Första gången jag såg att Suzanne Reuter gjort en kaka som hon kallade ”Över Atlanten kaka” så tänkte jag att det säkerligen var en sån lätt som man bara rör ihop. Jag som älskar allt som går snabbt och är enkelt i köket tänkte direkt att denna ”Över Atlanten kakan” måste vara något i min smak. Hittade sedan receptet och som jag brukar göra så började min hjärna att fila på varianter av den, det första jag tänkte var att denna ”Över Atlanten” kakan ju måste bli galet god som en saffranskaka. Hallon och saffran är ju en galet god kombo. Sagt och gjort, här har ni då receptet på min variant av ”Över Atlanten” kakan med saffran. Den är muuuuuums! Maken slevade i sig provbiten jag gav honom i ett nafs. ”Får man ta lite till” hojtade han från vardagsrummet. Bra betyg med andra ord! Nästa gång ska jag smälta vid choklad och ha i kakan också, det kommer bli amazing!
Vill börja med och säga att den var maaaaaagisk med vaniljsås. Det var som att den gick upp ett hack i smak på något vis. Helt fenomenalt god alltså. Denna kommer jag baka om och om igen till jul!
Mer gott: ALLT GOTT MED SAFFRAN
En viktig detalj när du gör den här kakan är att det är toppenbra att förbereda safffanet lite. Då får du den där alldeles underbara gula färgen och saffranet släpper ifrån sig både färg och smak på ett helt annat sätt. Så gör gärna den delen av receptet, det är viktigt för kakans smak och utseende.
ÖVER ATLANTEN KAKA MED SAFFRAN, ca 8 bitar
50 g smör
1 pkt (0,5 g) saffran
2 tsk strösocker
1/2 citron
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Nypa salt
1 tsk bakpulver
2 ägg
2,5 dl frysta eller färska hallon
1 msk råsocker
Florsocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret, ha i saffranet i en mortel, ha i 2 tsk strösocker, och pressa i citronsaften. Kör runt med morteln en stund så saffranet släpper på både färg och smak.
3. Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, nypa salt och bakpulver. Häll i saffransvätskan. Knäck i äggen och häll i det smälta smöret.
4. Rör runt tills du har en rätt seg smet.
5. Klä en springform med bakplåtspapper i botten, smöra kanterna. Ha i smeten. Häll över hallonen, strö på 1 msk råsocker.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 min. Kakan ska vara lite lite lite fuktkladdig i mitten fortfarande. Inte rinnig som en kladdkaka men hellre lite fuktig än torr i mitten.
7. Pudra med florsocker uppepå. Servera med vaniljsås. Tips på enkel fluffig rårörd vaniljsås som du gör själv har du HÄR.
Hoppas du testar att göra denna variant av ”Över Atlanten” kakan! Den blev verkligen supergod hörni!
Andra tips:
Min bakbok: ”Baka på 30 minuter” (<klicka)
Får jag ge dig ett toppentips på julklapp! Min bakbok med enkla recept som inte tar mer än 30 minuter att baka & fixa. Perfekt ”gå bort” present också.
Digitala recepthäftena för jul & nyår (<klicka)
Tipsar också om mina recepthäften för jul & nyår. Du får digitala recepthäftena som du enkelt bara kan skriva ut och spara till julens alla härligheter och nyårsfesten.
Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka)
Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.