3 rätters nyårsmiddag

Jag tänkte jag skulle bjuda dig på vår 3 rätters nyårsmiddag från förra året. Våra planer för nyårsafton gick i stöpet så det blev en middag hemmavid bara vi i familjen. Det var så mysigt att äta 3 rätters nyårsmiddag hemma vid matbordet bara vi faktiskt. Att äta gott är ju den största delen av nyårsfirandet och det kan man ju faktiskt göra hemma själva också. Så här tänkte jag tipsa dig om vår 3 rätters nyårsmiddag så du kanske får lite inspo. Vi körde 2 olika förrätter då Tony inte är så förtjust i hummer.

FÖRRÄTT

Förrätt 1: Toast Skagen

Förrätt 2: Gratinerad Hummer

VARMRÄTT

På bilden har jag delat upp tournedon i skivor

Oxfilé tournedos med pommes Anna och grönpepparsås

  • 4 bitar oxfilé (tournedos, den utskurna mittbiten på oxfilén ), ca 150-200 g styck
  • Salt och svartpeppar
  • Smör och olivolja till stekning
  • 1 knippe färska örter (jag körde timjan och rosmarin) för smakens skull
  • 2 vitlöksklyftor

Gör såhär:

  1. Förbered köttet: Ta ut oxfilén från kylen minst 30 minuter innan tillagning så att den får rumstemperatur. Krydda med salt och svartpeppar på båda sidor.
  2. Stek köttet: Hetta upp en stekpanna på hög värme och tillsätt smör och olivolja. När fettet är varmt, lägg i tournedosarna. Stek dem i 3-4 minuter på varje sida för medium rare (justera tiden beroende på hur du önskar ditt kött).
  3. Tillsätt de färska örterna rakt ned i pannan bara, hela… du behöver inte skära upp det. Skölj gärna köttet med matfettet så det liksom badar lite i fettet. Pressa i vitlök under sista stekningen för extra smak.
  4. Låt vila: Ta bort köttet från pannan och låt det vila i 5-10 minuter innan servering. Detta gör att köttsaften fördelar sig jämnt och så får den gå lite till.
  5. Servering: Servera tournedosarna med valfria tillbehör, som potatis, grönsaker eller en god sås.

POMMES ANNA

Ingredienser:

  • 4 stora potatisar av mjölig sort
  • 225 g smält smör
  • Salt och peppar
  • 150 g riven Västerbottens ost

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor (ungefär 3 mm tjocka). Jag använde en mandolin.
  3. Lägg dubbla bakformar på en ugnsplåt. 4 st. Häll lite smält smör i botten i varje form. Lägg sedan potatisskivorna på varandra, salta och peppra lite på var tredje lager ungefär, häll lite smält smör emellan också. Upprepa tills alla skivor är på varandra, och avsluta med ett lager riven västerbottenost på toppen.
  4. Täck med folie. Tillaga i cirka 30 minuter. Efter 30 minuter, ta bort folien och tillaga i ytterligare 10-20 min. Ugnar är olika. Håll koll och känn med sticka så potatisen är genomstekt.

Tips:

  • För extra smak kan du pressa i lite vitlök eller ha i örter mellan lagren.

Grönpepparsås

  • 1 msk gröna pepparkorn (helst i lag)
  • 2 msk smör
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 msk kalvfond
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 tsk majsstärkelse i 2 msk mjölk

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt schalottenlöken och fräs tills den är mjuk och genomskinlig.
  2. Rör sedan ner de gröna pepparkornen och låt fräsa i ytterligare en minut.
  3. Sänk värmen lite och häll i fond, grädde och dijonsenapen. Rör om ordentligt.
  4. Blanda majsstärkelse och mjölk och häll i det. Låt såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Känns såsen för tjock så ha i lite mer grädde, är den för lös så i med mer majsstärkelse/mjölk.

EFTERRÄTT

Smörstekt sockerkaka med kanel & kardemumma, hemgjord vaniljglass och jordgubbar

Min snabba kardemummakaka delas upp i bitar och smörsteks tills den får lite yta. Tänk att det ska låta lite när du drar med en kniv på kakan. Fördela ut i glas. Min hemgjorda glass (hoppa över caramelchokladen), den klickas på. Och sedan avslutas allt med att detta toppas med mynta. Om du vill, kan du hälla på lite av min hemgjorda snabba chokladsås.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned. 

Recept på bilden: Oxfilé med ostiga potatis toppar och magisk sås

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

47
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Lucka 17 – julkalender

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x