Dags för veckomatsedel igen, jag fick nästan skäll när jag missade det för några veckor sen. Ni är härliga, jag förstår att det kan vara viktigt att det kommer veckomatsedel om man nu lovat det. Det är nog fler än man tror som hämtar inspiration ifrån den. Kul ju, kul att man kan inspirera. Vi kickar igång måndagen med veganskt, det är poppis att tänka köttfri måndag…. inte mig emot!
MÅNDAG: Vegansk lins- och champinjonpasta med vitlök och citron
TISDAG: Krämig skink och potatislåda
Denna rätt är perfekt om man vill få in lite baljväxter i kosten. Mina ungar har inte fått i sig det så bra men genom att låta dem finnas i en gratäng som man fyller ut köttfärsen med är det perfekt. Du slår två flugor i en smäll, du minskar på köttet och får i dig nyttiga baljväxter. I denna rätten har jag en bön och ärtmix från märket Go- Green, men det funkar ju med i stort sett vad som helst. Det finns massor med olika tetror med olika baljväxter att välja på.
ONSDAG: BÖN & KÖTTFÄRSGRATÄNG, ca 8 pers
500 g köttfärs
2 tetror baljväxter á ca 290 g
1 lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
2 dl vitt vin (funkar fint med alkoholfritt vitt vin från affären, gillar dem bättre än matlagningsvin)
2 msk balsamico
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
salt och svartpeppar
3 dl grädde
500 g valfri pasta
3 dl riven ost
Gör såhär:
1) Stek köttfärsen i olivolja så den bryns lite. Ha i den hackade löken och låt den mjukna med.
2) Häll av baljväxterna och skölj av dem några gånger. Ha i dem i köttfärsblandningen. Ha i de krossade tomaterna och låt puttra i några minuter.
3) Häll i vin, balsamico, pressa i vitlök, hacka i grönsaksbuljongen, honung och svart och vitpeppar. Fräs runt allt i några minuter.
4) Häll i 2 dl av grädden. Låt puttra på medelvärme i ca 15 minuter. Rör om då och då.
5) Koka pastan enligt anvisningarna, spar dock de 2 sista minutrarna. Häll av pastan och häll i den i en ugnsform. Häll också i köttfärsröran. Häll i den sista dl grädde och rör runt allt. Skulle gratängen kännas för torr kan du ha i mer grädde eller mjölk. Toppa med riven ost.
6) Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 10-15 min eller tills osten fått fin färg.
TORSDAG: Gratinerad tjockkorv
FREDAG: Lyxiga Tacobåtar
VECKANS GOTTA: Ballerina Kladdkaka
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)
Kommer bara ihåg att någon efterfrågade mstsedeln eftersom du skrev att du ville ha en sådan varje söndag men ”utskälld” har jag då inte sett att du har blivit 😮.
Det var skrivet med glimten i ögat….