Veckans matsedel
Dags för veckomatsedel igen, måndag och ny vecka. Räknade precis ut att det är 6 1/2 vecka kvar till jullovet börjar. Det ser man fram emot även om höstlovsveckan precis slutade. Den gick i ett nafs som alla lediga skolveckor gör faktiskt. Denna veckan är det Mårtensafton på fredag. En högtid som kanske numera bara firas i Skåne. Men det som äts på traditionellt Mårtensafton är svartsoppa till förrätt, gås till varmrätt och skånsk äppelkaka till efterrätt. Därför har jag gjort en Skånsk Äppelkaka som jag tänkte vi kanske skulle ha som efterrätt på Fredag, den är busenkel att baka, går i ett litet nafs bara.
HÄR hittar du alla Veckomatsedlar.
Måndag
Godaste Baconpastan (<klicka)
Tisdag
Parmesangratinerad Torskrygg med pressad potatis (<klicka)
Onsdag
Köttfärsbiffar med rostad potatis och supergod gräddsås (<klicka)
Torsdag
Krämig rotfruktssoppa (<klicka)
Fredag
Helgkyckling (<klicka)
Veckans gotta
Ninas Skånska Äppelkaka, ca 6 p
5 äpplen av valfri sort
1/2 dl strösocker
1/4 dl rårrörssocker (hela mängden socker kan vara vanligt strösocker, men så gott med rårörssocker)
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1/2 dl panko
100 g smör
Gör såhär:
1. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg dem i en form.
2. Strö på vaniljsocker, kardemumma, strösocker, råsocker och kanel. Avsluta med att ha på all ströbröd och panko uppepå.
3. Hyvla på smöret. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills den fått fin färg.
Kan jag hoppa över panko
Det går fint! 😍