När min kreativa hjärna får en tanke på en maträtt så släpper den oftast inte mig tills jag testat receptet. Det som var annorlunda med baconbakad kyckling i äppelsås var att jag kom på det medan jag lagade det. Stod och funderade på vad som kunde vara gott till och kom på att jag måste ha i äppelmos i såsen. Kombon bacon & äpple är tipptopp tänkte jag och så körde jag på. Det var ett mästerligt drag att låta baconen gå med kycklingen och liksom tillagas samtidigt, det satte den där alldeles underbara rökiga smaken på rätten som också passar så fint till äpple. Det som äppelmoset gör i rätten är att det sätter en diffus smak av äpple, men att det ändå är såsens smak som sätter mest prägel. Baconbakad kyckling i äppelsås kommer göras 100 ggr till här hemma för jisses som det hummades och mumlades ”Fifasen så gott” runt bordet. Hade dessutom 2 av 3 barn till bords som också fick smaka baconbakad kyckling i äppelsås. Som sagt, detta kommer jag få göra många gånger till, fick verkligen högsta betyg.
Missa inte: MINA 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPT
Detta var 2 gigantiska kycklingfileer som räckte fint åt oss 3 runt bordet. Strax innan servering så skar jag upp kycklingfiléerna i skivor och lät baconbitarna gå i såsen. Sedan var det bara att fiska upp kycklingskivor och baconbitar ur såsen, och givetvis få med sig massa sås också. Vi åt detta med klyftpotatis och en härlig grönsallad med fetaost.
Baconbakad kyckling i äppelsås
Missa inte: Superpopulära Mango Chutney kyckling // Godaste kycklinggrytan // Kycklingfile i rosmarinsås
4 kycklingfiléer
Krydda kycklingen med salt, peppar, vitlökspulver, torkad timjan och cayennepeppar
2 pkt bacon á ca 150 g
2 dl grädde (valfri fetthalt)
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl äppelmos (jag använde en osötad)
2 msk kalvfond
1 tsk torkad timjan
1/2 msk balsamvinäger
1 1/2 tsk kinesisk soja
1 krm cayennepeppar
Salt & peppar
Gör såhär:
- Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Krydda kycklingen ordentligt. In i ugnen på 225 grader, den ska stå i ca 10 min.
- Ta ut kycklingen. Klipp på baconen på kycklingen och ställ in i ugnen igen. Baconet ska få lite färg, ca 10 min.
- Blanda under tiden till såsen, grädde, creme fraiche, äppelmos, fond, soja, balsamvinäger och kryddor.
- Öppna ugnen och häll i såsen i ugnsformen. Låt gå i ca 15-20 min till. Kycklingen blir inte torr då den tillagas i massor med sås. Klart, servera med t ex klyftpotatis och en härlig sallad.
Följ mina sidor:
• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
• Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul!
• Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned.
Recept på bilden: Kåljox
Mer goda recept här på sidan:
• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT
• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN
Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka)
Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️
KRAM NINA