Saffranscheesecake

Nu ska jag bjuda på ett riktigt juligt recept. Denna kommer garanterat göra succé på julminglet. Saffranscheesecake kan vara något av det godaste i livet enligt mig.

RECEPT ca 15 st:

Cheesecakefyllningen

250 gr philadelphiaost

2,5 dl creme fraiche

0,75 dl strösocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 påse saffran

1 dl grädde

100 gr vit choklad + 2 msk grädde

Botten:

3 dl pepparkakor

50 gr smält smör

Glutenfria pepparkakor:

4 dl mjölmix

100 g smör

1 dl socker

1/2 dl mörk sirap

1 msk kanel

1 tsk maldingefära

1 tsk mald kryddnejlika

(Eller så tar du 1 msk pepparkakskrydda)

3 krm salt

2 krm natriumbikarbonat

Gör de glutenfria pepparkakorna såhär:

1) Mixa alla ingredienser utom vatten i en matberedare. Tillsätt sedan 3 msk vatten om du använder Bovete & Teff mjöl och mixa igen.

2) Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 160°C.
3) Arbeta degen lätt på bakbord så att den mjuknar och blir formbar. Kavla degen tunt med lite mjöl på bakbordet och ta ut pepparkaksfigurer med mått.
4) För över kakorna på plåt och grädda, ca 10–15 minuter. Låt svalna på plåten.

 Gör cheesecakesen såhär: 

1) Sätt på ugnen, 165 grader. Gör i ordning ett vattenbad. Ta chokladkakan och slå den mot ett bord så krossas den i förpackningen, man spar tid och disk.

2) Lägg i chokladen, saffran och 2 msk vispgrädde och låt det smälta samman.

3) Vispa samman philadelphia, creme fraiche och socker i en annan bunke.

4) Tillsätt sedan äggen, 1 i taget och vispa emellan. Ha sedan i vaniljsocker, grädde och den smälta choklad/grädden.

Botten:

Smält smöret, krossa pepparkakorna ordentligt. Förslagsvis i en påse som du trampar på. Blanda samman krosset och det smälta smöret. Lägg ca 15 formar av nåt slag på en bakplåt. Jag använde silikonformar. Du kan också använda muffinplåt men var noga med att smöra varje form ordentligt då. Det funkar fint att ha detta i vanliga bakformar också. Ha i ca 1 msk pepparkakskrossblandning i varje form. Tryck till så det plattas och trycks ihop till en massa på botten. Jag tog ett litet glas och pressade till botten. Häll sedan smeten nästan ända upp i formarna. Ställ på nedersta falsen i ugnen och grädda i 15-20 minuter. Ta av dem från plåten och låt svalna helt, ställ dem seda i kylen i minst 1 timma innan de serveras. Dekorera med polkagriskross och candycanes.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR

15
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva N
Eva N
6 years ago

Men åh så gott det lät!! Det ska jag testa.

Gisela
Gisela
5 years ago

Hej och tack för ett smaskigt recept! Om jag vill göra denna kaka fast i en stor form istället, hur tänker du med tid i ugnen då? Och hur ska konsistensen på cheesecaken vara när den tas ut? 🙂

Nästa inlägg

Tidig morgon

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x