Silviamuffins – ljuvliga saftiga muffins med vaniljglasyr

Idag vill jag bjuda på ett riktigt härligt recept – Silviamuffins! Det här receptet gjorde jag första gången för snart 10 år sedan. Ni som hängt med mig länge vet att jag älskar klassiska svenska bakverk, men också att jag gillar att göra dem i nya varianter. Silviakaka är ju en riktig favorit hos många, och här har jag gjort den i muffinsform – lika saftiga och goda men smidigare att servera!

Om du älskar saftiga muffins med en krämig vaniljglasyr som smälter i munnen, då måste du testa dessa. Perfekta att baka till fika, kalas eller när du bara vill ha något riktigt gott att unna dig. Kommer också passa perfekt till påskbordet.

Och du – vill du variera Silviakakan så testa att göra Silviakaka i långpanna eller sockerkaka med Silviaglasyr

Silviamuffins – enkla att baka och svåra att motstå!

Det bästa med Silviamuffins är att de är superenkla att baka. Smeten rörs snabbt ihop (inget vispande!), och medan de gräddas i ugnen hinner du fixa glasyren. Jag älskar hur muffinsen blir så där segt saftiga, och den krämiga glasyren med smak av vanilj gör verkligen hela bakverket komplett.

Vill du ha fler lättbakade muffins? Kika in mina recept på After Eight muffins eller Kanelkladdmuffinsar.

Silviamuffins, 12 st

För muffinsen:

• 125 g smör

• 2 ägg

• 1,5 dl strösocker

• 1 dl farinsocker

• 3 dl vetemjöl

• 1 msk vaniljsocker

• 1 krm bakpulver

För glasyren:

• 75 g smör

• 1 dl florsocker

• 1 msk vaniljsocker

• 1 ägg

Du behöver även muffinsformar – jag använde silikonformar, men pappersformar fungerar också bra.

Om du vill ha riktigt saftiga muffins så testa även Morotskakemuffins eller Jordgubbscheesecakemuffins.

Gör såhär:

1. Gör muffinsen

Börja med att smälta smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt det smälta smöret och knäck i äggen. Rör om tills du får en riktigt seg och trögflytande smet – men kom ihåg, du ska inte vispa!

Fördela smeten i 12 muffinsformar. Fyll formarna ungefär till hälften. Har du pappersformar kan du ställa dem i en muffinsplåt eller använda dubbla formar så att de håller formen bättre.

📌 Tips! Om du gillar enkla men goda saftiga kakor, testa även Saftig Tigerkaka i långpanna eller Saftig Sockerkaka med glasyr .

2. Grädda och gör plats för glasyren

Grädda muffinsen i 175 grader i cirka 20 minuter. När det återstår ungefär 5 minuter, ta ut plåten och tryck ner mitten av varje muffins med något runt, t.ex. en stor kork. Jag använde korken till vår Soda Stream-flaska! Det ska bli en liten nedbuktning där glasyren ska få gojas in sig.

Ställ in muffinsen i ugnen igen och grädda dem de sista 5 minuterna.

Vill du ha fler goda muffinsidéer? Kika in Hastbullar med äppelmos eller Fyllda smördegsmuffins.

3. Gör vaniljglasyren

Medan muffinsen svalnar gör du glasyren. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och rör ner florsocker och vaniljsocker. Till sist vispar du i en äggula – den hjälper till att binda ihop glasyren så den blir härligt krämig.

Skeda över glasyren på muffinsen och låt den gärna rinna lite ner över kanterna. Det gör dem extra mumsiga!

Vill du lyxa till det ännu mer? Strö över lite kokos eller strössel på toppen.

Om du gillar bakverk med glasyr, testa även Citronkladdkaka med limeglasyr eller Mazarinrutor!

Dags att njuta av dina Silviamuffins!

Nu är det bara att sätta på kaffet och njuta av dina nybakade Silviamuffins. Perfekta att bjuda på till fikat eller som en liten extra guldkant på dagen! Skulle säga att det är supergoda till påsk t ex.

Fler goda recept från mig

Om du älskar snabba och enkla recept, missa inte min kategori med receptsamlingar där jag har samlat alla mina bästa recept!

➡ RECEPTSAMLINGAR – alla mina samlade recept

Följ mig för ännu fler recept och baktips:

📌 Facebook: Niiinis Kitchenlife

📌 Instagram: @NiiinisKitchenlife

📌 TikTok: @NiiinisKitchenlife

📌 YouTube: Niiinis Kitchenlife

Testa receptet och berätta vad du tyckte! Kommentera gärna här eller tagga mig på sociala medier när du bakat. Hoppas du älskar dessa Silviamuffins lika mycket som vi gör!

Kram Nina

0
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Snabba vaniljfrallor – 3 ingredienser & helt magiska!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x