Innehåller annonslänkar

Falsk Moussaka

En riktigt god Söndagsrätt kanske? Falsk moussaka är en variant där jag inte använt aubergine utan potatis och istället för bechamelsås gör jag en egen krämigare variant som blir så god. Falsk moussaka är perfekt att göra mycket av, då har du till matlåda också. Tycker den här falska moussakan håller sig fräsch och god även när du värmer den, nästan ännu godare då när smakerna fått sätta sig ordentligt. Nej men du, testa den. Ät den sen med en god grönsallad, ha gärna fetaost i den, passar så bra till falsk moussaka.

Jag avslutar med att toppa denna falska moussaka med en god smakrik riven ost. I riktig moussaka kan man med fördel använda lammfärs. Det gör du som du själv vill, jag använde nötfärs men som sagt, det gör du som du själv vill!

Missa inte: 10 populäraste köttfärsrätterna

FALSK MOUSSAKA, ca 6 pers

10 potatisar

1 hackad gul lök

2 vitlöksklyftor

800 g nötfärs (eller lammfärs)

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk spiskummin

200 g färskost vitlök

salt & peppar

SÅSEN TILL GRATÄNGEN

2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
2 tsk kinesisk soja
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm salt & 1 krm svartpeppar

TOPPING

2,5 dl riven ost

Gör såhär:

1) Skala och skiva potatisarna. Jag skivar med min matberedare, det går i en jädra fart när man gör det. Men funkar såklart med mandolin eller vanlig kniv. Lägg sedan potatisskivorna i en bunke med kallt vatten, detta för att de annars kan bli missfärgade.

2) Stek färsen tills den får färg. Ha sedan i hackad lök och pressa i vitlöksklyftorna. Ha i alla kryddor här. Ha i vitlöksosten, blanda och värm upp den ordentligt.

3) I en bunke: Blanda grädde, creme fraiche, balsamvinäger, soja, vitlöksklyftor och salt & peppar.

4) Smöra en ugnsfast form (min var ca 25×35 cm). Lägg potatisskivor i botten, sedan ett lager med köttfärsröran. Krydda lite försiktigt med salt och peppar mellan varje lager. På med potatis igen, köttfärs sedan. Du avslutar med potatis högst upp.

5) Häll såsen över alltihopa. Skaka gärna formen lite så all vätska sjunker ned i gratängen ordentligt. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 40 min. Ta ut gratängen och ha på osten, skjuta in i ugnen igen, låt osten smälta och få lite färg.

Tips på bra produkter:

Du vet väl att min rabattkod ger dig hela 33% rabatt på dyraste varan, och 5% extra rabatt på redan nedsatta varor. Tipsar dig om ”bra att ha hemma” grejer till receptet ovan. 

Rabattkod: NIIINISOKT24

Mandolin – Denna mandolin har jag, den är helt klart den överlägset bästa jag haft. Tydligen ska hållbarheten vara fantastisk också.

Ugnsform i silikon – Den här formen är i perfekt storlek för just detta recept, du kan såklart göra mer, använd större då.

Köttfärshackare – Vet inte vad jag gjorde innan köttfärshackaren? Så användbar. Perfekt att hacka avokado till guacamole, banan till bananbröd & banankaka m.m.

Rivbunke – Rivbunke. En bunke och riv i ett, så himla smart alltså.

Missa inte: BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 10 populära helgmiddagar 

• 125 mjuka kakor 

 20 supergoda kakor

• Populäraste kötträtterna på min sida 

• 10 populäraste kycklingrecepten

• Efterrätter i glas 

• 15 billiga & goda matrecept 

• 10 goda recept med rabarber 

• 20 lättlagade matrecept klara på under 30 minuter 

Följ mig: 

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Kram Nina

16
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Guldkant inför helgen – Pekannötscupcakes

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x