Just nu är vi på väg norrut, hela vägen till Sodankylä. Det är en resa med både sorg och kärlek – vi ska ta farväl av min mormor, så konstigt, hon har ju alltid funnits och plötsligt så gör hon inte det. På fredag är begravningen, och även om det känns tungt, så känns det också fint att få samlas med familjen och hedra henne. Hon fick ett långt liv, och somnade in i en helt naturlig död. Exakt så som hon hade önskat det.
Vägarna är helt torra och fina tack och lov, det ska köras ca 130 mil så det underlättar om vägarna är fina. Vi har stannat till i Umeå på vägen upp, där vi bott på Scandic Hotel Syd. Efter en lång bilresa kastade vi in grejerna, bytte snabbt om och begav oss in mot centrum för att träffa fina Jenny från Matbubbel, som bor här i Umeå. Vi åt middag tillsammans med henne och hennes man på Guilty Pleasure, ett riktigt trevligt ställe där vi fick en mysig kväll med massor av prat, skratt och god mat.
Milo tog en pepperonipizza som var god tyckte han. Jag tog vispad burrata och smetana med gurka. Tony tog också smetanan och sen arrancinibollar.
Vi satt och babblade för fulla muggar och hade nog suttit kvar än om det inte vore för att vi behövde komma i säng för att kvista vidare norröver.
Att resa så här, med Tony och Milo, är speciellt på många sätt. Det blir långa timmar i bilen, men samtidigt en chans att bara vara tillsammans. Vi pratar, lyssnar på podd, diskuterar livet, någon tar på sig hörlurarna en stund, vi äter snacks (har tagit med mig massor hemifrån) och ibland bara sitter vi tysta och låter tankarna vandra.
Mitt i när jag satt och skrev på det här blogginlägget tittade jag upp, en bil som vi möter har rumlat rakt in i mitträcket så saker flyger och far. En mitträcksstolpe är på väg mot rutan på min sida men just när jag tror att nu flyger den in i rutan så viker den av. Bilen framför oss fick punktering och en bit av dörren avsliten. Vår grill är söndertrasad, huven fick sig en buckla, och kofångaren är trasig. Tony sprang bort till bilen som dundrat in i mitträcket. Föraren var chockad, han hade blivit bländad och rätt vad det var så var han i räcket. Jag tackar högre makter över att ingen blev skadad och att jag inte fick en stolpe på min sida av rutan. Vi har suttit länge här i bilen nu och pratat om det som hände, fasen vad skakade vi blev. Men… så tacksam att det bara är materiella skador. Vi kan fortsätta vår resa uppåt. Ska försöka fortsätta inlägget nu, kan berätta om något jag älskar. Frukost!
En frukost att längta efter
En av de bästa sakerna med att bo på hotell är frukosten, oftast ingår den i boendet. Det är något speciellt med att få slå sig ner vid ett dukat bord, välja bland allt gott och starta dagen utan att behöva lyfta ett finger. Måste bara visa lite bilder från den här frukosten för den var otroligt bra. Allt fanns kändes det som, även för oss som äter glutenfritt och mjölkfritt. (Jag är inte allergisk men min mage mår bäst när jag äter så).
Den här frukosten hittar man som sagt hos Scandic Syd i Umeå, ligger väldigt smidigt precis bredvid E4:an. Finns pool och pingisbord, finns restaurang också och så den här supergoda frukosten. Toppenbra!
Granolan var hemgjord och den var så krispig och god, fanns även en god glutenfri som var hemgjord. Det är så värt att göra egen granola.
Jag vill dela med mig av ett recept på en glutenfri granola som är helt magiskt god. Den är perfekt att strö över en skål med krämig yoghurt eller att äta med en skvätt växtbaserad mjölk. Plus att hela huset doftar ljuvligt när den rostas i ugnen!
Glutenfri och naturligt sötad granola
Ingredienser:
• 3 dl glutenfria havregryn
• 2 dl hackade nötter (t.ex. mandlar, valnötter, hasselnötter)
• 1 dl solrosfrön
• 1 dl kokosflingor
• 1 tsk kanel
• 1 krm salt
• 3 msk kokosolja, smält
• 3 msk honung eller lönnsirap
• 1 tsk vaniljpulver
• 1 dl russin eller hackade torkade fikon/aprikoser (valfritt, tillsätt efter rostning)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Blanda havregryn, hackade nötter, solrosfrön, kokosflingor, kanel och salt i en skål.
3. Värm kokosoljan försiktigt tills den blir flytande och blanda med honung/lönnsirap och vaniljpulver.
4. Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör om ordentligt så att allt täcks.
5. Bred ut blandningen på plåten och rosta i ugnen i ca 15–20 minuter. Rör om efter halva tiden så att granolan blir jämnt rostad.
6. Låt svalna helt innan du blandar i torkad frukt om du vill ha det i.
7. Förvara i en burk med tätt lock.
Den här granolan är krispig, lagom söt och fylld med nyttiga fetter och fibrer. Dessutom är den så mycket godare än den du köper i butik!
Att ta vara på stunden
Glada tights (<klicka) på outlet nu
Resan fortsätter vidare norrut, vi har vinkat av hotellet och Umeå. Även om det blev ett litet gupp på vägen med den lilla olyckan nyss, och att det är något sorgligt vi ska göra när vi väl är framme, så är jag tacksam för att få göra den här resan tillsammans med mina nära. En era har kommit till sitt slut, nu när mormor inte finns kvar uppe i Sodankylä så kommer nog besöken dit avslutas. Det påminner mig om hur viktigt det är att ta vara på stunderna vi har, både de stora och de små. Som en bilresa med min familj sittandes här i bilen, en middag med goda vänner eller en frukost där varje tugga känns som en omfamning.
Hoppas du får en fin dag – och om du testar granolan, låt mig veta vad du tycker! ❤️ Å du, var rädd om dig.