Innehåller annonslänkar

Promenad, nyttig bastu och glass

Vissa morgnar startar dagen med en liten promenad. Kan ju inte gå långa promenader än, inga snabba heller för den delen, det sätter fortfarande min inflammation stopp för. Har fortfarande smärtsamma dagar men om jag jämför med hur det var i maj och nu så är det ju ljusår ifrån. Så tacksam för det!

Hur jag än klurar så kan jag inte komma på vad denna blomma heter, jag har det på tungan men kan för mitt liv inte komma på det? Säg till mig vad den heter snälla? 🤣 Blir galen….den stod så ståtlig där på morgonpromenaden sist.

Mäns partyblåsor kan inte vara speciellt stora, Tony kissar mycket oftare än mig. Här på senaste morgonpromenaden. Haha…. Jag kan hålla mig länge, om jag måste, sen är det ju inte bra och gå och hålla sig men mäns blåsor alltså….. ja det måste vara som små barns. Ni vet när man ska iväg och man måste fråga barnen ”Har du kissat nu?” innan man åker hemifrån, lika bra att börja fråga männen också. 😂

Det blev en bastu efter promenaden. Värme funkar väldigt bra på min inflammation. Det lättar smärtan och brukar även hjälpa mig att bli mer rörlig. Läste om det här med bastu och herreminjee vad hälsosamt det är enligt studier. I studierna har man sett att bastubad sätter igång immunförsvaret och hormonsystemen samtidigt som det har en positiv effekt på nervsystemet

Måste dela med mig av effekten:

20 % – 65 % = En person som badar bastu minst två till tre gånger i veckan har en minskad risk på 20 procent för hjärt- och kärlsjukdomar, jämfört med personer som bastar enbart en gång i veckan. Ett regelbundet bastubadande kan minska risken för både hjärt-, och kärlsjukdomar med hela 65 procent.

< 60 % = Att bada bastu 4–7 gånger i veckan minskar risken för demens med över 60 procent.

70 % = En av flera studier kring sambandet mellan sömn och bastubadande visar att bastubadande har en positiv påverkan på sömnkvaliteten. Att bada bastu ökar bland annat mängden djupsömn med över 70 procent inom de första två timmarna, samt 45 procent inom de första sex timmarna. Att bada bastu gör det även enklare att somna om kvällarna.

80 °C = De största hälsoeffekterna uppnås genom att basta 4–7 gånger i veckan, 20 minuter i taget, med en temperatur på cirka 80 °C.

När ska man inte bada bastu? Har du feber eller en pågående infektion, då ska du inte basta. Om du nyligen har haft en akut hjärtinfarkt eller har en kärlkramp som är instabil ska du vara försiktig. Det finns några individer som inte kan svettas och de ska inte basta. Personer med MS har inte lika lätt att reglera kroppsvärmen och mår lite sämre i bastun. Och kvinnor med lymfödem efter en bröstcanceroperation kan få ökad svullnad.

Ja, så har du en bastu där hemma som funkar mer som ett förråd eller torkställning till tvätten kan jag varmt rekommendera dig att börja använda den. 😇

Hittade dessa godingar när vi var en sväng förbi IKEA. (Toasitsen här hemma hade pajat så vi behövde en ny, IKEA har snygga svarta som vi har både uppe och nere i badrummen.) Jag älskar kombon sea salt & caramel när det kommer till det mesta. Jag tycker de två smakerna gifter sig så oerhört fint tillsammans. I bakverk, i glass, i choklad…. Ja men mums!

Ni som följer mig på Instagram vet att jag älskar Häagen Dazs (onödigt svårt namn hahaha….) salted caramel. Godaste glassen! Galet god! Smakar gräddigt, lite lite saltigt, kolaaktigt och bara helt ljuvligt!

Men så var vi i Spanien och så fick jag smaka denna. Denna måste jag absolut rekommendera dig att testa innan sommaren är slut! Förresten, du kan äta den året runt, den finns även i större förpackningar. Den är maaaaagisk. Efter att jag tipsade om den på Instagram är det väldigt många av er som testat och håller med. Magiskt god! Låt den helst smälta en smula innan du äter den, ja då är den perfekt!

Finns i denna lite större förpackning också. Såg att den fanns på ICA, finns säkert på fler ställen. Denna är min guilty pleasure nu efter jag testade den första gången. Den här kommer alltid finnas i frysen här hemma from nu.

Glasen som glassen serveras i hittar du HÄR

Sen finns det ju världens enklaste recept på egen hemmagjord glass, den här är löjligt god! Krävs ingen glassmaskin, inte behöver du heller röra i den stup i kvarten medan du har den i frysen. Bara blanda ihop och frys i 4 timmar, galet galet god!

Åh, kolla in den här kommentaren som jag fick på glassreceptet. Hur fint? Ja, som sagt, den här glassen är verkligen himmelskt god.

Recept på världens godaste glass (<klicka).

I receptet på glassen ovan har jag i chokladknappar. Dom är såååå goda, en alldeles speciell krämig smak på något vis. Men istället för chokladknappar kan du ju ha i det du gillar i den, här nedan tipsar jag dig om olika smaksättningar för din glass.

Tips på hur du kan variera den:

Oreokakor – Lägg ca 10 oreokakor i en liten plastpåse och krossa med en kabel, smula i och blanda.

Kakdeg – Smula i bitar av kakdeg och ha glassen. Suuuupergott! HÄR hittar du en bra kakdeg till glass, använd ca hälften av mängden.

Krydda – Krydda glassen med din favoritkrydda. Kanel, kardemumma, kummin, saffran, lakrits. Mums så gott!

Örter – Testa en god färsk ört och smaksätt glassen med. Blanchera örterna i 10 sekunder i kokande vatten, kyl ned med is/vattenblad. Hacka sönder och ha i glassen. Kombon basilika, limeskal är magisk.

Frukt & bär – Mixa då 1/3 vaniljglassbas och 2/3 fruktpure. Jordgubbar, blåbär, hallon, hjortron och andra frukter & bär efter smak. Fruktpure gör du genom att mixa bär & 10% socker – viktigt att de är syltad fruktpure, annars blir glassen isig.

Choklad – Hacka i din favoritchoklad i glassen innan den ska frysas.

Nu ska jag ta tag i dagen här, ska hoppa i bubbelkoppen och mjuka upp kroppen lite. Göra frukost till tonåringen som får lite extra lyxiga frukostar såhär första skolveckan.

Vi hörs snart igen!

Kram Nina

25
Subscribe
Notify of
guest

12 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marie Jibbefors
Marie Jibbefors
29 days ago

God morgon. Blomman heter Ängsvallmo. Även kallad Sibirisk Vallmo. 🤣

Catherine
Catherine
29 days ago

Vallmo

Anna Franzén
Anna Franzén
29 days ago

Vallmoj-vel va?!?!

Tina
Tina
29 days ago

Blomman är en vallmo

Tina Johansson
Tina Johansson
29 days ago

Vallmo 👌
Ps. Mums så god glass!

Thess
Thess
29 days ago

Åh så många bra tips hos dig, bara älskar din blogg som bjuder på allt mellan himmel och jord.
Ha en fin dag finaste du!

Nästa inlägg

Potatis och köttfärspaj

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x