Semla med mandelmassa utan mandel

Idag lovade jag dig ju semla med mandelmassa utan mandel. Jag säger bara tammetusan alltså, det smakar som mandelmassa men det är inte det. Så jädrans gott alltså!

Jag formade för skoj skull baguetter av själva bullarna. Baguette med lite fyllning känns nyttigare än semla.

Jag testade att göra mandelmassa utan mandlar. Busenkelt och sååå gott! Minst lika gott som mandelmassa.

Men låt mig ta allt från början här:

SEMLOR ca 15 st

100 gr smör

50 gr jäst

5 dl mjölk

1 dl strösocker

½ tsk salt

1  tsk stötta kardemummakärnor

1 ägg

Ca 12-13 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg

Gör såhär:

1) Värm mjölken till 37C. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan mjölken över så jästen löses upp.

2) Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och till sist mjöl och rumsvarmt smör. Kör du i köksassistent så kör du degen i ca 5 min. Låt jäsa i 30 min.

3) Rulla ca 15 stora bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla bullarna med ägget. Man kan också pensla bullarna med ägget när de kommer ur ugnen, du gör som du vill.

4) Grädda sedan bullarna i 10 minuter i 225C tills de får en gyllengul färg.

Mandelmassa utan mandel:

2 dl solrosfrön

2 dl florsocker

4 msk vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1) Mixa solrosfröna till småsmulor.

2) Tillsätt florsocker, vaniljsocker och vispgrädde. Blanda till du har en härlig massa. Det går bra att göra allt i en blender också, bara till att blanda alla ingredienser i blendern.

Såhär ser de ur när de kommer ut ur ugnen. Den här doften är det inte mycket som slår.

Det såg ut som ”bajs” som Milo sa men det smakade verkligen underbart!

Lill-fisen ääääääälskade det! FAST det såg ut som bajs! Han åt upp nästan hela så gott var nog en underdrift.

13
Subscribe
Notify of
guest

10 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ingrid
Ingrid
6 years ago

Det kommer upp nån kontaktannons gällande arabiska kvinnor som ligger överst när man går in på bloggen. Jag har en skärmdump om du vill att jag mailar den.

niinis
niinis
Reply to  Ingrid
6 years ago

Ja för fasen, gör det! niiinis@outlook.com

Agneta
Agneta
6 years ago

Vad bra, för de med allergi. Ser så gott ut.

niinis
niinis
Reply to  Agneta
6 years ago

Ja men ellerhur! Toppen!

Liliana Hermansson
Liliana Hermansson
5 years ago

Idag gjorde jag fyllningen till semlan som jag ska bjuda på imorgon, och dessutom malde jag också 1 dl sesamfrö och 3 skedar marsänpulver i smeten . Smakade gudomlig. Imorgon bjuder jag min svärson som inte tål nötter på min special semla. Blir spännande. Tack för tipset med solrosfrön.

niinis
niinis
Reply to  Liliana Hermansson
5 years ago

Så kul att du gillade, ja den smakar gudomligt!

Kerstin
Kerstin
5 years ago

Det ska jag prova

Lena
Lena
5 years ago

Har gjort fyllningen, använde ett par droppar bittermandel arom som inte innehåller nötter eller mandel. Blev jättebra. Tack för receptet ❤

Louise
Louise
3 years ago

Kan man använda denna solrosmassa när man ska baka tex mazariner eller andra bakverk som ska in i ugnen??? Eller har du någon annan liknande massa som du kan rekommendera till ugnsbakade bakverk???

niiinis
niiinis
Reply to  Louise
3 years ago

Har tyvärr inte testat att använda den som varm. Men det borde gå lika bra.

Nästa inlägg

Fynda inredning!

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x