EfterrättMat - Bak - ReceptPajer & pirogerTårtor

Mat och godsaker till midsommar

Tänkte jag skulle tipsa dig om härligheter att bjuda på till midsommarbuffén. Ja, en buffé på midsommar måste vara det bästa tänker jag, enkelt med dukningen, alla tar av det de gillar sen kan man få det att se sådär härligt maffigt ut också!

VÄSTERBOTTENPAJ

3 dl vetemjöl

125 g smör

1 ägg

en nypa salt

Fyllning:

3 ägg

2 dl grädde

3 dl riven västerbottensost

salt & peppar

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader.

2) Smöret får gärna vara lite halvkallt, det ska dock gå att jobba med det. Dela det i bitar och ha i det i vetemjölet, knäck i ägget. Är degen för hård kan du ha i lite vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.

3) Ställ i kylen i 15 minuter. Täck med gladpack.

4) Tryck ut degen i en pajform, tryck upp degen upp på kanterna. Nagga den med en gaffel och förgrädda i ca 10 -13 minuter.

5) Gör under tiden fyllningen. Riv osten.

Rör ihop osten grädde och äggen. Häll detta i pajskalet. Ställ in i ugnen och grädda i 25- 35 minuter. Pajen ska få färg, gärna lite dallrig i mitten. Den stannar till när den svalnar och blir sådär krämigt god.

Annorlunda supergod inlagd sill

Räk och äggtårta

Matjestårta

Potatis och matjespaj

Lite härliga snittar med min urgoda laxröra i.

MIDSOMMARTÅRTA

Tårtbotten:

3 ägg

1,75 dl strösocker

0,75 dl potatismjöl

1 dl vetemjöl

1 ½ tsk vaniljsocker

1 ½ tsk bakpulver

Fyllning:

Vaniljkräm på båda lagren

Topping:

5 dl grädde

jordgubbar

myntablad

Gör såhär:

Börja  med botten. Klä en springform med bakplåtspapper, gör även kanter av bakplåtspappret så botten får växa sig riktigt hög i formen. Springform på 15-20 cm är lagom för denna botten. 

Sätt ugnen på 175°C. 

Vispa ägg och socker ljust och luftigt, jag lät min smet vispa i köksassistenten i ca 10 minuter. 

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ned det i äggsmeten för en riktigt smidig och len smet. Vänd försiktigt med slickepott, inte röra hårt utan vända alltså. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills bottnen är helt torr när du känner med stick. 

Låt svalna och dela i tre delar. Ett tips är att kyla den lite i kylen eller kanske t.o.m slänga in i frysen en stund. Då kan du skära den i 3 härliga lager som ser sådär proffsiga ut. Fyll tårtan med vaniljkräm. Spackla sedan tårtan med grädde. Spritsa lite fina mönster uppepå och toppa med några jordgubbar. Somrigt och sååå gott!

Kokos och citrontårta

Oreo Cheesecake

Jordgubbscheesecake

Följ gärna min Facebooksida och Instagram för flera recept, inspiration och tips!

Kommentarer

×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers