Något som i alla fall jag sällan tänker på är att man kan göra paj av filodeg. Filodeg är ju mycket magrare än vanlig pajdeg så ut den aspekten är den också mycket nyttigare. Jag ÄLSKAR de där frasiga kanterna som blir av filodeg i paj. Här ska du får ett supergottigt recept på en vegetarisk paj som du om du vill, kan tillsätta lite stekta kycklingbitar i så blir den ännu mer matig!
FILODEGPAJ MED SOLTORKADE TOMATER OCH FETA, 4 port
75 g smält smör
250 g filodeg (fryst tinad eller kyld)
1 burk soltorkade tomater
2 pkt fetaost
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 ägg
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
Salt & peppar
100 g vällagrad ost (typ prästost)
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en rund stor pajform. Smält smöret och pensla kanterna på pajformen. Lägg bakplåtspapper i botten.
2) Lägg filodegsark omlott så hela botten täcks, låt gärna filodegsplattorna hänga lite utanför kanterna, det skär du bort sen när den är klar. Pensla med smör mellan varje lager. Det ska bli ca 5 lager.
3) Strimla löken och pressa vitlöken. Fräs den mjuk i olivolja. Salta och peppra lite. Hacka fetaosten i mindre bitar. Strimla soltorkade tomaterna i mindre bitar.
4) Fördela ut lök, fetaost och soltorkade tomater över pajskalet.
5) Vispa samman ägg, mjölk, grädde och salt & peppar. Häll över pajen. Toppa med rivna osten.
6) Grädda lite längre ned i ugnen i ca 35-40 min. Pajen ska få fin färg.
Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Gott! 🙂 men hur blir filodegen i matlådan? Får för mig att den blir rätt trist att värma upp på nytt.
Har aldrig provat faktiskt, men vi förvarade den i kylen under gladpack och då höll den sig frasig och fin. 👍🏼
Måste testas, låter väldigt gott.
Supersmarrigt! 🥰😋
Hur hög kant ska det vara på formen?
Min är ca 4 – 5 cm.
Låter smarrigt! En sak som jag alltid blir osäker på är när det står ”en burk soltorkade tomater”. Är det i olja då? För jag tror mig inte ha sett helt torra på burk?
Jag menar alltid i olja. 🥰
Kan man tillreda den typ två timmar innan den ska ätas ?
Absolut!