Bara 6 luckor kvar efter denna! Inte klokt hörni, snart är den där dopparedagen här. Hur härligt? Igår gjorde jag Jansson, en egen till mig (gluten & mjölkfri) och sen en vanlig till familjen. Jag lät dem gå i ugnen utan ströbröd i 20 min. De är nu i frysen. På julafton tar jag fram dem, tinar och sen på med ströbröd och massa brynt smör, sen får dom gå i 20 minuter till. Kommer bli som nygjorda. Men nu är det dags för att öppna lucka 18.
Alla luckor: KLICKA HÄR
Lucka 18:s Julens söta
Bland det smaskigaste som finns, snålvattnet rinner nu när jag skriver om den. Till julbordet skulle det passa med små snapsglas med pannacotta i. Mums!
Lucka 18:s Julens salta
En utomordentligt fin paj till julen! Inte bara god den är vacker att se på också.
Lucka 18:s tips
Juicepress HÄR (designfynd) // Glas (designfynd) HÄR
Ja ni minns väl att jag berättade om den där citruspressen jag beställde på Black Week. Den jobbar för fullt här hemma och den är såååå bra. Alltså apelsinerna är liksom helt rena inuti när jag är klar. Så lätt att rengöra sen är den väldigt fin att se på också. 2 stora apelsiner och jag fyller hela glaset, en isbit och jag dricker den godaste mest hälsosamma juicen på morgonen. Så lyxigt!
Varför dricker jag ren apelsinjuice? För att det är smockfullt av C-vitamin. Det innehåller också kalium, fibrer, kalcium, B-vitaminer och är antiinflammatorisk. Näringsämnena i apelsiner har visat sig skydda hjärtat, ge förbättrat blodsocker, blodkolesterol och att blodkärlen fungerar bättre. Win win! Sen är smaken bara helt fenomenalt god på en nyligen pressad apelsin.
Lucka 18:s julpyssel
Eller kanske nyårspyssel även om du kan skriva God Jul på flaskan. Hittade detta vackra fina pyssel som dessutom var så enkelt fixat. HÄR kan du läsa (scrolla ned på sidan) hur du kan göra en sån här glitterdekorerad flaska.
Lucka 18:s julfilm
The Noel Diary – (finns på Netflix). Så mysig film. En julfilm som har allt, smärta & sorg blandat med lycka & kärlek.
Lucka 18:s julmys
Idag är det kakans dag, och jag tänkte att jag skulle ge dig recept på en alldeles underbart ljuvlig kaka som du får äta på egen risk. Den är nämligen så god så tungan krullar sig och ögonlocken fladdrar. Ja så god är den! Dagen till ära gjorde jag den i min gryta, och jag brukar kalla den för grytkaka. Den blir så trevlig i den här blomformade grytan dessutom. (Slutsåld men man kan skriva upp sig på en bevakningslista). När den är färdigbakt sen får den svalna helt, sen lägger jag på locket. Perfekt för hållbarheten också.
Grytkaka med pepparkaka och brynt smör
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
1 ägg
1/2 dl råa lingon
1 msk rårrörssocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme. Bryn smöret i grytan, jag sätter på plattan på medelvärme och låter den gå länge. Först smälter den, sen börjar den få lite färg, här rör jag om ganska så mycket, när det börjar dofta nötigt så är den klar.
- Ha i strösocker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och pepparkakskrydda. Rör runt till en riktigt seg smet.
- Knäck sist i ägget. Rör runt. Här blir det rätt fett i grytan men allt är som det ska, det ska vara fett och gott. Häll på ca 1/2 dl råa lingon. Toppa med rårörssocker.
- Ställ långt ned i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min.
Ät denna kakan med lingongrädde (vispad grädde, lingon och lite florsocker).
OBS: Kakan kan såklart göras i en vanlig springform.
Lucka 18:s julklappstips
Kolla in Cerveras topplista på julklappar!
Lucka 18:s julpynt
Ja jag har haft ett gäng amaryllisar redan! Julens absolut vackraste blomma om du frågar mig. Sedan handlar det om timing. När ska man köpa dom för att de ska vara som allra vackrast på julafton? Jo men jag har testat. Jag köper dem som är helt outslagna om du förstår vad jag menar? Knipsar av längst ned, sedan in i vatten så tar det ca 2-3 dagar för dem att slå ut helt. Så det är jag som kvistar till Blomsterlandet (69 kr/st) och handlar snittade amaryllisar på lördag.
Lucka 18:s erbjudande
Jag har den i svart, superbra är den! Bästa jag haft! Så enkel att använda, dessutom så himla snygg att ha stå framme. I dagens lucka får du en kolsyramaskin + 2 flaskor för en bråkdel av vad det brukar kosta!
Lucka 18:s tävling
Ja men dagen till ära nu när jag bakat den goda grytkakan så är det dags att tävla ut en gjutjärnsgryta med träslevar. Jag har 3 såna här gjutjärnsgrytor själv och dom är så bra. Perfekt storlek med. Slevarna är så fina, dom måste jag köpa själv. Ta chansen att tävla om allt nedan.
Gjutjärnsgryta 1199 kr ord (just nu 20% rabatt) // Träslevar 99 kr st/ord (just nu 20% rabatt)
För att tävla:
• Följ mina kanaler Instagram, Facebook och följ KitchenTime på Instagram (de är dom som sponsrar denna tävling).
• Skriv i kommentarsfältet vilken julmat som är godast.
OBS: Kommentarerna godkänns varefter så skriv inte fler kommentarer. 😅
Tävlingen pågår fram t.o.m. Söndag den 20/12. Vinnaren kommer att presenteras i detta inlägg lördagen den 21/12. Var noga med att ange din mejladress så vi kan kontakta dig om du vinner (ingen annan än jag ser mejladressen).
LYCKA TILL! ❤️
~Jag älskar och mår bäst av fiskrätterna på julbordet. <3 Har en sill med pressad citron, som jag gör varje år. Brukar göra en stor sats för att också kunna ge bort några burkar.
Passar på att önska dig & de dina en riktigt God Jul! 🎄❤️✨️ //Stina
Älskar Jansson 🎅🏻😋
janssons frestelse och nästan allt de kalla 😍
Jansson och julskinka 🌲
Jansson!!
Finsk morotslåda/ porkkanalaatikko.
En riktigt krämig Jansson är en absolut favorit på julbordet, rökt fårfiol, hemgjorda korvar, syltor, pastejer, bröd är barndomsminnen, inlagd sill och egen senap… Mums ❤️❤️❤️
Älskar allt det kalla, särskilt varmrökt lax och gubbröra!!! 🤩🎅🏼🌟🎄🥳
Det bästa på julbordet är Janssons frestelse som jag fullkomligt älskar😍🌟
Alla former av lax 😍
Karlssons frestelse är oslagbar på julbordet
Jansson, som är både krämig och salt 🤩 och för att inte tala om gottebordet (även om jag inte äter så mkt själv.. så äter ögonen! Oh miiii good 🤭)
Oj, jättesvårt att välja då allt är så gott. Men sill, lax, janssons frestelse och leverlåda är underbart gott
Ugnsomelett med kantarellstuvning gillar hela familjen på julbordet!!
Åh så fin gryta! 🙏
Det är närapå omöjligt att välja en rätt på julbordet, men det blir liksom ingen jul utan min Janssons frestelse!
(Eller Julskinka och tomtegröt, måste nämna dem också!)
Det kallskurna är bara bäst! Både gravad lax men även gravad ren slinker lätt ner, magen och smaklökarna vill bara ha mer ❤️🎅🏻
Perkavring med havarti och svarta sara och gravad lax är ett måste på julbordet
Julskinka, kan lätt trycka en hel utan problem… 😅
Jag älskar sillen och janssonen på julbordet😊
Måste vara Janssons frestelse 🧑🎄
Mormors köttbullar och hemmagjorda currysill😍
För en riktigt god jul vill jag ha julskinka, janssons frestelse, köttbullar och prinskorv. Tillbehör som rödbetssallad, äppelmos är alltid gott.
Till efterrätt ris ala Malta.
Bäst är mammas goda köttbullar 🌟🙂
Älskar skinka,gubbröra,lax och revben
Det godaste på julbordet för mig är finsk leverlåda, morotslåda, karelska piroger och äggsmör. Det hör ihop så kan egentligen inte välja ut någon speciell 😊
God Jul till dig och tack för alla fina och goda recept 🙏🥰
Julstut (skinka med hemmagjord Skånsk senap)
Men hur ska man kunna välja bland allt gott?! Men måste jag välja så är det nog min lillebrors Janssons frestelse ändå, den är himmelsk..gjord på samma sätt som min farmor alltid gjorde❤️ Men på senare jular så har din räkcheesecake kvalat in som utmanare till favorit, den är så fräsch och fantastisk god. Mums, nu blev jag hungrig ☺️