Igår var jag inbjuden på en härlig lunch på Restaurangakademin. Det är nämligen så att Husmanskosten har fått en egen dag i Sverige. Första dagen som detta infaller är den 26:e februari, och igår fick vi höra historien bakom initiativet till detta. Det konstiga är att jag trodde att Husmanskosten redan hade en dag, men serru det hade den inte, förrän nu.
Vi kom till färdigdukade bord som väntade. Det doftade gott från köket som ligger alldeles i anknytning till lokalen. Så ville man kunde mana tå och titta på allt genom enorma glasväggar.
Husmanskostens dag. Ett upprop för det svenska matarvet. Husmanskost är hållbar mat. Mat som lagas från grunden av lokala råvaror, inte kräver speciella kunskaper i köket, inte är dyr och som mättar. Mat som bygger på närhet, säsong och att verkligen använda allt det som vår egen natur kan ge. Ja men det är väl fint kan jag tycka. Kanske behöver vi lära våra ungdomar om svensk husmanskost. TikTok i all ära med dessa underfundiga och nytänkande recept, men jag fick i alla fall en tankeställare om att lära Milo mer om husmanskost. Vi har bestämt att han ska sköta handling & matlagning en gång per vecka, kanske ska vi börja med några recept med husmanskost. Mest för att jag tror att han gillar allt, jag lagar ju redan en del husmanskost hemma och det går alltid hem hos honom. Vet inte riktigt om vi ska laga Pölsa (det gillar inte hans mamma) men det finns ju otroligt mycket mer att gå igenom på husmanskost.
Bakom detta initiativ hittar vi bl a Peter Kjellberg vd White Guide, superentreprenören & superkocken Pontus Frithiof, prisbelönta kocken och krögaren Fredrik Eriksson , Gastronomiska Akademien i form av Karsten Thurfjäll & Carl-Jan Granqvist… för att nämna några.
Vi blev bjudna på husmanskost såklart, blodpudding. Och jag kan säga att det är den godaste blodpudding jag någonsin ätit. Oh my god!
På samma event träffade jag äntligen underbara Helena Lyth, kanske känner du igen henne som pysseldrottningen herself!
Jag började fundera på vad jag har för recept på husmanskost? Ja men massor, en hel del omgjorda med egen touch, men massor med varianter av diverse husmanskost.
Ja detta var bara några av de recept som finns här på min alldeles egna receptskatt. Det var kul att gå på event, det var väldigt längesen sist, men så kul att komma ut och få lyssna och smaka om och på god mat.
Lägg nu den 26/2 på minnet – HUSMANSKOSTENS DAG!
Kram Nina
Husmanskost gör jag ofta då vi gillar det. Min son var 9 år när han började laga mat på egen hand, från inköp till färdiglagad. Han hade varit med mig o handlat o lärt sig prismedvetenhet och en gång hade han köpt strömming och gjort riktig potatismos. När jag kommer från jobbet så är han arg o ledsen då strömmingen satt fast i stekpannan???då hade han tänkt att han skulle spara pengar och köpt fryst strömming och de var stora o fina när jag la dem i stekpannan men titta nu de är som frimärken i storlek. Vi gick tillbaka till affären o sa ska de krympa så mycket. Han fick färsk strömming och pengar för sveda o värk och för att han tog konsument ansvar. Ha ha efter det blir det alltid färsk strömming
Hej
Gott med husmanskost 🙂
Om du inte gillar köpt pölsa prova på detta recept, falsk pölsa. De av mina vänner som tycker om pölsa och köpte det i affären har efter dom fått detta recept sluta köpa färdig och väljer istället detta recept.
1/2 KG BLANDFÄRS
1 GUL LÖK – HACKAS OCH BRYNES
1 DL KORNGRYN
4 DL VATTEN
2 KÖTTBULJONGSTÄRNINGAR
SALT, MORTLAD KRYDDPEPPAR
KOKA UPP 4 DL VATTEN + 2 BULJONGSTÄRNINGAR
TILLSÄTT SEDAN 1 DL GRYN OCH KOKA 40 MIN, TILLSÄTT EV MER VATTEN ( SKA KÄNNAS MJUKA)
LÄGG I DEN BRYNTA, HACKADE LÖKEN
LÄGG BLANDFÄRSEN I LÄMPLIG KASTRULL OCH TILLSÄTT DET KOKTA KORNGRYNET INKLUSIVE VÄTSKAN SOM DU KOKAT KORNGRYNET I.
KÖR MED ELVISPEN FÖR ATT FÅ MINDRE KÖTTDELAR.
TILLSÄTT KRYDDORNA OCH SMAKA AV BLANDNINGEN. TA KRYDDPEPPAREN LITE PÖ OM PÖ SÅ DET INTE BLIR FÖR MYCKET OCH DEN TAR ÖVER ALLT.
KOKA PÖLSAN CA 1/2 TIMME.
Blir faktiskt otroligt gott!!!
Hoppas du testar och gillar 🙂