Vi fick oxfilé kvar efter midsommar varför jag igår lagade en supergod oxfilégryta på den. Vi tog de bästa bitarna till grillen på midsommar varför dessa bitar som var kvar passade perfekt till denna oxfilégryta. Oj oj oj vad alla år av denna alltså. Den blev både krämig, hade lite sting och bara allmänt supergod. Oxfilégryta passar perfekt att servera till pasta t ex, men går lika bra med både ris och potatis. Pressad potatis tror jag blir supergott!
Missa inte: Mina 20 populäraste kötträtter (<klicka)
Kruxet med att steka oxfilé är att göra det en kort stund i en het panna. Den ska inte koka med i såsen, utan bara bli varm med såsen på slutet. Då behåller du den sådär härligt mör och god.
Mer tips: 10 populära helgmiddagar (<klicka)
Oxfilégryta
500 g oxfilé
1 knippe salladslök
2 klyftor vitlök
1 msk tomatpure
2 msk kalvfond
1 msk balsamico (balsamvinäger)
2 msk vinbärsgelé eller lingonsylt
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk chiliflakes
2,5 dl grädde (jag använde havre visp)
1,5 dl creme fraiche (jag använde havre fraiche)
1/2 msk majsredning och lite mjölk
Gör såhär:
1. Börja med att strimla köttet i mindre bitar. Stek det på hög värme i en blandning av lite olivolja och smör. Se till att bitarna är stekta runt om men detta går fort, det tar bara några minuter. Salta & pepprar köttet. Lägg det på ett fat och ställ undan.
2. Strimla salladslöken. Ha i lite mer olja och stek salladslöken, pressa i vitlöken också. Ha i tomatpure, kalvfond, balsamico. Krydda också med alla kryddor. Stek runt allt en stund.
3. Häll i grädde och creme fraiche, låt puttra i ca 10 min. Ha i sylten, rör om och låt puttra med en minut. Smaka av med salt & peppar här om det behövs mer.
4. Ta av från värmen, ha i köttet och låt det röras ned i såsen och bli varmt. Servera sedan med pasta, ris eller potatis.
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du gillar det under inlägget!
Kul och höra om du testar att göra denna härliga gryta. Vi tyckte den blev supergod, mamma var här och smakade igår och tyckte den var ljuvlig också.
Missa inte: BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT
Mer goda recept här på sidan:
• Drinkar/Saft och annat drickbart
• Populäraste kötträtterna på min sida
• 10 populäraste kycklingrecepten
• 20 lättlagade matrecept klara på under 30 minuter
Fler recept: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka)
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Ser jättegott ut, kan man använda grytbitar av nöt? Tänker det ska ju puttra en stund så hur funkar själva ingredienserna i grytan att puttra ett tag?
Det är just det som är lite kruxigt när det kommer till grytbitar. Salladslök blir t ex inte så kul om det får koka för länge. Det blir en lite annan gryta med grytbitar.
Men ett sätt är att byta ut salladslök mot vanlig lök, sedan att steka den och ha i resten av ingredienserna. Fylla på med 5 dl köttbuljong och puttra på minst en timma, helst 2. Fyll på med mer köttbuljong om det kokar torrt. Sedan har du i creme fraiche, grädde och majsredning. ☺️