Finsk Jullimpa

Finsk jullimpa. Ja men jag börjar väl vara på banan i köket nu, alltså allt som skulle lagas och förberedas. Ska göra efterrätter men dom går snabbt. Har lite städning och duka kvar, och kvista ned och köpa 2 klappar till julklappsspelet, handla lite också men sen kan vi nog ta jul. Hur skön känsla?! Igår bakade jag finsk jullimpa, så himla goda hörni. Lite söta, fyllda med goda kryddor och så perfekt till julskinkan med sötstark senap. Finsk jullimpa är nästan lite kladdig på ovansidan då den penslas med massor av sirapsvatten under gräddning. Du måste testa!

Det doftade så himla gott i hela huset medan dessa gräddades. Jag dekorerade med nejlikor uppepå, det syns inte så bra på bild men är en fin detalj när man dukar fram brödet. Jag gjorde om receptet lite efter eget tycke och smak.

Missa inte: Över 100 brödrecept

Finsk Jullimpa, 2 st

3 dl mjölk (jag tog havremjölk)

2 dl creme fraiche (jag tog havrefraiche)

50 g jäst

1 dl sirap

2 tsk fänkålsfrön

2 tsk anisfrön

1 tsk salt

3 dl rågsikt

9 dl vetemjöl

Dekoration

Stjärnanis

Under gräddning:

2 msk sirap

2 msk vatten

Gör såhär:

  1. I en kastrull, blanda mjölk och creme fraiche och värm till 37 grader.
  2. Smula ned jästen i en bunke (jag anblndenköksassistent), häll i lite av degvätskan och rör runt tills jästen lösts upp. Häll i resten av degvätskan.
  3. Ha i sirap, salt, mortla kryddorna och ha i dem, ha i rågsikten och rör runt. Ha i vetemjölet, lite i taget tills du har en rätt kladdig deg. Kör den i några minuter.
  4. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Jag lät den jäsa i 60 min.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Över under värme. Häll på vetemjöl på bakbordet, ta ut degen och dela i 2. Jobba med mjölade händer. Forma 2 runda limpor och placera på bakplåtspappersklädd bakplåt. Här la jag på 4 stjärnanis på varje bröd. Låt jäsa under duk i 30 min.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen, till att börja med kör du 20 min. Blanda sirap och vatten i en kopp. Därefter öppnar du ugnen var femte minut och penslar med sirapsvattnet tills du har gräddat klart i sammanlagt 45 min. Tar sirapsvattnet slut så behöver du inte göra nytt.

Följ mig: 

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 350 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Gillar du detta recept blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned. 

Recept på bilden: HEMGJORD ÄPPELGLÖGG

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 35 RECEPT TILL GLÖGGMINGLET

• 20 RECEPT PÅ JULENS GODSAKER

• JULRECEPT

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

5
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Lucka 23 – julkalender

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x