrum (då de flyter ut). Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills de fått lite färg på ytan. Låt svalna på plåten.
2) Mousse: Häll i grädde, rivet skal av citronen och florsocker i en bunke. Vispa grädden så den blir fluffig. I en annan skål (med rengjorda vispar) vispar du äggvitan så den blir fast (testa genom att hålla skålen upp och ned, det ska inte rinna ut). Blanda i äggvitan samt pressa i saften från citronen och rör om försiktigt så allt blandats ordentligt med en slickepott.
3) Klicka upp i 4 fina glas. Toppa med avsvalnat havreflarn och lite godis eller bär av något slag. Ät gärna fler havreflarn till…. mums!
Alltså kombon är helt magisk! Sååå sååå gott!
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Här är jag uppe med tuppen och jobbar och ska snart baka lite igen. Imorgon kommer familjen på påskmiddag så jag håller så smått på att förbereda lite inför det. Dock så blir det inget traditionellt påskbord. Känner mig fortfarande lite less på julmaten så här blir det vedugnsbakade surdegspizzor. Jajemen! Vedugn för pizza är inhandlad och surdegen ska göras idag, kör på färdig surdegsgrund dock. Annars tar det 100 år.
Åh gud alltså, jag måste göra ett helt inlägg om dessa skor som jag köpt. Hinner inte riktigt ge det rättvisa om man inte berättar ordentligt om hela grejen, men kan säga att jag förmodligen kommer få ett nytt liv. Ja men det törs jag nästan säga, det här är nämligen inte bara ett par snygga sneakers. Jag har använt dom varje dag sen jag köpte dom. Aja, berättar mer sen.
Fick äntligen mens igår så nu kanske man kan orka vara lite glad igen, det är ju inte så självklart just innan. 😅🙈
Igår blev det JumpYard för Milo. Igår klarade han ett tricks som han övat på länge men aldrig vågat. Personalen berättade hur han skulle göra och tänka vips så klarade han det. Ibland behöver dom bara lita på sig själva för att våga, instruktören fick honom att göra det. Så häftigt att se!
Älskar deras humor kring åldersdiskriminering, hahaha…. den är dessutom helt sann ju! 😂
Det var här han klarade det till slut. Svårt att förklara men han hoppar ned på mage och därifrån en bakåtvolt där han ställer sig på fötterna igen. Så häftigt att han fixade det!
Nä, dags att kicka igång dagen på allvar här. Vi hörs sen igen!
Godmorgon höll jag på att skriva, men gud… klockan är efter lunch. Var tar tiden vägen? Jag fattar inte! Aja, jag har hunnit en hel del redan. Jobbat, varit ute på en timmas promenad, handlat och bakat en tårta. Långfredagar ska man väl bara ta det lugnt va? Haha… aja, idag har jag energi så då passar jag på.
Första natten i lägenheten i Sthlm hade gått bra också så nu känns det fint i mammahjärtat. Kan nästan känna känslan själv. Tänk när man var ung och sådär astaggad på livet och framtiden? Jag gick mest omkring med sockerdricka i skinkorna när jag ung, jag var så laddad på livet och allt kul som hände. Killar, fest, kompisar… ja men livet lekte ju. Det var tider det. Annat är det nu. Förklimakteriet, tungt ansvar, problem som ska lösas och skit. Haha…. inte så mycket killar, fest och sockerdricka i skinkorna nu inte. Haha!
Ja men hörni, vi återgår till något som är härligt i livet i alla fall. Bakning t ex. Det är ju förjädrans trevligt. Kolla in den här fuskiga PÅSKTÅRTAN jag ”bakade” idag? Har inte bakat en sekund, bara fuskat. Men ibland får det vara fusk och enkelt. Inte sant?
PÅSKIGA KLADDKAKETÅRTAN
2 st kladdkakor
1 dl färdig vaniljvisp
2 dl chokladgrädde
Garnering:
Chokladströssel
Hallon
Blåbär
Minimarängtoppar
Påskägg godis
Gör såhär:
1) Vispa vaniljvisp och chokladgrädde. Hittar du inte chokladgrädde gör du enkelt egen med vanilj vispgrädde med kakao och lite florsocker i.
2) Lägg den ena kladdkakan på ett fat. Klicka på vaniljvispen. Lägg på den andra kladdkakan.
3) Bred på chokladgrädden på tårtan. Det gör inget om det följer med lite vaniljvisp också, det spacklar tårtan fint.
4) Toppa med det du önskar!
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Idag har vi varit och installerat ”Mellan” i den nya lägenheten i Sthlm. Fr o m nu är han en Stockholmsbo. Han jobbar där och numera bor han också där.
Ja jag vet att en del tycker jag är en riktigt fjant som är så känslosam med barnens flyttar. Måste bara börja med att redogöra en sak, ingen av de stora barnen har bott hemma på länge så dessa flyttar är inte att de flyttar hemifrån utan att de flyttar till andra städer.
Jag tog upp det här med känslor i min story sist för att jag fick lite syrliga kommentarer på min FB-sida om att jag var larvig som reagerade så som jag gjorde med största sonens kommande flytt till Schweiz. Men ingen kan säga att jag är larvig eftersom ingen vet hur mitt känsloregister är eller hur det känns för mig. Att förringa någon annans känslor är aldrig ok. Någonsin. Alla reagerar olika, jag har alltid varit väldigt känslig så jag var inte förvånad över att just det här kapitlet i livet skulle kännas jobbigt.
Sen är det ju såhär, jag är överlycklig för mina barns skull och så är jag väldigt stolt över att vi uppfostrat starka självgående individer som vågar i livet. Jag vågade inte ett skit som ung, inte ett jota. Jag var alldeles för orolig och rädd att våga leva livet på riktigt. Så ni må tro att jag aldrig på något sätt skulle vilja få dem att tänka annorlunda med att våga ge sig ut i världen. Jag hejar på dem allt jag orkar och är ofantligt glad för deras skull….. men de där små bitarna som det känns som slits ut från mitt hjärta är inget jag kan rå för. Det är en känsla och den är bara där vad än någon än säger. Det är härligt men jobbigt, så skulle man kunna förklara det. Det är en stor förändring och jag har aldrig gillat stora förändringar. Det gör mig orolig och jag behöver hitta min plats i det nya och det tar en stund. Jag önskar att jag var en mer ”easygoing” person som tog det med en klackspark, men gud nej…. jag är verkligen inte sån. Hela hjärtat måste vara med på hela turen, från början…
Det är så fint i den lilla lägenheten. Jag köpte med mig lite grejer som jag pimpade upp med. Åh, det blev så fint och mysigt. Ska bli spännande och se när den är helt klar sen. Ska ta bilder då.
Det kommer ta ett tag detta som sagt, jag behöver hitta sättet att förhålla mig till det här. Jag är glad att det inte är på andra sidan jorden han ska bo. Han bor inte ens en timma bort. Men allt det spontana som varit är ju förbi nu. När han kommer förbi och käkar lite kvällsmat efter jobbet, jag som alltid gör lite extra mat ifall han ska kkka förbi. Det där när han bara svänger förbi och säger ett snabbt hej. Det kommer inte finnas nu, det kommer jag sakna. Så är det. Mitt lilla rangligt känslomässiga hjärta kommer hitta sitt sätt att okeja även det här tack o lov. Om en stund.
Nu ska jag bädda ned mig i soffan och kolla på TV. Ska kramas med den lille minigrisen som tack och lov kommer bo hemma i många år till. Tur man skaffade sig en sladdis. 🙏🏻🤍
Berätta gärna om ni har barn som flyttat till andra städer eller länder och hur det känts för er.