Innehåller Annonslänk

Mjuk citronkaka med frosting – snabb, enkel och så god!

Behöver du en snabb och enkel kaka att svänga ihop till påsken (eller egentligen när som helst på året)? Då måste du prova denna mjuka citronkaka med len frosting – en riktig liten smakbomb som går hem hos både stora och små. Den här citronkakan gör du i springform och toppar med din favoritsort på påskgodis – hur gulligt blir inte det på fikabordet? Jag älskar syrligheten i citronkaka, sådär när det blandas med sött. Fenomenalt gott!

Vill du baka citronkaka i långpanna till många? Missa inte den här godingen!

Den här citronkakan är verkligen en sådan där kaka som man älskar att ha i sitt receptregister. Saftig och med precis lagom mycket citronsmak. Frostingen på toppen gör hela kakan extra lyxig och är perfekt att dekorera med – tänk små chokladägg och lite strössel? Det fick flytta ditt lite påskeskumsharar också.

Älskar du klassiska sockerkakor? Då måste du också kika in Milos favorit – saftig sockerkaka med glasyr!

Mjuk citronkaka med frosting och påskgodis, ca 8 bitar

Springform: ca 20–22 cm

Ingredienser – kaka:

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 citron (saft + rivet skal)

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl mjölk

Frosting:

150 g färskost (typ Philadelphia)

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Rivet skal från ½ citron

Ev. några droppar citronjuice

Dekoration:

Påskgodis (t.ex. små chokladägg, påskeskum, strössel)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret.

2. Smörj och bröa en springform.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i smeten.

4. Rör ner det smälta smöret, mjölken, citronskal och -saft.

5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25–30 minuter. Känn med sticka. Låt kakan svalna helt innan du brer på frostingen.

Frosting:

1. Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en len kräm. OBS: vispa inte för mycket för då blir den rinnig.

2. Smaka av med lite citronjuice om du vill ha syrligare smak.

Dekoration:

Bred frostingen över den svala kakan och dekorera med påskgodis – gör det gärna lite lekfullt med färgglada chokladägg och strössel!

Älskar snabba kakor

När man inte har så mycket tid men ändå vill bjuda på något riktigt gott är det här ett toppenrecept. Jag brukar baka den här citronkakan på bara 10 minuter – sen sköter ugnen resten. Perfekt om man får oväntat besök eller bara vill ha något litet extra till eftermiddagsfikat.

Sugen på en annan snabb favorit med frukt i? Spana in min saftiga äppelkaka med vaniljsmör – den är helt ljuvlig!

Citron och vår är ju som gjorda för varann. Servera den här kakan med en kopp kaffe och du har det mysigaste lilla fikastunden hemma. Jag älskar att duka upp med ljusa färger, tulpaner och ett helt kakfat med olika små godsaker.

Gillar du när det serveras i portionsglas? Då måste du testa denna rabarbercheesecake i glas – superfräsch och enkel att göra!

Och du – det är inte bara citron som är gott till vårfikat. Har du smakat världens godaste rabarberkaka med mandelmassa och brynt smör? Den är något alldeles extra, det kan jag lova!

Till midsommar, påsk eller bara en solig söndag – den här citronkakan passar alltid. Och om du gillar fräscha, fruktiga smaker så kommer du älska min magiskt goda jordgubbskladdkaka också. Sååå somrig och god!

Letar du efter ännu mer inspiration till påsken? Då vill jag verkligen tipsa om mitt blogginlägg med en annorlunda veckomatsedel till påskveckan – massa goda tips! Där hittar du både mat, bak och massor av idéer för en riktigt härlig påsk!

Glutenfri citronkaka:

Byt ut vetemjölet mot:

• 2,5 dl glutenfri mjölmix (gärna Finax röd eller liknande)

• Eller 2 dl mandelmjöl + 0,5 dl potatismjöl för en lite saftigare och nötigare smak

Tillsätt gärna 1/2 msk fiberhusk om du använder mandelmjöl för att hålla ihop kakan bättre.

Laktos- och mjölkfri:

Byt ut:

• Smör mot mjölkfritt margarin (t.ex. Mjölkfritt från Carlshamn)

• Mjölk mot havredryck, mandeldryck eller soja

I frostingen: använd mjölkfri färskost som finns i veganska alternativ, t.ex. Oatly påMackan eller Violife Creamy, Philadelphia har också en vegansk variant nu.

För en mer diabetesvänlig/nyttigare variant:

Byt ut sockret mot:

• 1,5 dl björksocker (xylitol) – påverkar inte blodsockret lika mycket

• Eller 1,5 dl erytritol (t.ex. Sötströ eller Ica Sötning)

Använd fullfeta produkter (t.ex. riktig färskost) i frostingen – fett hjälper till att jämna ut blodsockret

• Tillsätt gärna lite extra fiber med t.ex. 1 msk havrekli eller ½ tsk psyllium

• Byt ut vetemjöl mot 2 dl mandelmjöl + 0,5 dl potatismjöl – tillsätt också 1/2 msk fiberhusk

💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕

👉🏻 Fynda massa härlig vårglädje i form av dukning – just nu upp till 50% rabatt!

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Kram Nina

11
Subscribe
Notify of
guest


0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Citronpaj – klassikern som ALLTID imponerar!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...