Letar du efter en riktigt god hel laxsida i ugn till pĂ„sk? DĂ„ har du hittat rĂ€tt! Den hĂ€r pĂ„skinspirerade laxsidan Ă€r enkel att laga, full av smak och gör sig lika bra pĂ„ buffĂ©bordet som till en lyxig pĂ„skmiddag med familjen. Smakerna av citron, dill och en hint av honung gör den frĂ€sch och vĂ„rig â precis som man vill ha det till pĂ„sk!

Vill du variera laxen pĂ„ pĂ„skbordet? Testa ocksĂ„ min Sandefjordslax med smörsĂ„s â ett av de mest uppskattade laxrecepten pĂ„ bloggen!
PÄskinspirerad lax med citron och dill
Den hĂ€r rĂ€tten andas verkligen pĂ„sklax deluxe â med frĂ€scha smaker frĂ„n citron, fĂ€rsk dill och en mild smörig smörsky av honung och dijonsenap. Den Ă€r lika god ljummen som kall, vilket gör den perfekt till pĂ„skens olika mĂ„ltider, frĂ„n lĂ„ngfredagsmiddag till pĂ„skdagsbrunch.

För dig som gillar lite hetta och sötma, missa inte Sweet chili-laxen â ocksĂ„ ett pangrecept som gĂ„r hem hos hela familjen!
SÄ tillagar du hel laxsida i ugn till pÄsk
Det bĂ€sta med hel laxsida i ugn Ă€r att det Ă€r sĂ„ himla smidigt â in med fisken, pĂ„ med skysĂ„sen, och sköter sig sjĂ€lv i ugnen. Den hĂ€r varianten tar bara 20â25 minuter att baka, och blir garanterat saftig varje gĂ„ng. Toppa gĂ€rna med extra dill och citronskivor för en riktigt vacker servering.
Vill du ha ett recept med kall citronsĂ„s till lax? DĂ„ mĂ„ste du kika in min klassiska ugnsbakade lax med kall citronsĂ„s â den Ă€r magisk!

Hel laxsida
Ingredienser:
1 hel laxsida (1â1,5 kg)
50 g smör
1 citron (saft + zest)
2 msk honung
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas för mildare smak)
Salt & svartpeppar
Citron i skivor till dekoration
Gör sÄ hÀr:
1. SÀtt ugnen pÄ 175°C.
2. LÀgg laxsidan pÄ en bakpappersklÀdd plÄt. Torka av med hushÄllspapper. Krydda med salt och peppar.
3. SmÀlt smör, pressa i citronsaft + riv i zest, ha i honung, dijonsenap och ev. pressad vitlök. Pensla över laxen, det som eventuellt blir över kan du hÀlla över laxen efter halva tillagningsstiden.
4. Toppa med citronskivor. Baka i mitten av ugnen i 20â25 minuter beroende pĂ„ tjocklek.
SÄhÀr ser du om laxen Àr klar: AnvÀnd en gaffel och tryck lite i den tjockaste delen av laxen. Om den delar sig i fina lameller (flikar sig) Àr den klar. Den Àr matt och ljusrosa. AnvÀnder du termometer sÄ Àr laxen lÀtt rosa, saftig och klar vid 52 grader, vid 56 grader har du en mer tillagad lax som fortfarande Àr saftig. Ett annat tillvÀgagÄngssÀtt att se om laxen Àr klar Àr att nÀr den börjar slÀppa lite vitt protein (ser ut som den svettas lite fett) Àr den nÀra klar, dÄ behöver den bara gÄ en liten stund till. GÄr det för lÀnge efter det blir det torr och hÄrd.
Bjud pĂ„ lax till pĂ„sk â buffĂ© eller middag
Den hĂ€r laxrĂ€tten passar lika bra pĂ„ ett klassiskt pĂ„skbord som till en elegant middag. Servera den med kokt potatis, Ă€gghalvor och en klick hovmĂ€starsĂ„s â och du har en fulltrĂ€ff! En annan fulltrĂ€ff till laxsida Ă€r potatissallad.

Supergod potatissallad
Ca 600 g potatis (gÀrna fÀrskpotatis om det finns)
2 tomater
1/2 knippe rÀdisor
150 g sugarsnaps
1 rödlök
1/2 kruka dill
1/2 kruka persilja
Dressing:
1 msk vitvinsvinÀger (testa gÀrna rosevinÀger)
1 msk vatten
3 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
3 tsk honung
1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
FĂ€rskmalen svartpeppar
Gör sÄhÀr:
1. Rengör potatisen.
2. Dela sedan den och rÀdisor, rödlök, tomater, sugarsnaps i mindre bitar och ha i det pÄ ett stort djupt fat av nÄgot slag.
Hacka örterna och ha i dem ocksÄ.
3. Dressing: Ta en liten burk med lock och ha i alla ingredienser. Skaka tills allt blandats och hÀll över potatissalladen och rör om.
Tips: Servera vÀrldens godaste romsÄs till.
PĂ„skinspiration med lax â sĂ„ mycket gott att laga
Lax Ă€r verkligen en sjĂ€lvklarhet pĂ„ mĂ„nga pĂ„skbord â och med all rĂ€tt. Det Ă€r frĂ€scht, lĂ€tt att variera och passar bĂ„de stora och smĂ„. Den hĂ€r helgrillade laxsidan Ă€r bara ett av mĂ„nga goda sĂ€tt att servera lax pĂ„ i pĂ„sk â missa inte heller att lĂ€gga in egen lax, det Ă€r bĂ„de enkelt och festligt.
Kolla in mitt recept pÄ inlagd lax om du vill ha en kall rÀtt att komplettera med pÄ buffén!
För dig som vill bjuda pĂ„ nĂ„got riktigt lyxigt till förrĂ€tt: prova min lyxdipp med rökt lax â den Ă€r perfekt till pĂ„skens bubbel!
đłđłđłđłđłđłđłđłđłđłđłđłđłđłđłđłđłđł

đđ» KITCHENTIME, 40% rabatt pĂ„ stekpannor. Ja upp till 40% rabatt pĂ„ stekpannor, kan du tĂ€nka dig vilket erbjudande! Min nya favoritstekpanna ser du hĂ€r ovan. Ăr sĂ„ nöjd med den, det Ă€r min SATAKE som jag Ă€lskat i mĂ„nga Ă„r som nu blivit med nyhet dĂ€r dessa stekpannor nu ocksĂ„ finns med keramisk belĂ€ggning. BĂ€sta jag haft! Du hittar den stekpannan jag har HĂR, jag har den som Ă€r 28 cm samt den som Ă€r 20 cm, perfekt till Ă€ggröra, bananpannkakor, eller bara till ensamlunchen.
ïżŒ

Min Facebooksida (<lÀnk till Facebooksidan) följs av över 350 000 personer, följ den gÀrna du med! DÀr hittar du dagliga uppdateringar med massa hÀrliga recept och inspiration.
Följ gÀrna min Instagram (<lÀnk till Instagramsidan) ocksÄ, Àr aktiv dagligen i storys. DÀr hittar du Àven andra roliga tips och uppdateringar.
Följ ocksÄ min Youtubekanal (<lÀnk till kanalen). DÀr finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gĂ€rna mina TikTok! Ăntligen dragit igĂ„ng den ordentligt, kul dĂ€r ju.
â€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïžâ€ïž


Om jag gör det med halv laxsida i ugn ska den vara i ugn ÀndÄ 20-25 minuter? Potatissalladen ser vÀldigt mumsig ut.
Korta ned tiden en aning Ă€r nog klokt. đ